Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A jak to jest z uproszczona uprawa jeśli w tym roku buraki będę miał na kawałku do grudnia i później po zbiorze zrobię bezorkowcem to mogę zaznaczyć jako uproszczona? Dobrze to rozumiem🤔

Opublikowano
12 minut temu, Matey napisał(a):

domyslam sie do czego stachu brnie, rok temu zmienili czas okrywy z zimy na okres pozniwny 

to jasne ale międzyplonem spełnia okrywę chyba, że chodzi mu o to, że spóźnił się z siewem te 2 czy 3 dni czym przekroczył 4 tyg

Opublikowano
38 minut temu, Farmerss napisał(a):

A jak to jest z uproszczona uprawa jeśli w tym roku buraki będę miał na kawałku do grudnia i później po zbiorze zrobię bezorkowcem to mogę zaznaczyć jako uproszczona? Dobrze to rozumiem🤔

Możesz pod warunkiem że nie orałeś teraz na wiosne

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Matey napisał(a):

wg miales  poplon ksiazkowy

jesli wciaz sie upiera poprosilbym o numer do przelozonego celem wyjasnienia sprawy, a jesli naczelny sie nie przychyli poprosilbym o odmowke na pismie, dalej papuga sobie poradzi 

Nic się nie upiera. Powiedziała, że decyzja do wydania i wszystko gra. Może olśnienia dostała.

Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Rozumiem że ten poplon to poplon ozimy w ekoschemacie ? 

2 sprawa pisałeś że nie miałeś kontroli , to niby jakim cudem doszli do tego że było tam coś czy nie było nic 

Jednym słowem żeby się czegoś doczepili to musowo musiała być kontrol , a której być może nawet nie wiedziałeś , bo skąd by sobie tak ubzdurała że ten poplon zakrywał ziemie czy nie zakrywał 

Przecież już parę postów wyżej pisał że kierownik biura po wysłuchaniu stron przychylił się racji pedro2 

Pytałem na jakiej podstawie, czy była kontrol. Nie. To jest jej zdanie tak po prostu z dvpy. Słowo klucz ubzdurała sobie. A zadzwoniła z "dobroci serca "żebym miał możliwość zrezygnować bez konsekwencji. 

Kluczem jest tutaj to, że do załączników niemerytorycznych kazała dodać oświadczenie z czego rezygnuję. Wtedy babka ma rączki czyste, a co było mówione przez telefon to można się wyprzeć. Kto głupiemu chłopu uwierzy. 

W piątek powiedziałem, że będzie odwołanie od decyzji jeśli tak zrobi.

58 minut temu, zbyszek8201 napisał(a):

Oj coś mi nie pasi Tu , Jeżeli chodzi o miedzyplon to niby nie ma obowiązku zgłaszania go gdzieś. Ale w rejestrze zabiegów agrotechnicznych chyba musi być wpisana data wysiewu i jakie rośliny. Czy o ten rejestr nikt cię nie pytał nie sprawdzał ? W tym roku Mnie nikt o to nie pytał nie sprawdzał , lecz w poprzednim roku wysyłałem zdjęcia tego rejestru gdyż miałem kontrolowany wniosek. Naprawdę widzę że ci inne biuro czy inna osoba to inaczej kontroluje i interpretuje te wnioski 

Żadnego rejestru nie było bo żadnej kontroli nie było. Babka siadła do pisania decyzji i w toku weryfikacji do takich konkluzji doszła.

52 minuty temu, Matey napisał(a):

domyslam sie do czego stachu brnie, rok temu zmienili czas okrywy z zimy na okres pozniwny 

Ja wiem do czego brnie, miałby rację gdyby się przyczepiła, że nie było okrywy między obornikiem, a wysiewem. Ale nic takiego nie miało miejsca. Nie wiedziała nawet kiedy wysiałem międzyplon bo niby skąd miałaby to wiedzieć. 

A okrywa była jak najbardziej, po żniwach dolało chyba 40mm, na oborniku samosiewy w momencie się zazieleniły. 

Gość bije pianę bo lubi. Tyle. 

Cofnij się do mojego posta z piątku. Kwestionowała skład międzyplonu, że z tego nic nie zostanie na zimę bo zmarznie i to jest podstawą do odmowy płatności do miedzyplonów. I łączenie obornika, kazała wyrzucić obornik z działek gdzie były międzyplony, nie można łączyć bo podchodzi to pod nawożenie międzyplonu. 

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
34 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Możesz pod warunkiem że nie orałeś teraz na wiosne

A Ok dzięki .Orka była w tamtym roku na jesień 

Opublikowano

W pierwszym roku ekoschematow w tv ile trąbili że teraz kasy więcej dla rolników itp. w ub roku już stawki za punkty poprzycinane. W tym roku trochę pokroili punkty. Znowu hucznie ogłaszają dodatkowy ekoschemat , materiał siewny. A wy godzi na to , że niewielu w to wejdzie. Coraz większy zamęt i zamieszanie z tymi dopłatami. A rolnik kombinuję jak koń pod górkę, aby dostać to co dostawał kilka kilkanaście lat wstecz. 

• Like 3
Opublikowano
45 minut temu, pedro2 napisał(a):

Pytałem na jakiej podstawie, czy była kontrol. Nie. To jest jej zdanie tak po prostu z dvpy. Słowo klucz ubzdurała sobie. A zadzwoniła z "dobroci serca "żebym miał możliwość zrezygnować bez konsekwencji 

Żadnego rejestru nie było bo żadnej kontroli nie było. Babka siadła do pisania decyzji i w toku weryfikacji do takich konkluzji doszła.

Cofnij się do mojego posta z piątku. Kwestionowała skład międzyplonu, że z tego nic nie zostanie na zimę bo zmarznie i to jest podstawą do odmowy płatności do miedzyplonów. I łączenie obornika, kazała wyrzucić obornik z działek gdzie były międzyplony, nie można łączyć bo podchodzi to pod nawożenie międzyplonu. 

Chyba żeś musiał jej coś w przeszłości zrobić że cię tak nie lubi i takie bzdury se wymyśla . Wystarczyło jej powiedzieć że poplon cały czas jeszcze stoi i niech sobie jedzie na tą działkę i zobaczy sobie że nie przemarzł , 

Po prostu takich jaj to jeszcze nie było że kontroli nie było żadnej a ktoś sobie wymyśla że dopłat nie będzie bo kobicie coś odjebało i se ubzdurała coś 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, thor1984 napisał(a):

możesz napisać czemu nie spełnił warunków okrywy bo ja swego czasu się dowiadywałem i wyszło, że  międzyplon ozimy czy międzyplon ścierniskowy spełnia okrywę

okrywa ma być na 80 % areału od 2024 od zbioru do 15 pażdziernika , w tym okresie może być 4 tyg bez okrywy 

np. zbierzesz 20 lipca do 30 lipca masz ściernisko [ okrywa jest ]  i jak zerwiesz ściernisko 30 lipca to za 4 tyg. ma być już okrywa z ozimin albo międzyplonu , niby miała być po oborniku z samosiewów , ale  nie wiem jak to by można rozpisać żeby się z ekoschematami nie gryzło , bo to mialo być miesiąc różnicy 

Edytowane przez Stach123
s
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, mysza103 napisał(a):

Chyba żeś musiał jej coś w przeszłości zrobić że cię tak nie lubi i takie bzdury se wymyśla . Wystarczyło jej powiedzieć że poplon cały czas jeszcze stoi i niech sobie jedzie na tą działkę i zobaczy sobie że nie przemarzł , 

Po prostu takich jaj to jeszcze nie było że kontroli nie było żadnej a ktoś sobie wymyśla że dopłat nie będzie bo kobicie coś odjebało i se ubzdurała coś 

Gdyby to było 2 tygodnie temu to zaprosił bym ją i pokazał, wtedy może by się przekonała jakby zobaczyła.

4 minuty temu, Stach123 napisał(a):

80

🤣 👇🙋

https://sppchoroszcz.med.pl/ 

Opublikowano

kontrolujący wnioski i wydający decyzję znają zasady i nie wymyślają takich  głupot ....dla mnie to są konfabulacje człowieka co niej pojęcia co ma we wniosku i co go obowiązuje a co nie ..mylenie okrywy z między plonem wyraźnie tego dowodzi .

Opublikowano
7 minut temu, melon10641 napisał(a):

I to już wszystko. 

A coś tam piesze o łąka kwietnych itd 🤔

2 minuty temu, zbyszek8201 napisał(a):

Dodatkowo poniżej 30% okopowych. Ugór nie może być trzecia wielkościowe uprawą 

To wszystko mam ok

Opublikowano

Panowie miałem złożone na dobrostan krów mlecznych - późniejsze odsadzanie cieląt, mam jedną krowę ale cielę urodziło się przed złożeniem wniosku o pomoc, w pierwszym roku tego ekoschematu chyba musi to się wydarzyć po złożeniu wniosku o dopłaty. Teraz pytanie jak z tego ekoschematu zrezygnować? Nie wysyłałem żadnego rejestru

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Żeby załapać się na zróżnicowaną strukturę upraw co trzeba spełnić? Ponad 20% upraw korzystnie wpływających na strukturę mam , trzy uprawy też , zboża mniej niż 65 %, to co jeszcze 🤔

Nic nie trzeba , ZSU to jest 3 punkty a są 2 eko schematu to łatwo to ominąć np uproszczone systemy upraw i międzyplony =8 punktow , w tym roku to ZSU jest nawet niekorzystne , chyba że ktoś z rządzących to obcził i dlatego dało dodatkowo ZSU podwójnie punkty uproszczony odpada ale można wybrać dwa inne ekoschematu i będzie nieznacznie mniej i siejemy co chcemy 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
39 minut temu, jarecki napisał(a):

Nic nie trzeba , ZSU to jest 3 punkty a są 2 eko schematu to łatwo to ominąć np uproszczone systemy upraw i międzyplony =8 punktow , w tym roku to ZSU jest nawet niekorzystne , chyba że ktoś z rządzących to obcził i dlatego dało dodatkowo ZSU podwójnie punkty uproszczony odpada ale można wybrać dwa inne ekoschematu i będzie nieznacznie mniej i siejemy co chcemy 

Miedzyplon musi być do wiosny , mało kto moze sobie na to pozwolić

Opublikowano (edytowane)

Dla mnie jest tylko bezorkalub wymieszanie , drugi to plan nawozowy lub biologiczna i po zabawie, zresztą mi to wisi , nie żyje z dopłat

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Ale ja nie mam innego wyboru, nie kombinuje żeby dostać tylko to co samo mi wyszło , w tym roku mam zróżnicowaną bo musiałem posiać trawy na gruntach ornych i troche międzyplonów. Z innych nie korzystam. Znaczy mógłbym jeszcze do materiału siewnego ale nie chce 

Dla 100 zł nie warto