Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, mirosor napisał(a):

Po przeksztalceniu TUZ na mapie w orne mam taki opis błedu:

"Dla wskazanej uprawy automatycznie utworzono rozbieznosci, nalezy w zakladce rozbieznosci uzupelnic opis rozbieznosci   LUB  dostosowac geometrie/ deklaracje uprawy."

Slowo "lub" oznacza , ze mozna wybrac jedną z tych mozliwosci.  Czego beda wymagali to chyba nikt nie wie.

To samo mam , i nie wiem co zrobić 

Opublikowano (edytowane)

U mnie pojawił sie TUZ gdzie 3 lata temu była trawa na gruntach ornych , w ubiegłym roku pszenżyto i poplon ozimy a w tym roku nakładka TUZ i to 3 dni temu na na poczatku było ok , coś ta aplikacja nie jest dopracowana , naliczyło mi podwójnie punkty za ZSU , nIEMOGŁEM WYSŁAĆ WNIOSKU BO MIAŁEM rozbieżność , jak sie alogowałem kolejnym razem poszło z błędami .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
48 minut temu, STIG13 napisał(a):

Mi też zrobili tuz na siłę z pola. We wniosku wystarczy że zaznaczę uprawę jaka tam jest i wyślę z błędem o potencjalnym tuz?

Ostatnio ktoś tu pisał, że dowiadywał się w arimr i odr to mówili żeby w rozbieżnościach opisać co tam się aktualnie znajduje i że będzie w porządku. Ja tak zrobię bo z jedną działka chcą mnie uszczęśliwić wstawiając tuz.

Opublikowano
Godzinę temu, mirosor napisał(a):

Po przeksztalceniu TUZ na mapie w orne mam taki opis błedu:

"Dla wskazanej uprawy automatycznie utworzono rozbieznosci, nalezy w zakladce rozbieznosci uzupelnic opis rozbieznosci   LUB  dostosowac geometrie/ deklaracje uprawy."

Slowo "lub" oznacza , ze mozna wybrac jedną z tych mozliwosci.  Czego beda wymagali to chyba nikt nie wie.

Haha przypomniało mi się jak się kiedyś tu osamotniony kłóciłem, że 'lub' to jest coś innego niż 'albo' 😁😁 nie wiem czy twoje tłumaczenie do tego jakoś nawiązuje, ale muszę się powtórzyć, że "lub" oznacza że można wybrać jedną opcję i na tym zaprzestać, ale można też wybrać drugą opcję i mieć jedno i drugie 😝 gdyby było 'albo' to wtedy jest tak jak piszesz. Przecież to poziom podstawowej matury i to z matematyki 

Opublikowano (edytowane)
   Zrobiłem ten wniosek tak na szybkomi mam takie pytanie czemu jak pchce zaznaczyć ekoschematy to nie na wszystkich działkach mi wyskakuje możliwość zaznaczenia zróżnicowanej uprawy , tylko np uproszczony wyskakuje mi kratek na wszystko , a przy zróżnicowanej wyskakuje mi tylko możliwość zaznaczenia 12,31 ha , , a na reszcie gdzie ta zróżnicowana mi się nie wyświetla   pozaznaczałem plan nawozowy 13,81 co dało w sumie te 208 punktów  .                                                                                                                                                                                              Wyniki kontroli (wstępna liczba punktów) - dla ekoschematu rolnictwo węglowe  
Minimalna wymagana liczba punktów dla ekoschematu rolnictwo węglowe 32,99
Wstępna liczba punktów w ramach ekoschematu rolnictwo węglowe 208,33
Wyniki kontroli w zakresie praktyki: Zróżnicowana struktura upraw  
Czy spełnione wymagania w ramach praktyki: Zróżnicowana  struktura upraw    TAK

26,12 h

Dodam tylko że nie wiem skąd mi tyle tych punktów nabiło bo choćby

26ha x 3 punkty za bezorkową = 78

choćby wszystko jednak zakwalifikowali do zróżnicowanej to jest kolejne 78 , 

i choćby wszystko podciągnęli pod plan nawozowy ( podstawowy) , choć oczywiście wszystko nie było zaznaczone to było by kolejne 26 

To i tak razem by było 182 , a nie 208,  coś chyba póki co na razie nie za bardzo to umią zliczyć , cjyba że zamiast dodawać to mnożą 

Edytowane przez mysza103
Opublikowano
2 godziny temu, Tigon napisał(a):

Plan nawożenia wariat z wapnowanie to zaznacz się jeżeli ph na danej działce jest równe bądź niższe niż 5,5 ?

jak to jest ?

Opublikowano
3 godziny temu, przybyslawice5211 napisał(a):

Znajomy mi mówił ze zrobił wstępnie dopłaty i nie dostanie wcale ekoschematów bo ma za małą ilość punktów bo tylko robi mieszanie słomy na które zmniejszono punkty tylko na 1 punkt

Jak uprawia to co słomy nie pozostawia , albo słome zbiera , to trudno żeby mu za to zapłacili 

Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Jak uprawia to co słomy nie pozostawia , albo słome zbiera , to trudno żeby mu za to zapłacili 

Uprawia tylko soje i pszenice ozimą i słomę zostawia na polu tylko ze żeby dostać ekoscematy przy 10 ha pola musisz uzyskać 12,5 punktu a 10 ha x 1 punkt za mieszanie słomy wychodzi 10 punktów czyli za mało    

• Sad 1
Opublikowano

Po pszenicy wystarczy międzyplon ozimy za 5pkt.

Posiać gęsto a późno żeby wyrósł max do kostek lub pół łydki

Opublikowano

15.03 sie logowałem, zsu wliczało jeszcze po staremu, dziś piszecie ze trzeba zaznaczać.

Czemu do pszenicy ozimej nie moge zaznaczyc ZSU? 

Opublikowano
56 minut temu, przybyslawice5211 napisał(a):

Uprawia tylko soje i pszenice ozimą i słomę zostawia na polu tylko ze żeby dostać ekoscematy przy 10 ha pola musisz uzyskać 12,5 punktu a 10 ha x 1 punkt za mieszanie słomy wychodzi 10 punktów czyli za mało    

Jak chce żyć z pszenicy i soi to niech pracuje ,  jak zamierza dorobić na ekoschematach to niech zacznie myśleć bo myślenie nie boli , a robota podobno  głupiego lubi 

Opublikowano

Ekoschemat ZSU - trzeba siać miododajne?

Deklaracja praktyki Zróżnicowana struktura upraw wiąże się z koniecznością spełnienia szeregu warunków, z których najważniejszym jest uprawa co najmniej 3 różnych upraw na gruntach ornych w gospodarstwie, – jeśli ten warunek zostanie spełniony weryfikacji podlegają kolejne:

- obszar z uprawą miododajną zadeklarowaną w ramach ekoschematu Obszary z roślinami miododajnymi, grunty ugorowane, pasy kwietne i ogródki bioróżnorodności (deklarowane w ramach interwencji 7.1 i 7.2) nie stanowi jednej z trzech największych upraw oraz

Opublikowano
4 minuty temu, Matey napisał(a):

czyli widze tak samo jak w poprzedniej kampani, rowniez falstarst 

Nie tyle falstart co niewygodny czas do pokazania wszystkich kart .  Zmiany są dobre , bo pewnie grosz ten sam , a papierków mniej  . Moim zdaniem oni te zasady zmienią , bo tak naprawdę zawalili w ..uja z tymi ekoschematami i w zależności od sondaży będą to przedłużać i zmieniać , nie  może być zmiany zasad  gry podczas gry i przynajmniej muszą zróżnicowaną strukturę upraw przywrócić jako 3 ekoschemat  , bo  rolnicy przygotowali się  do niego już jesienią  

Opublikowano
6 minut temu, Stach123 napisał(a):

Nie tyle falstart co niewygodny czas do pokazania wszystkich kart .  Zmiany są dobre , bo pewnie grosz ten sam , a papierków mniej  . Moim zdaniem oni te zasady zmienią , bo tak naprawdę zawalili w ..uja z tymi ekoschematami i w zależności od sondaży będą to przedłużać i zmieniać , nie  może być zmiany zasad  gry podczas gry i przynajmniej muszą zróżnicowaną strukturę upraw przywrócić jako 3 ekoschemat  , bo  rolnicy przygotowali się  do niego już jesienią  

nic nie muszą poprawić, jak poprawia zsu jak twierdzisz to beda musieli zrobic to samo z planem nawożenia, być moze obornikiem. Ja sie przygotowałem np zakupem materiału siewnego i nawet nie licze na zdroworozsadkowe podejscie do tematu, szczescie tylko ze moge skorzystac ze deminimis. Slyszalem ze ekoschemat o materiale siewnym mial zdjąc troche pracy pracownikom BP no ale chyba o tym gdzieś zapomniano, tak samo jak trzeba zapomniec o dorabianiu na ekoschematach

16 minut temu, agrarmrc napisał(a):

Ekoschemat ZSU - trzeba siać miododajne?

Deklaracja praktyki Zróżnicowana struktura upraw wiąże się z koniecznością spełnienia szeregu warunków, z których najważniejszym jest uprawa co najmniej 3 różnych upraw na gruntach ornych w gospodarstwie, – jeśli ten warunek zostanie spełniony weryfikacji podlegają kolejne:

- obszar z uprawą miododajną zadeklarowaną w ramach ekoschematu Obszary z roślinami miododajnymi, grunty ugorowane, pasy kwietne i ogródki bioróżnorodności (deklarowane w ramach interwencji 7.1 i 7.2) nie stanowi jednej z trzech największych upraw oraz

nie musisz, chodzi o to ze jesli te uprawy pogrubione wyżej nie mogą wskoczyć jako jedna z trzech upraw z najwieksza powierzchnia