Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

daj znac co ci powiedza, bo moze znowu sie zmienily zasady gry. oficjalnie nawet w Q&A dotyczacych ekoschematów jest ze nie musi to byc forma ozima. a obornik mozna łączyć pod warunkiem że nie wyrzuca się go zaraz przed sianiem miedzyplonow.

ps. to ty jeszcze nie masz decyzji za 2024r?

Nie. Dopiero teraz siadła do wydania decyzji 🤭 

Przecież jest rozporządzenie ministerstwa, nie ma słowa o formie ozimej to raz. Dwa obornik może być łączony tylko należy zachować odpowiedni odstęp do wysiewu miedzyplonu i nie ma terminu tylko zapis "zgodnie z dobrą praktyką rolniczą" czy jakoś tak.

58 minut temu, Stach123 napisał(a):

jak podczas kontroli nie widzieli międzyplonu to co poradzisz ?? jak zasiałeś międzyplon przed 20 sierpnia to tam powinien być las a nie zastanawianie się czy wymarzł bo jary .  a to że kazali usunąć gnój z działek gdzie był siany międzyplon przed 20 sierpnia to oczywiste bo międzyplonu nie wolno nawozić   , dopuszcza się obornik ale musi być przerwa 

Żadnej kontroli nie było. To takie widzimisię tej pani, że skoro wymarzło jare to nie było okrywy. Tłumaczę, że to co wyrosło na metr to właśnie była okrywa, a ona dalej swoje, że to nie tak bo musi być ozime w mieszance bo to co zmarzło to zniknęło. Swoje rozporządzenia wydaje. 

Czytaj uważnie bo już mącisz. Obornik był zgłoszony przed 20 sierpnia, międzyplon oficjalnie po miesiącu. 

W piątek sama powiedziała, że minimum miesiąc odstępu powinien być i tak jej to przedstawiliśmy, a dzisiaj, że całkiem nie można łączyć. 

Czekam na kierownika. 

Edit:

Załatwione. Kierownik wysłuchał, zawołał panią szanowną, pani już z tonu zeszła i mówi, że wszystko gra. Dzisiaj decyzję wydaje.

Pokazałem zdjęcia miedzyplonu z listopada z datą żeby oceniła czy nie było okrywy. 

Kierownik powiedział żeby robić sobie zdjęcia na przyszłość, wtedy jest data i wszystko widać. W razie niejasności może pomóc. 

Durna baba tylko nerwy zruszyła. Jeszcze w piątek kazała usunąć ten obornik i dodać do niemerytorycznych oświadczenie, że dobrowolnie rezygnuję z tego ekoschematu. Wtedy miałaby rączki czyste.

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

Panie kochany ty pier**lisz i ten kierownik również 

Pani brakuje okrywy ,ty pokazujesz okrywę w listopadzie a okrywa ma być wcześniej [ OKRYWA GAEC ]   , jeszcze mieszasz gnój z międzyplonem i na dodatek piszesz że czytać nie potrafie 

Okrywa tutaj również ma znaczenie o ile procentowo miała się na działce znajdować  piszesz że pomiędzy gnojem a międzyplonem był miesiąc czyli okrywy nie było , bo ma być mniej niż miesiąc bez okrywy .

Pani brakuje okrywy jakiej ??  miedzyplonu w zimie  , bo wymarzł czy tej okrywy  po zbiorze a przed sianiem międzyplonu  ? 

Opublikowano

Podejrzewam że ponad 90 % wniosków o dopłaty jest żle wypełnionych  u tych co mają ekoschematy hahah , jak by zajrzał w te plany nawozowe [ strefy buforowe ] to każdy jeden wniosek jest z błędami  , a jak by poczytał te rejestry zabiegów to by nie jednego trzeba było odwieść do choroszczy . Szkoda tylko tych co to muszą rozpatrywać , bo chłopek japę drze  na dodatek kierownik poprawia , a sam pojęcia nie ma co jest grane , a  przepisy co kwartał inne 

Opublikowano
33 minuty temu, Stach123 napisał(a):

Panie kochany ty pier**lisz i ten kierownik również 

Pani brakuje okrywy ,ty pokazujesz okrywę w listopadzie a okrywa ma być wcześniej [ OKRYWA GAEC ]   , jeszcze mieszasz gnój z międzyplonem i na dodatek piszesz że czytać nie potrafie 

Okrywa tutaj również ma znaczenie o ile procentowo miała się na działce znajdować  piszesz że pomiędzy gnojem a międzyplonem był miesiąc czyli okrywy nie było , bo ma być mniej niż miesiąc bez okrywy .

Pani brakuje okrywy jakiej ??  miedzyplonu w zimie  , bo wymarzł czy tej okrywy  po zbiorze a przed sianiem międzyplonu  ? 

Okrywy może nie być przez 4 tygodnie. Ale takowa była bo po oborniku pod gruber wzeszły samosiewy  w ciągu tygodnia więc nie wysilaj się 🤭 I tak samosiewy mogą stanowić okrywę. I nie, nie o to jej chodziło. 

Twierdziła, że owies i rzodkiew wymarza na zimę, więc nie ma okrywy na zimę. Musi być forma ozima w międzyplonie żeby nie wymarzła. Bo jak w grudniu wymarza to zostaje gołe pole

Nie chcesz czytać Stasiu bo lubisz tutaj sobie farmazonić, nie po raz pierwszy to widzimy... pisałem o oborniku ok 20 sierpnia, a międzyplon po miesiącu. A ty chrzanisz, że gnój z międzyplonem poszedł. Cofnij się do posta z piątku zobaczysz o co chodziło.

Gdybyś przeczytał co jest to byś wiedział, ale że lubisz bić pianę to czytasz po swojemu 😁 ale ja cię karmić trollu nie zamierzam także baj baj 🙋 sprawa załatwiona 

Opublikowano

Okrywa ma być od zbioru do wysiewu ozimin lub międzyplonu z przerwą nie dłuższą niż miesiąc na pojawienie się międzyplonu lub zasianych  ozimin  , istnieje więc obawa że tym gruberkiem mieszającym gnój wydłużyłeś ten okres i tej okrywy nie miałeś . Jutro panią przeprosić i zacząć się  w końcu  uczyć  , czytać i  stosować unijne przepisy  . Okrywa ma być od zbioru do 15 pażdzienika , a międzyplon od 1 pażdzienika do 15 lutego z możliwym ewentualnym mulczowaniem  po 15 listopada jak zbytnio wybuja 

Opublikowano
33 minuty temu, pedro2 napisał(a):

Twierdziła, że owies i rzodkiew wymarza na zimę, więc nie ma okrywy na zimę. Musi być forma ozima w międzyplonie żeby nie wymarzła. Bo jak w grudniu wymarza to zostaje gołe pole

nie wiem ale samemu sie się nie bierze roslin tylko z listy i jesli na liscie są to w czym problem , u mnie z listy gryka i gorczyca gryka jest delikatniejsza od owsa 

Opublikowano

w 2023 okrywa była od 1 listopada do 15 lutego 

w 2024 zmienili i była od zbioru do 15 pażdziernika z 4 tygodniowym okresem jej braku 

jak ten nasz pedro zgruberował gnój 20 sierpnia  i za miesiąc tj, 20 września siał poplon to według mnie nie spełniał warunków okrywy 

pisze że pani się czepiała okrywy , potem jej nie pasowały rośliny jare w międzyplonie [ a chodziło jej że nie było okrywy bo wymarzła ]   , aż w końcu okrywę podzielił na okresy od zbioru do wożenia gnoju  [ po tygodniu miała być niby okrywa z samosiewów ] z przerwą na wymagany okres pomiędzy ekoschematem  przykrycie gnoju i międzyplonu ozimego ; ponoć miesiąc ]  . W końcu nasz petro pojechał  sprawę wyjaśnić i  kierownik z litości sprawę rostrzygnął  po myśli krętacza hahhahh a tak naprawdę to do tej pory niekt nie wie o co chodzi  ani w ARIMR ani tutaj a zainteresowany nawet pojęcia nie ma o czym pisze , no ale skoro się budżet zgadza to po co się męczyć 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Celownik07 napisał(a):

No i dobra.. a co wyszlo po rozmowie z kierownikiem bp? Podtrzymala decyzje o ozimych formach??

https://www.gov.pl/web/arimr/odpowiedzi-na-najczesciej-zadawane-pytania-23

Trzebabylo odeslac ja na doedukowanie na strone swojego pracodawcy. Pyt.2. 

Nie ma nic takiego. Mogą być formy jare. Facetka sobie ubzdurała, że międzyplon jary wymarza i zostaje goła ziemia bez okrywy. I na tej podstawie chciała ud***ć płatność do miedzyplonu.

Tu rozporządzenie stanowi, a nie jakieś wymysły urzędnika. 

Mówił, że po zastosowaniu obornika 2 tyg i można siać międzyplon. Jest to niedoprecyzowane w rozporządzeniu i każdy to interpretuje po swojemu więc wychodzą takie kwiatki. Ale nie ma nic takiego, że nie można łączyć tych ekoschematów. A, że nie ma obowiązku zgłaszania terminu wysiewu miedzyplonu to jest to nie do udowodnienia czy wysiałem z obornikiem czy za tydzień czy miesiąc.

Myślała, że chłop głupi się przestraszy, wycofa obornik, do miedzyplonu da odmowę płatności i z głowy. 

44 minuty temu, jarecki napisał(a):

nie wiem ale samemu sie się nie bierze roslin tylko z listy i jesli na liscie są to w czym problem , u mnie z listy gryka i gorczyca gryka jest delikatniejsza od owsa 

Drugie gospodarstwo kto inny ogarniał, wszystko jest identyczne i nie miał żadnych zastrzeżeń, decyzja dawno przyszła

Co głowa to po swojemu rządzi. 

7 minut temu, Stach123 napisał(a):

w 2024 zmienili i była od zbioru do 15 pażdziernika z 4 tygodniowym okresem jej braku 

jak ten nasz pedro zgruberował gnój 20 sierpnia  i za miesiąc tj, 20 września siał poplon to według mnie nie spełniał warunków okrywy 

pisze że pani się czepiała okrywy , potem jej nie pasowały rośliny jare w międzyplonie [ a chodziło jej że nie było okrywy bo wymarzła ]   , aż w końcu okrywę podzielił na okresy od zbioru do wożenia gnoju  [ po tygodniu miała być niby okrywa z samosiewów ] z przerwą na wymagany okres pomiędzy ekoschematem  przykrycie gnoju i międzyplonu ozimego ; ponoć miesiąc ]  . W końcu nasz petro pojechał  sprawę wyjaśnić i  kierownik z litości sprawę rostrzygnął  po myśli krętacza hahhahh a tak naprawdę to do tej pory niekt nie wie o co chodzi  ani w ARIMR ani tutaj a zainteresowany nawet pojęcia nie ma o czym pisze , no ale skoro się budżet zgadza to po co się męczyć 

😁 Człowieku lecz się na nogi bo na głowę już za późno. 

Co za zj** 🙆

Edytowane przez pedro2
Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

Myślała, że chłop głupi się przestraszy, wycofa obornik, do miedzyplonu da odmowę płatności i z głowy

Juz kombinuja jak udupic chlopa. Kto niekumaty poplynie. 

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał(a):

Nie. Dopiero teraz siadła do wydania decyzji 🤭 

Przecież jest rozporządzenie ministerstwa, nie ma słowa o formie ozimej to raz. Dwa obornik może być łączony tylko należy zachować odpowiedni odstęp do wysiewu miedzyplonu i nie ma terminu tylko zapis "zgodnie z dobrą praktyką rolniczą" czy jakoś tak.

Żadnej kontroli nie było. To takie widzimisię tej pani, że skoro wymarzło jare to nie było okrywy. Tłumaczę, że to co wyrosło na metr to właśnie była okrywa, a ona dalej swoje, że to nie tak bo musi być ozime w mieszance bo to co zmarzło to zniknęło. Swoje rozporządzenia wydaje. 

Czytaj uważnie bo już mącisz. Obornik był zgłoszony przed 20 sierpnia, międzyplon oficjalnie po miesiącu. 

W piątek sama powiedziała, że minimum miesiąc odstępu powinien być i tak jej to przedstawiliśmy, a dzisiaj, że całkiem nie można łączyć. 

Czekam na kierownika. 

Edit:

Załatwione. Kierownik wysłuchał, zawołał panią szanowną, pani już z tonu zeszła i mówi, że wszystko gra. Dzisiaj decyzję wydaje.

Pokazałem zdjęcia miedzyplonu z listopada z datą żeby oceniła czy nie było okrywy. 

Kierownik powiedział żeby robić sobie zdjęcia na przyszłość, wtedy jest data i wszystko widać. W razie niejasności może pomóc. 

A co to była za mieszanka poplonu że tak pięknie zmarzła , że znaku po niej nie było ? Bo nad taką mieszanką to pod rośliny jare można by jeszcze coś myśleć 

Opublikowano (edytowane)

pierwsze to między plonu zimowy to nie okrywa i nie należy tego mylić ...a tu groch z kapustą i nie wiadomo o co chodzi ..obornik nic nie ma do między plonu i można łączyć ...i w agencji ci co wydają decyzję nie są tak głupi żeby tego nie wiedzieć ...drugie zdjęcie między plonu z listopada niczego nie wnosi bo ten ma być do 15 lutego ...skoro nikt tego nie kontrolował to uznaje się za spełnione i tyle ...

rośliny są z listy i mogą być jare lub zimowe i ci co wydają decyzję dobrze to wiedza ...ale nie ma to jak   zmyślać problem którego nie było ...

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano

Bredzi chłopina i tyle kontroli nie miał  ,  decyzji również i babka dzwoniła po czym pojechał i załatwil po swojemu  hahaha i decyzje na poczekaniu zrobili i jak wracał to do bankomatu furgonetka podjechała z kasą  , bo przelew przyszedł jak odjeżdzał z biura  

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał(a):

A co to była za mieszanka poplonu że tak pięknie zmarzła , że znaku po niej nie było ? Bo nad taką mieszanką to pod rośliny jare można by jeszcze coś myśleć 

Wg pani to zmarzło na tyle, że nie zakryło gleby. 

Wyparowało, kosmici wynieśli, nie wiem. W każdym bądź razie stwierdziła, że płatności nie będzie bo nie było nic ozimego i zmarzło

IMG_20241021_113249_6.jpg

IMG_20241116_115344_5.jpg

Opublikowano
18 godzin temu, pedro2 napisał(a):

odeslalbym do wytycznych, ew podal numer do papugi niech sie przepycha

• Like 1
Opublikowano

Taka była narracja od początku. Poprosiłem o przesłanie na maila rozporządzenia gdzie jest tak napisane. 

Doradca dzisiaj tak samo próbował się od niej dowiedzieć skąd to wyczarowała, ale nie chciała się podzielić info.

Opublikowano

wg miales  poplon ksiazkowy

jesli wciaz sie upiera poprosilbym o numer do przelozonego celem wyjasnienia sprawy, a jesli naczelny sie nie przychyli poprosilbym o odmowke na pismie, dalej papuga sobie poradzi 

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, pedro2 napisał(a):

Wg pani to zmarzło na tyle, że nie zakryło gleby. 

Wyparowało, kosmici wynieśli, nie wiem. W każdym bądź razie stwierdziła, że płatności nie będzie bo nie było nic ozimego i zmarzło

IMG_20241021_113249_6.jpg

IMG_20241116_115344_5.jpg

Rozumiem że ten poplon to poplon ozimy w ekoschemacie ? 

2 sprawa pisałeś że nie miałeś kontroli , to niby jakim cudem doszli do tego że było tam coś czy nie było nic 

Jednym słowem żeby się czegoś doczepili to musowo musiała być kontrol , a której być może nawet nie wiedziałeś , bo skąd by sobie tak ubzdurała że ten poplon zakrywał ziemie czy nie zakrywał 

18 minut temu, Matey napisał(a):

wg miales  poplon ksiazkowy

jesli wciaz sie upiera poprosilbym o numer do przelozonego celem wyjasnienia sprawy, a jesli naczelny sie nie przychyli poprosilbym o odmowke na pismie, dalej papuga sobie poradzi 

Przecież już parę postów wyżej pisał że kierownik biura po wysłuchaniu stron przychylił się racji pedro2 

• Like 1
Opublikowano
49 minut temu, Stach123 napisał(a):

Bredzi chłopina i tyle kontroli nie miał  ,  decyzji również i babka dzwoniła po czym pojechał i załatwil po swojemu  hahaha i decyzje na poczekaniu zrobili i jak wracał to do bankomatu furgonetka podjechała z kasą  , bo przelew przyszedł jak odjeżdzał z biura  

należy dodać że w tym roku nic w podlaskim nie wymarzło ,chyba że pod koniec lutego trochę ale to już po terminie ..

druga sprawa okrywa nie obowiązuje na zimę ,chłop nie wie że tak było ale rok temu ....jakby kwestionowali między plon zimowy to by była kontrola przynajmniej foto 

poszła by odmowa płatności i tu ewentualnie odwołanie po otrzymaniu decyzji ...nikt nie wzywa wcześniej do wyjaśnień i nie straszy zawieszeniem dopłat tylko idzie decyzja i tyle 

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał(a):

Nie ma nic takiego. Mogą być formy jare. Facetka sobie ubzdurała, że międzyplon jary wymarza i zostaje goła ziemia bez okrywy. I na tej podstawie chciała ud***ć płatność do miedzyplonu.

Tu rozporządzenie stanowi, a nie jakieś wymysły urzędnika. 

Mówił, że po zastosowaniu obornika 2 tyg i można siać międzyplon. Jest to niedoprecyzowane w rozporządzeniu i każdy to interpretuje po swojemu więc wychodzą takie kwiatki. Ale nie ma nic takiego, że nie można łączyć tych ekoschematów. A, że nie ma obowiązku zgłaszania terminu wysiewu miedzyplonu to jest to nie do udowodnienia czy wysiałem z obornikiem czy za tydzień czy miesiąc.

Myślała, że chłop głupi się przestraszy, wycofa obornik, do miedzyplonu da odmowę płatności i z głowy. 

Drugie gospodarstwo kto inny ogarniał, wszystko jest identyczne i nie miał żadnych zastrzeżeń, decyzja dawno przyszła

Co głowa to po swojemu rządzi. 

😁 Człowieku lecz się na nogi bo na głowę już za późno. 

Co za zj** 🙆

Oj coś mi nie pasi Tu , Jeżeli chodzi o miedzyplon to niby nie ma obowiązku zgłaszania go gdzieś. Ale w rejestrze zabiegów agrotechnicznych chyba musi być wpisana data wysiewu i jakie rośliny. Czy o ten rejestr nikt cię nie pytał nie sprawdzał ? W tym roku Mnie nikt o to nie pytał nie sprawdzał , lecz w poprzednim roku wysyłałem zdjęcia tego rejestru gdyż miałem kontrolowany wniosek. Naprawdę widzę że ci inne biuro czy inna osoba to inaczej kontroluje i interpretuje te wnioski 

Opublikowano
1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

możesz napisać czemu nie spełnił warunków okrywy bo ja swego czasu się dowiadywałem i wyszło, że  międzyplon ozimy czy międzyplon ścierniskowy spełnia okrywę