Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plan nawożenie z tego co mi wiadomo to dotyczy zasiewów  jesiennych  nawet nie wiadomo których , a na jare jest czas 

10 minut temu, agrarmrc napisał(a):

U mnie będzie 3,5ha rzepak, 2ha pszenica, 2ha pszenżyto, 1,9 łubin

słome na rzepaku wymieszać i powinno być OK

Opublikowano

Wszystkich zasiewów które masz zasiane jesienią dotyczy plan nawozowy , jeśli piszesz o ekoschemat plan nawozowy, a na jare musisz mieć w razie przyszłej kontroli nieoficjalnie , a oficjalnie to chyba do czerwca powinny być zrobione

Opublikowano

@Stach123 widzisz, do IPR tez sie ludzie musieli przygotowac. Ja np szkolenie robilem poczatek 2024 przy stawce jakies 1300zl. Czulem ze tyle nie bedzie ale takie 800-900 liczylem sie utrzyma. 

Tymczasem dzisiaj jest ok 620zł, na pszenice materiał siewny wyniósł mnie 540zł netto - 100zł dopłaty niech będzie 440, do tego badania gleby, certyfikacja, papierologia i jeszcze mi to blokuje jedno miejsce na ekoschemat. Gdyby człowiek wiedział wcześniej by to pierdyknał w kąt i zasiał poplon po pszenicy.

Tak to jest jak sie trzeci rok z rzedu zmienia zasady za pięc dwunasta i ma sie w poważaniu że do pewnych ekoschematów trzeba sie przygotować, tzn ponieść koszty

• Like 3
Opublikowano
23 minuty temu, mysza103 napisał(a):

Wszystkich zasiewów które masz zasiane jesienią dotyczy plan nawozowy , jeśli piszesz o ekoschemat plan nawozowy, a na jare musisz mieć w razie przyszłej kontroli nieoficjalnie , a oficjalnie to chyba do czerwca powinny być zrobione

jAK zaznaczę plan nawożenia dzisiaj we wniosku  np. to kiedy mnie mają możliwość kontrolować odnośnie ozimin  w grudniu pół roku wcześniej ? 

Opublikowano

Zależy od sytuacji. Mam trochę dzierżawy daleko (około 18 km) to idzie łubin większe dopłaty a że trochę jeszcze na miejscu dojdzie i jeszcze rzepak to już jest zróżnicowanie ... trochę trzeba kombinować i w ten sposób nie opłaca mi się kombinować (stracony czas) na dzierżawach bo tym nadrobię.

Opublikowano
Godzinę temu, Stach123 napisał(a):

jAK zaznaczę plan nawożenia dzisiaj we wniosku  np. to kiedy mnie mają możliwość kontrolować odnośnie ozimin  w grudniu pół roku wcześniej ? 

Ja miałem kontrol pod koniec listopada to kontrolowali plany na ozimina które były siane jesienią 2024 roku , jare 2024, i ozimina z jesieni 2024 roku . Do tego zażyczyli sobie jeszcze plany na 2 lata wstecz . 

Trochę byli zdziwieni jak im powiedziałem że wszystko mam 

Opublikowano (edytowane)

Jak rozumie dwa wcześniejsze lata też wnioskowałeś o ekoschemat z planem nawożenia?

1 godzinę temu, Stach123 napisał(a):

Plan musisz mieć na wszystkie działki we wniosku i np jak na ten rok to plan musiałeś mieć sporządzony już wcześniej, ja np w czerwcu zeszłego roku dostałem jak mi robiła próbki to jednocześnie z planem tak by był gotowy przed sianiem rzepaku.

1 godzinę temu, Matey napisał(a):

@Stach123 widzisz, do IPR tez sie ludzie musieli przygotowac. Ja np szkolenie robilem poczatek 2024 przy stawce jakies 1300zl. Czulem ze tyle nie bedzie ale takie 800-900 liczylem sie utrzyma. 

Tymczasem dzisiaj jest ok 620zł, na pszenice materiał siewny wyniósł mnie 540zł netto - 100zł dopłaty niech będzie 440, do tego badania gleby, certyfikacja, papierologia i jeszcze mi to blokuje jedno miejsce na ekoschemat. Gdyby człowiek wiedział wcześniej by to pierdyknał w kąt i zasiał poplon po pszenicy.

Tak to jest jak sie trzeci rok z rzedu zmienia zasady za pięc dwunasta i ma sie w poważaniu że do pewnych ekoschematów trzeba sie przygotować, tzn ponieść koszty

Ipr to chyba już tylko w kukurydzy się jeszcze opłaca. Materiał siewny i tak się kupuje, opryskać można niemal wszystkim.

Edytowane przez Tigon
  • Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

Ja miałem kontrol pod koniec listopada to kontrolowali plany na ozimina które były siane jesienią 2024 roku , jare 2024, i ozimina z jesieni 2024 roku . Do tego zażyczyli sobie jeszcze plany na 2 lata wstecz . 

Trochę byli zdziwieni jak im powiedziałem że wszystko mam 

Plan nawożenia dotyczy gospodarstwa o ile  spełnia odpowiednie warunki , ma zwierzęta i odpowiednią ilość hektarów 

mnie to nie dotyczy , to szczegółów nie znam , chodzi o maksymalne dawki azotu czy jakoś tak 

teraz mówimy o ekoschemacie OPRACOWANIE I STOSOWANIE PLANU NAWOŻENIA  jako dobrowolna płatna praktyka 

od 2024 roku 2 lata wstecz to jeszcze nie było ekoschematów jak dobrze licze 

w 2023 były 2 terminy bo się za pózno połapali 

ekoschematy dotyczy roku kalendarzowego i podejrzewam że sami nie wiedzą w ARIMR jak taki plan ma wyglądać , a  tym bardziej kontrolerzy . Masz opracować i stosować plan nawozowy  , możesz tego nawozu dać mniej , równie dobrze możesz go nie dawać wcale , masz w 2024 plan nawozowy na wszystkie uprawy jare  , jak kontrol w zimie to pokazujesz plan z 2024 i po dyskusji w 2025 możesz o ten ekoschemat się nie ubiegać więc po kiego ... ja masz pokazywać plan na zasiewy jesienią  w 2024 roku  , równie dobrze możesz pole sprzedać po żniwach w 2024 roku 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Plan nawożenia dotyczy gospodarstwa o ile  spełnia odpowiednie warunki , ma zwierzęta i odpowiednią ilość hektarów 

mnie to nie dotyczy , to szczegółów nie znam , chodzi o maksymalne dawki azotu czy jakoś tak 

teraz mówimy o ekoschemacie OPRACOWANIE I STOSOWANIE PLANU NAWOŻENIA  jako dobrowolna płatna praktyka 

od 2024 roku 2 lata wstecz to jeszcze nie było ekoschematów jak dobrze licze 

w 2023 były 2 terminy bo się za pózno połapali 

ekoschematy dotyczy roku kalendarzowego i podejrzewam że sami nie wiedzą w ARIMR jak taki plan ma wyglądać , a  tym bardziej kontrolerzy . Masz opracować i stosować plan nawozowy  , możesz tego nawozu dać mniej , równie dobrze możesz go nie dawać wcale , masz w 2024 plan nawozowy na wszystkie uprawy jare  , jak kontrol w zimie to pokazujesz plan z 2024 i po dyskusji w 2025 możesz o ten ekoschemat się nie ubiegać więc po kiego ... ja masz pokazywać plan na zasiewy jesienią  w 2024 roku  , równie dobrze możesz pole sprzedać po żniwach w 2024 roku 

Tak, tylko ten plan masz mieć pod wszystkie działki a co do roku kalendarzowego to mi w odr mówili że plan powinien być gotowy od dnia zasiewu pierwszej uprawy na rok 2025 czyli u mnie był to rzepak zeszłego roku, do tego prócz planu musisz mieć ewidencję stosowanych nawozów coś jak ta ewidencja ekoschematow, w odr dostałem wzór i sobie to uzupełniam, data,pole,dawka i jedyne co to muszę nie przekroczyć dawki N. Też pierwszy rok będę wchodził w ten ekoschemat.

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
11 godzin temu, Stach123 napisał(a):

Nie tyle falstart co niewygodny czas do pokazania wszystkich kart .  Zmiany są dobre , bo pewnie grosz ten sam , a papierków mniej  . Moim zdaniem oni te zasady zmienią , bo tak naprawdę zawalili w ..uja z tymi ekoschematami i w zależności od sondaży będą to przedłużać i zmieniać , nie  może być zmiany zasad  gry podczas gry i przynajmniej muszą zróżnicowaną strukturę upraw przywrócić jako 3 ekoschemat  , bo  rolnicy przygotowali się  do niego już jesienią  

Nic nie zmienią. Jak rusza jedna rzecz to będzie larum że czemu 2 rzeczy nie zmienia i tak w kółko. 

Opublikowano
10 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

A ja robię tradycyjnie , i mam gdzieś te ekoschematy 🙂 

I to się chwali Marcinku, reszta zagorzałych zwolenników rezygnacji z dopłat, sraczki dostaje od 15 marca, bo ciągle błędy w aplikacji. A są tacy, co chcą dokupić hektarów, bo na ZSU się nie łapią🤣🤣🤣

• Like 1
Opublikowano
45 minut temu, jacor73 napisał(a):

reszta zagorzałych zwolenników rezygnacji z dopłat, sraczki dostaje od 15 marca,

A od 15 października sraczki bo nie ma zaliczki, od grudnia że jeszcze niema reszty dopłat.

• Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Tigon napisał(a):

Ipr to chyba już tylko w kukurydzy się jeszcze opłaca. Materiał siewny i tak się kupuje, opryskać można niemal wszystkim.

no dokładnie

Swoja drogą, gdybym dzisiaj wysłał wniosek, gdzie system naliczył mi ekoschemat ZSU dwukrotnie, to ciekaw jestem czy ktoś raczyłby mnie poinformować że w systemie jest taki bład, ewentualnie wezwac do poprawek. Dzisiaj ZSU płaci więcej jak poplony

Opublikowano
1 godzinę temu, jacor73 napisał(a):

I to się chwali Marcinku, reszta zagorzałych zwolenników rezygnacji z dopłat, sraczki dostaje od 15 marca, bo ciągle błędy w aplikacji. A są tacy, co chcą dokupić hektarów, bo na ZSU się nie łapią🤣🤣🤣

A od kiedy jest tak że żeby załapać się na ZSU trzeba mieć więcej ha ? 

Opublikowano
Godzinę temu, mysza103 napisał(a):

A od kiedy jest tak że żeby załapać się na ZSU trzeba mieć więcej ha ? 

To tak trochę było ironicznie, ale jak na 50 ha, 40 zasiane zbożem, to żeby załapać się na ZSU, to trzeba dokupić ha.

Opublikowano

Nawiedzona jakaś ta babka. Dzisiaj zadzwoniła żeby usunąć obornik z wszystkich działek gdzie jest międzyplon, (zgłoszony przed 20 sierpnia), a do miedzyplonów będzie odmowa bo nie ma formy ozimej więc nie było okrywy bo wszystko zmarzło 🙆 

Doradca, który pisał wniosek dzwonił skąd ona takie informacje bierze, a ta dalej swoje. Co za łeb 

Jadę do kierownika bp. 

Też macie takie cyrki?

Opublikowano

daj znac co ci powiedza, bo moze znowu sie zmienily zasady gry. oficjalnie nawet w Q&A dotyczacych ekoschematów jest ze nie musi to byc forma ozima. a obornik mozna łączyć pod warunkiem że nie wyrzuca się go zaraz przed sianiem miedzyplonow.

ps. to ty jeszcze nie masz decyzji za 2024r?

Opublikowano

jak podczas kontroli nie widzieli międzyplonu to co poradzisz ?? jak zasiałeś międzyplon przed 20 sierpnia to tam powinien być las a nie zastanawianie się czy wymarzł bo jary .  a to że kazali usunąć gnój z działek gdzie był siany międzyplon przed 20 sierpnia to oczywiste bo międzyplonu nie wolno nawozić   , dopuszcza się obornik ale musi być przerwa 

Opublikowano
55 minut temu, pedro2 napisał(a):

Nawiedzona jakaś ta babka. Dzisiaj zadzwoniła żeby usunąć obornik z wszystkich działek gdzie jest międzyplon, (zgłoszony przed 20 sierpnia), a do miedzyplonów będzie odmowa bo nie ma formy ozimej więc nie było okrywy bo wszystko zmarzło 🙆 

Doradca, który pisał wniosek dzwonił skąd ona takie informacje bierze, a ta dalej swoje. Co za łeb 

Jadę do kierownika bp. 

Też macie takie cyrki?

Miałem międzyplony  z Owsa plus łubinu i nikt nie dzwonił. Dopłaty w całości wypłacone. No chyba że potraktowali owies jako owies ozimy.... W ub roku miałem obornik plus miedzyplon. Nie pamiętam dokładnie ale odstęp nie był duży z około 2 tyg. Miałem wtedy kontrol i wysyłałem rejestr zabiegów agrotechnicznych i przeszło. Z tym że to był pierwszy rok ekoschematow i chyba wszystko przechodziło.

• Like 1