Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, masa24 napisał:

nie dawałem 3 lata npk przy zasobnoscisch średnich potasu i niskich fosforu , w tym roku najlepsze plony pszenicy w ostatnich katach . czasem trzeba sprawdzić niż bezmyślnie sypać bo tsk zalecają 

To nie dawaj jeszcze 10 lat , wtedy pogadamy, jeśli zbierasz 5-6 ton, słoma zostaje , lub wraca w postaciu obornika , zasobności dobre to troche pociągniesz, jak sprzątasz 9-10 ton to ubywa szybko

Opublikowano
38 minut temu, miwigos napisał:

To nie dawaj jeszcze 10 lat , wtedy pogadamy, jeśli zbierasz 5-6 ton, słoma zostaje , lub wraca w postaciu obornika , zasobności dobre to troche pociągniesz, jak sprzątasz 9-10 ton to ubywa szybko

Tak jak piszesz w ostatnim zdaniu , jak się  zbiera 9- 10 ton pszenicy , to nie ma zmiłuj,  tylko sypie co roku po 90kg - fosforu i po 100- 120 potasu . Oczywiście można przyoszczędzić pomijając calkowite sypanie P- K , jeśli na następny sezon już będzie dawał normalne dawki , ale jeśli ktoś od paru lat to pisze że pomijając npk zniżki plonu nie będzie,  to jednak sam się okłamuje. 

• Haha 1
Opublikowano
12 godzin temu, JarekBazydlo napisał:

NPK bedzie szło caly czas do góry gdzies do konca pazdziernika później niby cena powoli do dołu... Takie info od kilku osob mialem.

Wierzysz w to ? 

Niektórzy wieszcze głosili że saletra w lipcu i sierpniu będzie po 1000 netto. Tam tylko najwięksi gracze wiedzą co po ile będzie . 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, miwigos napisał:

no tak ty kosisz po 10 swoim super drogim parkiem maszynowym i używasz firmowych środków z super zniżkami , u mnie ledwo średnia 7 ze 127 ha

jakby wszystko co piszą to prawda , to powinien zebrać ze 2 toby bo fosfor w większości mam nisko 😀

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Jurniczek napisał:

Chłopy  co robicie ze swoimi zbiorami?. u mnie nazbierało się  z kilkaset ton i mam dylemat czy nadal obsiewać te ha

Nie siej bierz tylko dopłaty , mi to by pasowało

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Jurniczek napisał:

Chłopy  co robicie ze swoimi zbiorami?. u mnie nazbierało się  z kilkaset ton i mam dylemat czy nadal obsiewać te ha

Jak masz za dużo mogę przyjąć nadmiar ,A jak obsiejesz to se uzupełnisz 🤭

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
Jurniczek napisał:

Ja wysypuje zwierzynie do lasu jak mi sie nie mieści albo oddaje sąsiadom niech oni sie martwią co z tym zrobić.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 16.08.2024 o 13:19, EmilPlayP napisał:

W jakiej cenie u was polifoska krzem?

Dziś obdzwonione 6 punków w promieniu 50km , ani grama polifoski. Na szybko tylko NPK import

Opublikowano (edytowane)

Fast-Chem Mircze (woj. lubelskie):       https://www.tygodnik-rolniczy.pl/rynki-rolne/ceny-nawozow/duze-zmiany-w-cennikach-dystrybutorow-jakie-sa-aktualne-ceny-nawozow-2517307

saletra Anwil (bb) – 1750 zł/t (bez zmian)

saletra Anwil (50 kg) – 1780 zł/t (bez zmian)

saletrzak can (bb) – 1540 zł/t (spadek o 90 zł)

mocznik polski Puławy z inhibitorem (25 kg) – 2490 zł/t (spadek o 140 zł)

fosforan amonu (bb) – 3330 zł/t (wzrost o 350 zł)

RSM 32 – 1680 zł/t (bez zmian)

polifoska 6 (50 kg) – 2990 zł/t (spadek o 300 zł)

polifoska 6 (bb) – 2960 zł/t (spadek o 290 zł)

polifoska 5:15:30 (bb) - 2690 zł/t

polifoska 5:15:30 (50 kg) - 2720 zł/t

wapno: kreda granulowana wokas (bb) – 490 zł/t (bez zmian)

wapno: kreda granulowana wokas (25 kg) – 550 zł/t (bez zmian)

polcac - 640 zł/t

kizeryt - 1690 zł/t (wzrost o 10 zł)

korn kali (bb) - 1690 zł/t (spadek o 200 zł)

supermag (bb) - 690 zł/t

lubofos RS (bb) - 1880 zł/t

sól potasowa (bb) - 1920 zł/t

Trans-Rol Sokoły (podlaskie):

saletra amonowa Pulan – 1630 zł/t (wzrost o 40 zł)

Zaksan – 1630 zł/t  (wzrost o 40 zł)

mocznik polski z inhibitorem – 2060 zł/t (wzrost o 70 zł)

salertosan 26 – 1560 zł/t (wzrost o 40 zł)

saletrosan 30 – 1690 zł/t (wzrost o 30 zł)

salmag – 1390 zł/t (wzrost o 10 zł)

saletrzak – 1390 zł/t (wzrost o 10 zł)

RSM 32% – 1440 zł/t (wzrost o 10 zł)

RSM S 26% – 1340 zł/t (bez zmian)

superfosfat: 40 – 2560 zł/t (wzrost o 120 zł)

superfosat 20 – 1340 zł/t (wzrost o 50 zł)

polifoska 6:20:30 – 2840 zł/t (wzrost o 190 zł)

polifoska 8 – 2890 zł/t (wzrost o 190 zł)

polifoska krzem – 2540 zł/t (wzrost o 200 zł)

sól potasowa – 1770 zł/t (spadek o 100 zł)

wapno magnezowe 28 CaO 16 Mg – 490 zł/t (bez zmian)

Agra Nowa (woj. opolskie):

saletra amonowa: Pulan 34N – 1620 zł/t (bez zmian)

Zaksan 32N – 1590 zł/t (spadek o 10 zł)

RSM 32N – 1400 zł/t (spadek o 20 zł)

RSM 28N –1320 zł/t (bez zmian)

saletrzak salmag 27 N – 1390 zł/t (wzrost o 10 zł)

mocznik – 2100 zł/t (bez zmian)

super fosdar – 3300 zł/t (bez zmian)

saletrosan 26N+13S – 1540 zł/t (bez zmian)

siarczan amonu makro 21N+24S – 1360 zł/t (bez zmian)

polifoska 6 – 2720 zł/t (wzrost o 30 zł)

sól potasowa – 1860 zł/t; zakup pow. 1 t (bez zmian)

PPHU Mirpol Orneta (woj. warmińsko-mazurskie):

saletrzak 27 (30 kg) –  1300 zł/t (bez zmian)

saletra Anwil - 1630 zł/t (bb), 1660 zł/t (50 kg)

siarczan magnezu 7-wodny –  1970 zł/t (bez zmian)

mocznik bez inhibitora: import (bb) –  1880 zł/t (bez zmian)

fosforan 4:10:15 (bb) – 1699 zł/t (bez zmian)

NPK 4:14:30 (bb) – 2197 zł/t (bez zmian)

NPK 5:12:12 (bb) –  1598 zł/t (bez zmian)

yaramila crop care (25 kg) – 5160 zł/t (bez zmian)

yara liva tropicote (25 kg) –  3780 zł/t (bez zmian)

wapniak koszelowski (bb) – 500 zł/t (bez zmian)

wapniak koszelowski (40 kg) – 500 zł/t (bez zmian)

• )Producenci nawozów ostrzegają przed gwałtownym wzrostem cen nawozówKolejnym czynnikiem, który może zachwiać rynkiem nawozów jest dalszy wzrost importu nawozów z Rosji i Białorusi. Może on doprowadzić do wyparcia z rynku polskich producentów. Przedstawiciele branży chemicznej, którzy w ostatnim czasie spotkali się z ministrem rolnictwa Czesławem Siekierskim ostrzegli przed powtórzeniem się wariantu irlandzkiego, gdzie pod wpływem taniego importu nawozów rodzime firmy zaprzestały produkcji. Gdy tak się stało, importerzy zaczęli podnosić ceny nawozów dosłownie skokowo. 
Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie w nowym sezonie 2026! 🌱
      Wchodzimy w ten rok z wieloma niewiadomymi dotyczącymi kosztów produkcji. Tradycyjnie, jednym z największych kosztów w naszych gospodarstwach są nawozy. Dlatego otwieram oficjalny wątek zbiorczy, który – mam nadzieję – pomoże nam wszystkim w podejmowaniu decyzji zakupowych.
      Poniżej lista pytań, które nurtują nas wszystkich na starcie roku. Postaramy się w tym wątku wspólnie na nie odpowiedzieć:
      Jakie są ceny nawozów na początku 2026 roku?
      Ile kosztuje saletra amonowa (Pulan, Zaksan, Anwil) w 2026?
      Jak kształtują się ceny mocznika (z inhibitorem i bez)?
      Ile zapłacimy za Polifoskę 6 i 8 oraz inne NPK?
      Po ile chodzi RSM i saletrzak?
      Czy warto kupować teraz, czy czekać na korekty cenowe?
      Zapraszam do wymiany konkretnych informacji. Abyśmy mieli jasny obraz rynku (detal vs hurt), proszę o wpisywanie cen według sprawdzonego schematu:
      Województwo / Powiat:
      Produkt (Nazwa handlowa):
      Cena (netto/brutto):
      Opakowanie (BigBag / Worek / Luz):
      Ilość (detal / całe auto 24t):
      Warunki (płatność, dostawa w cenie?):
      Przykład: Powiat świdnicki, Saletra Zaksan 33,5 – cena 1300 zł netto – zakup całosamochodowy, płatność przy odbiorze.
      Ważna uwaga: Nawozy to temat, który budzi emocje ze względu na powiązania z polityką i cenami gazu. Proszę jednak, abyśmy w tym wątku skupili się na merytoryce i cenach. Unikajmy wycieczek politycznych i kłótni – szanujmy się nawzajem i swój czas.
      Jaka jest sytuacja u Waszych lokalnych dystrybutorów? Magazyny pełne czy braki towaru? Zapraszam do dyskusji!
    • Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v