Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

A jakie pH macie? U mnie dopóki pH było na poziomie 5,5 - 6,2 zasobnosci nie wzrastaly. Ph podskoczyło do granicy powyżej 6,5 odrazu wartości z automatu zaczęły podskakiwać.

Opublikowano
10 minut temu, krychu napisał:

A jakie pH macie? U mnie dopóki pH było na poziomie 5,5 - 6,2 zasobnosci nie wzrastaly. Ph podskoczyło do granicy powyżej 6,5 odrazu wartości z automatu zaczęły podskakiwać.

Od 5.2 do 5.7 pH. 

Opublikowano

ja też sam gdyż całych pól robiłem tylko pare żeby mieć jakiś ogólny pogląd co w glebie piszczy a tak to leciałem wyłącznie typami gleby na różnych polach żeby rozszyfrować czego niedobory mam na określonym typie gleby. No i wyniki wyszły jednoznaczne,,, z różnych pól ale na takiej samej glebie te same braki,,,, mało potasu i ph prawie pod 8.

Opublikowano

Potas idzie uzupełnic przez 3 lata, fosfor , ptrzeba jedno pokolenie niestety

Opublikowano

Z fosforem nie jest tak że go nawieziesz na zapas! Jedno czy dwa pokolenia nic tu nie zmienią. Szybko się starzeje lub wchodzi w związki "płapki" z których ciężko się oswobodzić. Jedyna nadzieja w MegaFos – preparat mikrobiologiczny udostępniający fosfor z gleby czy tam podobne specyfiki. A jak okaże się że to nie działa to pozostaje tylko regularne nawożenie, uzupełnianie braków.

Opublikowano
21 godzin temu, krzychu121 napisał:

Tak jak kolega wyżej napisał. Kupujesz lux towar i czekasz aż deszcz zrobi swoje. Wtedy masz i dużo dobrego towaru i nie płacisz za wodę 

To ile ma leżeć z 2 lata. Mi przyieźli leżało 2 -3 miesiące, deszcze padały woda spływała po pryźmie, jakby pryzma była płaska a najlepiej  zrobiona  w basen żeby woda nie miął szans uciekać,  to może by i wsiąkła.   

Przy załadunku na rozsiewacz co łyżkę lałem wodą z opryskiwacza wężem strażackim około 2-3 tyś litrów na 8 ton  i zero rezultatów. Woda spływała nic nie zatrzymując sie  w wapnie. 

Opublikowano
Zapracowany napisał:

Z fosforem nie jest tak że go nawieziesz na zapas! Jedno czy dwa pokolenia nic tu nie zmienią. Szybko się starzeje lub wchodzi w związki "płapki" z których ciężko się oswobodzić. Jedyna nadzieja w MegaFos – preparat mikrobiologiczny udostępniający fosfor z gleby czy tam podobne specyfiki. A jak okaże się że to nie działa to pozostaje tylko regularne nawożenie, uzupełnianie braków.

MegaFos to sobie użyj na porost włosów a nie jakieś bajki opowiadasz.

Opublikowano
1 godzinę temu, krychu napisał:

MegaFos to sobie użyj na porost włosów a nie jakieś bajki opowiadasz.

Umiesz czytać ze zrozumieniem? Jakie bajki? gdzie napisałem że to jest super albo że to w ogóle działa? A włosów mi więcej nie trzeba...

Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

Dziwne masz te wapno. U nas każdy chce jak najsuchsze bo jest wtedy najwięcej towaru i nikt nie narzeka na pylenie. Czeka się aż przemoknię i rozsiewa w bezwietrzna pogodę 

Pamiętam wapno tlenkowe 40 lat temu jak siali , to leciało dalekoooooooooooooooooooooo jak było suche

Opublikowano
21 godzin temu, miwigos napisał:

Pamiętam wapno tlenkowe 40 lat temu jak siali , to leciało dalekoooooooooooooooooooooo jak było suche

To wyobraź teraz że mi podobne weglan przywieźli.  Jak były stare młynki to 50  przewie nic się nie pyliła, nie chciałem brać z  Wojcieszowa bo dosłownie wyglądało to na  piasek kamieniarski, NordCakl Standart mi przywozili  prawie nic się nie kurzyło.

Z 4 lata temu znajomemy rozsiałem  z Wojcieszowa  i było bardzo drobne i  pyliło się jak tlenek. Od tej pory tylko to wapno biorę. według mnie  działa  dosłownie od razu. 

W tym roku nawa dzierżawa  rzepak nic nie powschodził, posiałem 13 ton wapna na hektar z Wojcieszowa  posiałem kukurydzę  na poczatku była lekko fioletowa teraz prześcigła  kukurydzę sąsiada  na normalnym polu. Byłem na niej 3 dni temu i bardzo się zdziwiłem że tak wyszczeliła i jest bardzo ciemna. 

Mi tek sie  ten suchy  węglan pyli że przy obracanie ciągnika muszę czekać aż pył opadnie bo nic nie widać. A Tlenek to jus tragedia, drzewa w pobliżu są białe, ale po tym węglanie troche mniej. Łuna idzie z 100 metrów spokojnie. Jak nie ma wiatru to wisi parę minut 

Opublikowano (edytowane)

50% ale  te pole niby 3a lub 2 klasa nic nie rośnie  oprócz skrzypu i ostrożnia, rzepak nie powschodził wcale. Tak zapuszczone, to walę terapię wstrząsowa. Efekt doslownie od razu widać.

2 lata temu  podobne wziąłem w miedzę, ze sąsiad kosił po tonie pszenicy, powiedzmy że to pszenica była,  i były place gdzie nawet chwast nie  wyszedł. Dałem po 10 ton a  na  tych placach to po 10 razy rozsiewaczem przejechałem, Do tego na tym polu jeszcze mi pękła taśma to w te place łopata rozsiałem wapno. Posiałem rzepak powschodził wszędzie zero placów. Plon rzepaku w tamtym roku  na 5 klasie  żwir, 3,7 t. 

Normalnie daje na podtrzymanie 4 tony , terapia wstrząsowa od 10 ton  tam dałem 13, na jednym polu wyjdzie mi  15. Tu z wapnem nie ma co oszczędzać bo nic nie ukosi.

W tamtym roku nie zdążyli mi wapna przywieść to posiałem bez i to był błąd bo z  4 ha zostało 1,5 ha rzepaku średniego. 0,5 ha zmulczowałem tydzień temu. 

Więc pytanie dać 1000 dzierżawy, plus dopłaty  i nic nie ukosić, czy dołożyć do tego  jeszcze 1500 za wapno i normalnie ukosić.

Edytowane przez tomek73
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

To ta ziemia szok przeżyła

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Jakbym u siebie posiał 13 ton wapna na hektar na tych moich piachach, to przez 100 lat nic by nie urosło. Sieje 3 tony na ha co 3-4 lata i miejscami jest przewapnowane. 

Opublikowano

żadnych wynalazków od 10 ciu lat tylko 500-700 kg kredy na słomę i jest ph 6,5 -7 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez superfarmer02
      Jakie są aktualnie ceny nawozów i w jakich powiatach?
      Zapraszamy do dyskusji.
      Link do kontynuacji tematu:

• Dodaj nową pozycję...
v