Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
26 minut temu, jahooo napisał(a):

nie do rządowego funduszu tylko do FOR zarządzanego do KOWR i oni wypłacają 100% sumy z faktur, nie musi wyc żadnego zaświadczenia, wystarczy, że podmiot jest w stanie upadłości, na razie jeszcze w tej kwestii nic się nie zmieniło

w zasadzie - lepiej jak zbankrutuje, bo z takich dziadów komornik ciężko ma coś ściągnąć, a FOR płaci bez szemrania

napisz, co za firma, może coś wiadomo więcej, ja  też mam takie faktury i firma jest w restrukturyzacji

Nazwy nie podam bo jeszcze wejdą na to forum i zaczną unikać listonosza.

• 0
Opublikowano
2 minuty temu, galan99 napisał(a):

Tak nic nie dostaniesz ani  1 zł .Bo nikt tam nie sprzedaje plajta . Nie ma pieniędzy i nie będzie .

Czekam na plajtę i skłądam wniosek do KOWR o zwrot kasy z faktur, aby tylko przyklepali plajtę

• Like 1
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Mścisław1314 napisał(a):

Witam. Mam wątpliwą przyjemność z nierzetelnym płatnikiem za zboże, sprzedałem we wrześniu i do tej pory brak płatności tylko mydlenie oczu dałem czas do końca roku na chociaż częściowe płacenie, i tu moje pytanie do oszukanych kiedyś czy warto sobie zawracać gitarę jakimiś przedsądowymi wezwaniami do zapłaty, firmami odzyskującymi długi itp. czy od razu złożyć doniesienie do prokuratury o oszustwie? Ps. pszenica paszowa 880 netto (pow. pleszewski)

Przedsądowe wezwanie do zapłaty to jest ostatni etap polubownego rozwiązania sprawy, a później sąd i nakaz zapłaty jak nie po dobrej woli to komornik, byłem w podobnej sytuacji zaliczkę za zakup ziemi 3 lata odzyskiwałem, i gadanie ciagle że za miesiąca przeleje kasę,Były i przedsadowe wezwania myślisz, ze coś pomogło? a komornik sądowy  sprawe od razu załatwił, Nie ma się co pieścić z ch*jami

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Mścisław1314 napisał(a):

Witam. Mam wątpliwą przyjemność z nierzetelnym płatnikiem za zboże, sprzedałem we wrześniu i do tej pory brak płatności tylko mydlenie oczu dałem czas do końca roku na chociaż częściowe płacenie, i tu moje pytanie do oszukanych kiedyś czy warto sobie zawracać gitarę jakimiś przedsądowymi wezwaniami do zapłaty, firmami odzyskującymi długi itp. czy od razu złożyć doniesienie do prokuratury o oszustwie? Ps. pszenica paszowa 880 netto (pow. pleszewski)

Przedsądowe wezwanie do zapłaty możesz wysłać, ale na 99% nie pokwitują odbioru.

Ja od razu poszedłem na prokuraturę. Tam dla własnej spokojności odesłali mnie na policję. Złożyłem zawiadomienie o oszustwie. Sprawę ruszyli po 3 tygodniach i pieniądze od razu trafiły na konto. Teraz pismo dostałem o umorzeniu postępowania.

Może firma  z "pol" na końcu?

Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Czekam na plajtę i skłądam wniosek do KOWR o zwrot kasy z faktur, aby tylko przyklepali plajtę

Jeśli firma w restrukturyzacji to jesteś w czarnej de.

Ostatni etap przed bankructwem,  ale może trwać latami, a Ty jesteś na końcu łańcuszka. I możesz dostać propozycję spłaty w ratach po parę złotych przez kilka lat, a i te wówczas mogą pomijać

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Przedsądowe wezwanie do zapłaty możesz wysłać, ale na 99% nie pokwitują odbioru.

Ja od razu poszedłem na prokuraturę. Tam dla własnej spokojności odesłali mnie na policję. Złożyłem zawiadomienie o oszustwie. Sprawę ruszyli po 3 tygodniach i pieniądze od razu trafiły na konto. Teraz pismo dostałem o umorzeniu postępowania.

Może firma  z "pol" na końcu?

Jeśli firma w restrukturyzacji to jesteś w czarnej de.

Ostatni etap przed bankructwem,  ale może trwać latami, a Ty jesteś na końcu łańcuszka. I możesz dostać propozycję spłaty w ratach po parę złotych przez kilka lat, a i te wówczas mogą pomijać

było głosowanie, jeśli nie przejdzie układ, a zapewne nie, to będzie od razu w sądzie upadłość, na to liczą rolnicy, którzy tłumnie zagłosowali przeciwko restrukturyzacji

• 0
Opublikowano

Kolega handlujący nawozami dostał z Waszych stron zapytanie o rsm. Fajne zamówienie i można było zarobić. Ale zlecił sprawdzenie i okazało się że w restrukturyzacji. Z zarobku zrobiła by się kilkuset  tysięczna dziura

• 0
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał(a):

Kolega handlujący nawozami dostał z Waszych stron zapytanie o rsm. Fajne zamówienie i można było zarobić. Ale zlecił sprawdzenie i okazało się że w restrukturyzacji. Z zarobku zrobiła by się kilkuset  tysięczna dziura

kto taki w restrukturyzacji ? warto wiedzieć

to co, sprzedał mu ten RSM ?

• 0
Opublikowano

Nie sprzedał,  jakieś gospodarstwo rolne, wasi już nic sprzedać nie chcieli to szukał dalej. A więcej szczegółów nie znam

• 0
Opublikowano
4 godziny temu, lassie napisał(a):

co do nawożenia to G.A wpadła na genialny pomysł żeby siarkę sprzedawać drożej jak azot w saletrosanie ,akurat nie polecam tego nawozu bo jest za drogi i ma zbyt dużą granulację , polecam natomiast nasz polski odpowiednik kizerytu z siarkopolu , kizeryt z K+S moim zdaniem także ma zbyt dużą granulę i w małej dawce rozłożenie na powierzchni gleby jest bardzo nierównomierne 

Jak ma dolecieć na 30 -36 to musi byc gruba

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Łukaszek napisał(a):

Ty wicherku nie broń już swojego interesu.

Ty Łukaszku nakładaj zimową czapkę  bo widzę że  Ci główka przemarzła

1 godzinę temu, jahooo napisał(a):

było głosowanie, jeśli nie przejdzie układ, a zapewne nie, to będzie od razu w sądzie upadłość, na to liczą rolnicy, którzy tłumnie zagłosowali przeciwko restrukturyzacji

Możesz coś więcej napisać o tej sprawie    ?   Gdzie ci rolnicy głosowali i kto zarządził to głosowanie  ?  pierwsze słyszę  że ktoś o coś pyta rolników

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Ty Łukaszku nakładaj zimową czapkę  bo widzę że  Ci główka przemarzła

Możesz coś więcej napisać o tej sprawie    ?   Gdzie ci rolnicy głosowali i kto zarządził to głosowanie  ?  pierwsze słyszę  że ktoś o coś pyta rolników

doradca restrukturyzacyjny ma w obowiązku preprowadzić wśród wierzycieli głosowanie, przedstawiając im formę układu

można zagłosowac za układem, czyli że dłużnik będzie spłacał (teoretycznie) swoje zobowiązania bez odsetek przez cztery lata, albo przeciwko

i mają zas... obowiązek zapytac każdego, u kogo przedsiębiorca ma zadłużenie, wszystkich rolników także

• Like 1
  • 0
Opublikowano
Teraz, Wicherek napisał(a):

Słyszałem że skupy zboża z okolic Krasnegostawu w promieniu  50 km  silnie narzekają że rolnicy sami wiozą do Kapki traktorami a im urwał się zarobek

to nie odbierze z podwórka tylko trzeba jechać 50km?

• 0
Opublikowano
7 godzin temu, lassie napisał(a):

co do nawożenia to G.A wpadła na genialny pomysł żeby siarkę sprzedawać drożej jak azot w saletrosanie ,akurat nie polecam tego nawozu bo jest za drogi i ma zbyt dużą granulację , polecam natomiast nasz polski odpowiednik kizerytu z siarkopolu , kizeryt z K+S moim zdaniem także ma zbyt dużą granulę i w małej dawce rozłożenie na powierzchni gleby jest bardzo nierównomierne 

To zależy, ja mam magnez bardzo wysoki i po przeliczeniu wychodzi mi taniej o 100 zł na ha zapłacić za siarkę z saletrosanu, niż przepłacać za magnez z kizerytu.

W dniu 12.12.2024 o 15:56, lebek5 napisał(a):

To co powiesz na to?

IMG_1506.jpeg

IMG_1507.jpeg

Powiem, że bardzo kiepska na pasze dla świń😉

32 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Słyszałem że skupy zboża z okolic Krasnegostawu w promieniu  50 km  silnie narzekają że rolnicy sami wiozą do Kapki traktorami a im urwał się zarobek

To niech płacą lepiej. Chłop to głupi i przyczepy zapiąć nie umie? Jestem chłopem, a zywe świnie do Gruzji potrafiłem sprzedawać. Pierwszy w uni europejskiej 😉

• Like 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, Wicherek napisał(a):

też tak słyszałem, nie kochają go, w te żniwa sam woziłem ludziom do niego zboże - szybka obsługa, ale trzeba przyznać, że potrafią już w ciula walić, zawieziesz próbe - pryma sort, jedziesz z tym samym towarem z przyczepami, już inne parametry i potrącenia, dlatego jak tak dalej będa robić, to dużo ludzi odwróci się od nich, zwłaszcza, że różnica w cenie nie jest aż tak kolosalna

jedyna różnica - u  nich łatwiej o konsumpcję, bo inni kupuja paszę a sprzedają konsumpcję, więc musza rolnika orżnąć conajmniej w 60-70% przypadków

• Like 2
  • 0
Opublikowano
15 minut temu, jahooo napisał(a):

też tak słyszałem, nie kochają go, w te żniwa sam woziłem ludziom do niego zboże - szybka obsługa, ale trzeba przyznać, że potrafią już w ciula walić, zawieziesz próbe - pryma sort, jedziesz z tym samym towarem z przyczepami, już inne parametry i potrącenia, dlatego jak tak dalej będa robić, to dużo ludzi odwróci się od nich, zwłaszcza, że różnica w cenie nie jest aż tak kolosalna

jedyna różnica - u  nich łatwiej o konsumpcję, bo inni kupuja paszę a sprzedają konsumpcję, więc musza rolnika orżnąć conajmniej w 60-70% przypadków

Też kupuje zboże i zdarza się, że ktoś przywozi próbę, jest ok, a potem na przyczepie nie gra. Maszyna ustawiona tak samo. To kto kogo chce w wuja zrobić?

• Like 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Też kupuje zboże i zdarza się, że ktoś przywozi próbę, jest ok, a potem na przyczepie nie gra. Maszyna ustawiona tak samo. To kto kogo chce w wuja zrobić?

Sam woziłem próbe z magazynu i na przyczepie była duża różnica u Kapki, no cóż, zawineliśmy z sąsiadem z powrotem

W innym skupie wyszła próba podobna jak z wiaderka i tam sprzedana. Nikogo nie oskarżam.

• Like 1
  • 0
Opublikowano
36 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

To zależy, ja mam magnez bardzo wysoki i po przeliczeniu wychodzi mi taniej o 100 zł na ha zapłacić za siarkę z saletrosanu, niż przepłacać za magnez z kizerytu.

Powiem, że bardzo kiepska na pasze dla świń😉

To niech płacą lepiej. Chłop to głupi i przyczepy zapiąć nie umie? Jestem chłopem, a zywe świnie do Gruzji potrafiłem sprzedawać. Pierwszy w uni europejskiej 😉

I sam jestem zszokowany wynikiem  tym bardziej ze  robiłem wszystko pod konsumpcję ,azotu 205 N i stanowisko po soi, pierwsza dawka 300 saletrosanu 26,2 saletra i 3 na początku kloszemia saletra 100 kg ,3razy grzybowska. Gleba 2 klasy podstaw polon  ponad 9 ton. Pszenica w żniwa deszczu nie widziała to też nie przez to . Odmiany to Kilimandżaro i Banatus

• 0
Opublikowano
9 minut temu, marks50 napisał(a):

Boś pionier był :) co kota na sznurku trzyma :) - bez urazy to tylko taki żart .

Kilka złotych się na tym eksporcie gruzińskim zarobiło, ale potem Rumunia pokazała swoje możliwości i źródełko wyschło, a płacili miesiąc wcześniej i to była dobra cena. W Polsce na żywo 5, ja dostawałem przedpłatę 5,5, a w Gruzji było 12 PLN. To jak moje tuczniki tam dojeżdżały to jeszcze je trzymali do 180 kg. Tamtejszy importer miał prawdziwe zyski...

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
18 minut temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Ja nawet pożyczałem sondę do brania próbek, sam siebie bym oszukał wracając z towarem z młyna.

Z drugiej strony mając dużo bliżej odbiorcę który za Paszkówkę płaci 30zł i jadę na pewne że nie wrócę z towarem lub potrąceniem 

• 0
Opublikowano
4 minuty temu, Grzesiu90209 napisał(a):

Kilka złotych się na tym eksporcie gruzińskim zarobiło, ale potem Rumunia pokazała swoje możliwości i źródełko wyschło, a płacili miesiąc wcześniej i to była dobra cena. W Polsce na żywo 5, ja dostawałem przedpłatę 5,5, a w Gruzji było 12 PLN. To jak moje tuczniki tam dojeżdżały to jeszcze je trzymali do 180 kg. Tamtejszy importer miał prawdziwe zyski...

Tak było. Jako, że świnie musiały po drodze wysiąść z autka na przerwę techniczną na Ukrainie, gdzie musiały cos zjeść to musiałem sprzedawać 15 sztuk mniej bo Ukraińcy nie sprzedadzą paszy dla świń z Polski ibyly wkładane 2tonycertyfikowanego granulatu z samo po 3kola za tonę. To było dobre 6 lat temu. Tak nas ukry kochają...

• Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.