Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

5992 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

Chciałem bardzo przeprosić szanownych co najmniej 100 przedmówców, że piszę nie w temaciem ale nie znalazłem nic odpowiedniejszego .

Dziś wykonałem drugą niezależną analizę próbki pszenicy. Wyszło podobnie jak wcześniej. Jak w załaczniku.

960 brutto to chyba ciut za mało jak nawet na obecne ceny z podwórka?

Lubelskie.

IMG_20241228_203202154.jpg

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
2 minuty temu, Alio napisał(a):

Chciałem bardzo przeprosić szanownych co najmniej 100 przedmówców, że piszę nie w temaciem ale nie znalazłem nic odpowiedniejszego .

Dziś wykonałem drugą niezależną analizę próbki pszenicy. Wyszło podobnie jak wcześniej. Jak w załaczniku.

Lubelskie.

Jaka odmiana???

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Mateusz1q napisał(a):

no a jeszcze ci co pojadą protestować zbożowcy nic się nie wstawią za nami krowiarzami chociaż wiedzą że my nie możemy sobie pozwolić na wyjazd a kryzys u nas co chwile

Chyba se jaja w tej chwili robisz , to ty nie jedziesz nigdzie na protesty i domagasz się żeby się ktoś za tobą wstawił ? dobre ,

Na protest jedziesz na pół dnia , ewentualnie choćby na cały dzień , i raczej nie jedziesz całą rodziną tylko możesz jechać sam , albo puścić kobietę zy kogoś z domu , a nie pisać takie bzdety , 

Tak jak wyżej ktoś napisał , każda wymówka jest dobra , ale jak by ci się rzeczywiście pogorszyło na tyle żebyś dostrzegł że jest zle to byś pierwszy na tym proteście był 

Ja tam jestem za tym żeby wszystkim było dobrze ale skoro ktoś nie protestuje to znaczy że ma dobrze i akurat takich jakoś nie szkoda bo jeśli teraz mają dobrze , to choć będą mieli  gorzej to też se poradzą 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, Ziel napisał(a):

Jak rolnicy jadą tylko po to żeby popierać jedną z opcji czyli polityczne protesty to ja dziękuję. Jedni PiS drudzy PO. Po co mam stać ramie w ramie z manipulowanymi ludźmi.  Jak

pojedziesz na protest to 99% rolników nie wie dlaczego protestują i co powoduje  niskie ceny zbóż albo wysokie ceny nawozów. Jedyne co sie dowiesz to że złodzieje, każdy olewa krzykaczy i sie z nich śmieje. Naród nie poprze takie strajku, a właśnie dzięki popraciu całego narodu można coś zmienić, ale po co skoro rolnik pluje na nauczycieli, nauczyciele na górników a górnik na rolników, reszta społeczeństwa zgodnie plują na powyższe grupy społeczne.

Durnoty piszesz , jak np strajkuje służba zdrowia czy np górnicy czy jeszcze ktoś inny , to na protesty chodzą ci sami ludzie co popierają PO, PIS , czy inne opcje polityczne , a nie że jak rządzi PO to protestują tylko ci którzy nie popierają PO , tak samo jak rządziło PIS to na protestach połowa ludzi pewnie była która na PIS głosowała , ale żeby coś ugrać to protestują wszyscy , bo tylko wówczas coś można osiągnąć 

20 minut temu, Alio napisał(a):

Tak mi się coś wydaje.

Nie było aż takich spadków.

3 tygodnie temu poszło 2 auta z białkiem 13.8 do Kapki po 980 netto minus 40 zł transport.

To raczej były spadki skoro 3 tygodnie temu więcej dawali netto niż teraz brutto?

• Like 1
  • 0
Opublikowano
34 minuty temu, Wicherek napisał(a):

Od Gryna można się wiele nauczyć rzeczy o których nawet naukowcy nie wiedzą  

To powinien być dla Ciebie zaszczyt mieć takiego przedstawiciela

Wiem, że on wie więcej od Ciebie i ode mnie pewnie też. Tyle, że z tego co wiem, to „nawożenie w uprawie bezorkowej wzorowane na doświadczeniu Wiesława Gryna, a zielony ład” nie było i nie jest postulatem w negocjacjach z rządem, więc mi tu z zaszczytami nie wyskakuj Chorągiewko Szanowna. Jeśli dla Ciebie to zaszczyt, to się w nim rozpływaj, ale dla mnie wystarczającym kontrargumentem do tego, jest choćby fakt, że właśnie Ty go popierasz. 

• Haha 2
  • 0
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, Alio napisał(a):

Lubelskie.

U Kapki 1000 netto za taką pszenicę , bierz transport i wieź     , teraz bierze na białko a nie na gluten  ( 1000 zł za 13,5 %  )

Edytowane przez Wicherek
  • 0
Opublikowano
22 godziny temu, alfa napisał(a):

Tak szybko nie wjedzie pozatym ukry nie chcą doić 

Ale oni nie muszą chcieć. Wystarczy że jakiś oligarcha wymyśli sobie interes i będą stawiać budynki na 10 000 sztuk. Albo wejdzie jakas fajna ustawa i kapitał z zachodu będzie stawiał.  Jak nie będzie pracy w okolicy, albo pokaże się dobrą pensje to ludzie się znajdą. Roboty również. 

• 0
Opublikowano
12 godzin temu, Alio napisał(a):

Lubelskie.

Co to za odmiana że takie parametry ma? Ile azotu poszło i w jakiej formie?

• 0
Opublikowano (edytowane)

Reuters podało z dwóch źródeł, że państwowy nabywca zboża w Egipcie, Mostakbal Misr, zgromadził wystarczającą ilość pszenicy, aby zaspokoić potrzeby kraju do końca czerwca 2025 r.

Egipt ma zapasy .

Rosja i Ukraina to są ich rynki Polska  wypadła z rynku płakał sam , Minister Rolnictwa .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, tommy66692 napisał(a):

Galan a leki brałeś?

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/egipt-zabezpieczyl-sie-w-pszenice-do-konca-czerwca-2025-r,155632.html

21 minut temu, tommy66692 napisał(a):

Galan a leki brałeś?

Sam se weź Polska nie liczy się .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

Widać giełdy potraktowały wiadomości z Egiptu jako blef

• 0
Opublikowano (edytowane)

Egipt z zapasami do końca roku, hahaha.  Jak na razie prognoza @Vitasem sprawdza się i cena rośnie. Paszarnie wiedziały, że w tym roku nie ma co czekać na wiosenne black friday...  Te machlojki spekulacyjne w końcu źle się skończą, i dla nas, i dla konsumentów...

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał(a):

Reuters podało z dwóch źródeł, że państwowy nabywca zboża w Egipcie, Mostakbal Misr, zgromadził wystarczającą ilość pszenicy, aby zaspokoić potrzeby kraju do końca czerwca 2025 r.

Egipt ma zapasy .

Rosja i Ukraina to są ich rynki Polska  wypadła z rynku płakał sam , Minister Rolnictwa .

Galanek twierdzi że Egipt ma zapasy. Ludzie wyprzedawać się bo po pincset będzie. A może jeszcze mniej jak galan zaleje rynek swoimi 20 tonami

• Like 1
  • 0
Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał(a):

https://www.farmer.pl/produkcja-roslinna/egipt-zabezpieczyl-sie-w-pszenice-do-konca-czerwca-2025-r,155632.html

Sam se weź Polska nie liczy się .

Dla galan za późno. Za bardzo weszło mu w krew że na swoich 5 ha w dzierżawie nie dogoni somsiada że nie popusci na forum, że ktoś ma lepiej jak on

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez yacenty
      test
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.