Skocz do zawartości
  • 19

Ceny pszenicy 2024

Pytanie

Opublikowano

Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?

każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  

Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 

zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano
34 minuty temu, Mikua napisał:

Wystarczy zrezygnować z dopłat i każdy będzie mógł robić na polu co będzie chciał, zero agencji, zero krusów, zero kontroli, 

Niestety ale to nie jest prawdą, odpada tylko ARiMR resztę dalej masz na karku czyli PIW, PIORIN i jeszcze parę innych agencji 

• 0
Opublikowano

ale te ostatnie biorą z bazy dopłatowców ARiMR dane do kontroli, idą na pewniaka tam, gdzie musisz spełniac wszystkie standardy

nie bierzesz dopłat - nie "losują" do kontroli

• 0
Opublikowano
29 minut temu, alfa napisał:

Niestety ale takie są fakty z cenami jakie były . Fakt że przed końcem sierpnia cena spadła nie wiem czy nie ma 790 lub jeszcze chwilę bylo 830 a później 790 

Dobra z jednej rzeczy muszę się wycofać ty piszesz o agrocentrum a ja się pomyliłem z agrokompakt. Co nie zmienia faktu że w żniwa 750 zł za paszowa było max i to jeszcze tak jak pisałem że trzeba było czekać i się zapisywać 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, alfa napisał:

Wtedy obrabialem 140 ha w tym roku 100 pod krowy reszta pszenica i troszkę kuku ziarna . No i właśnie żeby bylo tak źle to bym obrabiał 170 a że mądry się znalazł co po 150 tys mi sprzątnął to było 140 . Wydajność mleka ? Ponad 11 tys wydajność pszenicy 9.1 średnia z pola . Słoma część  sprzedana na pokosie po 70 zł za sztukę . Dodam że w tym liczę na 3 mln zysku 

czemu nie kupiłeś tej ziemi ?

• 0
Opublikowano

@ jan88 po 150 ? Chyba bym oszalał albo dzień wcześniej sufit mi na łeb spadł . Powoli chłopy sie uczą już nie chcą po 150 u mnie dawać . Dzierżawy też mam do 700 zł największą a dają i po 2 tys niektórzy choć teraz chcą negocjować umowy ze za drogo 2 tys 

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

ale te ostatnie biorą z bazy dopłatowców ARiMR dane do kontroli, idą na pewniaka tam, gdzie musisz spełniac wszystkie standardy

nie bierzesz dopłat - nie "losują" do kontroli

Na mnie nigdy nie były brane dopłaty obszarowe a kontrolę mam regularne, fakt nigdy jeszcze nie miałem z ARiMR 

• 0
Opublikowano
6 godzin temu, aniszek1 napisał:

Z tego że matematyki nie znasz jeden z drugim.  opisujesz czasy 80-90 a nie rok 2004.

Dokształć się. Teraz macie za***iście, wszystko w górę a zboże cena jak z przed 12 latami

W sklepie teraz na wędlinach to pewnie z 1 tysiaka musiał byś wyłożyć. Na skupie to nie wiem czy b Ci się teraz coś zwróciło, i czy byś zdążył dowieść go na skup zanim dopadła by Cię świńska grypa.

Ty rozumiesz co czytasz, czy głupka udajesz?przeczytaj powoli ,możesz nawet sylabizować jak dzieci w przedszkolu 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Wtedy obrabialem 140 ha w tym roku 100 pod krowy reszta pszenica i troszkę kuku ziarna . No i właśnie żeby bylo tak źle to bym obrabiał 170 a że mądry się znalazł co po 150 tys mi sprzątnął to było 140 . Wydajność mleka ? Ponad 11 tys wydajność pszenicy 9.1 średnia z pola . Słoma część  sprzedana na pokosie po 70 zł za sztukę . Dodam że w tym liczę na 3 mln zysku 

3 mln zysku i nie kupił ziemi po 150…… toż to 20ha rocznie do przodu😎

• 0
Opublikowano
10 minut temu, przemek28_28 napisał:

3 mln zysku i nie kupił ziemi po 150…… toż to 20ha rocznie do przodu😎

Jaki sens płacić za ziemię 150 tys ? Dlaczego np bogacze co mają firmy i pchaja się w ziemię kupują albo taka po 50 tys i oddaja w dzierżawę albo od komornika. Bo wiedzą że dać więcej się nie opłaca . Patrząc po okolicy widzę że bardzo dużo gospodarstw nie ma następcy . Więc i ziemi będzie opór a wtedy lub jeszcze bardziej jak by dopłaty się skończyły to nie będzie komu 30 za nią dać choć to tylko domysły . Za 3 ha takiej ziemi mam mieszkanie w Ełku z 2 2.2 tys odstępnego i nie muszę na tym pracować ludzie pracują na mnie wartość też nie spadnie raczej . Za 1.2 -2 mln mam piękną działkę z domem na wynajem w Giżycku gdzie większość tych samych co roku będzie przyjeżdżać i licząc święta Wielkanoc i święta boże narodzenie i sylwester do tego od majówki do października będzie z tego 150 tys na czysto po opłaceniu pani od wydania kluczy i sprzątania . Kazdy ma różne spojrzenie na życie i inne priorytety jeden kupi na sniadowie pole po 250 i się cieszy inny mieszkanie jeszcze inny lokal jeszcze inny ziemię po 50 tys to zrobilbym też ja a jeszcze kto inny pcha w maszyny które mu nie potrzebne . 

• 0
Opublikowano
Dnia 11.03.2024 o 17:52, GABBER85 napisał:

robote ze 8tyś, i czynsz za mieszkanie 3-4 tyś...

na ścianie wschodniej podziel to na pół 

6 minut temu, alfa napisał:

. Patrząc po okolicy widzę że bardzo dużo gospodarstw nie ma następcy .

pytanie czy nie zrobili , nie nauczyli/wychowali , czy na łatwizne młodzi woleli iść jak lizneli miasta

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Nikt z dobrze funkcjonującego gospodarstwa nie pójdzie do miasta na lichy etat ,jeśli by mógł zostać. Zazwyczaj nie może zostać, bo starzy są zwyczajnie w świecie zjebani. 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Nikt z dobrze funkcjonującego gospodarstwa nie pójdzie do miasta na lichy etat

zdziwiłbyś się , niejeden za babą poszedł do miasta kładąc lache na gospodarkę rodziców i krowy bo szkoda partnerki ściągać na gospodarstwo i robić z niej kure domowa i pracownika do dojenia 

• Thanks 2
  • 0
Opublikowano
9 minut temu, konteno napisał:

na ścianie wschodniej podziel to na pół 

pytanie czy nie zrobili , nie nauczyli/wychowali , czy na łatwizne młodzi woleli iść jak lizneli miasta

Jest każdy typ są tacy jak piszesz są bardzo mali 5 10 ha są jak pisze @Leszytacy że nie da się z ojcami dogadać . Różnie ogólnie różne przypadki. W maju oglądałem łódź nie daleko Mikołajki to powiem wam jak ochydnie bogaci są w Polsce rolnicy to pojęcie przechodzi i nie są ta obszarnicy po 300 500 ha . Ja sam uważam się za bardzo ustawionego ale mówię co tu mówić czapki z głów ja to dziad 

• Like 1
  • 0
Opublikowano

a to jest jakiś przykaz pracy przy krowach jak się mieszka na wsi? 

1 minutę temu, konteno napisał:

zdziwiłbyś się , niejeden za babą poszedł do miasta kładąc lache na gospodarkę rodziców i krowy bo szkoda partnerki ściągać na gospodarstwo i robić z niej kure domowa i pracownika do dojenia 

• 0
Opublikowano
17 minut temu, alfa napisał:

Jaki sens płacić za ziemię 150 tys ? Dlaczego np bogacze co mają firmy i pchaja się w ziemię kupują albo taka po 50 tys i oddaja w dzierżawę albo od komornika. Bo wiedzą że dać więcej się nie opłaca . Patrząc po okolicy widzę że bardzo dużo gospodarstw nie ma następcy . Więc i ziemi będzie opór a wtedy lub jeszcze bardziej jak by dopłaty się skończyły to nie będzie komu 30 za nią dać choć to tylko domysły . Za 3 ha takiej ziemi mam mieszkanie w Ełku z 2 2.2 tys odstępnego i nie muszę na tym pracować ludzie pracują na mnie wartość też nie spadnie raczej . Za 1.2 -2 mln mam piękną działkę z domem na wynajem w Giżycku gdzie większość tych samych co roku będzie przyjeżdżać i licząc święta Wielkanoc i święta boże narodzenie i sylwester do tego od majówki do października będzie z tego 150 tys na czysto po opłaceniu pani od wydania kluczy i sprzątania . Kazdy ma różne spojrzenie na życie i inne priorytety jeden kupi na sniadowie pole po 250 i się cieszy inny mieszkanie jeszcze inny lokal jeszcze inny ziemię po 50 tys to zrobilbym też ja a jeszcze kto inny pcha w maszyny które mu nie potrzebne . 

Ale to masz 3 mln zysku netto???? Czy przychodu????

• 0
Opublikowano
1 minutę temu, lassie napisał:

wydaje mi się że koledze alfa zysk z przychodem się pomylił 

Nie nie kolego . Nie zadłużone gospodarstwo ma koszt produkcji mleka 1.5 zł przy otrzymaniu za mleko około 2.9 -3.2 zł masz około 1.5 zysku z litra przy powiedzmy 100 krowach wydajności 11 tys masz 1.1 mln mleka po 1.5 to masz 1.65 do 1.8 zysku 

1 minutę temu, przemek28_28 napisał:

Ale to masz 3 mln zysku netto???? Czy przychodu????

Zysku 

• 0
Opublikowano (edytowane)

@Leszy nie ma , ale jak u kogoś brakuje rąk do pracy bo o pracownika za grosze ciężko to każdy liczy że nowe twarz w rodzinie to będą dodatkowe ręce do pomagania

znajomy jak najstarszy syn poszedł z dziewczyną i córką do miasta to powiedział że chciałby żeby następna synowa odpój cieląt ogarniała 

ale watpię by któremuś z 2 pozostałych się udało dobrze trafić z kobietami jeśli chcieliby mieć kobiete na wsi i robić dalej pod dyktando rodziców i dziadków 

gościu zamiast inwestować dobrostan i wygode w hodowli to szedł w usługi , dziś przy zwierzakach musi sie codziennie narobić i naszarpać a usługi ma tylko przez krótki okres roku a przez swoją hodowlę i uprawy nie jest tak dyspozycyjny jak ktoś kto ma robota udojowego zamiast hali albo jak ten co łączy je z hodowlą opasową czy nastawił się stricte tylko na usługi 

Edytowane przez konteno
  • Haha 1
  • 0
Opublikowano

Chciał synową zaprząc do roboty a jeszcze mu rąk do pracy w gospodarstwie ubyło. Ma na co zasłużył. Zaś jakby się potrafił dogadać i słuchać młodych, to by sobie mógł teraz poleżeć na bujawce i rowerem dla sportu obchód pól zrobić. 

• Like 2
  • 0
Opublikowano
55 minut temu, konteno napisał:

widać taki ktoś nie ma powołania do bycia rolnikiem 

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Na mnie nigdy nie były brane dopłaty obszarowe a kontrolę mam regularne, fakt nigdy jeszcze nie miałem z ARiMR 

Bo Ciebie weterymaria czepie, u mnie jedynie ARiMR kontrolowało, w 3 roku dopłat , od tego czasu spokój

• 0
Opublikowano
3 godziny temu, alfa napisał:

Nie nie kolego . Nie zadłużone gospodarstwo ma koszt produkcji mleka 1.5 zł przy otrzymaniu za mleko około 2.9 -3.2 zł masz około 1.5 zysku z litra przy powiedzmy 100 krowach wydajności 11 tys masz 1.1 mln mleka po 1.5 to masz 1.65 do 1.8 zysku 

Zysku 

A masz na dziś ceny 2.9-3.2 za mleko? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.