Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, kampl napisał:

Nie rozumiem jak wy to robicie. Macie dzierżawę od gościa cały plon zbieracie ale nie możecie tego nawozić? To bez sensu jakieś. Jeśli masz z 2ha 4 baliki trawy to już lepiej gotowe kupować jak tracić na paliwo 

To co było nie tak że wpakował kasę w pole i nie zebrał? Zapewne  dzierżawca oddał pole które w zużyciu obornika ani wapna nie widziało. No ale ciągle plon powinien być. 

Niby mogę nawozić, gdybym miał gnojowicę w dużej ilości to bym polał, ale tam nie ma sensu się męczyć, jeszcze właściciel z głupimi tekstami, mówi ile to on ma chętnych na te pole przy każdej rozmowie. Proszę bardzo, będzie miał okazję do zmiany, zobaczymy ile napłaci przykładowo ten co wszystko w okolicy łapie, oferuje dobre pieniądze... tylko później nie wypłaca za dzierżawy i usługi xD W sumie dwóch takich w okolicy jest. Nowe maszyny a dla ludzi wiszą hajs,

Opublikowano

Od takich to się bierze kasę z góry i problem rozwiązany. Tez był taki w okolicy. To z 30ha kukurydzy na ziarno może z 5ha zostało dla niego, bo usługodawcy się o tym dowiedzieli że kosi kukurydzę i podstawili swoje transporty łącznie z tym który kosił. I widocznie się nauczył bo podobno teraz płaci cześć przed robotą 😅

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, KoneserOporu napisał:

Niby mogę nawozić, gdybym miał gnojowicę w dużej ilości to bym polał, ale tam nie ma sensu się męczyć, jeszcze właściciel z głupimi tekstami, mówi ile to on ma chętnych na te pole przy każdej rozmowie. Proszę bardzo, będzie miał okazję do zmiany, zobaczymy ile napłaci przykładowo ten co wszystko w okolicy łapie, oferuje dobre pieniądze... tylko później nie wypłaca za dzierżawy i usługi xD W sumie dwóch takich w okolicy jest. Nowe maszyny a dla ludzi wiszą hajs,

Wszędzie tacy są 

Podziwiać Ich

A ganiać tych co tam za darmo robią 

Jak tam za darmo robisz to mi możesz taniej

Opublikowano

Zarządy do wyjeb.nia. Tylko Piątnica potrafi wykorzystać koniunkture na rynku. Reszta pierdzieli głupoty o trudnej sytuacji a tak naprawdę walczą ze sobą kto taniej odda stonce albo zielonemu. Patologia. Nie raz pisaliśmy że notowania tylko w górę idą praktycznie cały czas od sierpnia - września i nie ma to odzwierciedlenia w cenie skupu. Cena 2,3-2,4 netto przy średnich parametrach w tych molochach to powinien być standard 

• Like 4
Opublikowano
3 godziny temu, krzychu121 napisał:

@karol091193 kojarzy mi się że kiedyś pisałeś że pracujesz na foli triowrap. Polecasz ? Faktycznie taka mocna jak zapewniają ? 

2 czy 3 rok robię w pryzmy. Małe ilości w bele. Dobra to ona była kiedyś, wszędzie oszczędności więc sam wiesz... Testuj i próbuj... Teraz nawet nie zwracam za bardzo uwagi na firmę. Proszę w sklepie o dobrą i tyle...

• Like 1
Opublikowano
Dnia 8.06.2024 o 14:15, krzychu121 napisał:

Dobrze licząc to koszt belki na dziś to około 180 zł . Jak komuś wody nie brakuje i zbiera dużo towaru to wiadomo że będzie dużo niższy 

Jak żeś to policzył?

Opublikowano
46 minut temu, Karol6130 napisał:

Policz biednie 200 polidapu

200 soli potasowej

300 saletry

Tonę wapna

Paliwo, amortyzację, swój czas

Wtedy wyjdzie koszt

Ja doliczam jeszcze 1200 zł na nasiona i 300 na paliwo na przesianie raz na 4 lat . I dzielę to na rok . Do tego siatka 2 zł folia 13 zł paliwo . Można by doliczyć że obornik czy gnojowica która idzie na dzierżawę u kogoś trafiła by na swoje pole .  Się tylko zdaje koszty są  . U mnie w okolicy chłopy o swoje dbają przesiewaja dla krów zeby było a dla jalowek jak zabraknie kupują bo i słabszy towar przejdzie . Wola tak niż bujać się u kogoś na dzierżawie w jakiś kanałach . 

• Like 3
Opublikowano
1 godzinę temu, Pcheella napisał:

Jak żeś to policzył?

W tym roku 500 kg Korn kali , 100 kg mapu, jak do tej pory około 350 kg saletry, plus jeszcze że 100 kg pod trzech pokos. 

Korn kali 830 zł, map 305 zł, saletra 700 zł. 

To już masz prawie 1850 zł .

Gnojowicy 30 M3. Mógłbym ja sprzedać po 20-25 zł za metr. To masz 600-750 zł . Weźmy 650 dla równego rachunku. To już 2500 zł . Tak jak alfa wspomniał nasiona i uprawa. Można śmiało te 1600 zł liczyć na 4 lata. To 400 zł na rok. To już 2900 zł. Doliczyć rozwiezenie gnojowicy jakieś 300 zł. Już mamy 3200. Przy takim roku jak ten 25 belek to będzie elegancko. To masz z tych kosztów co wyżej 130 zł na belkę. Teraz doliczyć folia i siatka. 15 zł. To robi się 145 zł. Na wiosnę włókowanie, ścięcie minimum 3 razy, przetrząsanie, grabienie, belowania, zwożenie to 180 zł to tak bardzo optymistyczne wychodzi. Jakby był dogodny rok i zabrałbym przy takim nawożeniu 35-40 belek to wtedy wyszłoby około 150 zł za belkę. Ale mamy co mamy 

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Widzę konkretne nawożenie 😉 ale i konkretnie zbierasz belek(mowa o 120?) ja nawet połowy tego nie daje(około 200kg poli6 i 150/200 saletry) i na najlepszej łące wyszło mi 36 bel 125 z 1,8ha no niech będzie równe 2ha bo tak na szybko mierzyłem na geoportalu. W moim przypadku to sianokiszonka

Edytowane przez Pcheella
Opublikowano
1 godzinę temu, Pcheella napisał:

Widzę konkretne nawożenie 😉 ale i konkretnie zbierasz belek(mowa o 120?) ja nawet połowy tego nie daje(około 200kg poli6 i 150/200 saletry) i na najlepszej łące wyszło mi 36 bel 125 z 1,8ha no niech będzie równe 2ha bo tak na szybko mierzyłem na geoportalu. W moim przypadku to sianokiszonka

130-135 cm po zmiennej komorze. Nawożenie takie żeby starczyło swojego. A i przez ostatnie lata przez te szaleństwo z cenami  nawozów, miałem mocno okrojone nawożenie. Więc teraz uzupełniam składniki. 

Sąsiad sieje gdzieś nawozów za 1000-1100 zł i jak będzie miał 15 belek z ha to max. Woli kupić za 250 zł belkę 120 cm po jakimś metal szajsie. I towar też oczywiście mocno średni. Ale co kto lubi. Mnie nie stać na kupowanie za taką cenę takich belek i tak  słabej jakości. Swoje to wiem co mam, w odpowiedniej fazie ścięte i nawiezione odpowiednio to chociaż mleko jest . 

1 godzinę temu, Sean_Layton napisał:

Oni to za przeproszeniem tak pier.ola od rzeczy że czytać się tego nie da. Za tydzień będzie znowu artykuł z tymi specjalistami że jednak notowania cały czas w górę i czekamy na podwyżki. Piszą to za co im płacą. 

Tak jak z cenami nawozów. Artykuły o tym że będzie tylko taniec bo na świecie tanieje i nie zanosi się na podwyżki. A nagle ni z gruszki ni z pietruszki piszą że nastały zapowiadane przez nich podwyżki i że będzie tylko drożej.  A piszą tak bo artykuł zasponsorowała ga. I trzeba kasę ściągać z rolników.

• Like 1
Opublikowano

Niekoniecznie muszą oszukiwać. CieKo to udowodnić, no ale u mnie też był taki czas że zima bardzo spadł tłuszcz. I to podobno wielu dostawcom. A to przeczy logice. Zima tluszcz powinien rosnąć.  No ale ja to zrzuciłem na wysłodki. Jak sie skończyły to tłuszcz niemal o 1% w górę. A stosunek białko tluszcz ok. Nie wiem jak może być takie niskie białko. Musi być bardzo biedna pasza. Od tego bialka tłuszcz zależy. 

Opublikowano
WojtekBuawski napisał:

Osm łowicz 3tys. L, 3.62tł, 2.72bi 1.55 brutto... Mam wrażenie, że oszukują mnie na parametrach no i cena też spadła w porównaniu do podobnych wyników z kwietnia. Nie wiem o co tu chodzi

Opłaca im się przyjeżdżać po 200 litrów ? Nie potrącają ci za taką małą ilość ?

No i czy tobie w ogóle warto pracować świątek piątek i niedziela za nie całe 5 tysięcy obrotu ?

Opublikowano
1 minutę temu, PolandOnion napisał:

Opłaca im się przyjeżdżać po 200 litrów ? Nie potrącają ci za taką małą ilość ?

U mnie w okolicy są tacy jeszcze co wystawiają w bankach 30-40l co drugi dzień i też biorą 

Opublikowano
Dnia 9.06.2024 o 08:12, krzychu121 napisał:

@karol091193 kojarzy mi się że kiedyś pisałeś że pracujesz na foli triowrap. Polecasz ? Faktycznie taka mocna jak zapewniają ? 

Ja w tym roku na tym jadę. Bardzo dobra folia. Chyba najlepsza z tych co dotąd stosowałem. Po 380 kupowałem w Agowisie. Rolka plastikowa, do końca naciąg stabilny, klej mocny +. Jak trafi się jakaś skaza to zdarza się że owijarka zerwie ale bardzo rzadko. Lubię wysiadać z traktora tylko na wymianę rolki i często tak się dzieje. Ponad 30 belek wychodzi mi na mojej pronarce przy średnim naciągu w porywach do 35 ale to już moim zdaniem za mocno rozciągnięte. Kawałki z taką już zdrewniałą kupkówką nie kaleczyły foli przy owijaniu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Dzień dobry w 2026 roku! 🥛
      Rozpoczynamy roczny wątek poświęcony cenom skupu mleka. To tutaj będziemy śledzić kondycję polskiego mleczarstwa, porównywać oferty poszczególnych podmiotów (OSM i firm prywatnych) oraz dzielić się informacjami o podwyżkach (lub niestety obniżkach).
      Początek roku to często czas korekt w cennikach bazowych. Jak sytuacja wygląda u Was na starcie 2026? Czy Wasze mleczarnie wysyłały już nowe cenniki, czy warunki pozostają bez zmian?
      Ponieważ cena mleka to wypadkowa wielu zmiennych, proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru (samo podanie "2,50 zł" niewiele mówi bez informacji o zawartości tłuszczu i białka):
      Województwo:
      Mleczarnia (OSM / Firma):
      Za jaki miesiąc (rozliczenie):
      Cena końcowa (netto):
      Parametry (Tłuszcz % / Białko %):
      Miesięczna ilość dostawy (tys. litrów):
      Dodatki (np. GMO-free, dobrostan, premia lojalnościowa):
      Zapraszam do dyskusji wszystkich dostawców – zarówno tych mniejszych, jak i największych producentów. Porównajmy, kto w 2026 roku oferuje najlepsze warunki współpracy.
      Dbajmy o poziom dyskusji. Merytoryczna wymiana informacji o cenach pomaga nam wszystkim w negocjacjach i podejmowaniu decyzji.
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2026.
      Mlekpol cena za styczeń 2026 1,8871 przy białku 3,4 i tłuszczu 4,1
    • Przez tomekskw
      Jakie są u was ceny mleka? Podawajcie ceny i parametry w swoich mleczarniach.

Zapraszamy do dyskusji na temat cen mleka w sezonie 2025.
      Poniżej zamieszczamy listę najpopularnieszych pytań jakie przewijały sie na forum w latach poprzednich.
      Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie który dotyczy cen mleka w roku 2025.
      Ile będzie kosztować mleko w 2025 roku? Jaka będzie cena mleka w 2025 roku? Czy ceny mleka pójdą w górę w 2025 roku? Czy mleko będzie droższe w 2025 roku? Czy ceny mleka będą spadać w 2025 roku? Dlaczego mleko może tanieć w 2025 roku? Co dalej z cenami mleka w skupie w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Biedronce w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w sklepie w 2025 roku? Ile będzie kosztować litr mleka w skupie od rolnika w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Polsce w 2025 roku? Ile będzie kosztować mleko w Ameryce w 2025 roku? Stawki w mleczarniach i ceny skupu mleka 2025
      Ile będzie płacić Piątnica za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacił Mlekpol za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić mleczarnie za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacił Łowicz za mleko w 2025 roku? Ile będzie płacić Mlekovita za litr mleka w 2025 roku? Ile będzie płacić Polmlek za mleko w 2025 roku? Ile będą płacić rolnikom za mleko w 2025 roku? Zapraszamy do merytorycznej i kulturalnej dyskusji.
      Podając ceny mleka wpisujcie jaki to powiat, jaki odbiorca, jakie parametry mleka przy tej cenie. Taka informacja pomoże nam dyskutować na faktach a nie na domysłach.
      Pozdrawiam, YacentY
  • Dodaj nową pozycję...
v