Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

na agrofoto mamy gender, 56 plci? tęcze? nie wiedzialem🤕🤔

Nooo w zasadzie. W łanie pszenicy ściśle żeńska jest tylko śpiąca sarna a niektórzy potem po 11 ton z ha wyciągają...

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

w tym roku srednia wyszła mi ok 7,3 t. wstyd się przyznawać :(

U mnie to byłby maks ale pod warunkiem, że te 30 ar w dolku bym obsiał tylko 😁 W tym roku pszenice szybko się poddały. Sąsiad nakosił też jakieś 6,8 tony ale białka tam ze świcą szukać.

mirro napisał:

No to pięknie się sezon zaczął.  Pewnie stali na pomoście i trzymali barierek.  Ale stanąć do rozładunku pod liniami, to już mistrzostwo świata. Ludzie wolniej i rozsądniej. Ta zielenina nie warta życia.

https://www.lublin112.pl/tragedia-podczas-prac-polowych-kombajn-zaczepil-o-linie-energetyczna-nie-zyja-dwie-osoby-foto/

Patrząc zdjęcia to nawet tej linii nie musiał dotykać. Nawet opony nie fajtły to raczej jeno błysło i tragedia gotowa.

Opublikowano

W październiku 2023 r. Julia B., samotnie wychowująca swojego syna Ignacego Z., zamieszkała z partnerką Patrycją J. Obie wychowywały łącznie troje dzieci, opiekując się nimi naprzemiennie. Jak ustalono Patrycja J. znęcała się fizycznie i psychicznie nad dzieckiem partnerki, w ten sposób, że wyzywała dziecko słowami obelżywymi, straszyła oddaniem do domu dziecka, karała długotrwałym siedzeniem w szafie, pozbawiała go picia i jedzenia, zabraniała załatwiania potrzeb fizjologicznych, rzucała dzieckiem o ścianę, szarpała je za uszy, gryzła, uderzała pięściami i kablem po całym ciele, dusiła i kopała małoletniego. Jego matka z kolei nie reagowała na zachowanie partnerki  i sama stosowała wobec  dziecka przemoc słowną i fizyczną w postaci klapsów i wyzywania dziecka słowami obelżywymi.

Jak ustalono w dniu 31 lipca 20204 r. małoletni Ignacy Z. wyszedł z mieszkania zajmowanego przez matkę i jej partnerkę, błąkając się na ul. Warszawskiej w Gliwicach. Dziecko ubrane jedynie w buty, z widocznymi obrażeniami ciała zostało zabrane przez Yulię B. i zaprowadzone do Komisariatu Policji II w Gliwicach. Na ciele dziecka stwierdzono liczne obrażenia w postaci urazów lewego ramienia, klatki piersiowej, policzka prawego, urazu lewego oczodołu , które to obrażenia naruszyły czynności narządów ciała chłopca na okres poniżej 7 dni i mogły powstać w sposób czynny.

w otwartym fragmencie tekstu w wyborczej ani słowa o tym, że to lesbijki ale za to artykuł opatrzony zdjęciem sugerującym, że to katolicy 🤮

Opublikowano

Większości sie nam wydaje  , ze lesbijki sa jak na filmach - fajne d*py, laski 10/10. Nie wiem jak to jest, ale mialem stycznosc z kilkoma parami lesbijek. No k....a, tym można było dzieci straszyć. Niektórzy faceci są ładniejsi od tych babo-chłopo-cyborgów. One jeszcze się próbują wymodelować na chłopa - babe. A wychodzi jak by miały zagrac na scenie w mrocznym filmie straszac ludzi. Być może ja miałem takie (nie)szczescie Nie rozumiem rówiez, dlaczego jedna z nich przerabia sie na chlopa. No jesli jestes leska, to wiadomo ze 2 baby, ze nie lubi sie faceta. To po co jedna baba probuje podrobic faceta? nie lepiej po prostu wziac faceta?! Cos podobnego jak z bezorką, niektorzy przestaja uzywac pluga, ale agregatem jezdza tak czesto, ze ziemia wyglada jak po orce :)

Opublikowano

"Rejestr ciąż" zostaje. Już nie jest elementem piekła kobiet

Ach, cóż to była za jazda bez trzymanki. Politycy Koalicji Obywatelskiej wymyślili, że zły pisowski rząd chce jeszcze bardziej obrzydzić życie kobietom, jeszcze większe piekło im zgotować, więc wprowadza "rejestr ciąż". Po to, by prokuratorzy wiedzieli, która kobieta była w ciąży i być przestała, za co powinna być ścigana. Po to, by nie dało się tak łatwo dokonać aborcji. Po to, by przestraszyć biedne, stłamszone kobiety.

"Rejestr ciąż!!!! To są źli ludzie. Nie dość im zła które spotyka kobiety przez wyrok pseudoTK. Teraz zaczynają gnębienie i zastraszanie" - pisała na Twitterze posłanka Barbara Nowacka, gdy była w opozycji.

Dziś Nowacka jest ministrą edukacji narodowej. A Ministerstwo Zdrowia właśnie przekazało w odpowiedzi na pytania red. Katarzyny Nocuń z Polskiej Agencji Prasowej, że "rejestr ciąż" zostaje, bo jest potrzebny i ciężarnym pomaga, a nie szkodzi.

Ale z tym "rejestrem ciąż", rzekomo zagrażającym kobietom, to było straszne kłamstwo. Typowy spin polityczny, niestety chętnie podchwycony przez media niechętne PiS-owi. W efekcie dobre rozwiązanie oceniano jako fatalne. I tak, jak było 298336 powodów do krytykowania rządu PiS-u, tak w pewnym momencie dokonano najgłupszego wyboru i zaczęto krytykować za jedną z niewielu rzeczy, które zrobiono dobrze.

Ten cały mityczny "rejestr ciąż" to tak naprawdę rozszerzenie informacji gromadzonych w Systemie Informacji Medycznej o to, czy pacjentka znajduje się w ciąży. Wprowadzenie takiego rozwiązania sugerowała Polsce Komisja Europejska. A chodzi o to, by podczas udzielania świadczeń zdrowotnych osoba ich udzielająca wiedziała możliwie najwięcej o stanie zdrowia pacjentki i np. nie podała nieprzytomnej kobiecie, która zasłabła na ulicy i została przywieziona do szpitala, niewskazanego do zażywania podczas trwania ciąży leku. Ot, cały "rejestr ciąż".

Wielu ekspertów, gdy poprzedni rząd wprowadzał te przepisy, chwaliło tę inicjatywę. Michał Bulsa, prezes Okręgowej Rady Lekarskiej w Szczecinie oraz specjalista położnictwa i ginekologii, mówił w rozmowie z Wirtualną Polską, że "każda gromadzona informacja na temat pacjenta, np. jaką ktoś ma grupę krwi, czy ma stymulator w ciele lub też czy jest w ciąży, jest bardzo cenna". Lekarz podkreślał, że "daje to możliwość zapoznania się z nią nawet, gdy pacjent jest nieprzytomny".

Rok temu po raz ostatni napisałem w obronie "rejestru ciąż". Zostałem wtedy zwyzywany od najgorszych przez zwolenników obecnej władzy. W podobnej sytuacji było wielu dziennikarzy specjalizujących się w tematyce medycznej, lekarzy, ekspertów od informatyzacji systemu ochrony zdrowia - wszystkich zapisano do PiS-u, bo popierali rozwiązanie wdrażane przez rząd Mateusza Morawieckiego. Jeden z często wypowiadających się w mediach lekarzy powiedział mi, że w temacie "rejestru ciąż" nie chce już zabierać głosu, bo po każdej wypowiedzi setki ludzi wylewają na niego pomyje w internecie.

Politycy oraz zwolennicy ówczesnej opozycji lansowali się wówczas na haśle o piekle kobiet, mówili i pisali, że rejestr to masowa inwigilacja, pomoc prokuratorom we wsadzaniu ciężarnych do więzienia.

Władza się zmieniła. Ci, którzy widzieli piekło kobiet w rejestrze, dziś są w rządzie uznającym, że "rejestr ciąż" jest potrzebny. Właściwie nikomu już ten rejestr, rzekomo tak straszny, nie przeszkadza. Niemal nikt już nie pamięta, co było rok temu.

Polityka wygrała i ze zdrowiem, i ze zdrowym rozsądkiem, i z przyzwoitością. Tyle dobrego, że po złości nie zlikwidowano "rejestru ciąż".

Patryk Słowik

"Nie prowadzimy obecnie prac legislacyjnych zmierzających do zmiany przepisów rozporządzenia" – poinformowało Ministerstwo Zdrowia.

"Celem zbierania danych w SIM (System Informacji Medycznej – PAP) jest zapewnienie pracownikom medycznym dostępu do danych o zdrowiu konkretnego pacjenta wyłącznie w celu zapewnienia jak najwyższej jakości udzielanych świadczeń zdrowotnych. Przekazywanie przez usługodawcę do SIM informacji o ciąży pacjentki służy zatem dostosowaniu terapii do stanu ciężarnej pacjentki i zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego jej oraz płodowi" – podkreśliło MZ.

z litości nie wymienię tutaj forumowych po-łgłówków, którzy pluli na rząd z tego powodu

(i tak samo jest w przypadku płotu na granicy i wielu innych sprawach)

Opublikowano
Siedzacybyk napisał:

Większości sie nam wydaje  , ze lesbijki sa jak na filmach - fajne d*py, laski 10/10. Nie wiem jak to jest, ale mialem stycznosc z kilkoma parami lesbijek. No k....a, tym można było dzieci straszyć. Niektórzy faceci są ładniejsi od tych babo-chłopo-cyborgów. One jeszcze się próbują wymodelować na chłopa - babe. A wychodzi jak by miały zagrac na scenie w mrocznym filmie straszac ludzi. Być może ja miałem takie (nie)szczescie Nie rozumiem rówiez, dlaczego jedna z nich przerabia sie na chlopa. No jesli jestes leska, to wiadomo ze 2 baby, ze nie lubi sie faceta. To po co jedna baba probuje podrobic faceta? nie lepiej po prostu wziac faceta?! Cos podobnego jak z bezorką, niektorzy przestaja uzywac pluga, ale agregatem jezdza tak czesto, ze ziemia wyglada jak po orce :)

Nie przejmuj się. Kiedyś trafisz na taką z filmu. Istnieją tylko są mnifj wyraziste bo wyglądają "normalnie". Do do sklepu taka w roli PH przyjeżdża. Poza tym świat to nie tylko homo i hetero. Są jeszcze inne odłamy. One się nie upadabniają świadomie, takie są. Teraz we wojsku też służą dziewuchy i fajne z niektórych chłopy. Przy czym jak wskoczą w cywilki to byś lizał do białej kości...

nie napisał:

"Rejestr ciąż" zostaje (...)

Bo miał być czym innym i bez powodu kobiety protestować nie przestały. Nie było czasem tak, że sankcji za zlekceważenie wpisu nie zlikwidowali?

Opublikowano
7 godzin temu, Leszy napisał:

Nie wiem o co chodzi, ale jakoś nie mam takich potrzeb i pragnień. 

serio nie wiesz jak Stanowski upokorzył wszystkich 8 gwiazdkowych dziennikarzy ?  masz coś na pis ... powiedz nam a na miesiąc dostaniesz niebieskie ferrari  .............. całe tvn i wyborcze upokorzone dziennikarskie szambo wp próbuje to obrócić w żart a onet milczy 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Nie przejmuj się. Kiedyś trafisz na taką z filmu. Istnieją tylko są mnifj wyraziste bo wyglądają "normalnie". Do do sklepu taka w roli PH przyjeżdża. Poza tym świat to nie tylko homo i hetero. Są jeszcze inne odłamy. One się nie upadabniają świadomie, takie są. Teraz we wojsku też służą dziewuchy i fajne z niektórych chłopy. Przy czym jak wskoczą w cywilki to byś lizał do białej kości...

pier**lisz głupoty jak byłbyś gejem 

Może być zdjęciem przedstawiającym 6 osób i tekst

Oto kobiety, które różni wszystko.
Te pierwsze coś osiągnęły, ale nie robią z siebie autorytetów moralnych we wszystkich dziedzinach. Te drugie nic nie osiągnęły, ale robią z siebie autorytety moralne we wszystkich tematach.
Nie wiem Wy, ale jak dla mnie to polskie kobiety reprezentują takie osoby jak Anita Włodarczyk, Aleksandra Mirosław, Julia Szeremeta czy Ewa Swoboda, a nie rozwydrzona i wulgarna Marta Lempart, Katarzyna Kotula, Joanna Scheuring-Wielgus, Nowicka czy Anna Maria Żukowska.
Opublikowano
12 minut temu, jacus napisał:

tego co calymi latami bezmyslnie  macha lopata a tym co myslii organizuje ??

powiedział co wiedział a rolnik kosi zborze kosą bezmyślnie brawo ty 

mam pytanie gdzie tu sie macha ? 

60 lat Ziemowita: ściana jak złoto - Górnictwo

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

niektorzy przestaja uzywac pluga, ale agregatem jezdza tak czesto, ze ziemia wyglada jak po orce :)

Jest to częsta przypadłość albowiem pługa się wyzbywają ale bałągan na polu po bezorce już im się nie podoba.  A cały pic właśnie w tym bałaganie.

35 minut temu, Roman176 napisał:

Nie wiem Wy, ale jak dla mnie to polskie kobiety reprezentują takie osoby jak Anita Włodarczyk, Aleksandra Mirosław, Julia Szeremeta czy Ewa Swoboda,

albo taka Skłodowska czy nawet Kopernik.:lol:

Opublikowano (edytowane)

i do tego jeszcze księdzem; teraz by cza nazywać - "księdzą" ale feminały wynaleziono później i wówczas "feminałami" zwali to co dziś nazywamy bielizną intymną :P

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst

· 

Gdyby ktoś był ciekaw jakie jest tło rozruchów w Anglii, skąd taka frustracja:
„Raport prof. Jay opublikowany w 2014 stwierdził, że w latach 1997-2013 w 100-tysięcznym Rotherham zorganizowane grupy wykorzystały seksualnie 1400 dzieci. Najmłodsze dziewczynki miały 11 lat. Gwałty zbiorowe, bicie, oblewanie benzyną i groźby podpaleń, grozenie bronią.”
Opublikowano
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst
Co stanie się z Olefinami ❓Największą inwestycją petrochemiczną w Europie od 20 lat ❓
Niemieckie media opublikowały artykuł, który tworzy grunt pod to, żeby tę inwestycję zaorać. Ciekawy zbieg okoliczności, bo poprzez budowę Olefin konkurowalibyśmy właśnie… z niemieckimi firmami petrochemicznymi.
Pytanie, co ostatecznie zrobi Zarząd ORLEN z inwestycją ukończoną w 70%? Czyj interes będzie ważniejszy?
Decyzję o budowie Olefin podjęto długo przed wojną i przed podwyżkami, bo w 2018 roku. Umowę z konsorcjum podpisano w czerwcu 2021 roku. Częściowego sfinansowania podjął się międzynarodowy świat finansów. Na każdym etapie proces prowadzony był przy udziale międzynarodowych firm doradczych i kancelarii, w tym CMS, Fluor i McKinsey. Co ważne, zwiększenie budżetu poprzedziły analizy EY i jest to naturalne, że jeśli inwestycja trwa kilka lat i tak mocno zmienia się otoczenie makroekonomiczne, to zmienia się także koszt jej budowy.
Tak to wygląda na całym świecie, ale oczywiście - tylko uśmiechniętej Polsce i niemieckim mediom się to nie spina.
Bo jest nie na rękę ❓

rudy jest naj naj 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v