Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Raczej z Lublińcem miał więcej wspólnego. Ale to łącznościowiec z wykształcenia, Choć Zegrze zawsze było zapleczem dla naszych służb wojskowych specjalnych.

Opublikowano
48 minut temu, dysydent napisał:

inaczej się lasu nie da odmłodzić jak przez wycięcie starodrzewu

to się wyśle dziadków na front w pierwszym rzucie i sprawa załatwiona

Opublikowano
Dnia 27.04.2024 o 14:45, DTaras napisał:

Jak masz nowe ciągniki same powyżej 2,55 to co w tym dziwnego? To tak jak dłużyca. To zawsze tak było. Problematyczne przy kontroli były szejsiony z maszyną 2,70 bo jest przepis który na to zezwala.

wiesz ze o tym Niewiedziałem DF ma 2,55  myślałem ze zawsze powyżej 3  

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „D onetZIELONY onet ZIELONY … PRZYRODA KLIMAT DOM OGRÓD ZIELONY QUIZY PRZYRODA ··· Sz Kolacja w restauracji z... naszym pupilem. pupilem.Sanepio Sanepid nie Zielony Onet Przyroda Suszone owady stały się hitem sprzedaży. Polacy je kochają MAGDALENA MATEJA-FURMANIK 24 kwietnia 2024, 14:35 f Χ”

Opublikowano
9 godzin temu, galan99 napisał:

Z tych co w tych wyborach .  Będą wybrani do Brukseli z obecnych Ministrów Rudego mają jakieś zadanie do wypełnienia .

Taaaa, a jakie?

5 godzin temu, galan99 napisał:

Czytałem o tym .

A zrozumiałeś co czytałeś?

Opublikowano
  · 
UE wprowadziła zakaz płacenia gotówką powyżej 10 tys. euro oraz obowiązek weryfikacji tożsamości przy płatności gotówką już powyżej 3 tys. euro, a głosowali za tym europosłowie KO, Lewicy, PSL i Polski2050, a rząd Tuska oficjalnie oświadczył poprzez ministra finansów, że jest za. Ich cel jest jasny - stopniowo likwidować gotówkę, by coraz bardziej ograniczać naszą wolność i prywatność!
Dlatego jako jedyne ugrupowanie w Polsce idziemy do europarlamentu, by zablokować dalsze ograniczanie gotówki i żądamy konstytucyjnej ochrony gotówki ‼️
Treść zapisu jakie proponujemy jest oczywista i nie pozostawia żadnych wątpliwości - "Każdemu zapewnia się możliwość nieograniczonych płatności gotówkowych."
Możliwość obrotu gotówkowego i posiadanie własnej waluty to fundament wolności i suwerenności, a eurokraci popierani m.in. przez rząd Tuska chcą mieć większą kontrolę nad tym, co, gdzie i kiedy kupujemy. Nigdy nie zgodzimy się na tą współczesną formę niewolnictwa!
Pamiętajcie - 9 czerwca głosujemy na KONFEDERACJĘ, w obronie gotówki i wolności!
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „ร่รษวศิร wywacлy Wiahalt Żądamy zagwarantowania Polakom w Konstytucji możliwości płacenia gotówką! Tego chcemy (projekt Konfederacji): Art. 41. Konstytucji RP "Każdemu zapewnia się możliwość nieograniczonych płatności gotówkowych". NIE dla likwidacji gotówki! TAK dla wolności! Udostępnij KONFEDERACJA WOLNOŚĆ NIEPODLEGŁOŚĆ”

pisojebance  orlen wprowadził promocje na majówkę ale przed promocją zdrożała czyli wychodzi na to samo 

kradną kradną 😁  nie ? aha bo tusk rządzi  

o ta ta tak 

obojętek kradł 

Litwa 1,52 6,58
Czechy 39,28 6,72
Słowacja 1,58 6,82
POLSKA 6,69 6,69
Rumunia

6.50 (-8 gr)

Słowenia 6.61 (-8 gr)

• Like 2
Opublikowano

Robert Biedron:
To, jaką pan wodę pije, z jakiego telefonu korzysta, czy będzie jedna, czy wiele ładowarek, jakim powietrzem będziemy oddychali - o tym wszystkim decyduje Unia Europejska. Trzeba tam być i walczyć o Polskę.

unia to całe jego życie, bez niej nie wiedział by jak się nazywa

tacy, mentalni niewolnicy rządzą polską, siedzieć pod stołem i czekać na okruszki

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

"- Polska jest gotowa współpracować z Rosją nieimperialną, szanującą prawa innych narodów do samostanowienia. Rosją, którą uosabia zamordowany Aleksiej Nawalny i inni więźniowie sumienia - powiedział w Sejmie Radosław Sikorski."

https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,30920755,sikorski-w-sejmie-opowiedzial-o-wspolpracy-z-rosja-polska.html

każdy rozumny człowiek w tym i w rosji który cokolwiek wiedział o nawalnym jednoznacznie ocenia go jako imperialistę, nacjonalistę i szowinistę typowo ruskiej mentalności który był na starcie o wiele bardziej neofaszystowską kreaturą niż ówczesny putin który może być jedynie okreslany jako uczeń nawalnego którey przerósł i zutylizował mistrza zajmując tylko miejsce na którym nawalny byłby jeszcze gorszym satrapą niż tenże putin a tylko dlatego się zliberalizował iwtedy dopiero kiedy doń dotarło że przegrał i to według swoich własnych zasad to nic mu nie pozostało jak je zmienić przynajmniej fasadowo.

Zatem na kogo wychodzi taki Sikorski w oczach choćby i tych rosjan? albo totalną świnię która nieobiektywnie wykorzysta każdą okazję aby się czepiać politycznie tylko po to by się czepiać i skoro takie coś jak nawalny za wzór stawia to sam nielepszy, albo pospolitego głupka który nie ma pojęcia ani o czym mówi ani - jak to mówią potocznie co mądrzejsi - "nie wie na jakim świecie żyje"
Nawalny głosił konieczność zniszczenia i zaorania posowieckich buntowników takich jak Ukraina, Inflanty Polska i ... aż tak uważnie nie słuchałem ani pamiętam kogo jeszcze bo to dawno było temu a i sam głosiciel za wiarygodnie nie wyglądał bo juz wtedy był nikim w rosji przez podobnych sobie udupio..ym,

a tośmy się doczekali elit że coraz częściej na prawdę wstyd się przyznać iż się jest Polakiem którzy to przecież samiśmy takie "coś" wybrali.

Opublikowano
mirro napisał:

https://polskieradio24.pl/artykul/3370758,gen-kukula-zapowiada-potezne-zmiany-w-wojsku-polskim-musimy-zbudowac-strategie-sluzby-powszechnej

"Gość Polskiego Radia 24 zauważył, że Finowie łączą wszystkie formy służby wojskowej. - Zawodową, zasadniczą i rezerwę. Dziwią się, że nie wliczamy rezerw do liczebności Sił Zbrojnych. Twierdzą, że dopóki będziemy podawać liczebność Sił Zbrojnych w ten sposób, dopóty żołnierze rezerwy nie będą ich podmiotem. Dziś jesteśmy przekonani, że ewentualna wojna będzie długotrwała, krwawa i większość żołnierzy zawodowych nie dotrwa do końca. To rezerwiści będą jej zasadniczym podmiotem, oni ją skończą. Musimy zmienić myślenie, zbudować strategię służby powszechnej, która wyrówna wszystkie formy służby wojskowej. Doprowadzić do tego, że żołnierze rezerwy staną się podmiotem, wejdą do liczebności Sił Zbrojnych, będą wyposażeni jak żołnierze zawodowi, szkoleni na tych samych kursach, włącznie ze studiami generalskimi - powiedział gen. Wiesław Kukuła."

Najprostszy sposób na ogłoszenie sukcesu i tego że mamy 300 tyś armię, to właśnie wciągnięcie rezerwy. 

Reszty szkoda komentować. Nie liczyłem że Pan Generał Kukuła tak szybko wykaże swoją inność. 

Hyhyhyhyhy 😁😁😁 niema jak komandoserka we WOT.

Opublikowano
dysydent napisał:

Zatem na kogo wychodzi taki Sikorski

Jako funkcja reprezentacyjna ale też medialna wali po prostu po najgłośniejszych cymbałach. Patrz - taki Nawalny jak się martwy wszystkim przydaje. Nawet w tym pewna ulga że denat.

Opublikowano (edytowane)

nooo, jeszcze zróbmy świętego z berii i podobnych tylko dla tego że stalin ich pomordował z obawy żeby oni nie zdołali jego do czego nie mniej od swego oprawcy przecież byli zdolni a może i bardziej.

osobliwa hierarchia wartości - pewnie Bóg szatana tylko po to trzyma przy życiu aby ukatrupiony na bardziej świętego w oczach ludzkiego robactwa nie wyszedł od swego oprawcy?
pytanie niemal retoryczne
prawda?
i my uzurpujemy sobie prawa wyrokowania co jest dobre co złe? ;)

i jeszcze z tym nawalnym to pono putin gotów był go z jankesami wymienić za jakichś kacapskich pono szpiegów przez jankesów u siebie wyłapanych i więzionych. No ale nie było zainteresowania taką "walutą" wymiany bo pewnie trafniej oceniali tego nawalnego jak nasz "per Minister" i poo czymś takim nie trzeba było już nic ponadto robić jak ten fakt nawalnemu zakomunikować to dla pełni dowcipu pewnie i zrobiono. No to cóż mu pozostało? wziął i nie żyje bo po co już miał żyć jeśli dla wszystkich okazał się wartością ujemną
Gdyby wiedział że jest jeszcze jakiś Sikorski co ... pewnie by jeszcze żył bo rzeczywiście putin akurat na tuż przed cyrkiem swym fasadowo reelekcyjnym najmniejszy miał akurat wtedy interes sobie robić brud jakimiś pogrzebami opozycyjnych kombatantów.
Co z resztą sami jankesi kilka dni temu przyznali że nie od putina wyszedł wyrok śmierci na nawalnego bo to już całkiem nie miało by sensu a i obciach jako to zachód nie potrafi Ukrainy obronić przed krajem antypragmatycznych debili i rządzonych przez debili co tylko poczekać a sami się wzajem powyrzynają :D
choociaż jeśli by dać wiarę szczerości przekonania kacapów że Ukraińcy to tylko sobie wymyślili że nie są kacapami bo tak na prawdę są... ?

na przyszłość podobnym Sikorskim bym jednak zalecał może z nikogo z tamtych świętego nie robić bo tam nikogo nawet średnio normalnego nie ma

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

@mirro Przyszły, ze sztabu wytyczne na uroczysty apel w dniu 3 maja. Są tam wymagania co do wyglądu aby brody przystrzyżone a paznokcie niejaskrawe były ale i w sprawie munduru (mamy tylko polowe) aby był niesprany, wyjściowy bez dziur nawet łatanych a obuwie jednakie, resortowe i najlepiej nieużywane. Jest też sposób rozwiązania w przypadku gdy wystąpią w tym temacie problemy. Zgadnij jaki to sposób..

Opublikowano (edytowane)

jakiegoś Piotra K skazali za sodomię na małolacie płci tej samej a że skazali to nazwisko obowiązek prawny akronimować choć to w dobie neta nie ma najmniejszego sensu bo zawsze ktoś gdzieś kiedyś ...
https://dziennikbaltycki.pl/piotr-kowalczuk-przestaje-byc-zastepca-aleksandry-dulkiewicz-nowym-wiceprezydentem-gdanska-ds-edukacji-zostanie-monika-chabior/ar/c1-15282170

jak Tę Chabior zobaczyłem na fotce w artykule to pierwsze skojarzenie - ta twarz nie była szyta do tej czaszki i czyżby naprawdę obcy byli wśród nas?

no co ja zrobię że takie prymitywne sztubackie podśmi'chujki się mnie trzymają jeśli automatycznych skojarzeń dostarcza sama klasyczna kinematografia i to "światooowa" :P

"uśmiechnięta władza" nam nastała tylko nie zawsze i nie do wszystkiego i dla wszystkich się uśmiech nadaje
śmiem sugerować że Edgarowi już bardziej ...xD

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
jacus napisał:

Ja nie mogę mieć tipsów bo obgryzam. To nie to... A co do karabinka to mimo tego śląskiego pozwoleństwa - nie mówi się grot tylko gruchot. Szczela i taka jego funkcja. Pytanie czym. Ano tym co akurat WOGi nadzielą. Gdybyś mnie zapytał teraz czy turecka, hamerykańska czy może z mesko lepsza... to byłby temat na kolejny artykuł dla ONETu...

Opublikowano
4 godziny temu, DTaras napisał:

Są tam wymagania co do wyglądu aby brody przystrzyżone a paznokcie niejaskrawe były ale i w sprawie munduru (mamy tylko polowe) aby był niesprany, wyjściowy bez dziur nawet łatanych a obuwie jednakie,

Dobrze że nie wymagają by wygląd był lichy i durnowaty...

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, DTaras napisał:

@mirro Przyszły, ze sztabu wytyczne na uroczysty apel w dniu 3 maja. Są tam wymagania co do wyglądu aby brody przystrzyżone a paznokcie niejaskrawe były ale i w sprawie munduru (mamy tylko polowe) aby był niesprany, wyjściowy bez dziur nawet łatanych a obuwie jednakie, resortowe i najlepiej nieużywane. Jest też sposób rozwiązania w przypadku gdy wystąpią w tym temacie problemy. Zgadnij jaki to sposób..

Pierwszy szereg zamieni się butami z drugim szeregiem?:lol:

6 godzin temu, jacus napisał:

I na ten dzień właśnie czekałem. A teraz wp***dol i do lochu.

5 godzin temu, DTaras napisał:

Gdybyś mnie zapytał teraz czy turecka, hamerykańska czy może z mesko lepsza... to byłby temat na kolejny artykuł dla ONETu...

Pamiętam jeden rodzaj amunicji a raczej jej partię i zapamiętam ją do końca życia, Była to amunicja do BRDM 2 czyli 14,5mm nb przeciwpancerno zapalający. KPWT zacinało się przy niemal każdym strzale. Łuski rozdęte albo zerwana kryza a reszta w komorze nabojowej. 

8 godzin temu, dysydent napisał:

każdy rozumny człowiek w tym i w rosji który cokolwiek wiedział o nawalnym jednoznacznie ocenia go jako imperialistę, nacjonalistę i szowinistę typowo ruskiej mentalności

Ale Nawalny jest martwy, To można go kreować na ruski wzorzec demokraty i pokój miłującego .:lol:Poza tym nikt inny się nie zgłosił do castingu i ciężko kogo namówić aby dobrowolnie się stawił.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
6 godzin temu, dysydent napisał:

jakiegoś Piotra K skazali za sodomię na małolacie płci tej samej a że skazali to nazwisko obowiązek prawny akronimować choć to w dobie neta nie ma najmniejszego sensu bo zawsze ktoś gdzieś kiedyś ...

po-tologiczne środowisko

z iksa:

Sierpień 2022: Hanna Gill-Piątek mówi o pisowskiej przybudówce, Instytucie Finansów, że to "program Paśnik plus"

Styczeń 2024: Hanna Gill-Piątek zostaje wicedyrektorem Instytutu Finansów, z pensją 22 tys PLN

Kuuurła, jakie to piękne! :D

Patryk Słowik:
Pewien czas temu pisałem, że Warszawa nie chciała postawić dziewięciu ławek do siedzenia, które mieszkańcy wskazali do postawienia w ramach budżetu obywatelskiego - bo nie ma pieniędzy.
Na szczęście na sfinansowanie studiów wiceburmistrza Targówka w Collegium Humanum starczyło.

• Haha 1
Opublikowano
Dnia 28.04.2024 o 11:56, mirro napisał:

A kogo to obchodzi Panie Jaki, co zrobili? Jeżeli nawet nic nie zrobili, a do odblokowania kasy wystarczyło że wygrali wybory ( pardon, przecież to PiS wygrał tylko nie rządzi) , to jeszcze gorzej to świadczy o Zjednoczonej Prawicy,  Przypomnę tylko Panu jakiemu jego wycieczkę do Wiednia, do siedziby Mossadu i uzgadnianie ustawy o obozach śmierci.

A ja tam lubię jak ktoś coś obiecuje a potem tłumaczy się dlaczego tej obietnicy nie spełnił 😛.

Dnia 28.04.2024 o 13:05, DTaras napisał:

Niewiem - śmiać się? Mirro wyżej pisał: to tak nie działa. Ulman też pisał, co prawda do Romana i w sprawie elektrycznych wozideł jak to mniej więcej wygląda - ale chyba też nic. Konfederaci w Unii jeżeli będą siłą z innymi podobnymi to gwarancja podatności na inne niż dziś wpływy, np. Włoch. Czyli i aktywnego ostatnio południa. Aaale może mi się tylko wydaje.

No mój post zabrzmiał tak jakby sama Konfederacja  miała rozwalić UE, mój błąd 😛. Chodzi o to, że jeszcze nie była przy korycie i jako narodowcy będzie punktować tych którzy działają na szkodę Polski. To tak ogólnie, nie czepiać się mojej wypowiedzi :ph34r:.

Dnia 28.04.2024 o 15:11, mirro napisał:

https://polskieradio24.pl/artykul/3370758,gen-kukula-zapowiada-potezne-zmiany-w-wojsku-polskim-musimy-zbudowac-strategie-sluzby-powszechnej

"Gość Polskiego Radia 24 zauważył, że Finowie łączą wszystkie formy służby wojskowej. - Zawodową, zasadniczą i rezerwę. Dziwią się, że nie wliczamy rezerw do liczebności Sił Zbrojnych. Twierdzą, że dopóki będziemy podawać liczebność Sił Zbrojnych w ten sposób, dopóty żołnierze rezerwy nie będą ich podmiotem. Dziś jesteśmy przekonani, że ewentualna wojna będzie długotrwała, krwawa i większość żołnierzy zawodowych nie dotrwa do końca. To rezerwiści będą jej zasadniczym podmiotem, oni ją skończą. Musimy zmienić myślenie, zbudować strategię służby powszechnej, która wyrówna wszystkie formy służby wojskowej. Doprowadzić do tego, że żołnierze rezerwy staną się podmiotem, wejdą do liczebności Sił Zbrojnych, będą wyposażeni jak żołnierze zawodowi, szkoleni na tych samych kursach, włącznie ze studiami generalskimi - powiedział gen. Wiesław Kukuła."

Najprostszy sposób na ogłoszenie sukcesu i tego że mamy 300 tyś armię, to właśnie wciągnięcie rezerwy.:dzises: 

Reszty szkoda komentować. Nie liczyłem że Pan Generał Kukuła tak szybko wykaże swoją inność. 

Ten Kukuła to fachowiec w spadku po Pisie czy fachowiec PO ?

Dnia 28.04.2024 o 18:59, Roman176 napisał:

wiesz ze o tym Niewiedziałem DF ma 2,55  myślałem ze zawsze powyżej 3  

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „D onetZIELONY onet ZIELONY … PRZYRODA KLIMAT DOM OGRÓD ZIELONY QUIZY PRZYRODA ··· Sz Kolacja w restauracji z... naszym pupilem. pupilem.Sanepio Sanepid nie Zielony Onet Przyroda Suszone owady stały się hitem sprzedaży. Polacy je kochają MAGDALENA MATEJA-FURMANIK 24 kwietnia 2024, 14:35 f Χ”

Ubić zwierzaka nie wolno bo to nie humanitarne, chyba że rytualnie. To w takim razie jak te robaki mordują, prażą, gazują 🤔 ? To takiego robala można ubić a świniaka już nie ? Potrzebne do tego jakieś uprawnienia ? :ph34r:

Roman, jakby co to pytanie ogólne, tak mi się nasunęło w związku z tym co wrzuciłeś.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 28.04.2024 o 16:38, mirro napisał:

Nie będzie tak i to przykład samej Ukrainy pokazuje dobitnie. Sami Ukraińcy nagabywani przez reporterów mówią, że nawet wróciliby walczyć, ale zdają sobie sprawę iż gówno to da, bo kraj jest skorumpowany i zoligarchizowany, co ich ofiarę czyni bezsensowną. Nasi politycy sa na najlepszej drodze aby zaszczepić Polakom takie same podejście, co już od jakiegoś czasu czynią.

A to trzeba zaszczepiać? Jeśli zna się chociażby trochę naszą historię, ba ogólnie historię zwłaszcza przez pryzmat konfliktów i nadal jest się niepoprawnym "idioto-patriotą" to trzeba jednak mieć zryty beret by iść w kamasze i bezsensownie ginąć w imię czyiś interesów.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 28.04.2024 o 20:59, Roman176 napisał:
  · 
UE wprowadziła zakaz płacenia gotówką powyżej 10 tys. euro oraz obowiązek weryfikacji tożsamości przy płatności gotówką już powyżej 3 tys. euro, a głosowali za tym europosłowie KO, Lewicy, PSL i Polski2050, a rząd Tuska oficjalnie oświadczył poprzez ministra finansów, że jest za. Ich cel jest jasny - stopniowo likwidować gotówkę, by coraz bardziej ograniczać naszą wolność i prywatność!
Dlatego jako jedyne ugrupowanie w Polsce idziemy do europarlamentu, by zablokować dalsze ograniczanie gotówki i żądamy konstytucyjnej ochrony gotówki ‼️
Treść zapisu jakie proponujemy jest oczywista i nie pozostawia żadnych wątpliwości - "Każdemu zapewnia się możliwość nieograniczonych płatności gotówkowych."
Możliwość obrotu gotówkowego i posiadanie własnej waluty to fundament wolności i suwerenności, a eurokraci popierani m.in. przez rząd Tuska chcą mieć większą kontrolę nad tym, co, gdzie i kiedy kupujemy. Nigdy nie zgodzimy się na tą współczesną formę niewolnictwa!
Pamiętajcie - 9 czerwca głosujemy na KONFEDERACJĘ, w obronie gotówki i wolności!
Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „ร่รษวศิร wywacлy Wiahalt Żądamy zagwarantowania Polakom w Konstytucji możliwości płacenia gotówką! Tego chcemy (projekt Konfederacji): Art. 41. Konstytucji RP "Każdemu zapewnia się możliwość nieograniczonych płatności gotówkowych". NIE dla likwidacji gotówki! TAK dla wolności! Udostępnij KONFEDERACJA WOLNOŚĆ NIEPODLEGŁOŚĆ”

Nie powołuj się na Konfederację co jako socjaliście ci nie wypada.  Niech cię rozczulą biedne dzieci z z afryki co w błocie wygrzebują kobalt (a nie nikiel według twoich urojeń)

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
mirro napisał:

Pierwszy szereg zamieni się butami z drugim szeregiem?

Nie e. Cyt.: "Jest jeszcze czas wymienić żołnierzy".

mirro napisał:

Pamiętam jeden rodzaj amunicji a raczej jej partię i zapamiętam ją do końca życia, Była to amunicja do BRDM 2 czyli 14,5mm nb przeciwpancerno zapalający. KPWT zacinało się przy niemal każdym strzale. Łuski rozdęte albo zerwana kryza a reszta w komorze nabojowej. 

Tu giwera wytrzymuje tylko jak: porównać ręce po turku i kowboju vs. po mesko przy obsłudze to już wiele mówi. Jest też czynnik Bolka bo celujesz w niego a martwisz się o obserwatora w bunkrze. Przy czym ładujesz turka i czynnik Bolka znika. Ja już myślałem, że jestem ślepy. Znaczy jestem i jestem też stary ale jeszcze nie było tak, żeby po zmianie magazynka ślepota znikała...

Takeda napisał:

trzeba jednak mieć zryty beret by iść w kamasze i bezsensownie ginąć w imię czyiś interesów.

Można robić wszystko aby przeżyć... Mówisz, że trzeba mieć zryty beret aby mieć gdzie wracać? Cóż... ludzie z większym kalectwem sobie radzą.

Opublikowano
Ulman napisał:

UE wprowadziła zakaz płacenia gotówką powyżej 10 tys. euro oraz obowiązek weryfikacji tożsamości przy płatności gotówką już powyżej 3 tys.

Już czas jakiś to jest u Niemca przynajmniej. Generalnie to nie przeszkadza ale można sobie poradzić i z tym jak jest pilna potrzeba. Granica 3000 ojro to nowość przy czym nie masz obowiązku przekazywać tego dokumentu a jedynie okazać. U nas każden bank od wielu lat ma obowiązek te dane gromadzić. Czym się martwisz?

Opublikowano

odmaterializowanie pieniądza i sprowadzenie tylko do roli abstrakcyjnego przelicznika samo w sobie nie jest złe bo i uczy wszystkich czym na prawdę jest pieniądz w swej funkcji i obniża koszty utrzymania samego przelicznika i wszystko było by dobrze gdyby nie niosło to jeszcze większego skażenia tegoż pieniądza smrodem wpływu najgorszego z możliwych jakim jest polityka i politycy - kasta społeczna nie mniej negatywna, obrzydliwa nikcz... "nie ma w słowniku ... itd" kasata nie lepsza od najgorszych oszustów, złodziei i innych wynaturzeńców społecznych najczęściej jeszcze z władcami w symbiozie i ów stan ulega zmianie do nieprzewidywalnych skutków. Pieniądz z nośnika wartości stanie się tylko tej wartości przelicznikiem a to całkiem odmieni filozofię działania rynku i nikt nie jest w stanie przewidzieć na ile i jak odmieni.
Można przypisać każdej jednostce pieniądza numer i prześledzić wszystkie transakcje i wszystkich którzy w nich uczestniczyli i takiego pieniądza nie da się ukraść inaczej jak z porozumieniem z politykami a to sprawi że cały najgorszy syf jaki tylko w populacji jest ucieknie do polityki bo nigdzie indziej już nie da się pasożytować na innych samą tylko spekulacją rynkową na pieniądzu inaczej niż poprzez politykę.
Zawsze ilekroć politycy uzyskiwali nazbyt dużo kontroli nad procesami rynku upadały cywilizacje a pełna wirtualizacja pieniądza to właśnie jedno z głównych narzędzi do tego celu

jest piąta rano zatem wybaczycie mi nie dość obrazowe, proste a przede wszystkim niepełne wyłożenie przyczyn moich obaw jakie niesie odmaterializowanie pełne pieniądza.
zapewne będzie jeszcze niejedna okazja abym doprecyzował o co mi chodzi bo temat będzie powracał na pewno

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Takeda napisał:

A to trzeba zaszczepiać? Jeśli zna się chociażby trochę naszą historię, ba ogólnie historię zwłaszcza przez pryzmat konfliktów i nadal jest się niepoprawnym "idioto-patriotą" to trzeba jednak mieć zryty beret by iść w kamasze i bezsensownie ginąć w imię czyiś interesów.

przymus zewnętrzny rodzi przymus wewnętrzny i na krótką metę o przeżywalności jakiegoś stada decyduje zdolność tego stada do zorganizowanej agresji zabójczej.
Nawet z natury łagodna i powolna krowa która całe praktycznie życie poświęca na eksploatację pastwiska pospołu z towarzyszkami stada w zgodzie i bezkonfliktowo jednak po coś te rogi ma i nie musi być drapieżnikiem aby zdolność uśmiercania innych nie była jej potrzebna ;)
Bywa że pastwisko się już wyeksploatowało i liczebności stada nie jest w stanie wyżywić czy nadrozrodczość sprawiła wzrost potrzeb "pastwiskowych" to stado ma dwa wyjścia .... czy muszę dalej rozwijać? Tobie chyba nie.

jest jeszcze coś takiego jak zjawisko hodowcy tylko krowa już wtedy nie ma wpływu ani na swój własny los ani jego obronę czy nawet zaistnienie lub nie kolejnych cielaków a i narzędzi walki też wypalenie zarodków rogów czy wręcz genetycznie przez hodowcę wpisane i wtedy to nawet piosenki kpiarskie piszą - "Rycz mała; rycz" ;)  xD

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v