Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 minut temu, jahooo napisał:

skala spadku większa od średniej za latach 2012-2022 o 2,3 i 1,0 pkt proc.

7 minut temu, jahooo napisał:

a skala spadku większa o 1,2 pkt proc. od średniej w latach 2012-2022

taki właśnie był wpływ importu :D 

Opublikowano

A nie chciało mi się wspominać że oni są źli również za to że mieli by teraz płacić coś pokroju naszego podatku drogowego. Według mnie to bezsensem by było to paliwo rolnicze u nas bo zamiast wykorzystać to zgodnie z przeznaczeniem to by wszystkie pqssaty były potankowane. Zresztą wiemy jak To jest z rozliczaniem zwrotu akcyzy i fakturami 

3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Widać teraz że u Niemca robi się też  brak opłacalność....

Patrząc wstecz ciekawe to jest...

Lepsze wyniki odchowu prosiąt.....

Dotowani przez państwa.....

Udziały w przetwórniach.....

Opublikowano
Przed chwilą, nie napisał:

taki właśnie był wpływ importu :D 

do tego o 5 do 7% spadły ceny na wschodzie kraju  - ceny transakcyjne, a elewatory zostały zasypane zbożem z ukrainy

Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Chłopy nie widzicie tego że im dalej do portu ta cena jest niższa?

A jak ma być transport kosztuje -A na północy też za darmo nie jeżdżą  do 100 km transport to i tak 70 zł /t  a nad morze z południa 150 zł  -jaka filozofia w tym?

Opublikowano

Elewarr skupował zboże tylko "od swoich" po dobrych cenach, z wolnej ręki praktycznie skupu nie było, tak samo z rzapakiem i kukurydzą. Na kukurydzy wtopili, bo nakupili od prominentów z polecenia partyjnego i musieli ją wysuszych, a potem sucha była tańsza niż kupowana mokra. W Skierbieszowie, tym sławnym , stanął cały silos kukurydzy mokrej bo suszarnia "się zepsuła" a może coś innego "nie pykło" . Dla plebsu oczywiście nie było możliwości sprzedaży mokrej kukurydzy tak z wolnej ręki. Rzepak " z wolnej ręki" skupowali tylko 2 dni, bo przyszło polecenie z ministerstwa, ale tylko poniżej 9% wilgotności, innego wogóle nie przyjmowali.

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, nie napisał:

jak znikło? kosmo-koty miałby je zabrać? :D cena pszenicy w polsce nie zależy od ilości importu pszenicy z ua do polski, tylko od cen światowych

no dobrze dobrze kombinujesz tylko Ukraina jest dużym graczem na rynku pszenicy nawet jak na skalę światową i przed wojną była zorientowana na eksport do Azji w tym Chin sporo do Afryki po za tymi matifami i kontrolą lichwiarzy zachodniego kapitału a że dużo szło i przez rosję to kacapy mając swoje w nadmiarze dopisali to jako jeszcze jeden powód do wojny by ukrów wypchnąć bodaj od Chińczyków a najlepiej to podbić z całym dobrodziejstwem w tym rolnym no i wojna im poszła jak poszła a produkcja ukraińska mierzona na wschód i południe została uwięziona z jedynym otwartym kierunkiem na zachód.
Kacapom u Chińczyków może węglowodory nie podrożały ale płody rolne już tak bo Oni tam sobie handlują według tylko sobie znanych zasad i stawek a my tu na tym tzw zachodzie mamy rozchwiany rynek bo może i globalnie produkcja i popyt wiele się nie zmieniły to nie było przetartych szlaków handlowych na takie ilości jakie na raz "zaatakowały" zachodnie rynki zaniżając ceny na całym tzw zachodzie w tym w Polsce i akurat ja z Tobą się nie sprzeczam jakoby to PiS mógł tu cokolwiek zaradzić a co do stwierdzenia że spadek hurtowych cen zbóż na zachodnich giełdach to pokłosie gwałtownego przeorientowania kierunku przepływu ukraińskiej produkcji a więc i na polski rynek i ceny ma akurat ukraiński import duży a nie żaden "znikomy" wpływ
Możesz nie pamiętać, może nawet nie wiedzieć że pisałem coś podobnego już dużo wcześniej że wojna na Ukrainie poprawi kacapom pozycję eksportową na zboża do Azji a zachodowi zaburzy rynki na kilka lat zanim się nie pootwierają nowe kanały w sieci połączeń gospodarczych których nie było bo nie były potrzebne.
To że pisiaki uwierzyły w swoją jakąś moc sprawczą jakoby ograniczając do tylko tranzytu ukraińskie płody uchronią polski rynek to inna historia bo rykoszetem i tak musiało to obniżyć ceny i obniżyło a jeszcze ten tranzyt to wszyscy wiemy jaki był szczelny to w Polsce najszybciej i najbardziej.

swoją drogą to przy takim wzroście kosztów produkcji w xujni (bo nie wiem jak tam u jankesów) długo zapaść cenowa nie potrwa co przy tak dużych masach rynkowych niedługo to skala co najmniej dwu trzech lat i co prawda tylko najwytrawniejsi spekulanci utrafią kiedy skupować zboża na zapas ale to się wydarzy bo musi i równie gwałtownie jak ceny spadły tak szybko podskoczą akurat wtedy kiedy większość producentów straci wszelką nadzieję lub możliwości i ograniczy produkcję.
Czy Argentyna pod nowymi rządami zdoła dość szybko powstać z katolicko lewackiej ruiny o ile w ogóle  aby owe wahnięcie na czas wyłagodzić tego nikt nie wie ale odbicie i tak jakieś będzie a jakie i kiedy to już jest wiedza warta grube pieniądze, w sumie nawet nie wiedza a wyczucie. dużo napisałem celowo aby nie każdemu chciało się czytać i mam nadzieję się nie zawieść

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Metoda by problemów z upadliną uniknąć jest prosta - to co z tego tworu pozostało należy podzielić i sprywatyzować  a banderowców do roboty zapędzić. Ot taka międzynarodowa specjalna strefa ekonomiczna😃

Opublikowano
16 minut temu, dysydent napisał:

no dobrze dobrze kombinujesz tylko Ukraina jest dużym graczem na rynku pszenicy nawet jak na skalę światową i przed wojną była zorientowana na eksport do Azji w tym Chin sporo do Afryki po za tymi matifami i kontrolą lichwiarzy zachodniego kapitału a że dużo szło i przez rosję to kacapy mając swoje w nadmiarze dopisali to jako jeszcze jeden powód do wojny by ukrów wypchnąć bodaj od Chińczyków a najlepiej to podbić z całym dobrodziejstwem w tym rolnym no i wojna im poszła jak poszła a produkcja ukraińska mierzona na wschód i południe została uwięziona z jedynym otwartym kierunkiem na zachód.
Kacapom u Chińczyków może węglowodory nie podrożały ale płody rolne już tak bo Oni tam sobie handlują według tylko sobie znanych zasad i stawek a my tu na tym tzw zachodzie mamy rozchwiany rynek bo może i globalnie produkcja i popyt wiele się nie zmieniły to nie było przetartych szlaków handlowych na takie ilości jakie na raz "zaatakowały" zachodnie rynki zaniżając ceny na całym tzw zachodzie w tym w Polsce i akurat ja z Tobą się nie sprzeczam jakoby to PiS mógł tu cokolwiek zaradzić a co do stwierdzenia że spadek hurtowych cen zbóż na zachodnich giełdach to pokłosie gwałtownego przeorientowania kierunku przepływu ukraińskiej produkcji a więc i na polski rynek i ceny ma akurat ukraiński import duży a nie żaden "znikomy" wpływ
Możesz nie pamiętać, może nawet nie wiedzieć że pisałem coś podobnego już dużo wcześniej że wojna na Ukrainie poprawi kacapom pozycję eksportową na zboża do Azji a zachodowi zaburzy rynki na kilka lat zanim się nie pootwierają nowe kanały w sieci połączeń gospodarczych których nie było bo nie były potrzebne.
To że pisiaki uwierzyły w swoją jakąś moc sprawczą jakoby ograniczając do tylko tranzytu ukraińskie płody uchronią polski rynek to inna historia bo rykoszetem i tak musiało to obniżyć ceny i obniżyło a jeszcze ten tranzyt to wszyscy wiemy jaki był szczelny to w Polsce najszybciej i najbardziej.

swoją drogą to przy takim wzroście kosztów produkcji w xujni (bo nie wiem jak tam u jankesów) długo zapaść cenowa nie potrwa co przy tak dużych masach rynkowych niedługo to skala co najmniej dwu trzech lat i co prawda tylko najwytrawniejsi spekulanci utrafią kiedy skupować zboża na zapas ale to się wydarzy bo musi i równie gwałtownie jak ceny spadły tak szybko podskoczą akurat wtedy kiedy większość producentów straci wszelką nadzieję lub możliwości i ograniczy produkcję.
Czy Argentyna pod nowymi rządami zdoła dość szybko powstać z katolicko lewackiej ruiny o ile w ogóle  aby owe wahnięcie na czas wyłagodzić tego nikt nie wie ale odbicie i tak jakieś będzie a jakie i kiedy to już jest wiedza warta grube pieniądze, w sumie nawet nie wiedza a wyczucie. dużo napisałem celowo aby nie każdemu chciało się czytać i mam nadzieję się nie zawieść

Ładnie to wyjaśniłeś.

Bardzo jestem ciekawi co na to teraz @nie napisze. Czy w końcu coś trafi do niego?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Bardzo jestem ciekawi co na to teraz @nie napisze. Czy w końcu coś trafi do niego?

cokolwiek napisze temat w strony obrasta i o to chodzi bo cholerna zimnica i bodaj tu se czas zabijemy bo do niczego spoza koniecznych zajęć dziś trudno się zmusić

my zboża dużo nie mamy w zapasie bo jakieś może z 10t niedomiotków już dwuletnich bo w ub roku na polach u nas dominowała fasola i warzywa ale teraz zaczynam obserwować rynki i trendy co by tu po tym posiać wiosną no i nie pytaj o plany bo dopiero zaczynam i sam jeszcze nie wiem

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, galan99 napisał:

Bez gotówki , można zostać dziadem pomimo , posiadania kasy .

Z gotówką też, w ciężkich czasach wystarczy ktoś silniejszy od Ciebie i nie masz gotówki ... A policja wtedy będzie się zajmować czymś innym niż Euro galana które stracił ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
gregor1284 napisał:

A nie chciało mi się wspominać że oni są źli również za to że mieli by teraz płacić coś pokroju naszego podatku drogowego. Według mnie to bezsensem by było to paliwo rolnicze u nas bo zamiast wykorzystać to zgodnie z przeznaczeniem to by wszystkie pqssaty były potankowane. Zresztą wiemy jak To jest z rozliczaniem zwrotu akcyzy i fakturami 

3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

Widać teraz że u Niemca robi się też  brak opłacalność....

Patrząc wstecz ciekawe to jest...

Lepsze wyniki odchowu prosiąt.....

Dotowani przez państwa.....

Udziały w przetwórniach.....

Jak jest? Ja ze dwa lata z lenistwa nie piszę kwitów. Mało tego mam to niewiem.

Opublikowano
5 minut temu, gregor1284 napisał:

Wszystko jest dobrze, kiedy faktycznie możesz dotrzeć w ciągu tych 6 godzin. Terminy stawiennictwa są różne. część była załatwiana "akcją kurierską" która dotyczyła tak pracowników cywilnych jak i kadry.  Z tymi 6 godzinami, to chyba ostatnio jakaś chryja była w przypadku WOT. W założeniach ludzie mieli być z najbliższej okolicy z wyszło jak zwykle.

Opublikowano
6 minut temu, DTaras napisał:

No że wystarczy posiadać ziemię a jej nie uprawiac tylko dieselka tankować i zwrot akcyzy jest 

3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

I czym się przejmujesz?

Nie posiadasz ani gotówki , ani kasy w banku.. 😆

Przez Tuska?

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, gregor1284 napisał:

a On  nie za młody by wiedzieć jak to za jaruzelskiego w rzeczywistości było bo to był ostatni stan wojenny na polskich ziemiach jak dotąd
na czas pokoju jednak można by zrobić jakie ćwiczenia bodaj w tym "stawianiu się na czas" :P bo ta banda co teraz... to nawet na tworzenie WOT nie wpadła bo po co?

takie formacje wojsk domniemanej umiejetności przybywania na alert skrót -WDUPNA (bo taką armią nikt żadnej wojny nie wygra)

tam w tym linku jeden komentarz 
"Nie będę walczyć za rudego volksdeutscha, wyjadę z tego kraju a jak mnie zmuszą do walki to pierwsze co zrobię to wrzucę granat do własnego sztabu albo odstrzele dowódcę."

bez komentarza

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
13 minut temu, DTaras napisał:

6 minut temu, gregor1284 napisał:

No że wystarczy posiadać ziemię a jej nie uprawiac tylko dieselka tankować i zwrot akcyzy jest 

Można i tak robić,dizelek potrzeby jest na gospo np ja nie zawsze limit bym wykorzystał typom na uprawę...

Opublikowano
11 minut temu, dysydent napisał:

a On  nie za młody by wiedzieć jak to za jaruzelskiego w rzeczywistości było bo to był ostatni stan wojenny na polskich ziemiach jak dotąd
na czas pokoju jednak można by zrobić jakie ćwiczenia bodaj w tym "stawianiu się na czas" :P bo ta banda co teraz... to nawet na tworzenie WOT nie wpadła bo po co?

takie formacje wojsk domniemanej umiejetności przybywania na alert skrót -WDUPNA (bo taką armią nikt żadnej wojny nie wygra)

"Nie będę walczyć za rudego volksdeutscha, wyjadę z tego kraju a jak mnie zmuszą do walki to pierwsze co zrobię to wrzucę granat do własnego sztabu albo odstrzele dowódcę."

bez komentarza

Brak dostępnego opisu zdjęcia.

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, dysydent napisał:

bez komentarza

Ale czego Ty wymagasz jak sukcesywnie ludzi pozbawiali takich wartości?

7 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Można i tak robić,dizelek potrzeby jest na gospo np ja nie zawsze limit bym wykorzystał typom na uprawę...

No i jaki sens tu tego rolniczego paliwa?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v