Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja bym jednak optował aby nie stawiać na gruzach. CPK można ogarnąć tylko trzeba zdjąć z niego aurę świętej narodowości. Niech to będzie projekt przeniesienia ruchu lotniczego w ogóle, niech koreańcy nawet i wracają do Warszawy po locie z Wrocławia ale też niech będą mieli możliwość dotrzeć do Wrocławia w dwie godzinki bez zdobywania Częstochowy.

Opublikowano (edytowane)

@dysydent obyśmy jeszcze nie zatęsknili za tym dziadowskim Pisem,

jak na razie obecna władza nic lepiej nie zaczęła czy to w formie czy treści jak poprzednia władza kończyła.  Czy ten CPK, czy atom czy fabryka Intela to były/są szanse, jak to dobrze rozegrać (nie wierzę, że pis by to tak rozegrał, ale polak jest nauczony radzić sobie mimo starań władzy) to rodzime firmy by zarabiały, czyli kasa w jakiejś części by została w kraju. Nie podejmując tego to mamy jak w przysłowiowym dowcipie gdzie żyd modlił się o wygraną w totka, a nawet nie wysłał kuponu.

co by nie powiedzieć o pisiorach to potrafią odrabiać lekcje, ten z początków jeszcze jako farbowane PC był inny  niż z lat 2005-07 kolejny z lat 2015-2023,  był inny niż poprzedni może i będzie kolejny 3.0. Po PO czy tam KO nawet tego nie widzę (lewica nawet nie ma instynktu samozachowawczego, tutaj nie powiem który odcinek z kanału "dwie lewe ręce" na YT, który punktuje obecną tzw lewicę zachodnią, która z prawdziwym lewicowym kapitalistycznym socjalizmem nie ma nic wspólnego), znów chcą budować orliki, MSZ przebąkuje, że jak POLska wejdzie we współpracę z Czechami w sprawie amunicji dla UA to będziemy na poziomie wsparcia finansowego powyżej Kanady i zbliżonego do Niemiec to już wiem na co pójdzie ta odblokowana część KPO jeszcze bym zrozumiał gdyby poszło na fabryki robiące w Polsce tą amunicję.

Poprzednicy zamiast wrzucić kasę w Kraby i rozwijać zbrojeniówkę krajową woleli rozwijać takową w Korei, obecni idą tą samą drogą, a może i gorszą. Zbliża się te 100 dni, jak na razie to widzę tylko przerost ego u Tuska, który na krajowym podwórku w przeciwieństwie do Morawieckiego nie istnieje, za to ambicji by być europejskim i światowym graczem aż nadto, chwalił się, że nikt go w europie nie ogra z jego doświadczeniem, na razie tego nie widzę. Z resztą jak Sikorski jest znów szefem MSZ to czego oczekiwać, facet który koło bycia dyplomatą nawet nie przechodził, polecam obejrzeć na YT 196 odcinek Wojciecha Szewko " na wschód od bliskiego wschodu", gdzie pięknie przytacza co prasa zagraniczna sądzi o naszym ministrze i jego wypowiedziach oraz, że jest on dla nich mężem żydowskiej żony.

Czasy pisu to dla mnie czasy saskie, bo większości żyło się przyjemnie, podobnie jak przez połowę czasów Gierka, wychodzi, że teraz powinniśmy mieć rozbiory ale bez sejmu wielkiego. Mnie satysfakcjonuje granica w okolicach Bydgoszczy między cywilizowanym światem, a orkowym Mordorem, przez 18 południk, ale może być też 19 jak u Machulskiego w sztuce teatru telewizji.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

Nowe zeroemisyjne budynki

"Od 2030 roku nowe budynki mają być zeroemisyjne. Nowe budynki zajmowane przez władze publiczne lub będące ich własnością powinny być zeroemisyjne od 2028 r. Państwa członkowskie będą mogły wziąć pod uwagę współczynnik globalnego ocieplenia w cyklu życia budynku. Współczynnik ten obejmuje produkcję i utylizację produktów budowlanych użytych do jego budowy."

I co to da ? 

Jak reszta świata emituję na potęgę....

https://businessinsider.com.pl/prawo/unia-zdecydowala-dyrektywa-budynkowa-wymiecie-piece-na-wegiel-wymusi-remonty/9zyl160

Opublikowano
3 minuty temu, PRZMAS19821982 napisał:

"Od 2030 roku nowe budynki mają być zeroemisyjne. Nowe budynki zajmowane przez władze publiczne lub będące ich własnością powinny być zeroemisyjne od 2028 r. Państwa członkowskie będą mogły wziąć pod uwagę współczynnik globalnego ocieplenia w cyklu życia budynku. Współczynnik ten obejmuje produkcję i utylizację produktów budowlanych użytych do jego budowy."

I co to da ? 

teraz się budzisz, przecież to było już przegłosowane chyba w listopadzie i jeśli mnie pamięć nie myli to nawet pisiory były za w europarlamencie

Opublikowano
1 godzinę temu, Takeda napisał:

Poprzednicy zamiast wrzucić kasę w Kraby i rozwijać zbrojeniówkę krajową woleli rozwijać takową w Korei, obecni idą tą samą drogą, a może i gorszą.

Problem polskiej zbrojeniówki jest problemem odwiecznym.Była szansa aby PGZ koło d*py się zapaliło, ale została zaprzepaszczona jakiś czas temu. Grzechem pierworodnym była decyzja iż kontrakty dla wojska maja dostawać firmy z 50% udziałem skarbu państwa. Zablokowano prywatny sektor i tylko najbardziej uparci poszli do przodu, albo mówiąc szczerze przetrwali. A ci co złapali kontrakty mają w pi.dzie armię i użytkownika końcowego, czego dobitnym przykładem jest producent GROTA. 

Opublikowano
10 minut temu, jahooo napisał:

a ile zupy w litrach ? masz gdzies takie dane ?

Mam gdzieś starego kompa, co go miałem od 1998 do 2008 a tam na dysku wszelkie dane . Trza by go spróbować odpalić.  Ciekawe czy Windows 98 się podniesie?

Opublikowano (edytowane)

Tylko pamiętaj że stawki żywieniowe zmieniały się. I jak chcesz PRL, to tak do końca lat 90 tych. A norm żywieniowych też było kilka. Inna była np w szkołach a inna w jednostkach. jak jechałeś na urlop, to potem dostawałeś przy żołdzie wyprowiantowanie, czyli stawkę dzienną za żarcie należne razy ilość dni.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał:

Tylko pamiętaj że stawki żywieniowe zmieniały się. I jak chcesz PRL, to tak do końca lat 90 tych. A norm żywieniowych też było kilka. Inna była np w szkołach a inna w jednostkach. jak jechałeś na urlop, to potem dostawałeś przy żołdzie wyprowiantowanie, czyli stawkę dzienną za żarcie należne razy ilość dni.

bardziej mnie interesuja normy poligonowo-wojenne jako punkt odniesienia

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

Problem polskiej zbrojeniówki jest problemem odwiecznym.Była szansa aby PGZ koło d*py się zapaliło, ale została zaprzepaszczona jakiś czas temu. Grzechem pierworodnym była decyzja iż kontrakty dla wojska maja dostawać firmy z 50% udziałem skarbu państwa. Zablokowano prywatny sektor i tylko najbardziej uparci poszli do przodu, albo mówiąc szczerze przetrwali. A ci co złapali kontrakty mają w pi.dzie armię i użytkownika końcowego, czego dobitnym przykładem jest producent GROTA. 

są rzeczy na które bywa za wcześnie, ale na większość nigdy nie jest za późno. Jak nie ma woli do zmian to ich nie będzie. W kółko co kolejny wojenny czas powtarzamy te same błędy, a w pokojowym okresie na takowy się nie przygotowujemy. Za moich czasów studenckich to co roku z poznańskiej polibudy amerykańce wyłapywali kilku zdolnych. Nasi inżynierowie potrafią konstruować rzeczy używane w kosmosie, przez inne kraje i agencje kosmiczne. Coś było z satelitami gdzie rząd wolał kupić zagraniczne francuskie rozpoznawcze, zamiast zainwestować w naszą firmę nie pamiętam szczegółów. Ciągle podejście kacyków z krajów kolonialnych. Zamiast budować przemysł i technologie eksportujemy surowce, pracowników i co najwyżej jesteśmy montownią ale z podejściem kolejnych rządów tym ostatnim przestaniemy być i wrócimy do gówna z lat 90

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
29 minut temu, Takeda napisał:

są rzeczy na które bywa za wcześnie, ale na większość nigdy nie jest za późno. Jak nie ma woli do zmian to ich nie będzie. W kółko co kolejny wojenny czas powtarzamy te same błędy, a w pokojowym okresie na takowy się nie przygotowujemy. Za moich czasów studenckich to co roku z poznańskiej polibudy amerykańce wyłapywali kilku zdolnych. Nasi inżynierowie potrafią konstruować rzeczy używane w kosmosie, przez inne kraje i agencje kosmiczne. Coś było z satelitami gdzie rząd wolał kupić zagraniczne francuskie rozpoznawcze, zamiast zainwestować w naszą firmę nie pamiętam szczegółów. Ciągle podejście kacyków z krajów kolonialnych. Zamiast budować przemysł i technologie eksportujemy surowce, pracowników i co najwyżej jesteśmy montownią ale z podejściem kolejnych rządów tym ostatnim przestaniemy być i wrócimy do gówna z lat 90

To nie jest nasze podejście, tylko wymuszone przez zachód, u nas po prostu jak ktoś chce zrobić coś rozsądnego dla kraju, szybko się go ucisza albo zdejmuje ze stanowiska, albo też obraca przeciwko niemu opinię publiczną

zachód od dawna drenuje nas z talentów, wczesniej robiło to ZSRR, aby tak nie było, państwo musi zacząć planować długofalowo w perspektywie 20-50 lat, a u nas myśli się tylko do następnych wyborów

Opublikowano

ale by było długofalowe planowanie to u nas nie w demokracji. W sumie jak były czasy bez demokracji to też nie było planowania, pomyśleć, że ostatni wielki władca to Kaziu 3 Wielki, kurde już 700 lat bez mała czekamy na kolejnego

Opublikowano

jarek zaorał półgłówków z po

Zembaczyński do PJK:
-panie świadku… 
-proszę do mnie mówić panie pośle.
-ma pan „świadek” na tabliczce
Później.
PJK do Zebaczynskiego 
-panie członku…
Cisza, wszyscy walczą z gaszeniem śmiechu. Ujęcie na zadowolonego  PJK, Zembaczyński aż świeci na czerwono na drugim kadrze 😂

wyznawcy tuska przed przesłuchaniem kaczyńskiego:

Image

po przesłuchaniu:

Image

"nie ma prawa jazdy i konta w banku, mieszka z kotem, jest niski" ............. i zmiażdżył oświeconych europejczyków, wdeptał ich w ziemię

:D :D :D 

tusk i jego wyznawcy mogą kaczyńskiemu buty czyścić

Opublikowano

https://www.tiktok.com/@zgrywusik00/video/7346661378351975713?_r=1&_t=8khxqxXSwan

Coraz mniej optymistycznie patrzę na to wszystko , ukraince robia za polską policje , policja rzuca kostką za rolników , to wychodzi na to ze rolnicy maja zastąpić ukraińców na froncie według logiki ?????

Powyżej spotkanie dwóch niemców i francuza , w stanch mieliśmy spotkanie dwóch eskimosów i niemca , a gdzie sa Polacy ???

Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

Zembaczyński do PJK:
-panie świadku… 
-proszę do mnie mówić panie pośle.
-ma pan „świadek” na tabliczce
Później.
PJK do Zebaczynskiego 
-panie członku…
Cisza, wszyscy walczą z gaszeniem śmiechu. Ujęcie na zadowolonego  PJK, Zembaczyński aż świeci na czerwono na drugim kadrze 😂

wyznawcy tuska przed przesłuchaniem kaczyńskiego:

Image

po przesłuchaniu:

Image

"nie ma prawa jazdy i konta w banku, mieszka z kotem, jest niski" ............. i zmiażdżył oświeconych europejczyków, wdeptał ich w ziemię

:D :D :D 

tusk i jego wyznawcy mogą kaczyńskiemu buty czyścić

Jarosław Polske zbaw zawsze , wszędzie i wszystkich zwycięża  Jedyny , genialny , niepowtarzalny , normalnie mesjasz😆

Opublikowano (edytowane)

Robert Gwiazdowski:

Dręczy mnie pytanie: jakby Niemcom wyszedł deal z ruskimi gazem i NS2 działał, to też UE by używania pieców gazowych zakazała? Niektórzy udają że tego związku nie widzą. A inni rzeczywiście nie widzą. Nie wiem co gorsze. 

Fit for idiots, czyli szaleństwo postępuje

https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-gwiazdowski-fit-for-idiots-czyli-szalenstwo-postepuje,nId,7389553

i trafny komentarz pasujący do tego felietonu

Edytowane przez nie
Opublikowano
jahooo napisał:

bardziej mnie interesuja normy poligonowo-wojenne jako punkt odniesienia

To było czasem w dżulach albo tam kaloriach i do przeliczenia? Uwzględnić jeszcze regenerację bo i był dopalacz w postaci słoniny... Chyba ten kierunek jest właściwszy.

PRZMAS19821982 napisał:

I co to da ? 

https://businessinsider.com.pl/prawo/unia-zdecydowala-dyrektywa-budynkowa-wymiecie-piece-na-wegiel-wymusi-remonty/9zyl160

Co da? To samo co w pandemicznym zamknięciu zamrożenie ruchu - poprawę jakości życia lokalnie. Jak jest tu fotograf dalekich obserwacji powinien potwierdzić.

nie napisał:

Komisja idiotów (bez wyjątku) próbowała nadążyć za debilnym poziomem prezentowanym przez Kaczyńskiego. Na pytanie o tajemnicę państwową miał odpowiadać zgodnie z prawdą iż to niejawne i pierwszym krokiem miało być wymuszenie na dziadzie złożenie przysięgi bez dyskusji. Jest teraz możliwość wyjścia z tego frajerstwa przez przyznanie się do błędu i powtórne, stanowcze wezwanie świadka do zeznań na jednakowych z innymi standardach. Słowem masz rację ale dodaj do tego linię obrony Kaczyńskiego polegającą na jawnym oszustwie.

Takeda napisał:

Nasi inżynierowie potrafią konstruować

Nooo to Ci od kraba to byli po zawodówkach bo podwozie trzeba było kupić od Samsunga a wieżę od Anglików dlatego nomen omen jest cinko opancerzona bo leciwa. Lepiej z systemami ale te nie są od PGZ stricte.

Opublikowano (edytowane)

jebać to. Waćpan jeseś jak typowy pisowiec, orkowiec z Mordoru Ru, jakiś propagandysta izraelsko-ukraiński, kolejny raz jak Goebbels wyrywasz z kontekstu frazę by błysnąć w twoim mniemaniu wiedzą i znajomością spraw "wyższych". Łopatologicznie. Wyrwałeś z kontekstu jakoby  to inżynierowie od kraba potrafili "robić rzeczy", gdyż w istocie, chodziło o sformułowanie, że nasi inżynierowie potrafią robić "kosmiczne technologie"

twój cytat z mojej wypowiedzi

"Nasi inżynierowie potrafią konstruować"

3 godziny temu, DTaras napisał:

Nooo to Ci od kraba to byli po zawodówkach bo podwozie trzeba było kupić od Samsunga a wieżę od Anglików dlatego nomen omen jest cinko opancerzona bo leciwa. Lepiej z systemami ale te nie są od PGZ stricte.

moja wypowiedź

"Nasi inżynierowie potrafią konstruować rzeczy używane w kosmosie, przez inne kraje i agencje kosmiczne."

Zastanów się nad tym jakiej dopuściłeś się manipulacji, jak nie rozumiesz toś tępy buc. Szkoda...

Edytowane przez Takeda
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Takeda napisał:

ebać to. Waćpan jeseś jak typowy pisowiec, orkowiec z Mordoru Ru, jakiś propagandysta izraelsko-ukraiński, kolejny raz jak Goebbels wyrywasz z kontekstu frazę by błysnąć w twoim mniemaniu wiedzą i znajomością spraw "wyższych".

Ale tu muszę DTarasa bronić. Albowiem choć wyciął fragment zdania, to jednak odniósł się tylko do kilku inżynierów, a raczej PGZetowskiego zespołu. Technologie kosmiczne niech se idą swoją drogą. W zasadzie DTaras napisał prawdę i całą prawdę o Krabie i niedostatki opancerzenia jednak są. Tak samo jak w Rosomakach były w Iraku, gdzie okładałeś boki czym się dało.

5 godzin temu, DTaras napisał:

To było czasem w dżulach albo tam kaloriach i do przeliczenia? Uwzględnić jeszcze regenerację bo i był dopalacz w postaci słoniny... Chyba ten kierunek jest właściwszy.

Norma kaloryczności była 4000-4500 kalorii + 500 kalorii za warunki w polu. A stawka żywieniowa to ile pieniążków na zapewnienie tego wykładali. Od tego tez zależało co lądowało finalnie na talerzu. Choć było też tak że co żarło się to też zależało od żywnościowców w danej jednostce. To najbardziej było widać na poligonach, kiedy podpięto Cię żywieniowo pod inną jednostkę. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)

Jakbyscie mieli jakieś materiały z intendentury, to mnie bardziej oprócz norm interesuje, jak się to przekłąda na ilość zupy, chleba czy słoniny, bo potrzebuję się odnieść do warunków I WS, a a kurat PRL czerpał ze sprawdzonych wzorców armi carskiej, które przejęła RKKA a po niej Armia Czerwona

Edytowane przez jahooo
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v