Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Wnoszę o powołanie specjalnej komisji w tej sprawie przez Antoniego xD

Yyyyyyyyyy a potem jak powołali. to zapłakali.

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

Dej pokój. Szkoda samolotu a parówkami lepiej skarmić głodne dzieci.

A co Ci te dzieci zrobiły że chcesz je truć😁

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, DTaras napisał:

........

Błąd. Sam żem się bawił CAD przy trzech monitorach ale nie jestem eksportem i na zabawie się skończylo. Nie o tym. Programiści jadą często na czterech i tu robi się dużo pikseli a przy UHD dużym ekranie może to być jeden monitor. Pomijam tu dziwolągi wygięte w resor. Grafika może być mu potrzebna...

ja w tej chwili mam 2xfullHD na integrze z I5-3320M a to grafika Intel HD4000 czyli w/g tej strony 345pkt
laptop ma matrycę fullHD i podpiąłem na VGA jeszcze monitor też FHD a jeszcze jest wolny HDMI i bez problemu uciągnie kolejny jeszcze monitor na rozszerzonym na wszystkie pulpicie co ma nawet w specyfikacji to GPU na oficjalnej stronie Intela że do 3 monitorów zaś pikseloza łącznieto 2x4K plus te FHD z VGA ale to tylko dlatego FHD a nie 4K i na tym trzecim że to VGA wtyczka bo w 2GB VRAMu które ten GPU sobie może zaalokować se policz ile pikseli jest w stanie obsłużyć obrazu statycznego nawet taki już dzisiaj rupieć jak grafika wbudowana w procek sprzed ... no aż sprawdzę - https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/64896/intel-core-i53320m-processor-3m-cache-up-to-3-30-ghz/specifications.html#specs-1-0-3

no - sprzed dwunastu lat
Grafiki jeszcze starsze na 1MB VRAM były w stanie FHD obskoczyć no dobra - jeden mega mało na kolorowy; (policzyłem w pamięci po fakcie jak napisałem :ph34r: :P -trzeba minimum dwa na fullHD a i to tylko na 16bit kolor bo na 24-32 to 4-6 mega) a teraz mówimy o skalach gigabajtów tak że w przypadku integry z trzynastej gen Intela nawet wklejonej do I trójki I3-13100 to UHD 730 ma na tej samej stronie PassMarka 1621pkt tak że żaden mój błąd.  Co innego wyświetlić obraz statyczny czy jakiego gotowca z bitmapy a co innego dynamiczny i to jeszcze z zakodowanego filmu kompresją czy tylko zapisanego algorytmem choćby w tym Auto Cad-zie czy jakim innym Blenderze czy silniku gry
no RTX 3060 dwunastogigowy ma tych punktów w PassMarku (skoro mam otwarty...) ma 17100pkt tak że ... no
ograniczenia ilości monitorów podpiętych do jednej grafiki to od już prehistorii nie kwestia możliwości pomieszczenia dużej ilości pikseli do wyświetlenia w pamięci karty bo to ułamek procenta tej pamięci przy gigabajtach a ograniczenia inne - najczęściej prądowe gdzie zarówno HDMI jak i DP musi podać nie tylko w osobnym pinie ale i w sygnale określone moce energetyczne a dzisiaj wzmacniacze nawet do miliwatów są droższe niż miliardelementowy chip jakiejś dolepionej grafiki do procka na jednym laminacie oraz transmisyjne wymogi/ograniczenia samego wzmacniacza sygnału bo to i gigaherce już przy ponad fullHD a trzeba je razy tyle ile tych monitorów ....

kable sygnałowe to co innego niż szyny danych na PCB i dzisiaj o wiele łatwiej wygenerować wysoką rozdzielczość obrazu niż sygnał gotowca z tym obrazem po "liniach długich" przesłać i powoli łatwiej robi się radiem niż kablem
Serwery obsługujące wiele terminali wcale nie mają kart graficznych a ile podpinane do jednego terminali i daje radę. czy choćby technologia.. zdaje się e-GPU się nazywa; a nie pomyliłem Remote Play ("Steam" tak działa i jakieś coś od Nvidii)  z zewn kartami graficznymi poprzez np USB a to tylko przykłady z wielu więcej...
Generowanie obrazu z sygnału byle był rozkodowany/wygenerowany z czegokolwiek już przeniesiono w procesory monitora i ilość monitorów niebawem zostanie owo ograniczenie całkiem zniesione ze sztywnych ograniczeń a nie jest znoszone bo po co? nie mniej można i te ograniczenia już dzisiaj obejść jeśli trzeba ale i tak za dużo się zagłębiłem w temat jak na zarzut jakobym nie wiedział o czymś.. jakieś błędne durnoty wygłaszał

dopiszę tylko że nie mam za złe błędnego wytykania domniemanych błędów bo nie ze złej woli a skro nie ze złej to zasługuje na dobre wyjaśnienie co niniejszym powyżej...
a czy wystarczająco dobre - oceń sam:)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Trzeba powiedzieć po tym poście że kutwa... stary się zrobiłem chyba. Jprd trzeba se ładne chyba powoli miejsce w niemczech wyszukać bo tam można nawet po lasach kurchany sypać - jak to u pogan...

Roman176 napisał:

2 godziny temu, DTaras napisał:

Bo to zjawy, Romek je ciągle widzi...

ze co ?

oo o. Tera niby nie kuma o co chodzi ...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

Yyyyyyyyyy a potem jak powołali. to zapłakali.

na tyle kasy ile sobie za to komisjonowanie wypłacili to co najwyżej krokodylimi łzami

komisarze, darmozjady p..one

większe zadymy te komisje robią niż do których rozsądzenia się samozwały

można rozumieć dwojako; i anarchicznie - samozwańcy i onanicznie - samozwały :D

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
4 godziny temu, dysydent napisał:

można rozumieć dwojako; i anarchicznie - samozwańcy i onanicznie - samozwały :D

A że onanizm wzmacnia organizm, to im jeszcze na zdrowie wyjdzie.:lol:

Opublikowano (edytowane)
Dnia 13.03.2024 o 10:43, DTaras napisał:

Taa. Lubię. Elektryki bo fajnie zapier... jadą. Bo emisja z nich w sypialniach miast jest idealna w te miejsca. Ostatnio polubiłem też V8 w wersji pochłaniającej jakieś 80 litrów nietaniego paliwa na godzinę lekcyjną zabawy... Tam na końcu to mniej ważny element? Wydaje mi się, że negowałeś moją tezę o wyzerowaniu ludzkiego gatunku. Tak. Zimno w wersji krio konserwuje ale tylko organizmy na tyle silne i proste aby przetrwały proces odmrożenia. Czy CO2 to błędne założenie? Wszystko co żyje spala węgiel. Nawet aby uzyskać C2H5OH, mniam, trzeba coś podkarmić C6H12O6 co nie jest niczym innym jak węglem w wodzie i jak mu tą wodę zabrać zostanie to czym tam romek się z lubością morusa. Jesteśmy oparci na węglu i skoro w tym czym oddychamy i co pijemy potrafimy z łatwością oznaczyć stabilny związek węgla uniwersalnie produkowany i wchłaniany to dlaczego marker CO2 jest błędnym założeniem? Metan badamy od niedawna i nie jest on tak oznaczalny. Związki azotu to temat poyebany. O3 to temat już bardzo trudny. Wnioski z analiz to kwestia odrębna. Zdarzają się też katastrofy. Taki rok 1816, rok bez lata. Taki tam wybryk choć zapewne zarejestrowano by skok poziomu CO2. Czlowiek jest już w stanie się już przetrzebić w walce o wodę a gdy woda zacznie spadać pod postacią śniegu na antarktydzie to sytuacja się nie poprawi. Srał pies. CO2 jest w obecnym stanie wiedzy dobrym wyjściem do analiz czy to stanu, czy porównawczych. I tyle. A dlaczego zimno odsiewa? Nie odsiewa? Kurcze... Aż jeszcze raz poczytam o rzepaku, pszenicy... Może nie odsiewa.

Tak może dla płuc w miejscach natężenia ludzkich zbiorowości i transportu są dobre, jednak ani w tym ekologii, ani sensu, przynajmniej na obecnym poziomie technologii, im mniej żywotne są twory ludzkie tym szybciej przeżeramy planetę. Ekologia i dbanie o planetę to długowieczne urządzenia oparte o jak najpowszechniej i najłatwiej pozyskiwane surowce lub umożliwiające prawie 100% recykling (dbamy o naturę, a plastik wyparł szkło czy papier) nie są nimi z pewnością metale ziem rzadkich, których pozyskiwanie rujnuje bardziej przyrodę niż tradycyjne pozyskiwanie węglowodorów, a chcemy oprzeć się w technologii praktycznie na nich. Do tego powszechna nadprodukcja wszystkiego i marnotrawstwo (70% tekstyliów idzie w śmieci nawet nie kupione i założone)

Jeśli chodzi o wymarcie gatunku ludzkiego. Nie wierzę, że wymarłby cały na drodze tzw ocieplenia klimatu, oczywiście będą ofiary i to duże(ale z tych 8 miliardów jest co poświęcać), zamieszki, migracje upadek porządku społecznego, jednakże gdyby było naprawdę źle znajdzie się duża kasa to i pojawią się technologie. Wszelkie wielkie wymierania (największe to bodaj 95% wzystkiego co żyło) to  jakieś nagłe katastrofy, a to meteor, a to wulkany, a to słońce, btw to ostatnie najprędzej, dwa lata temu wyrzut koronalny nie trafił w Ziemię, poprzedni w 1989 załatwił Kanadę, a Słońce jest nieprzewidywalne, a staliśmy się cywilizacją bardzo na to wrażliwą, następny odpowiednio silny może załatwić i satelity i sieci energetyczne, wszelką cenną elektronikę (takie sterowanie elektrowniami atomowymi itd)

C02 może być tylko markerem zmiany klimatu jako takiej, natomiast nie jego ocieplenia, bo za dużo składowych na ten klimat ma wpływ, zwłaszcza, że pomiary temperatury robimy relatywnie od niedawna, btw w ostatnich 3 latach było ochłodzenie. Co do odsiewania przez zimno nie negowałem tego, tylko pisałem, że każdy prymarny czynnik to robi niska jak i wysoka temperatura, zawartość tlenu, itd. Oczywiście, że najprostsze organizmy przeżywają, ale znów z nich po ustaleniu się nowej równowagi, ewolucja będzie zajmować kolejne nisze. Zmiany klimatu to norma i działalność ludzka też się w to wpisuje.

Już są plany na to by utrzymać relatywnie komfortowy stan ludzkośći, mniej lub bardziej szalone czy też realne. Pomijam kosmiczne zapylenie i lustra odbijające promienie słoneczne, ale statki odparowujące oceany zwiększając zachmurzenie (jest nawet prototyp działający), jakieś pompowanie wody z głębi oceanicznych by stymulować rozwój alg (też były testy), sztuczne odławiacze CO2 rodem z SEaQuesta, rozpylanie siarki w wysokich warstwach atmosfery. i ze dwa bardzo szalone jednak realne i sporo ludzi temu by przyklasnęło. Jeden to "kontrolowana" zima nuklearna, najlepiej przy poświęceniu Afryki do tego. I to co już nawet Rosjanie mają/mieli w planach czyli odpowiednio silny wybuch atomowy w Yellowstone powodujący erupcję tego superwulkanu.

Dzisiejsza histeria UE i części świata to gra interesów potężnych i możnych tego świata, zakładając foliową czapeczkę można wysnuć kilkanaście mniej lub bardziej trafnych hipotez. Ludzkość to owce prowadzone przez barany i trzeba tym jakoś sterować by nieliczni mogli rządzić masami niezadowolonych

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
13 minut temu, Roman176 napisał:

nie wiesz udajesz głupka serio ? 

Ja wiem ale ty chyba łykasz literalnie to co powiedział a nie to co powiedział naprawdę. 

Opublikowano

Premier Donald Tusk powołał nowego prokuratora krajowego

bolszewicka praworządność

Image

Michał Domaradzki, były szef stołecznego garnizonu, ma zostać szefem policji - donosi "Rzeczpospolita". Problem w tym, że jeszcze niedawno był uznawany za inwalidę na emeryturze. 

Domaradzki miał objąć stanowisko komendanta głównego trzy miesiące temu, ale przeszkodą były jego inwalidztwo oraz zarzuty prokuratorskie. Nagle oba powody nie są już problemem.

Po odejściu z policji w 2016 roku Domaradzki dostał dodatkowo rentę inwalidzką, dzięki temu otrzymywał 15-procentowy dodatek rentowy do swojej emerytury wynoszącej około 15 tysięcy złotych brutto, co dawało mu dodatkowe 3 tysiące złote miesięcznie.

takiego syfu to nawet na białorusi nie ma, gdzie my doszliśmy?

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Ja wiem ale ty chyba łykasz literalnie to co powiedział a nie to co powiedział naprawdę. 

ty nie rozumiesz ? polityk + głupek taki jak ty co w d*pie był gówno widział =  w tym kraju nic się nie opłaca 

Opublikowano

Typowy pisowski nieuk nauczony bezmyślnie  łykać dosłowny  przekaz z pasków TVPis, Tak na serio - ty prowokujesz czy naprawdę nie rozumiesz o co chodzi? 

Opublikowano

tvp już 4 miesiące niema zmień płytę 

eksperci w kopalniach  JSW

był jeden wice prezes za pis teraz 

• Nowymi wiceprezesami górniczej firmy zostali Adam Rozmus i Jolanta Gruszka.
  • Nowa wiceprezes jest absolwentką filologii angielskiej 
  • Adam Rozmus  Ornitologia  Uniwersytet Jagielloński w Krakowie 😁

• Rada nadzorcza Jastrzębskiej Spółki Węglowej odwołała z zarządu wiceprezesa Edwarda Paździorko.
  • Nowymi wiceprezesami górniczej firmy zostali Adam Rozmus i Jolanta Gruszka.
  • pis kradł pis je beee  tylko pisojebance wierzyli w czystą wodę 

https://www.parkiet.com/energetyka/art39931031-borys-budka-odpiera-zarzuty-dotyczace-konkursow-na-prezesow-spolek

Zmiany we władzach węglowej spółki Skarbu Państwa. Od stażysty pod ziemią do zastępcy prezesa

@Ulman  związki alarmują ze kradną rudy dał ci instrukcje ?   związki są bee itp ?

Może być zdjęciem przedstawiającym tekst „Kopalnia Wiedzy. KopalniaWiedzy.pl 3 godz. Interakcja pomiędzy Ziemią a Marsem wpływa na prędkość prądów w głębiach oceanów klimat na naszej planecie. Naukowcy z Uniwersytetów W Sydney Sorbonie odkryli trwający 2,4 miliona lat cykl, który powiązali z ocieplaniem klimatu Ziemi #KopalniaWiedzy #nauka #astronomia kopalniawiedzy.p Interakcja między Ziemią a Marsem wpływa na klimat na Ziemi i prądy oceaniczne”

Opublikowano

Ok no to niech będzie -  "typowy pisowski nieuk nauczony bezmyślnie  łykać dosłowny  przekaz z pasków TV Republika" Koniec końców nie jesteś aż takim durniem żeby nie zakumać o co chodzi , tyle tylko że najpierw żeś ten przekaz łyknął jak małpa kit a dopiero potem zacząłeś myśleć. Nie przyznasz się żeś taki zapóźniony w rozwoju i bedziesz robił głupkowate wstawki i wklejał obrazki dla ułomnych intelektualnie. Spoko - zdążyłem przywyknąć

Opublikowano

ale chłodem dzisiaj ze wschodu .. od nas ciepłem wieje 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Ok no to niech będzie -  "typowy pisowski nieuk nauczony bezmyślnie  łykać dosłowny  przekaz z pasków TV Republika" Koniec końców nie jesteś aż takim durniem żeby nie zakumać o co chodzi , tyle tylko że najpierw żeś ten przekaz łyknął jak małpa kit a dopiero potem zacząłeś myśleć. Nie przyznasz się żeś taki zapóźniony w rozwoju i bedziesz robił głupkowate wstawki i wklejał obrazki dla ułomnych intelektualnie. Spoko - zdążyłem przywyknąć

komplementy na dobranoc 

1 godzinę temu, Ulman napisał:

Nie przyznasz się żeś taki zapóźniony w rozwoju i bedziesz robił głupkowate wstawki i wklejał obrazki dla ułomnych intelektualnie. Spoko - zdążyłem przywyknąć

przecież o ciebie właśnie myślałem 

Opublikowano

Po co na siłę udowadniasz że miałem rację i dokładnie przewidziałem ja sie zachowasz?

2 godziny temu, Ulman napisał:

Nie przyznasz się żeś taki zapóźniony w rozwoju i bedziesz robił głupkowate wstawki 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v