Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Radosław Sikorski wypłacił swoim podwładnym nagrody o wartości ok. 5 mln zł. Najwyższa gratyfikacja w MSZ wyniosła 18 tys. zł. Resort przyznał także pracownikom dodatki w wysokości 2,6 mln zł. 

pis kradnie

-----------------------------------------------

Image

administracja 82mld

bezpieczeństwo 15mld

słuszna koncepcja 👍

Opublikowano
1 godzinę temu, Ulman napisał:

tobie nic się nie da wytłumaczyć bo masz za duże braki u podstaw. Popisz sobie z galanem - nadajecie w jednym paśmie

gdybyś był kimś mądrym to byś coś w życiu osiągnął a nie siedzisz tu dniami  

• Like 1
Opublikowano
nie napisał:

Radosław Sikorski wypłacił swoim podwładnym nagrody o wartości ok. 5 mln zł. Najwyższa gratyfikacja w MSZ wyniosła 18 tys. zł. Resort przyznał także pracownikom dodatki w wysokości 2,6 mln zł. 

pis kradnie

-----------------------------------------------

administracja 82mld

bezpieczeństwo 15mld

słuszna koncepcja 👍

Powiedział, że nie będzie dawał nagród? Nie powiedział. Przejął menażerię i rok się rozliczył. Byli tacy co zrównali ideologicznie nagrody roczne ze złodziejstwem, powiedzieli, że wystarczy nie kraść a potem je sobie przyznali. Są tacy co nadal ślepo za tym idą. Ci zaś co płacą innym pensje wiedzą iż PIP stoi na stanowisku, że wobec skoków pensji minimalnej dopuszcza zamiast ciągłych zmian umów regulowanie tematu premiami lub dodatkami celowymi. Pytanie brzmi - poco te wrzutki?

• Thanks 1
Opublikowano
8 godzin temu, Ulman napisał:

tobie nic się nie da wytłumaczyć bo masz za duże braki u podstaw. Popisz sobie z galanem - nadajecie w jednym paśmie

Braki to ty masz ,nie trafionych  przemyśleniach .

Zielony ład wymysł mądrych ludzi , by dur...e myśleli że świat się zagotuje .

Szwajcarska instytucja zajmująca monitorowaniem zmianami klimatu , podaje że 60 % Dwutlenek węgla jest emitowane przez naturę na lądach .

Zaś 35 % to oceany pozostałe 5 % to są ludzie na świecie . Teraz Europa wciska ludziom durnotę że trzeba ratować świat bo się spali . Europa emituje zaledwie 0,25 % Dwutlenek węgla , wedle świata .

Gadaniem bo krowy pier...ą i jak pozwoli się na to , to i @ulmanowi zabronią pierdz...ć .

Unia ma zaplanowane od dawna plan działania .

Jeśli  zrozumiesz to są , te wytyczne Unii na następne lata .

https://www.facebook.com/reel/421785483559379

Wielcy obrońcy rolników ?.

Euro -kołchoz zgniły bałagan .

https://www.facebook.com/reel/1125176125328473

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, DTaras napisał:

pozwoleństwo

no właśnie

w czym jesteś lepszy ode mnie że to ty mi a nie ja tobie coś pozwalam w miejscu które jest jednakowo moje i twoje? dlaczego ktokolwiek komukolwiek ma na coś pozwalać? równość? g. prawda
oczywiście nie do Ciebie a ogólnie owe pytania.
zmierzamy w czasy zamordyzmów i warto sobie takie pytania zadawać aby pamiętać co się straciło

1 godzinę temu, galan99 napisał:

Szwajcarska instytucja zajmująca monitorowaniem zmianami klimatu , podaje że 60 % Dwutlenek węgla jest emitowane przez naturę na lądach

oo, ja sądziłem że więcej
zatem aż 40% bez człowieka było by mniej? czy jakieś durnoty tu głosisz? czy tam - powtarzasz?

węgiel związany w kopalinach kumulował się miliony.. setki milionów lat a jest uwalniany w skali stulecia i zaburzenie nienaturalne jest faktem a każdy kto je neguje jest co najmniej niedoinformowany tylko błędne jest twierdzenie że człowiek jest zdolen do samoograniczeń na tyle skutecznych aby potrafił zapanować nad swoją własną cywilizacją.
Dopiero jak pojawi się nieodwracalny skutek zaczynamy nań reagować na prawdę  bo zanim tylko co głupsi a i to zawsze niewłaściwie.

Argumentacja jakoby człowiek nie miał wpływu na klimat planety jest bzdurą bo ma ale czy potrafi na tyle sterować tym klimatem aby nie wyszły skutki odwrotne do zamierzonych to już inna sprawa bo jest istotą jednak z gruntu głupią i nie jest w stanie ogarnąć całej złożoności swego otoczenia a zatem i przewidzieć skutków swego działania zanim kilka razy nie sprawdzi tego w praktyce. Jedyna kreatywność naszego gatunku to eksperyment i najczęściej do - praktycznie zawsze tenże nie potwierdza naszych pierwotnych przewidywań.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Podważasz badania naukowców ?. wpływ człowieka na planecie jest bardzo znikomy na , Dwutlenek węgla .

oo, ja sądziłem że więcej
zatem aż 40% bez człowieka było by mniej? czy jakieś durnoty tu głosisz? czy tam - powtarzasz?

Opublikowano

a idźcie w ..zdu z tym szajs-zbukowym syfem. to jest de facto portal zamknięty bo ilekroć chcę cokolwiek tam zobaczyć to zmusza mnie do logowania, podobnie wiele innych podobnych syfów i nie po to mam konto na portalu o otwartym dostępie abym z niego był kierowany w jakieś zbiegowiska półmózgów którzy zamykają dostęp z zewnątrz aby się ich ułomność za szeroko nie niosła ;)

5 minut temu, galan99 napisał:

Podważasz badania naukowców ?

jako rolnik któremu najczęściej urośnie to co zamierzam sam też jestem... jesteśmy jednymi z tych naukowców zatem nie podważam niczyich poglądów naukowych tylko dodaję swoje

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Krowy jak będą pier...ć  ?. będzie za dużo  Dwutlenek węgla .

metan -brak podstawowej wiedzy z biologii

• Haha 1
Opublikowano

Zapomnieli o milionowych stadach antylop hasających sobie beztrosko po Afryce. Ile to metanu puści spod ogona. A taki słoń czy hipcio? Strach z papierosem przechodzić🤣

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, GABBER85 napisał:

wulkan....... ile tam energii jest

energia wulkanu jest ułamkiem tego co jakieś większe miasto emituje w tym samym czasie tylko wulkan robi to w jednym miejscu a i tak ta energia która się koncentruje w wulkanach jest tylko mikroułamkiem energii jaką naturalnie od miliardów lat Ziemia oddaje z wnętrza każdym centymetrem kwadratowym swej powierzchni i ta energia jest względnie stała w czasie a tylko nierównomierny jest rozkład miejsc emisji w wulkanach akurat ekstremalnie największej.
w skali czasu cywilizacji człowieka energia geotermalna jest stałą systemu do której ukształtowały się procesy równowagi co prawda też o swej zmienności ale skala tej zmienności to miliardy lat, człowiek dokłada swoją zmienną o dużo krótszej skali i ostrości nachylenia i to musi zmienić/zaburzyć cykle naturalnej równowagi i zaburza.

a ile energii emitują wulkany i nie tylko energii bo i materii w tym gazów to jest Matematyka i można policzyć i porównać z tym ile człowiek i wcale nie tak dużo te wulkany względem wszystkich fabryk, pojazdów, domów , wcale nie tak dużo

mimo powyższego ja również twierdzę że durnotą jest wiara jakoby człowiek był zdolen zapanować celowo i skutecznie nad własnym wpływem na system którego jest sam częścią bo co by nie robił to robi to właśnie jako część tego systemu i każde działanie ten system zaburza, nie zaburzy go człowiek (bo się np samounicestwi) to zaburzać będzie co innego i przeceniamy samych siebie twierdząc że cokolwiek naprawimy w planecie bo może się okazać że tak jak było prz\ed tą naprawą tak miało właśnie być dla nas najlepiej albo przyszłości tych co po nas. Kiedyś pojawiły się inni gospodarze tej planety którzy skazili ją wielką wtedy toksyną - tlenem... no i co? nawet na tak skażonej planecie da się żyć;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

@mirro my tu sami działkowcy, takim sprzętem to u nas 6h i całe włości obsiane xD

Kuźwa a już myślałem że się choć informacyjnie pożywię

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

a ile energii emitują wulkany i nie tylko energfii bo i materii w tym gazów to jest Matematyka i można policzyć i porównać z tym ile człowiek i wcale nie tak dużo te wulkany względem wszystkich fabryk, pojazdów, domów , wcale nie tak dużo

ILE? i od kiedy?

Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

energia wulkanu jest ułamkiem tego co jakieś większe miasto emituje w tym samym czasie tylko wulkan robi to w jednym miejscu a i tak ta energia która się koncentruje w wulkanach jest tylko mikroułamkiem energii jaką naturalnie od milirdów lat Ziemia oddaje z wnętrza każdym centymetrem kwadratowym swej powierzchni i ta energia jest względnie stała w czasie a tylko nierównomierny jest rozkład miejsc emisji w wulkanach akurat ekstremalnie największej.
w skali czasu cywilizacji człowieka energia geotermalna jest stałą systemu do której ukształtowały się procesy równowagi co prawda też o swej zmienności ale skala tej zmienności to miliardy lat, człowiek dokłada swoją zmienną o dużo krótszej skali i ostrości nachylenia i to musi zmienić/zaburzyć cykle naturalnej równowagi i zaburza.

a ile energii emitują wulkany i nie tylko energfii bo i materii w tym gazów to jest Matematyka i można policzyć i porównać z tym ile człowiek i wcale nie tak dużo te wulkany względem wszystkich fabryk, pojazdów, domów , wcale nie tak dużo

To są bajki ludzie mają mizerny wpływ na planetę .

W historii Polski susze nie należą do zjawisk wyjątkowych, jednak ekstremalne susze występowały raz na 100 lat. Największa z nich, zwana suszą tysiąclecia, nawiedziła polskie ziemie w 1540 roku. Natomiast najwyższe w historii temperatury zanotowano w Polsce podczas suszy w 1921 roku.

latami suchymi (susze na co najmniej 75% powierzchni kraju) były 1951, 1959, 1969, 1982, 1983, 1984, 1989, 1991, 1992, 1993, 1994, 2000, 2002, 2003, 2005, 2006, 2011, 2015, 2018, 2019. W 1969 r. susza objęła 95% powierzchni państwa.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, GABBER85 napisał:

ILE? i od kiedy?

od kiedy Ziemia istnieje i owa emisja się zmieniała w czasie; spadała bo Ziemia stygła a obecnie naturalne promieniowanie z wnętrza ziemi to od 20 do 500mW (miliWatów) czyli 0,02-0,5W na metr kwadratowy w średniej ważonej tak gdzieś ok 0,05W nno może z jedną setną wata więcej.

już ilość energii ze słońca docierająca średnio na każdy metr kw planety poszukaj sobie sam ale to skala kilowata a nie ułamków wata

internet współczesny ten nasz tzn zachodni jest skażony ideologią klimatyczną i trudno takie informacje wyszukać w czystych naukowych danych bo praktycznie wszyscy mylą bilans energetyczny z bilansem CO2. Dwutlenek węgla to nie jest energia choc obawiam się że i Ty błędnie usiłowałeś udowodnić co innego a nazwałeś co innego

1 godzinę temu, GABBER85 napisał:

Widzieliśćie kiedyś wulkan? może wpisz jeden z drugim na yt i zoboczy ile tam energii jest, dodam że nie od wczoraj

no dobra; może i o energię Ci chodziło.
nie mniej suma energii emisji naturalnej z wnętrza ziemi plus emisja energii przemysłowej człowieka to pomijalnie mały ułamek energii od słońca jaką na tej orbicie planeta dostaje i jak na średnią pustki kosmosu to Ziemia jest praktycznie tuż przy powierzchni gwiazdy, niemal w tej gwiazdy atmosferze i to to decyduje o bilansie energetycznym a nie jakieś wulkanki na planecie dla tego bilansu praktycznie zerowe.
Co innego bilans gazów atmosfery planety i tu już wulkany mają znaczenie ale na pewno ilość spalin cywilizacji człowieka jest średnio dziennie większa obecnie niż średnio dzienna emisja wszystkich razem wziętych wulkanów
pozwolisz że tego ostatniego nie będę szukał zniechęcony trudnością znalezienia tego pierwszego :)

acha - gdzieś w środku tego pdf-a jest info szacunkowej emisji geotermalnej
https://www.igf.fuw.edu.pl/m/documents/4c/61/4c61444a-5a64-4a8a-b8ef-587c3c90d0bf/klimat16.pdf

sorry że tyle pisaniny ale tak wygląda rzetelna próba ustalenia bodaj szacunkowych zarysów tematu. hasłem jednozdaniowym się nie da i takie hasła to język głupców lub/czyli wyznaniowców

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v