Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Desperado napisał:

Ukry polską flagą podcierają sobie d*pę, a w polskiej TV na wszystkich programach pod logo telewizji ukraińska flaga jakby to była ukraińska telewizja państwowa, to jest ta dobra zmiana, Brawo, BRAWO WYBORCY!!!! masakra.

Przecie Ukrainki pracują w TVN .

Opublikowano
20 minut temu, Desperado napisał:

No właśnie, to jest polskie myślenie, sprzedać Polskę byleby mieć pozorną satysfakcję że się kogoś udupiło, BRAWO!!!

Nie jaki Janusz Wojciechowski zarobił w unijnych instytucjach 10mln złotych i mamy między innymi zielony ład i ugorowanie .

Bić mu brawo czy nie ?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Racyl- ja jestem zdania że jeśli o produkcję warzyw, to każdy powinien jej spróbować i każdy powinien dołozyć do niej, A prawda jest taka że  jest cos takiego jak "szczęście pierwszego roku". Większości udaje się coś zebrac w pierwszym roku ale potem to już różnie bywa.

a jaka różnica czy coś nazywają warzywem czy nie? i pszenicę można sierpem żąć i cepem młócić a buraki cukrowe siać z ręki i nożami obcinać po wyrwaniu ręcznym na kupki czy rzepak uprawiać z rozsady bo nasiona drogie ... to ostatnie w mentalności  tych drobnorolnych "pracowitych" to obawiam się że by przeszło i więcej przykładów poskąpię :P

obecnie o możliwości mechanizacji decyduje tylko sens skali i nikt nie będzie maszyn konstruował na jakieś truskawki których ile trzeba procent ogólnej powierzchni uprawnej? ułamek procenta? wszystko można maszynami zrobić tylko nie wszystko jeszcze się opłaca ale coraz to mniej. dużo globalizacja pomogła ale nie tylko. Jest oczywiście sprzężenie zwrotne rynku z produkcją i te z natury trudniejsze do zmechanizowania rynek prędzej zastąpi czymś innym niż zaakceptuje finansowanie zbędnej siły roboczej nazbyt wysokimi cenami detalu na "zapchanie bandziocha" miliardów.

Tobie nie muszę więcej i albo coś się da zmechanizować albo zniknie z oferty rynkowej bo takie "racyle" ręcznie miliardów nie wyżywią a tyle ile wyżywią nie ma żadnego znaczenia aby poważnie się przejmować czy np maliny będą z polski czy skądkolwiek indziej. Da radę ktoś tanio to dobrze a nie to czort z takim produktem.

2 godziny temu, mirro napisał:

Przy produkcji na większym areale i tego co daje sie zebrać maszynami, to bardzo podobne zbóż. Tylko trza mieć w zapasie też dobra talerzówkę żeby czasem pominąć fazę zbioru.:lol:

o właśnie - dlatego akurat Tobie nie muszę tłumaczyć że nie ma za wielkich różnic między produkcją towarową zbóż a czegoś co nazywają warzywami
powtórzę - towarową a nie na jakiś drobny detal a już całkiem na jakiś pożal się Boże - sezonowy :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Walicie tu jeden w drugiego nie rozumiejąc tego że to jedna wielka ściema .Nie zdziwił bym się gdyby ta wizyta ukrasińców i odpowiedz tfuska była umówioną z ukrami dla poprawy wizerunku i nie wkurwiania rolników .Rządzący dobrze wiedzą że jeszcze 2 tygodnie i na protestach będzie po kilka osób w tym połowa podstawionych manipulatorów .Nadzieja na wzrost cen zerowa na spadek 100%towa dziwi mnie że nikt nie postuluje o urealnienie cen interwencyjnych (dziś 101 ,36 euro )i tam zmierzamy .A polityka ue zmierza w stronę upadku rolnictwa i tym ograniczą i chemię i nawożenie i ugorowanie -rolnicy sami to zrobią bez dopłat nie mając kasy na inwestycje .To się stanie w przeciagu 3-4 lat bo tyle wytrzymają najsilniejsi dziś wezmą kredyty (12,5 mil zł na dopłaty kredytowe ) a za kilka lat licytacja .

Opublikowano
5 minut temu, v11 napisał:

.A polityka ue zmierza w stronę upadku rolnictwa

gdyby tylko rolnictwa to pół biedy; krach gospodarczy grozi a nie tylko rolnictwa a gołodupcom nikt nic nie sprzeda bo za co.

Opublikowano

Najprostszym i skutecznym sposobem aby głos ROLNIKA był zauważony jest głosowanie  do parlamentu UE na tych którzy nie popierają ZIELONEGO ładu.Z tym że efekt będzie dopiero widoczny moooże na jesieni.

Opublikowano

Unia musi zgnić A wybory jakie by nie były będą złe bo politycy nie mają godności ani honoru za to mają kasę i dopóki tak będzie to zgnilizna będzie postępować . Teraz przed wyborami grają w ciula a co będzie po wyborach ? Jak czują się wyborcy PO jak w twarz im się mówi że kto uwierzył w 100 konkretów był naiwny -potwarz chamstwo i obelga a te durnie dalej zapatrzone .Nie raz bluzgałem na pisiory ale to był nic w porównaniu z obecnymi gnojami 

• Thanks 1
Opublikowano

Biada narodom nie pamiętającym swej historii a te które nie wyciągają z niej nauki skazane są na zagładę  

14 minut temu, galan99 napisał:

to są przyszłe elity -oni będą w przyszłości decydować o losach innych (trzeba myśleć nad zmianą orientacji seksualnej aby nie odstawać ) Seks z płcią przeciwną jest już ne atrakcyjne  a w przyszłości chyba będzie źle postrzegane .Dokąd świat a raczej Europa zmierza -takiego bydła nie ma na żadnym kontynencie co to jest ? wolność czy już praworządność .Jachira na prezydenta -rozwiąze wszystkie obecne  problemy 

Opublikowano (edytowane)

Jedne imperia upadają, na ich szczątkach powstają inne, tak zawsze na tym świecie było ...

Np Chiny 1000lat temu były w miarę silne, potem lata 1700-1900 to okres ich słabości, a teraz znowu są swiatową potegą. 

USA też kiedyś upadną, a raczej już upadają, ale na pewno coś na ich miejsce na świecie się wybije na ten światowy świecznik.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, v11 napisał:

Biada narodom nie pamiętającym swej historii a te które nie wyciągają z niej nauki skazane są na zagładę  

A jaką naukę wyciągnęliśmy z powstania warszawskiego czy przedwojennej polityki dwóch wrogów?

Wczoraj zadałem prowokacyjne pytanie ale nikt nie podjął tematu więc powtórka- czy Tusk przysłużył się rolniczym protestom? 

Edytowane przez Ulman
Opublikowano

Nie wydaje mi się bo lokalsi  znają rejon i dokładnie wiedzą gdzie są wszelkie bocznice więc by upilnowali. Zastanawiam się czemu chłopy nie orzyczepia do takiego pociągu lokalizatora GPS żeby zobaczyć gdzie to faktycznie jedzie.

Opublikowano
16 minut temu, Ulman napisał:

Wczoraj zadałem prowokacyjne pytanie ale nikt nie podjął tematu więc powtórka- czy Tusk przysłużył się rolniczym protestom? 

Może częściowo poprzez wciągnięcie Kołodziejczaka dla rządu..

Twoje zdanie,?

Opublikowano
24 minuty temu, Ulman napisał:

ja podjąłem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v