Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

"Nie wiem, czy zauważyliście, ale Tusk właśnie ogłosił stan wojenny na wschodniej granicy. Teraz pytanie, czy policja i wojsko wykonają rozkaz »ochrony infrastruktury krytycznej« siłą" – napisał na swoim koncie na X (dawniej Twitter) Rafał Ziemkiewicz.

"To jest działanie wbrew polskiemu interesowi. Rozumiem, że za moment rząd wyśle na protestujących milicję?" – skomentował Łukasz Warzecha.

"Tusk idzie na zwarcie z rolnikami. Co ciekawe prawo o zgromadzeniach nie zakazuje organizacji zgromadzeń w pobliżu obiektów infrastruktury krytycznej, ale pewnie będą próbować postępować jak PiS z przewoźnikami co ostatecznie upadło przed sądem. #ProtestRolników nie dajcie się!" – napisał na portalu X Mateusz Marzoch, asystent wicemarszałka Sejmu i jednego z liderów Konfederacji Krzysztofa Bosaka.

Morawiecki: W praktyce oznacza siłową blokadę

Do sprawy ustosunkował się m.in. były premier Mateusz Morawiecki.

"Wpisanie przejścia granicznego z Ukrainą na listę infrastruktury krytycznej oznacza w praktyce siłową blokadę protestu rolników" – napisał na swoich mediach społecznościowych.

"Tusk po raz kolejny chce rozwiązać problem poprzez eskalację napięcia. Drodzy rolnicy, nie dajcie się!" – dodał.

Z kolei prof. Adam Wielomski ocenił, że "Tusk właśnie uznał pierwszeństwo interesu oligarchów ukraińskich nad polskimi rolnikami; pierwszeństwo ukraińskiej racji stanu nad polską". "I czego nie rozumiecie?" – zapytał.

Do decyzji Tuska odniósł się jeden z organizatorów protestów polskiej branży transportowej Rafał Mekler. "Tusk ogłasza wprowadzenie przejść granicznych na listę infrastruktury krytycznej, czyli jak rozwiązać protest bez rozwiązywania go. Zboże ma jechać z Ukrainy bez przeszkód! Państwa już nie mamy".

Poseł Konfederacji Stanisław Tyszka napisał, że "premier Tusk wpisując przejścia graniczne, odcinki dróg i torów na listę infrastruktury krytycznej działa przeciw polskim rolnikom i konsumentom, przeciw bezpieczeństwu żywnościowemu Polski, za to w interesie międzynarodowych korporacji produkujących na Ukrainie".

https://dorzeczy.pl/opinie/553620/infrastruktura-krytyczna-ostre-komentarze-po-decyzji-tuska.html

Edytowane przez tracker
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

Image

na zdjęciu: kaczyński, orban, meloni, lepean, trump, .............

:D :D :D 

To były jednak inne czasy i Polska jak by nie było nie była inicjatorem budowy tego gazociągu. Natomiast pis  i Orban wykonują konkretne ruchy w Eu na rzecz Putina i robią konkretną przyjazną Moskwie robotę. Pis już co prawda mniej bo odsunięty od władzy ale wciąż działa jak może dla Kremla.

1 godzinę temu, dysydent napisał:

(...śnapisał w cytacie i problem było zacytować
no ale jakoś poszło, nvm)
no czy chińska siła robocza taka już teraz tania to nie wiem a ruski u Chińczyka długo nie poparobkuje i szybko tam odrodzą się konflikty uśpione jeszcze z czasów ... się to chyba nazywało - "wojen mandżurskich" (?) czy jakoś tak ale gdzieś z początków XX-ego wieku.
rosja jeszcze nie wie ale niebawem się dowie że największym jej zagrożeniem nie jest zachód a właśnie wschód i na jakiś czas na pewno i tam się zmodernizuje rolnictwo ale stamtąd pójdzie to na wschodnioazjatyckie rynki bo nawet na afrykańskie nie wiem czy cokolwiek.
Dlaczego tak wszyscy zainteresowali się rolnictwem nawet z genetycznymi nierobami jak kacapy włącznie? kiedy owo zainteresowanie się nasiliło? a no oscylacje rynkowe i wzrost cen płodów z którego mamy teraz zjazd w dół i w USA też bywają okresy kiedy stepy zamieniają się w pola uprawne a gdy ceny spadną wracają w ugór i taki cykl to skala coś blisko dekady. Owczy pęd tak samo działa w skali lokalnej jak i globalnej i właśnie mamy ripostę cenową i na tych chińskich u kacapów dzierżawców. Jedytny pozytyw dopłat unijnych to wygładzanie tych oscylacji lokalnie u siebie ale dołek popytowy a górka podażowa żywności gdzieś tak właśnie teraz w skali glob....
ee e, zara zara, to już analizy prognostyczne i po pierwsze to dane dopiero zbieram i durnot mogę napisać a jak se dane przynajmniej mi potrzebne już pozbieram to pierwsze swoje plany upraw na ten rok poukładam a później to już nie będę miał czasu tak se za free pisywać ... i mooże w połowie maja wątek dokończę jak z pól zlezę poobrabianych... kiedy już nikomu się zda :P ;)

Błagowieszczańsk

Chońska sila robocza jest tania w Rosji dla Chińskiego dzierżawcy rosyjskiej ziemi. Miejscowi Rosjanie już się plują, że Chińczycy sadzonki jakimś celofanem owijają i to w ziemi zostaje. 

Rosjanie już widza chińskie zagrożenie i śmieją się, ze w tym mieście Lenin na pomniku Chińczykom Rosje pokazuje.

Ale tak czy siak ziemia w Rosji jest  Chińczycy ja dzierżawią produkcja rolna się rozwija. Dlatego ten gigantyczny kraj nawet uwikłany w wojnę może bez problemu rozwijać produkcję zwiększać jej wydajność i mieszać na światowych rynkach i będzie to robił. Bo tam jeszcze wciąż żyzna ziemia leży odłogiem i czeka na nowych właścicieli czy tam użytkowników. A Ruscy rad nie rad nawet widząc zagrożenie ze strony Chin nazywających Rosję młodszą siostrą gdzie do nie dawna Rosja była dla Chińczyków starszym bratem. Muszą to tolerować bo tylko na sojusz z Chinami są skazani.

56 minut temu, Roki212 napisał:

Ot mądry napisał 🤣 chłopczyku 🤭 mam akurat takie zdanie w tym temacie a nie inne i mam prawo je mieć tak jak i ty masz swoje więc nie mądrzyj się tu oceniając kogoś swoją miarą 🤫 bo też mogę napisać kim jesteś z takimi poglądami jakie masz 🥱

człowieku to jest karetka. Wszyscy wiemy, że nie jeździ ona dla jaj. Mogłeś skorzystać z okazji i zamilczeć. Próbując z tym dyskutować sam siebie pogrążasz i sam sobie wystawiasz świadectwo. Tak jak ta idiotka z telefonem. 

Opublikowano

Chyba Brdzie ostro na granicy 

1 minutę temu, hubertuss napisał:

To były jednak inne czasy i Polska jak by nie było nie była inicjatorem budowy tego gazociągu. Natomiast pis  i Orban wykonują konkretne ruchy w Eu na rzecz Putina i robią konkretną przyjazną Moskwie robotę. Pis już co prawda mniej bo odsunięty od władzy ale wciąż działa jak może dla Kremla.

Błagowieszczańsk

Chońska sila robocza jest tania w Rosji dla Chińskiego dzierżawcy rosyjskiej ziemi. Miejscowi Rosjanie już się plują, że Chińczycy sadzonki jakimś celofanem owijają i to w ziemi zostaje. 

Rosjanie już widza chińskie zagrożenie i śmieją się, ze w tym mieście Lenin na pomniku Chińczykom Rosje pokazuje.

Ale tak czy siak ziemia w Rosji jest  Chińczycy ja dzierżawią produkcja rolna się rozwija. Dlatego ten gigantyczny kraj nawet uwikłany w wojnę może bez problemu rozwijać produkcję zwiększać jej wydajność i mieszać na światowych rynkach i będzie to robił. Bo tam jeszcze wciąż żyzna ziemia leży odłogiem i czeka na nowych właścicieli czy tam użytkowników. A Ruscy rad nie rad nawet widząc zagrożenie ze strony Chin nazywających Rosję młodszą siostrą gdzie do nie dawna Rosja była dla Chińczyków starszym bratem. Muszą to tolerować bo tylko na sojusz z Chinami są skazani.

człowieku to jest karetka. Wszyscy wiemy, że nie jeździ ona dla jaj. Mogłeś skorzystać z okazji i zamilczeć. Próbując z tym dyskutować sam siebie pogrążasz i sam sobie wystawiasz świadectwo. Tak jak ta idiotka z telefonem. 

Słuchaj kacapie , zdajesz sobie sprawę co twój rudy bożek właśnie zrobił czy nafdl do ciebie nie dociera ?

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Ale już Ci pisałem, mam las państwowy niedaleko, widzę co z nim zrobiono w przeciągu ostatnich 3 lat ... Chyba wiem jak brzmi piła spalinowa i jak wygląda wycięty las ?

ja też mam wycinają sadzą i tak od kiedy pamiętam 

10 minut temu, hubertuss napisał:

kłamiesz kłamałeś a pamiętasz rudego jak 2012  sprzedawał akcje strategicznych zakładach .. m.i azoty rusa ?   ten dawał a pis odebrał wiec ...  ? podkreślam ci ze twoich połowa memu pochodzi z ruskich trolli 

3 minuty temu, masa24 napisał:

To śledź doniesienia z granicy uważnie to może oczy ci się otworzą 

jemu nigdy 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, masa24 napisał:

To śledź doniesienia z granicy uważnie to może oczy ci się otworzą 

Przecież Tusk jest w sejmie. Już go w dwóch czy trzech osobach widzicie? Pisałem już wyraźnie. Że jeśli będzie otworzone przejście tylko dla pomocy wojskowej jadącej tylko w stronę UA i ktoś je zablokuje powinien dostać pałą. Bo działa przeciwko polskiej racji stanu. Rolnicy mogą sobie blokować przejścia graniczne gdzie realizowany jest transport gospodarczy handlowy ale nie mogą blokować transportu wojskowego. Bo działają przeciwko Polsce i nam wszystkim. Nawet jeśli ktoś nie lubi UA to nie zmienia to faktu, że jedni i drudzy wojując ze sobą obniżają swój potencjał co nam jest na rękę. Zwłaszcza jak się ruskich dobija.

Roman wiesz, ze te azoty ruskiemu to pomagał bank Morawieckiego kupować? A i tak to co sprzedał Tusk nie przebije numeru z Lotosem autorstwa pis.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, hubertuss napisał:

Próbując z tym dyskutować sam siebie pogrążasz i sam sobie wystawiasz świadectwo. Tak jak ta idiotka z telefonem. 

Ale mnie nie interesuje akurat co kto o tym myśli a tym bardziej taki ty 🥱 jak już wspomniałem gdyby w tym miejscu były prowadzone jakieś roboty drogowe i był wyznaczony objazd też winni by byli robotnicy że zablokowali bo coś akurat robią i karetka musiała sobie innym zjazdem zjechać... gdyby nie miała jakiejkolwiek możliwości przejazdu byłbym innego zdania, ale w tym przypadku... Więc po h*j drażysz temat jesteś przeciwnikiem protestów to sobie bądź, tylko i wyłącznie świadczy to o tobie rolniku zza klawiatury 🤦

Edytowane przez Roki212
  • Haha 1
Opublikowano

„Tusk właśnie uznał pierwszeństwo interesu oligarchów ukraińskich”. Gorące komentarze po decyzji Tuska w sprawie ochrony banderlandu

https://legaartis.pl/blog/2024/02/22/tusk-wlasnie-uznal-pierwszenstwo-interesu-oligarchow-ukrainskich-gorace-komentarze-po-decyzji-tuska-w-sprawie-ochrony-banderlandu/

Obraz

Tusk idzie na zwarcie z rolnikami. Co ciekawe prawo o zgromadzeniach nie zakazuje organizacji zgromadzeń w pobliżu obiektów infrastruktury krytycznej, ale pewnie będą próbować postępować jak PiS z przewoźnikami co ostatecznie upadło przed sądem. #ProtestRolników nie dajcie się!💪🏻

vUds0bwS_mini.jpg

Anna Bryłka

@annabrylka
Czyli rozwiązanie protestu rolników, bez rozwiązania protestu Panie Premierze @donaldtusk? @AgroProfil @farmer_pl @TPRolniczy
Opublikowano
18 minut temu, hubertuss napisał:

Mi rudy bożek, nie mój nic nie zrobił

jak to będzie po polsku? :D 

23 minuty temu, hubertuss napisał:

To były jednak inne czasy

dla niektórych czasy zawsze są inne

Opublikowano

bm3VLzZy_normal.jpg

Tusk ogłasza wprowadzenie przejść granicznych na listę infrastruktury krytycznej, czyli jak rozwiązać protest bez rozwiązywania go. Zboże ma jechać z Ukrainy bez przeszkód! Państwa już nie mamy.
Zdjęcie

pisojebańcy 😆   od dzisiaj z was każdy daje d*py Niemcom 

Rudy szykuj się   ty quwo niemiecka 

Może być zdjęciem przedstawiającym 1 osoba i tekst „1 GÓRNICY ROLNICY RAZEM DLA POLSKI”

· 

27 lutego w Warszawie odbędzie się protest NSZZ Rolników Indywidualnych "Solidarność" w Warszawie.
Rolnicy protestują przeciwko unijnemu Zielonemu Ładowi i zmianom we Wspólnej Polityce Rolnej.
Dołączają do nich kolejne grupy, które przez absurdalną polityka Brukseli oraz Warszawy chylą się ku niechybnemu upadku. Górnictwo raczej tez nie ma dziś przychylnego oka u władzy.
Dlatego nie zabraknie naszego wsparcia 27 lutego w Warszawie!
Nasi członkowie chętni poświęcić ten jeden dzień dla tak ważnego protestu proszone są o kontakt z naszymi biurami na każdej kopalni. Zapiszemy Was, a gdy ustalimy dokładną godzinę wyjazdu, poinformujemy Was o tym.
Solidarność ma się w sercu!
Opublikowano

Wniosek o uchylenie immunitetu senatorowi Tomaszowi Grodzkiemu cofnięty – dowiedział się reporter RMF FM. Taką decyzję podjęło nowe kierownictwo Prokuratury Regionalnej w Szczecinie.

praworządność 🤮

• Thanks 1
Opublikowano

Szybkość  była .

Tragedia w okolicy Krasnegostawu. Na drodze krajowej nr 17 w miejscowości Małochwiej Mały kierowca BMW podczas wyprzedzania na łuku drogi stracił panowanie nad pojazdem, zjechał do rowu i uderzył w drzewo. 33-latek poniósł śmierć na miejscu. Służby badają okoliczności zdarzenia. W miejscu wypadku ruch odbywa się wahadłowo.

Może być zdjęciem przedstawiającym samochód i droga

Może być zdjęciem przedstawiającym kemping, motocykl i trawa

Opublikowano

480 posłów niemieckiego Bundestagu zagłosowało dziś przeciwko uchwale, która wzywała rząd w Berlinie do przekazania Ukrainie pocisków manewrujących Taurus .

dobra nauczka dla ukrainców, niech więcej liżą niemiecką d*pę i więcej szczekają na polskę - dobrze na tym wyjdą

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, nie napisał:

480 posłów niemieckiego Bundestagu zagłosowało dziś przeciwko uchwale, która wzywała rząd w Berlinie do przekazania Ukrainie pocisków manewrujących Taurus .

dobra nauczka dla ukrainców, niech więcej liżą niemiecką d*pę i więcej szczekają na polskę - dobrze na tym wyjdą

I to jest chłodne , racjonalne, biznesowe podejście do tematu.

Gdybyśmy mieli normalne rządy to zamknęli by granicę już dawno. Jakby ukry podskakiwali i zamykali granicę dla naszych towarów to powinni skasować upadlińcom wszelki socjal. Gdyby były straty dla eksporterów to spokojnie kasą z socjalu by te dziury połatali. Banderowców trzeba od zawsze trzymać krótko i wychowywać pałą tak jak to jest spraktykowane przez wieki.  

• Thanks 2
Opublikowano
2 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

Ło kurła Tusk wpisując przejścia graniczne z Ukrainą w infrastrukturę krytyczną idzie z wojskiem na rolników. I macie coście chcieli😂👍

trzeba przezbroić traktory :D 

zamiast ładowacza czołowego - działo, a z tyłu zamiast podnośnika wyrzutnię rakiet

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v