Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

Zdjęcie ma pokazywać postęp technologiczny, czy dobroduszność unii? Przecież każdy, kto tutaj zagląda może głośno powiedzieć, rząd nie może niczego dać, bo nic nie ma, a jeśli coś dał, to musiał wcześniej to komuś zabrać. Unia, jej urzędnicy niczego nie mają, by komuś coś dać, muszą komuś zabrać. Składki członkowskie płacimy, porównując do budżetu domowego, to najpierw trzeba wpłacić pieniądze do wpłatomatu, by potem je wybrać z bankomatu. Ale składki to nic strasznego, ani obciążającego. Prawdziwym kosztem są wszelkiego rodzaju uregulowania, wymagania, dostosowywania. W moim powiecie, w okresie wejścia do ujni, zamknęło się połowe małych rzeźni. W znanych mi innych powiatach jest podobnie albo gorzej. Pogłowie świń spadło do chyba 10 milionów, z tego 3 kontraktowe, a było około 20. Teraz są strajki, zboże tanie, kukurydza za bezcen, wszyscy się denerwują brakiem zbytu na produkty zbożowe. Plan strategiczny unji zakłada zniszczenie rolnictwa, przede wszystkim nowych państw. Subwencjonowanie produkcji, ale tak by sąsiedzi dostali więcej. Bez unii też byśmy żyli, producenci maszyn nie mogli by liczyć na chore dopłaty, które pozwoliły im wywindować ceny. Jeśli żylibyśmy w zwykłej korelacji międzypaństwowej, wspólnym rynku handlowym, nie ograniczano by nam podróżowania po europie ( imigranci z południ nie są w unii a mogą jeździć gdzie chcą), to byłoby zapewne lepiej. Dostęp do maszyn byłby taki sam, mnóstwo traktorów, maszyn pochodzi z drugiej ręki, wystarczy nie obkładać jakimiś durnymi cłami, jak było to na na samochody. Przecież na sprowadzane auta opłaty nie nakładali niemcy, tylko Polacy. A po wejściu do ujni jak to pięknie zrobiło się bez opłat. O zgrozo, a my naiwnie myślimy, że te traktory to - bo unia dała !!!??? Nowe maszyny, zapewne droższe z powodu dopłat. rolnicy pozadłużani, bez unii w takiej postaci też by były. Firma robi je po to, by je sprzedać. Uważam, że koszty bycia w unii przerosły nasze wyobrażenie, a finansowo jesteśmy w plecy.

Ubawiłeś mnie tym wypracowaniem. Jednym słowem jest gorzej niż było przez ta wredną unie ale sprzętu za miliony na zdjęciu nie widać. Bo to wszystko z biedy.

3 godziny temu, nie napisał:

nawożenie, stosowanie nawozów naturalnych, przechowywanie środków produkcji, utylizacja odpadów, rejestracja zwierząt, dobrostan, bioasekuracja, i tysiące innych :D 

Jeśli ma się sam zboże da się spokojnie gospodarować bez większości norm i przepisów jeśli nie bierzesz dopłat. Przy obecnie niskim poziomie informatyzacji numer producenta rolnego bez którego wciąż jeszcze da się sprzedać zboże to jest tylko jedna rzecz którą potrzebujesz. Możesz się wypisać z dopłat z armir. Jak cię nie będzie w ich systemie większości kontroli nigdy nic nie przyślą.

Nikt nie będzie ci sprawdzał gdzie przechowujesz chemie nawozy i paliwo. Nikt nie będzie pytał o odpady no chyba, że gmina z racji meldunku ale to i bez gosp mogą sprawdzić. Nikt ci nie będzie sprawdzał co masz na polu ile nawozów siejesz. Możesz nawet nie mieć papierów na opryski jak cię na polu czy drodze nie złapią jak będziesz kupował chemię gdzieś w sklepie czy hurtowni to też nikt cię nie znajdzie w żadnym systemie.

Tak więc jeśli komuś zła wredna unia to jeśli ma tylko zboże może zrezygnować z dopłat i ma wielki spokój od znaczącej większości wszelkich norm przepisów i kontroli.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie wszystkie bociany odlatują do Afryki , część z nich pozostaje w Europie, dlatego widok bocianów w tym okresie jest zjawiskiem spotykanym .

wzywa Duda Tuska pogadać o CPK a Tusk przychodzi i coś majaczy o jakimś pegasusie bo mu ten pierwszy temat cholernie nie leży a weź zapytaj dlaczego to jeszcze od dezinformatorów czy czego podobnego wyzwie

tak samo i tutaj
a xuj mnie obchodzą jakieś ozime bociany bo były tylko tłem skali surrealizmu nieporównanie mniej prawdopodobnym jak bezpańskie pociągi ze zbożami od ukrów gdy w Polsce się wqrwienie oddolne zaczęło i zwykli ludzie zaczęli sprawdzać czy aktualne kacyki bodaj wiedzą ile czego i czym do Polski przez w sumie granicę celną wjeżdża.

tak samo nie wiedzieli pisdzielce a jeszcze mniej popaprańce no ale o ozimych bocianach, koniach skrzydlatych, gumowych dzwonkach i podobnych bzdetach to ekspert na ekspercie

bez urazy bo niepersonalnie akurat do cytowanego a też tylko jako tło wykorzystałem najpewniej tło z łuną mody, nadążające za modą :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

choćby dlatego że wagowo więcej bezpańskich pociągów niż wszystkich bocianów z jarymi włącznie

poziom pytania upoważnia do poziomu odpowiedzi ;)

https://www.polsatnews.pl/wiadomosc/2024-02-14/uwolnienie-porwanej-polki-w-czadzie-szef-bbn-o-szczegolach-akcji/

artykuł śmierdzi propagandą z daleka i nawet robi wrażenie że jest to celowy zamysł samego autora który musiał coś tam ale od siebie przemycił info że musiał

władze Czadu sobie przypisują skuteczne uwolnienie porwanej ale Sikorski z Macronem francuskich "operatorów" dopisali co w sytuacji gdy wrócili do władzy w Polsce lobbyści choćby tych wiertolotów caracali a ogólnie to militaryzacji Polski w oparciu o xujny przemysł a nie jak pogonieni chcieli jankeski

niby przypadkiem ale akurat taki to przemyt wyszedł i nawet nie upieram się że to źle no ale teraz  będzie narracja - o patrzcie' "tamci" to jakąś drożyznę pozamawiali i to jeszcze u tych co na kacyka startuje taki jeden co jawnie kacapów na nas napuszcza żeby jeszcze więcej tej drożyzny nam wcisnąć a tu blisko mamy przecież takich na których możemy bardziej liczyć i to obopólnie interesownie

i wiecie co? nie mam nic przeciwko takiej propagandzie bo nie kreuje faktów jaką jeszcze≤śmy niedawno.... wykorzystanie rzeczywistych zdarzeń propagandowo nawet nie wiem czy uczciwiej nie nazwać interpretacją a nie propagandą i autor artykułu między wierszami mimo iż zlecenie wykonał to przemycił info że to było zlecenie ;)

a jeszcze na koniec piszą że porzucili jankeskiego łapiducha porywacze który okazał się Meksykaninem
acha; czyli jak Trump wygra tam wybory to będzie ten lekarz meksem a jak nie wygra to jankesem? no majstersztyk ale czy sytuacyjny czy zamierzony jedynie pozostaje zgadywać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 godziny temu, v11 napisał:

Widzę patriota niech jest złom byle polski? to po uj kupujesz zachodni samochód ?

Na granicy nie ale na miejscu nawet organizowałem 

to odwróćmy, na ch*j mi polskie zboże jak mogę mieć taniej ukraińskie, tylko nie wyjeżdzaj z normami bo gros tzw technicznego i tak spełniała normy spożywcze, chodziło tylko o podatki i szybkość przewozu przez granicę. 

Większość rolników jak ma okazje to też woli zagraniczny nawóz byle byłby chociaż 100 tańszy, czy to wieloskładniki z rosji czy saletra z Gruzji na której taka firma na A potrafiła zbijać kokosy. Może tylko warzywnicy się pilnowali bo paru już się przejechało na metalach ciężkich na chińskich czy indyjskich wynalazkach.

2 godziny temu, racyl napisał:

Nie ma co biadolić jak każdy wybiera zachodni sprzęt tak samo jak chodzi do marketów na większe zakupy niż do małych sklepików

Ba i jeszcze sami odrabiają czarną robotę na kasach samoobsługowych i to za friko. Korporacyjny geniusz to wymyślił

9 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie wszystkie bociany odlatują do Afryki , część z nich pozostaje w Europie, dlatego widok bocianów w tym okresie jest zjawiskiem spotykanym .

to mnie już nie dziwi, wszakże po zmianach klimatycznych najczęściej występującym i najlepiej rozmnażającym się u nas gatunkiem jest pelikan pospolity, spotykanym wszędzie od kościoła, przez markety po festyny, tylko jakoś w bibliotekach i księgarniach jakos brak albo mało☺️

Opublikowano
56 minut temu, hubertuss napisał:

Ubawiłeś mnie tym wypracowaniem. Jednym słowem jest gorzej niż było przez ta wredną unie ale sprzętu za miliony na zdjęciu nie widać. Bo to wszystko z biedy.

Unie to takie 500 +, wszyscy jesteśmy przeciwni pis-owi, że lekka ręką rozdaje pieniądze. Wszystkie dopłaty, jakie od nich otrzymujemy to przecież to samo. Napisałem jedynie, że jeślibyśmy jedynie kooperowali w zakresie handlu, przemieszczania ludzi w swoim grajdołku, jakim jest Europa, dalibyśmy sobie sami rade. Takie zdjęcie pokazuje, że gdyby nie wspaniała wspólnota - ujnia, Polak jeździł by c-330, ubrany w worek lniany, przewiązany sznurem. To nie dzięki unii jeździmy jelonkami czy fendtami, a postępowi cywilizacyjnemu. Jeśli tylko własne państwo nie będzie rzucało kłód pod nogi, socjaldemokratyczna unia nie jest potrzebna. Pamiętam opłaty na sprowadzane samochody, co za bezsens, po wejściu do unii nagle zniknęły, a my jak muzułmanie , ślemy ukłony w stronę najjaśniejszej unii, a to zwykłe chamstwo naszego rządu. Współpraca - rozumiem, handel - rozumiem, wspólnota ludzi - super pomysł, ale te całe ich eko-sreko odbije się wszystkim czkawką.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, jacus napisał:

ale czad...ciekawe ilu polakow by to panstwo na mapie pokazalo ???

lepszy by adrian w afryce..

https://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-protesty-przeciwko-polsce-w-demokratycznej-republice-konga-w,nId,7330989#crp_state=1

ja wiem! ja wiem! aby pokazać Kongijczykom czym tak naprawdę jest Polska to wystarczy do Kinszasy wysłać co najmniej Sikorskiego a najlepiej Tuska

a skoro o wiedzy polityczno geograficznej to czy ktoś zauważył że w pokolonialnych krajach angielskich jako tako idzie i inna cywilizacja jak w pofrancuskich czy pohiszpańskich czy po poprtrugalskich ale pofrancuskie wypadają chyba najgorzej gdzie syf kiła i mogiła? choćby Wietnam i taki weźmy Tajwan, w Afryce choćby poangielska Tanzania a owo Kongo teraz rozpadłe na dwa ale to se w Wiki szukajcie gdzie owa Rwanda jest właśnie ową strefą starcia a jajjaskrawiej widać syf pofrancuski gorszy nawet od hiszpańskiego na granicy Dominikany z Haiti
sama Kanada może się wydawać wyjątkiem od reguły ale czy tak bardzo?>

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
58 minut temu, dysydent napisał:

władze Czadu sobie przypisują skuteczne uwolnienie porwanej ale Sikorski z Macronem francuskich "operatorów" dopisali co w sytuacji gdy wrócili do władzy w Polsce lobbyści choćby tych wiertolotów caracali a ogólnie to militaryzacji Polski w oparciu o xujny przemysł a nie jak pogonieni chcieli jankeski

Jakaś akcja była ale ja bym raczej na jakieś siły zbrojne Czadu w niej nie stawiał. Powiem więcej, chyba bym nie chciał żeby mnie uwalniały, bo pewnie od życia doczesnego uwolniliby przy okazji. Wcale bym sie nie zdziwił gdyby faktycznie ktos z kimś pogadał a że raczej o okup chodziło, czyli bandyterka, to większe gwarancje odstrzelenia porywaczy dawały siły francuskie niż tubylcy. Władze Czadu muszą mówić o swoim sukcesie, bo tak po prawdzie to istnieją dzięki mniej lub bardziej dyskretnemu wsparciu sił francuskich. Samo to że napisali iz "operatorzy" a nie żołnierze uczestniczyli w akcji ma pokazać że nie ma presji na swoją byłą kolonię przez Francję, a tylko to braterska pomoc.:lol:

• Thanks 1
Opublikowano

Ludzie wszędzie mają jakąś chwilę oddechu . ja rozumiem że to codziennie po parę godzin byłoby i zabierało czas pracy . szukanie na siłę sensacji

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, mirro napisał:

Jakaś akcja była ale ja bym raczej na jakieś siły zbrojne Czadu w niej nie stawiał. Powiem więcej, chyba bym nie chciał żeby mnie uwalniały, bo pewnie od życia doczesnego uwolniliby przy okazji. Wcale bym sie nie zdziwił gdyby faktycznie ktos z kimś pogadał a że raczej o okup chodziło, czyli bandyterka, to większe gwarancje odstrzelenia porywaczy dawały siły francuskie niż tubylcy. Władze Czadu muszą mówić o swoim sukcesie, bo tak po prawdzie to istnieją dzięki mniej lub bardziej dyskretnemu wsparciu sił francuskich. Samo to że napisali iz "operatorzy" a nie żołnierze uczestniczyli w akcji ma pokazać że nie ma presji na swoją byłą kolonię przez Francję, a tylko to braterska pomoc.:lol:

dzięki za rys merytoryczny no mój był propagandowo analityczny i zacytuję sam siebie co doedytowałem wyżej i nie każdy mógł...
a nie, zaraz nad Twoim to kto chce se trafi
czy nie potwierdzasz mojego wrażenia że ze wszystkiego złego historycznie nawet lepiej być postkolonią po ruską niż pofrancuską ?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

czy nie potwierdzasz mojego wrażenia że ze wszystkiego złego historycznie nawet lepiej być kolonią po ruską niż pofrancuską ?

Zbyt śmiała teza. A raczej wybór żaden.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, mirro napisał:

Mogło, ale na szczęście nie jesteśmy czarni.:lol:

niektórzy są, co prawda to tylko przebierańcy ale szkódność porównywalna abo i jeszcze gorsza ;)

Edytowane przez dysydent
  • Haha 1
Opublikowano
27 minut temu, dysydent napisał:

ja wiem! ja wiem! aby pokazać Kongijczykom czym tak naprawdę jest Polska to wystarczy do Kinszasy wysłać co najmniej Sikorskiego a najlepiej Tuska

a skoro o wiedzy polityczno geograficznej to czy ktoś zauważył że w pokolonialnych krajach angielskich jako tako idzie i inna cywilizacja jak w pofrancuskich czy pohiszpańskich czy po poprtrugalskich ale pofrancuskie wypadają chyba najgorzej gdzie syf kiła i mogiła? choćby Wietnam i taki weźmy Tajwan, w Afryce choćby poangielska Tanzania a owo Kongo teraz rozpadłe na dwa ale to se w Wiki szukajcie gdzie owa Rwanda jest właśnie ową strefą starcia a jajjaskrawiej widać syf pofrancuski gorszy nawet od hiszpańskiego na granicy Dominikany z Haiti
sama Kanada może się wydawać wyjątkiem od reguły ale czy tak bardzo?>

To jednak chyba także zależy od ilości osadników które pozostały by jeszcze jakiś czas rządzić, dlatego RPA jest perłą czarnej Afryki, a taki Sudan od Czadu niczym się nie różni. Inna sprawa, że odwieczny podział w europie, zwłaszcza w czasach kolonialnych nie przebiegał na linii wschód zachód, tylko północ-południe z racji klimatu północ była uważana za pracowitą, a południe za leniwe. Dlatego wzorce przejęte od najeźdźców odcisnęły swoje piętno, w końcu poddany/niewolnik upodabnia się do swojego pana. 

Opublikowano

„Skoro im tak źle, to skąd mają pieniądze na tak drogie ciągniki”? "Za taki traktor to przecież nawet mieszkanie można kupić”. Takie stwierdzenia często słychać wokół rolniczych protestów.

Przechwytywanie.PNG

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Takeda napisał:

To jednak chyba także zależy od ilości osadników które pozostały by jeszcze jakiś czas rządzić, dlatego RPA jest perłą czarnej Afryki, a taki Sudan od Czadu niczym się nie różni. Inna sprawa, że odwieczny podział w europie, zwłaszcza w czasach kolonialnych nie przebiegał na linii wschód zachód, tylko północ-południe z racji klimatu północ była uważana za pracowitą, a południe za leniwe. Dlatego wzorce przejęte od najeźdźców odcisnęły swoje piętno, w końcu poddany/niewolnik upodabnia się do swojego pana. 

czym jest RPA? oj chyba Twoja wiedza na temat tego kraju zakończyła się na momencie upadku apartheidu ;)

jak tam murzyństwo doszło do władzy to rozkradło i zniszczyło więcej niż można by przewidzieć że się da i teraz to może i perła ale w okolicach końca przewodu trawiennego wieprza :P
moja wiedza aż tak precyzyjna też nie jest abym wyrokował czy jeszcze przed czy za zwieraczem tego przewodu

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://fb.watch/qcJBLumRbJ/ 

13 minut temu, racyl napisał:

„Skoro im tak źle, to skąd mają pieniądze na tak drogie ciągniki”? "Za taki traktor to przecież nawet mieszkanie można kupić”. Takie stwierdzenia często słychać wokół rolniczych protestów.

Przechwytywanie.PNG

najgorsze środowisko lewicy buraków z platformy i reszty napuszczanie rodem z komuny ...  jak nie kochać Tuska 🥰 a już to znam  .... 

Może być zdjęciem przedstawiającym lekarstwo i tekst „LEWICA razem GUAYAKI YERBA MATE LEBOE LATION NIE WIEM PO cO NAM ROLNICY SKORO JEDZENIE MAMY W SKŁEPACH imgtlip. gflip.com .com”

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v