Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Cdyby nie została przedłużona tarcza na energię to pewnie dzisiaj sami by wyszli. A tak to jeszcze przez parę miesięcy nie wyjdą.

nie wiadomo, czy zostanie przedłużona, a wzrosty cen energii już są

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

Uważam, że w protest przeciwko Zielonemu Ładowi trzeba by wciągnąć resztę społeczeństwa - poruszyć temat wzrostu cen energii przez wymysły ekoterrorystów, tworzenie SCT na siłę, likwidację sprzedązy i rejestracji aut spalinowych itp. To drażliwy w społeczeństwie temat, a on się łączy z Zielonym Ładem i Fit For 55. Społeczeństwo jest już tym wkurwione, ci, co mają kasę - stać ich na wymianę źródeł ciepła, termomodernizację, panele - a reszta ? Co, ma się przenieść do zeroemisyjnych ziemianek czy pod  most ??

Bądżmy poważni jakby pszenica była po 1000zł to żaden bambrów na ulice nie wyszedłby protestować przeciwko zielonemu ładowi .

Dostali w poprzednim roku dopłaty do tego, że byli pazerni trzymając pszenicę do wiosny to żaden ład im nie przeszkadzał 😄

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, jahooo napisał:

Uważam, że w protest przeciwko Zielonemu Ładowi trzeba by wciągnąć resztę społeczeństwa - poruszyć temat wzrostu cen energii przez wymysły ekoterrorystów, tworzenie SCT na siłę, likwidację sprzedązy i rejestracji aut spalinowych itp. To drażliwy w społeczeństwie temat, a on się łączy z Zielonym Ładem i Fit For 55. Społeczeństwo jest już tym wkurwione, ci, co mają kasę - stać ich na wymianę źródeł ciepła, termomodernizację, panele - a reszta ? Co, ma się przenieść do zeroemisyjnych ziemianek czy pod  most ??

bezdomni tak mieszkaja i im to nie przeszkadza..

widac ze z ambitnych planow unii niewielezostalo,zielone przestalo byc modne..

14 minut temu, tracker napisał:

Przecież dopiero co były wybory, chcą Donalda i Szymonka i Kosianiaka i Kamysza i Lewatywę też to przecie wiadomo że ... krowy som gwałcone, biedne zwierzątka mordowane, lotnisko to jest w Berlinie, a ma być eko samochody, eko wiatraczki i eko Odra i inne takie oczywiście w interesie wiadomym:)

a ty madry i inteligenty -przynajmniej wtej pis-owskiej bajce..

12 minut temu, racyl napisał:

Jaki wzrost podaży ?. ludzie bez względu na cenę siali i będą siać pszenicę już szybciej ograniczą zasiewy rzepaku bo wymaga większych nakładów

kurna,jeszcze niedawno siano kolo 300 tys hektaow kukurydyz a dzsiaj 1,8 miliona, chco tania w uprawie nie jest..

problemem jes to ze doprowadzono do likwidajcji-praktycznie- hodowli swin...

ile zostalo polowa czy 1/3 tego co w dawnych latach ??

Opublikowano
8 minut temu, racyl napisał:

Bądżmy poważni jakby pszenica była po 1000zł to żaden bambrów na ulice nie wyszedłby protestować przeciwko zielonemu ładowi .

Dostali w poprzednim roku dopłaty do tego, że byli pazerni trzymając pszenicę do wiosny to żaden ład im nie przeszkadzał 😄

I teraz dadzą jakaś kasę i będzie spokój,.

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

ile zostalo polowa czy 1/3 tego co w dawnych latach ??

i jakoś nikt nie straszy co my jemy

Dzisiaj nawet jak świnia byłaby w cenie to ci ludzie nauczeni wygody i tak jej nie produkowaliby , Dzisiaj kazdy chcę zarobić a nie narobić się .

Żyją głównie z produkcji roslinnej a opowiadają że rolnik pracuje cały rok 😄

Przed chwilą, hubertuss napisał:

I teraz dadzą jakaś kasę i będzie spokój,.

Ja jak produkuję truskawkę czy malinę to sprzedaję po tyle ile jest w danym momencie a mam nie porównywalny nakład kosztów i pracy i nikt mi do niczego nie dopłaca a ci chcą przetrzymywać towar i jak cena staje sie  jeszcze niższa to wielkie oburzenie. Ludzie oderwani od rzeczywistości. Ciągle mało i mało a znowu to samo się zasiało 😄

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, mirro napisał:

https://tvn24.pl/swiat/usa-pakiet-pomocy-dla-ukrainy-decyzja-senatu-st7771020?fbclid=IwAR0faSlsmvZoWlBKAuRTjPUkOgDOn2NPkGDO43CYYQcLwy0S6myqKuInki0

No i dobrze że ruszyli dupska.

Widać Regan jednak przewrócił się w grobie i usłyszeli.

Myślę, że republikanów mogły zmobilizować słowa Trumpa, ze będzie ruskich namawiał do autaku na kraje któe nie chca płacić Postanowili jakoś się zreflektować.

6 minut temu, racyl napisał:

i jakoś nikt nie straszy co my jemy

Dzisiaj nawet jak świnia byłaby w cenie to ci ludzie nauczeni wygody i tak jej nie produkowaliby , Dzisiaj kazdy chcę zarobić a nie narobić się .

Żyją głównie z produkcji roslinnej a opowiadają że rolnik pracuje cały rok 😄

Ja jak produkuję truskawkę czy malinę to sprzedaję po tyle ile jest w danym momencie a mam nie porównywalny nakład kosztów i pracy i nikt mi do niczego nie dopłaca a ci chcą przetrzymywać towar i jak cena staje sie  jeszcze niższa to wielkie oburzenie. Ludzie oderwani od rzeczywistości. Ciągle mało i mało a znowu to samo się zasiało 😄

Dlatego ja uważam, ze potrzeba w rolnictwie więcej wolnego rynku. Przetrwają ci co umieją i wyprodukować i sprzedać a ci nie dostosowani padną A tak co rusz tych słabych ciągnie się za rękę dopłatami subwencjami i agonia trwa.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

https://tvn24.pl/swiat/usa-pakiet-pomocy-dla-ukrainy-decyzja-senatu-st7771020?fbclid=IwAR0faSlsmvZoWlBKAuRTjPUkOgDOn2NPkGDO43CYYQcLwy0S6myqKuInki0

przeciez to bylo wiadmo juz po tym gdy odrzucili poprzednia ustawe..to nie chodzi o jakas ukraine.

to s agierki partyjne i przepychanie jakis pobocznych ustaw niezwiazanych z tematem.

Opublikowano
8 minut temu, mirro napisał:

robisz się co raz bardziej śmieszny :D 

jest nowa narracja w sprawie cpk

"Nie wiem, czy gdybyśmy wszystkie te projekty, którymi mamiła ekipa PiS, rozpoczęli, to by nam w Polsce cementowni wystarczyło. Czy wystarczyłoby nam materiału do innych inwestycji, np. budowy mieszkań, sal szkolnych czy sportowych - wymienia posłanka Małgorzata Niemczyk (KO)

nie można budować cpk bo cementu zabraknie :D kto tych idiotów produkuje? 

Opublikowano

Cały rok to pracuje rolnik, który również pracuje na umowie o pracę oraz hodowca. Ten pierwszy musi dorobić, bo na zbyt małym areale nie jest w stanie się utrzymać, a ten drugi chcąc więcej zarobić musi hodować. Natomiast sama produkcja roślinna jest pracą sezonową. Kukurydza cieszy się popularnością ze względu na małą pracochłonność, a nie na wielki zysk. Wielcy obszarowcy też ją sieją, by rozłożyć sobie pracę bardziej liniowo. Natomiast problem ze zbytem będzie, bo hodowla małotowarowa praktycznie nie istnieje. A wielcy będą szukali taniej, dla nich ukraina to zbawienie.

Opublikowano
3 minuty temu, nie napisał:

robisz się co raz bardziej śmieszny :D 

jest nowa narracja w sprawie cpk

"Nie wiem, czy gdybyśmy wszystkie te projekty, którymi mamiła ekipa PiS, rozpoczęli, to by nam w Polsce cementowni wystarczyło. Czy wystarczyłoby nam materiału do innych inwestycji, np. budowy mieszkań, sal szkolnych czy sportowych - wymienia posłanka Małgorzata Niemczyk (KO)

nie można budować cpk bo cementu zabraknie :D kto tych idiotów produkuje? 

Ona se jaja robi z  psiu i takich jak ty. Kpi, ze pis wszystko robił budował i nic nie zrobił. Nawet rozebrali elektrownie w Ostrołęce którą sami zaczęli budować. CPK tez Horała przepalił 2,7 mld i nic nie zrobił.

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

transport odra i wisla ... tylko debil moze o tym gadac.. nawet miliardowe inwestycje nie pomoga gdy nie ma wody..

Bo Patryś jaki myśli wyobraża sobie transport rzekami tylko w jeden sposób. Wpierdziela coś do rzeki w górnym jej biegu a wyciąga to przy ujściu.  A żeby w odwrotną stronę to zadziałało to jednak tak lekko już nie ma.

Opublikowano
8 minut temu, hubertuss napisał:

CPK tez Horała przepalił 2,7 mld i nic nie zrobił.

czy ty zawsze musisz z siebie robić głupka, powtarzając tvn-owską propagandę?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Bo Patryś jaki myśli wyobraża sobie transport rzekami tylko w jeden sposób. Wpierdziela coś do rzeki w górnym jej biegu a wyciąga to przy ujściu.  A żeby w odwrotną stronę to zadziałało to jednak tak lekko już nie ma.

aby cokolwiek transportowac rzekami - trzeba je uregulować i zlikwidować wszelkie bariery, w tym elektrownie wodne, a przeciez Niemcy sobie wymyślili, że w Polsce rzeki mają być dzikie i biec nie regulowane przez bagna, które, jak się okazuje, za około 150 lat zaczną pochłaniać CO2, bo tyle mniej więcej potrwa proces odbudowy torfowisk zdolnych pochłaniać więcej CO2 niż go wydziela.

A przez te zalane doliny trzeba będzie poprowadzić drogi i kolej, wysiedlić ze 2 miliony ludzi

Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

aby cokolwiek transportowac rzekami - trzeba je uregulować i zlikwidować wszelkie bariery,

A to w ogóle idzie w parze z planami wielkiej retencji oraz zatrzymywania wody, której i tak brakuje?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v