Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacek1296 napisał:

Przed chwilą w rmf info o jutrzejszym proteście. Organizator: solidarność rolników. Nosz qr**. Rozmowa z członkiem komitetu protestacyjnego: niejakim telepatusem. Nosz qr** mać!!!. Postulaty:  DOPŁATY do nawozów, zbóż , paliwa, bo "my dawaliśmy" . NOSZ qr** J...BANA MAĆ!!! To protest rolniczy czy kampania wyborcza.

Od poczatku to mówiłem że zwiazki sprzedadzą rolników .Będa ustepstwa , jakies odroczenia schematów ale zwiazki od początku mówiły ze nie chca zablokowania tranzytu . A rolnicy naiwnie jada na strajk zwiazkowy by poprzeć niezamykanie granicy ???? Może jeszcze niech sobie strzelą w kolano . 

Strajki specjalnie sa nagłasniane by jak najwięcej naiwnych rolników pojechało na strajk i poparło nie zamykanie granicy , media tego nie odpuszczą , przedstawia rolników jako chciwców czających się na pieniadze miastowych w formie dopłat do zbóż . a do tego że rolnicy poparłi związki które nie sa za zablokowaniem granicy . Dwóch tylko postawiło postulat zamknięcia granic Barna i Gryn . Teraz jak Ci dwaj nie podpisza porozumienia to przedstawią że sa przeciw dopłatom a potem reportaż o rolniku co grzebie w smietniku bo nie dostał dopłat do zboża i nie ma co jeść . Media już maja to nakręcone :) 

Edytowane przez marks50
Opublikowano
Przed chwilą, marks50 napisał:

Może jeszcze niech sobie strzelą w kolano . 

Związkowcy to już przestrzelili sobie stopy, kolana i jaja. Tam ni ma do czego strzylać.:lol:

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, mirro napisał:

Ale to przez rosnące koszty, czy spadające ceny? A nieee,  ( o ja durny penis) przecież przez jedno i drugie.:lol:

O to, to właśnie. Więcej dopłat i będzie git:lol:

Przecież żadne substancje wycofywane nie wrócą.:lol:

Coś tam przebąkują, że może parę substancji wróci do stosowania. Tak na zapchaj dziurę pewnie

15 minut temu, mirro napisał:

Związkowcy to już przestrzelili sobie stopy, kolana i jaja. Tam ni ma do czego strzylać.:lol:

No nie zostały jeszcze łapy co je po wszelkie możliwe pieniądze wyciągają i łap se na pewno nie odstrzelą.

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Jakie trochę? Ty masz pojęcie o ekonomii czy sam siebie oszukujesz? W 2010 lub 2011 jak wyżej pisałem sprzedawałem rzepak po około 2 tys tona. RSM 32 był poniżej 900 zł tona. Teraz rzepak też jest po 2 tys ale jedno to jakie są te pozostałe koszty a drugie jaką wartość mają te 2 tys. Ty pewnie jako dyletant policzysz te podwyżki środków produkcji i cieszysz, się, ze masz te 2 tys za tonę. I u ciebie trochę zyski spadły. A ja ci napiszę. że w2010 roku do sklepu za 2 tys kobietę do pracy z pocałowaniem ręki znalazłeś. A teraz jak zaproponujesz 2 tys to cię śmiechem zabije. Aby ta relacja zysków do nakładów wróciła powiedzmy od tego 2010roku rzepak musiał by być po 4 czy 5 tys. Wystrajkujecie takie ceny? W życiu bo cały świat tak płaci.

2011  grysówka 800 zł sprawdziłem (były lata i ponad 900 ale i były 700).Miniony    2023/24 reszta wtorek  wyjechała 1075 (końcówka ponad kontrakt 800)  jak by nie było prawie 35% więcej -i dlatego trzymam się pier**lonej QQ Ja ci rzepaku nie każę siać a sam nie widzę w tym sensu na uj robić jak nic nie zostaje, Przychód ze skromnych plonów 9000 z ha mi zostaje a co będzie zobaczymy ja mam na 2024/35 już zaklepane  i też jeszcze zostanie zysk .Jak będzie plajta to napiszę że jest plajta .Jak pisałem że kupuje" gówno"to żeście rżeli i dopierdalali a teraz jak RSM po jak piszesz 2k (jest tańszy ) Ale teraz ja rżę i powstrzymuje się żeby nie  dopierdalać -co lepiej tanie gówno czy drogi RSM ? przed pandemią pisałem kupuje środki na zapas było tak samo- wielcy znawcy a mi tam jeszcze kiśnie z 2019 r .Więc powodzenia w kalkulacjach i dalej możecie rżeć zamiast myśleć 

Opublikowano
27 minut temu, jacus napisał:

wam tez robic sie nie chce ?? ja moge lezec bo czekam na sms z banku ze na konto wplynela wyplata. 🤣

ja 5 lat temu sprzedalem ostatniego byczka i zapewniam cie ze po sprzedazy ostatniego byczka 

jaki partacz- stosuje nowoczesne technologie dostosowane do zmian klimatu ,do was tez kiedys dojda 

To leż i czekaj -ja nie muszę nawet czekać bo już mam i to za dostawy z jednego tylko  tygodnia tyle ile ty za 2-3 lata masz -A ostatniego świniaka wyprowadziłem ponad 25 lat temu więc znowu jesteś do tyłu .A te technologie to się pochwal  c 330 i 3 brony czy już 5 ?

Opublikowano
1 minutę temu, Mariusz2903 napisał:

Premier spotka się z protestującymi rolnikami ?

ja też się z nimi spotkam ba nawet wesprę tę inicjatywę .Już mogę przedstawić co tfusk powie że to wina pisu że zostawili burdel z pełnymi magazynami a oni potrzebują czasu żeby to posprzątać .Tak że już gadać nic nie musi  

Opublikowano

W rolnictwie jest taki problem, Że obecnie mamy nadprodukcję szczególnie jeśli chodzi o zboża za to spadaj liczba hodowanych zwierzaków i np nie ma komu kupować pasz. Strajkujący rolnicy wysuwają postulaty przyczyniające się do wzrostu opłacalności co oczywiście nie dziwi i jest słuszne ale i wzrostu produkcji. CO niestety będzie prowadziło do dalszej nadprodukcji jeszcze większej i dalszego spadku cen. Pamiętacie słynne świńskie górki. Dopiero gdy padło pogłowie problem jako tako dało się ogarnąć. 

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Mężenin - Lepper na blokadzie

A pamiętacie jak się śmiali z Leppera że talibowie wylądowali -a okazało się że byli więzieni  w Polsce wiedział więcej niż pozostali 

Opublikowano
13 minut temu, v11 napisał:

2011  grysówka 800 zł sprawdziłem (były lata i ponad 900 ale i były 700).Miniony    2023/24 reszta wtorek  wyjechała 1075 (końcówka ponad kontrakt 800)  jak by nie było prawie 35% więcej -i dlatego trzymam się pier**lonej QQ Ja ci rzepaku nie każę siać a sam nie widzę w tym sensu na uj robić jak nic nie zostaje, Przychód ze skromnych plonów 9000 z ha mi zostaje a co będzie zobaczymy ja mam na 2024/35 już zaklepane  i też jeszcze zostanie zysk .Jak będzie plajta to napiszę że jest plajta .Jak pisałem że kupuje" gówno"to żeście rżeli i dopierdalali a teraz jak RSM po jak piszesz 2k (jest tańszy ) Ale teraz ja rżę i powstrzymuje się żeby nie  dopierdalać -co lepiej tanie gówno czy drogi RSM ? przed pandemią pisałem kupuje środki na zapas było tak samo- wielcy znawcy a mi tam jeszcze kiśnie z 2019 r .Więc powodzenia w kalkulacjach i dalej możecie rżeć zamiast myśleć 

Ja ci wytłumaczyłem ,ze mylne jest stwierdzenie, że zyski trochę spały. Bo spadły znacznie i nie zależnie czy to qq czy rzepak czy co innego. Oczywiście można kombinować tak jak mój kolega biorąc obornik z kurnika w zamian za słomę która im oddaje. To jest jakiś redukcja kosztów. Inny znajomy za słomę bierze pozostałości po uprawie pieczarek. Ja biorę co jakiś czas osady z oczyszczalni ale to jest margines generalnie jest lipa. I strajki nie wiele tu pomogą dlaczego to wytłumaczyłem powyżej.

Opublikowano

Od roku 1990 do obecnego 2024 strajk rolników co roku z roku na rok i ten sam problem nie opłacalność . Tyle lat minęło i nic się  nie zmieniło i jutro następny strajk i nie ostatni aż do skończenia świata .

Opublikowano
10 godzin temu, Leszy napisał:

Wybudować taką inwestycje, ale poskąpić kasy na odszkodowania dla ludzi..... To miał być ten propolski i prospołeczny rząd? Litości. 

tak nędznie płacą, że 80% zgodziła się na zaproponowane odszkodowania, więc nie siej propagandy bo nikt ci nie wierzy :D 

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

W rolnictwie jest taki problem, Że obecnie mamy nadprodukcję szczególnie jeśli chodzi o zboża za to spadaj liczba hodowanych zwierzaków i np nie ma komu kupować pasz. Strajkujący rolnicy wysuwają postulaty przyczyniające się do wzrostu opłacalności co oczywiście nie dziwi i jest słuszne ale i wzrostu produkcji. CO niestety będzie prowadziło do dalszej nadprodukcji jeszcze większej i dalszego spadku cen. Pamiętacie słynne świńskie górki. Dopiero gdy padło pogłowie problem jako tako dało się ogarnąć. 

Do pandemii jakoś to szło , koszty były takie że rolników było stać na zakupy środków do pr. rolnej i inwestycje teraz wszystko jest mało opłacalne bo ktoś wywindował koszty a cena za płody nie adekwatna . Rolnicy płacą za kryzys klimatyczny który wymyślili zieloni i elity europejskie , bardzo wąskie wpływowe lobby które się uwłaszczy na głupocie ludzkiej .

Opublikowano
10 minut temu, hubertuss napisał:

Ja ci wytłumaczyłem ,ze mylne jest stwierdzenie, że zyski trochę spały. Bo spadły znacznie i nie zależnie czy to qq czy rzepak czy co innego. Oczywiście można kombinować tak jak mój kolega biorąc obornik z kurnika w zamian za słomę która im oddaje. To jest jakiś redukcja kosztów. Inny znajomy za słomę bierze pozostałości po uprawie pieczarek. Ja biorę co jakiś czas osady z oczyszczalni ale to jest margines generalnie jest lipa. I strajki nie wiele tu pomogą dlaczego to wytłumaczyłem powyżej.

pisząc gówno miałem na myśli ten pier**lony uf i jeszcze  mam za psie pieniądze 

Opublikowano

Transmisja odbyła się 3 lata temu #ProtestRolników #PiątkaDlaZwierząt 

Obecny rząd wprowadza zakaz hodowli futerek zaraz będzie zakaz krów i byków .

"Rząd nas oszukał, polskie rolnictwo kona!" Protest rolników i blokady dróg w całej Polsce .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, jacus napisał:

jaki partacz- stosuje nowoczesne technologie dostosowane do zmian klimatu ,do was tez kiedys dojda ..

Tiaaaa. Rozpylając pole na 5 cm talerzowką...

Moim gruberem lepiej taką bezorke bym zrobił.

A co do rolniczenia.

No nawet dziś mogę zaprzestać. Miał bym gdzie zarabiać.

7 minut temu, Mariusz2903 napisał:

Do pandemii jakoś to szło , koszty były takie że rolników było stać na zakupy środków do pr. rolnej i inwestycje

....a poźniej nastał PiS...😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano

i pewnie niedlugo przestaniesz ..

skad ci sie wzielo te 5 cm ??? az nie bede pytal z rozmiarem czego 🤣

myslisz ze jeden przejazd wystarczy od zniw do siewu ??? slabe masz pojecie o uprawie bezorkowej .

gruber tez ma swoje wady- nieraz robiem u kolegi ktory go ma ,on u mnie nigdy..

48 minut temu, PRZMAS19821982 napisał:

Wystarczająco dużo aby nie być na posługi Pana.

pisze to niewolnik krow .

gdy jestem chory to ide na wolne a ty do obory..

34 minuty temu, hubertuss napisał:

Coś tam przebąkują, że może parę substancji wróci do stosowania. Tak na zapchaj dziurę pewnie

No nie zostały jeszcze łapy co je po wszelkie możliwe pieniądze wyciągają i łap se na pewno nie odstrzelą.

zakzane substancje byly temu szkodliwe ze od dziesiatek lat odkladaly sie w glebie.

99 % substancji czynnych zostalo wynalezione w latach 60 i 70 a potem nastal zastoj.

polska jest zacofana rolniczo wiec jest ich wielokrotnie mniej niz na zachodzie..

26 minut temu, v11 napisał:

To leż i czekaj -ja nie muszę nawet czekać bo już mam i to za dostawy z jednego tylko  tygodnia tyle ile ty za 2-3 lata masz -A ostatniego świniaka wyprowadziłem ponad 25 lat temu więc znowu jesteś do tyłu .A te technologie to się pochwal  c 330 i 3 brony czy już 5 ?

chyba masz swiadomosc ze taka gospodarka rabunkowa skonczy sie za kilka lat- poczytaj o amerykanskich monokulturach kukurydzy .

jesli ten grys jest tak oplacalny to czemu nie rosnie konkurencja ?? dziwna sytuacja..

Opublikowano
10 minut temu, nie napisał:

tak nędznie płacą, że 80% zgodziła się na zaproponowane odszkodowania, więc nie siej propagandy bo nikt ci nie wierzy :D 

Skąd te info? Bo jakoś okoliczni mieszkańcy mają inne zdanie. Referendum nawet się tam odbyło. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v