Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jest dobrze . Urszula fon olewajen wzieła łapówkę od rolników w formie traktora , ona łasa na podarki to może teraz coś dla rolników zrobi :) . Może jej podesłć Kaczmarczyka ? niech sobie porozmawiaja o "prezentach " :) wymienią doświadczenia , to może coś dla Polski ugramy . Co prawda dostała czerwony traktor nie zielony ale to kobiecina to bedzie jej lepiej w czerwonym . :) 

Opublikowano
mirro napisał:

Przed chwilą, DTaras napisał:

To jest grubszy problem i może mu tylko zaradzić powrót PW.

Sprawa jest prosta i kiedyś była podejmowana. Tylko problem się zrobił ze strony ubezpieczalni. Ale część z tych ludzi co przychodzą i mają kategorię B spokojnie można przeszkolić na C

No mam wrażenie, że o tym samym myślimy. Ja jednak bym wykorzystując uprawnienia starosty do ich cofnięcia wprowadził jakiś rodzaj lojalki. Wówczas PW mogłoby się zamienić w cywilne CE bez nostryfikacji ale po wyjeżdżeniu dla ojczyzny określonego czasu. W innym wypadku cofnięcie uprawnień z powodu braku ich używania przez czas dłuższy niż 12 miesięcy...

• Thanks 1
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

Mają dymać tam i spowrotem z tymi ... nnno może kto wymyśli aby w szkole zostawiały dzieciaki te laptopy a następnym rocznikom

Szkoła powinna mieć pewien zasób, aby użyczyć tym co ich nie stać na ustrojstwo. Dawanie całym rocznikom to pojebanie pojęć.

Opublikowano (edytowane)

postęp zaczyna wychodzi tyłem 

Uczniowie w szkołach podstawowych nie powinni korzystać ze smartfonów, a z laptopów jedynie gdy ma to uzasadnienie dydaktyczne. Należy również zablokować dostęp do serwisów rozrywkowych w internecie - wynika z zaleceń opublikowanych we wtorek przez duńskie władze edukacyjne.
Według ministra ds. dzieci i edukacji Danii Mattiasa Tesfaye szkoła nie może być "przedłużeniem pokoju nastolatka". "Należy spakować telefony komórkowe, zablokować strony z grami, streamingiem oraz Tik-Tokiem. Jeśli przenośny komputer nie będzie używany, powinien być schowany do torby" - podkreślił Tesfaye w oświadczeniu dla prasy.

"Korzystaj z ekranów tylko wtedy, gdy jest to właściwe z dydaktycznego i pedagogicznego punktu widzenia" - polecono nauczycielom. Zarekomendowano "zrobienie miejsca na naukę analogową".

Jednocześnie młodzi Duńczycy przyznali w ankiecie, że to ich rozprasza. Potwierdził to również raport Duńskiej Agencji Zdrowia, w którym wykazano, że używanie prywatnych telefonów w szkole zakłóca naukę i może negatywnie wpływać na grupę.

"Byliśmy zdecydowanie zbyt naiwni i zaślepieni tym, co udało się osiągnąć największym firmom technologicznym, a co w praktyce oznaczało zakłócenie procesu nauczania" - przyznał Tesfaye w rozmowie z duńskim dziennikarzami. "Mam nadzieję, że przestaniemy rozdawać pierwszoklasistom tablety, a damy im ołówki i nauczymy pisać listy" - dodał. pap

to już kolejne państwo

Edytowane przez nie
Opublikowano
mirro napisał:

1 minutę temu, DTaras napisał:

Pierwsza opcja jest taka ażeby obsługi przywrócić i opracować czeklistę jakie widywałem.

Na te wały to ja byłem juz taki uczulony że sam pod Stara właziłem, bo wiedziałem czego szukać i gluty smaru zwisające z krzyżaków nie mogły mnie zmylić.

Te qwa sto tysięcy ósemków śrubków do dokręcenia.... A wiesz, że zdolne ciapaki to potrafią zmodyfikować? I nawet to robiły...

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, mirro napisał:

Noooo proletariat faktycznie może nie pałać miłością.:lol:

"Co ciekawe, ten pierwszy powszechny strajk rozpoczął się w fabryce, której właściciele przeznaczali najwięcej pieniędzy w Polsce na działalność społeczno-filantropijną dla pracowników, starając się w możliwy dla nich sposób polepszyć ciężki żywot XIX-wiecznego robotnika"

https://wiadomosci.onet.pl/warszawa/bunt-ktory-wstrzasnal-xix-wieczna-polska-nieoczekiwana-lawina-wydarzen/3n2vtp7

skorośmy dziś przy "świniach przysłowiowych" to kto wie czy z proletaryatem nie ma jakiegoś związku powiedzonko - "daj świni palec..." ?

tam wyżej @DTaras nieopatrznie podpowiedział ... to zażąda jeszcze za free neta  :P

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, nie napisał:

Uczniowie w szkołach podstawowych nie powinni korzystać ze smartfonów, a z laptopów jedynie gdy ma to uzasadnienie dydaktyczne. Należy również zablokować dostęp do serwisów rozrywkowych w internecie - wynika z zaleceń opublikowanych we wtorek przez duńskie władze edukacyjne.
Według ministra ds. dzieci i edukacji Danii Mattiasa Tesfaye szkoła nie może być "przedłużeniem pokoju nastolatka". "Należy spakować telefony komórkowe, zablokować strony z grami, streamingiem oraz Tik-Tokiem. Jeśli przenośny komputer nie będzie używany, powinien być schowany do torby" - podkreślił Tesfaye w oświadczeniu dla prasy.

to już kolejne państwo

A co zrobił Twój ukochany PiS ?? Kupował uczniom laptopy, jak zwykle nie trafiona inwestycja xD 

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

A co zrobił Twój ukochany PiS ?? Kupował uczniom laptopy, jak zwykle nie trafiona inwestycja xD 

chyba twój :D nigdy nie mówiłem, że pis nie ma głupich pomysłów

Opublikowano

W innym wypadku cofnięcie uprawnień z powodu braku ich używania przez czas dłuższy niż 12 miesięcy...

Jak dla mnie powinny się tym zająć WCRy. Sporo jest np emerytowanych żołnierzy zawodowych robiących za instruktorów w szkołach jazdy. Ze swojego telefonu mógłbym w Lublinie ekipę uruchomić. Zapłacić im za zorganizowanie kursu dać ludzi i opracować warunki lojalki. Samochody się znajdą. Dać dwa MANy albo Iveco z pułku transportowego i niech szkolą się dla całej okolicy.

Opublikowano
mirro napisał:

Szkoła powinna mieć pewien zasób, aby użyczyć tym co ich nie stać na ustrojstwo. Dawanie całym rocznikom to pojebanie pojęć.

Tym bardziej iż to stary kwity przewraca a dzieciak może nawet komputera nie zobaczyć.

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Szwecja wraca do ołówka i Zeszytu - też wprowadzali komputery ale się nie sprawdziło .

A do czego potrzebny laptop w podstawówce ?? Dopiero w szkole średniej może być przydatnym narzędziem. 

Opublikowano
mirro napisał:

W innym wypadku cofnięcie uprawnień z powodu braku ich używania przez czas dłuższy niż 12 miesięcy...

Jak dla mnie powinny się tym zająć WCRy. Sporo jest np emerytowanych żołnierzy zawodowych robiących za instruktorów w szkołach jazdy. Ze swojego telefonu mógłbym w Lublinie ekipę uruchomić. Zapłacić im za zorganizowanie kursu dać ludzi i opracować warunki lojalki. Samochody się znajdą. Dać dwa MANy albo Iveco z pułku transportowego i niech szkolą się dla całej okolicy.

To nie wszystko. Kierowca po adaptacji jest wpisany w rozkaz co czasem blokuje szefów przed adaptacjami. Podobnie będzie z wysyłaniem na te kursy. Bo jak niema kierowcy to nie trzeba aut naprawiać, części zapotrzebowywać i wracamy do stara i jelcza - sprzęt musiałby się przestać psuć.

mirro napisał:

Wytłumaczysz o co kaman?

A on wie?

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

To nie wszystko. Kierowca po adaptacji jest wpisany w rozkaz co czasem blokuje szefów przed adaptacjami. Podobnie będzie z wysyłaniem na te kursy. Bo jak niema kierowcy to nie trzeba aut naprawiać, części zapotrzebowywać i wracamy do stara i jelcza - sprzęt musiałby się przestać psuć.

Noooooo to jednak jest argument i z czymś takim to ja nie podejmuję się polemizować. :lol:Czyli wszystko jest po staremu.

Edytowane przez mirro
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, galan99 napisał:

I bardzo dobrze, ile to człowiek się nauczył robiąc ręcznie pisane ściągi, a takie kopij-wklej na komputerze już nie pomagały xD 

Coś jak napisać tutaj coś samemu, a skopiować z internetu ;) 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 minuty temu, galan99 napisał:

Szwecja wraca do ołówka i Zeszytu - też wprowadzali komputery ale się nie sprawdziło .

ten sam problem co w Polsce - zacofanie kadr pedagogicznych
nawet bardziej niż w Polsce bo wcześniej zaczęli.
Technologie cyfrowe to niekwestionowana przyszłość ale ten który się na nich nie wychował jak może być w stanie je praktycznie i sensownie wykorzystać?
Pokolenie rewolucji smartfonowej dopiero dostrzega możliwości tych technologii i rozumie ich ograniczenia
to w Szwecji to był tylko falstart i to do biegu w przeciwnym do właściwego kierunku.
akurat Polska na chwilę obecną w kwestii cyfryzacji m in i bankowej i - co by nie mówił 0 edukacyjnej to czołówka europejska a śmiem twierdzić i światowa jeśli oceniać - nazwę - średnią na obywatela tak że nnno słyszą nasze kacyki że gdzieś dzwonią ale oni akurat są poniżej tej średniej obywatelskiej i to nie oni powinni decydować na czym czego i kto w szkołach uczy. No może obecni dopuszczą większą autonomię szkół bo akurat tu nie są takimi zakapiorami jak Czarnek

Opublikowano

Robić zapasy bo Rudy robi patrzeć na rząd i brać przykład . Żeby nie było bo ktoś nie powiedział .

Kancelaria Tuska poszła na zakupy. Na liście masło, mleko, sery, jaja...

Centrum Obsługi Administracji Rządowej rozstrzygnęło przetarg na dostawę produktów spożywczych do kancelarii premiera. Na liście znalazły się 53 pozycje, w tym między innymi 800 kostek masła, ponad 2 tys. kartonów mleka, 7 tys. jaj i setki kilogramów różnego rodzaju sera. Dwuletnie uzupełnianie rządowych lodówek pochłonie ponad ćwierć miliona złotych.

https://natemat.pl/540572,280-tys-zl-na-produkty-dla-kprm-na-liscie-sa-maslo-mleko-sery-i-jaja

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Tomasz0611 napisał:

A do czego potrzebny laptop w podstawówce ?? Dopiero w szkole średniej może być przydatnym narzędziem. 

zauważ - czasy się zmieniają i tak jak tam tamy zastąpiono przez telefony komórkowe ... no chyba nie chcesz zaczynać edukacji od tamtamów? a morse-a to nawet lepiej się nauczyć na laptopie niż ... jakkolwiek inaczej.
to tak żebyśmy nie wylali dziecka z kapielą ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

zauważ - czasy się zmieniają i tak jak tam tamy zastąpiły telefony komórkowe ... no chyba nie chcesz zaczynać edukacji od tamtamów? a morse-a to nawet lepiej się nauczyć na laptopie niż ... jakkolwiek inaczej.
to tak żebyśmy nie wylali dziecka z kapielą ;)

Najpierw nauczyć się pisać ręcznie, obsługiwać kartkę i długopis, bo jak wyłączą prąd, rozładują się baterie i będziemy mieć stado bezmózgów ...

Opublikowano (edytowane)

nie
nie ważne skąd te mózgi czerpały informacje czy z papierowych czy cyfrowych żródeł to te mózgi nie utracą tych informacji nawet po wyłączeniu prądu

to są tylko narzędzia i łatwiej pisać długopisem na papierze niż rylcem w łupkowej tabliczce itd
pismo odręczne to tylko techniczna kaligrafia i jedno nie wyklucza drugiego
od sprawności manualnej przecież są odrębne ćwiczenia a odrębne typowo intelektualnej

czasy się zmieniają i tak na prawdę nikt nie wie w którym kierunku ale na pewno nie wstecz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, dysydent napisał:

nie
nie ważne skąd te mózgi czerpały informacje czy z papierowych czy cyfrowych żródeł to te mózgi nie utracą tych informacji nawet po wyłączeniu prądu

Tylko narzędzia cyfrowe oduczają posiadania wiedzy w głowie, bo po co ją mieć, jak wszystko jest w Internecie ...

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v