Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, mirro napisał:

O jeiku, jejku, A to PiSowski system eskortowania pięciu ciężarówek  dwoma radiowozami na bombach się nie sprawdził?:lol:

Kontyngenty będą lepsze .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 minutę temu, Ulman napisał:

Co jest dziwnego w tym że będą wymieniać akumulatory?

Ciekawe jaki przebieg tych autobusów, bo to już dałoby obraz.

Opublikowano

Info jest takie że mają 7 lat i będzie wymiana na akumulatory większej pojemności. Poza tym żadnych uwag że za wcześnie straciły parametry czy że będą wymieniane w ramach gwarancji

Opublikowano

@mirro Polskie przetwórnie i chłodnie będą nie niekonkurencyjne wiec jeden problem z głowy .

Ceny prądu wzrosną nawet o 80 procent. Czy polskie pensje nadążą za podwyżkami?

Od 20 proc. w wariancie optymistycznym do 80 proc. w pesymistycznym wzrosną ceny prądu do 2030 r. Możemy pocieszać się tym, że siła naszych pensji będzie rosła szybciej, więc prąd nie kopnie nas po kieszeni tak bardzo.

Mimo klimatycznych ulg dla polskiej energetyki z ostatniego szczytu UE podwyżki prądu w ciągu kilkunastu lat są przesądzone. Powodem jest zaostrzenie polityki klimatycznej i związane z tym szybsze zmniejszanie emisji CO2. Ulgi dla Polski będą opóźniały i łagodziły ten proces, ale go nie zatrzymają. – Dzięki temu, co uzyskaliśmy na szczycie, ceny energii wzrosną do 2020 r. o 20 proc., a nie 45 czy 50 proc. – mówi nasz rozmówca z rządu, który wierzy w wariant optymistyczny. Skala wzrostów będzie zależała od trzech czynników. Oddziaływanie każdego z nich trudno obecnie ocenić.

Opublikowano
21 minut temu, galan99 napisał:

najgorsze to że nie mówią o strajkach rolników w europie

Są jakieś strajki w Europie , rolnicy co robią telewizja nic nie przekazuje nic nie wiem .

Pokazują to w tv co rusz. A ty jak zwykle odklejony jesteś.

21 minut temu, mirro napisał:

O jeiku, jejku, A to PiSowski system eskortowania pięciu ciężarówek  dwoma radiowozami na bombach się nie sprawdził?:lol:

No jakoś się nie sprawdziło. Jak to pisowskie systemy. Oni chyba tylko te jedyne 5 ciężarówek eskortowali tvp to nagrało i se odpuścili. Ważne ,że elektorat zobaczył i uwierzył.

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

@mirro Polskie przetwórnie i chłodnie będą nie niekonkurencyjne wiec jeden problem z głowy .

Dwa problemy z głowy. Jeden przetwórstwo a drugi producenci surowca dla nich.:lol:

1 minutę temu, hubertuss napisał:

Oni chyba tylko te jedyne 5 ciężarówek eskortowali tvp to nagrało

Nie .no jak se robiłem przy S -ce koło Żyrzyna, to sporo tego widziałem. Chyba wypalili dostateczną ilość paliwa na tej eskorcie.:lol:

• Like 1
Opublikowano

UE próbuje ratować swój "Zielony Ład" na takiej samej zasadzie, jakbym ja sprzedał swój samochód i zaczął jeździć autem sąsiada. Ja nie wprowadzam CO2 a sąsiad już tak. I zaraz zacznę się domagać, aby sąsiad też zezłomował auto.

To się nie może udać na zasadzie samych zakazów. Ludzie muszą dostrzec korzyści - konkretne , wymierne finansowe. Tymczasem nikt nie chce się nawet zająknąć, że ta zielona transformacja będzie kosztować każdego obywatela w cenie energii droższej o 300-500%, paliw, żywności, mieszkań itp. W ciągu 3-5 lat poziom życia przeciętnych pracowników spadnie na tyle, że staną się żebrakami. A do tego dochodzi obowiązkowa transformacja energetyczna budynków, gdzie każdy właściciel będzie musiał wyłożyć setki tysięcy złotych na kompleksową modernizację , albo inaczej będzie płacił wysokie kary, mówi się o dziesiątkach tysięcy złotych rocznie.

A co do eskorty - codziennie jeźdżę S17 i faktycznie na początku ze dwa tygodnie eskorta była, teraz nie widziałem już ze dwa miesiące.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, jahooo napisał:

A co do eskorty - codziennie jeźdżę S17 i faktycznie na początku ze dwa tygodnie eskorta była, teraz nie widziałem już ze dwa miesiące.

Bo genialny pomysł umarł śmiercią naturalną:lol:

Opublikowano
Przed chwilą, mirro napisał:

Bo genialny pomysł umarł śmiercią naturalną:lol:

Przeciez wystarczy brać logi z tych urządzeń od opłat drogowych i widać jak na dłoni, gdzie pojazd był, po co takie kombinacje

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Leszy napisał:

Jakoś to się wydaje mało ekologiczne..... 

No właśnie próbuję się dowiedzieć o co Romkowi chodzi. Wrzucił newsa że w autobusach będą wymieniane akumulatory. Nie wiem co w tym fakcie go dziwi a i dowiedzieć  się póki co nie mogę

@galan99, nad czym będziesz dziś ubolewał ?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Ten koleś może sobie strajkować ale z tą swoją gospodarką i tym mtz em i tak nie ma szans na przyszłość.

Ty już rolniczki od rolnika nie potrafisz odróżnić?🙆‍♂️

Jak oni nie mają szans na przyszłość to jaka twoja będzie 🤔

16 minut temu, Ulman napisał:

Toż to moje zmartwienie. Co cię to obchodzi?

Cieszysz się z drastycznych podwyżek prądu? Dlaczego?

A no zapewne dlatego że miało być tak Luksusowo jak Tfuski władze przejmą😎

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, GRZES1545 napisał:

Ty już rolniczki od rolnika nie potrafisz odróżnić?🙆‍♂️

Jak oni nie mają szans na przyszłość to jaka twoja będzie 🤔

Ok zaspany byłem nie odróżniłem a moja przyszłość będzie taka jak i jej. Przyjdzie czas i trzeba będzie zwinąć interes. 13 ha z lepszym sprzętem jak jej i nie widzę szans na 4 i 5 klasie przy tych kosztach. Naprawdę wielu rolników myśli, ze strajki im coś dadzą. Ale ekonomii nie oszukasz. Owies sprzedawałem w cenie pszenicy w tym tygodniu o czym my tu rozmawiamy. Rzepak po nie całe 2 tys a z 10 lat temu sprzedawałem po 2,2 a jakie to były pieniądze a jakie teraz są. I co rolnicy wystrajkują pszenice po 1600 a rzepak po 3 tys. Zapomnijcie.

Jak Tusk władze przejął to przynajmniej taki Kołodziejczak na którego tu tak plujecie pojechał na granicę i papiery sprawdza już wał odkryli, że przez Litwę do PL sprowadzają z UA. A jak pis rządził to wasz minister kazał nie sprzedawać bo z UA miało jechać. Taka mała różnica choć może to nie luksusowo to jednak nie dobija tak Tusk rolnika jak dobijał pis.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
18 minut temu, GRZES1545 napisał:

Po pierwsze to wszystko są  lewicowcy którzy będą nieustannie podnosić podatki. Po drugie to po jakimś roku Będzie można podsumować to co zrobili. No i wreszcie po trzecie to jak można się cieszyć z tego że miało być luksusowo a tak nie jest. Toż to jest jakaś schizofrenia z paranoją 

Opublikowano
jacus napisał:

krym nigdy nie byl ukrainski. niedlugo byl rosyjski najdluzej grecki a tatarski..

warto pamietac jak i kiedy zostal czesci ukrainy,,

zona chruszczowa byla wasza krajanka z lubelsczyzny pochodzila.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2024/01/31/liczba-urodzen-w-polsce-dramatycznie-niska-najczarniejsze-prognozy-gus-u-tego-nie-przewidzialy/

To fakt. Jeno że Ukraina dawała tam tyle luzu, że im się podobało. Podobało się też Rosjanom i dlatego w 2014 tak ładnie to poszło...

Opublikowano
38 minut temu, GRZES1545 napisał:

Od chyba dwu lat piszę o tym co stanie się z prądem, bo mniej więcej od tego czasu PGE nęka nas propozycjami zmian w cenniku. Gdyby nie te "tarcze" to wszyscy już dawno przekonaliby się na własnej skórze ile prąd będzie kosztował. Niestety, przyroda jest nieubłagana i w końcu to nastąpi. Tak więc Tusk tu nie ma nic do gadania a może tylko opóźnić tę katastrofę.

• Like 1
Opublikowano
dysydent napisał:

4 minuty temu, mirro napisał:

Aleee to jako sukces, czy jednak w kategorii porażka mamy zapisać?

panika po porażce ale tylko jednej bitwy
teraz popaprańcy ślubują że całą wojnę zamierzają poddać tylko z obawy by do niej nie doszło
jaka zatem nam różnica czy durnie czy ofermy? jeden skutek

Dlaczego nie doszło? Dojdzie później. Toć to z posiadania percepcji wynika.

Opublikowano
mirro napisał:

5 minut temu, dysydent napisał:

ma się ocieplić  przyszłym tygodniu że da się babrać rolę w polach i traktory będą zajęte

Nie sieję w tym roku groszku przed Wielkanocą. Nie dam sie sprowokowac do wyjścia w pole.

Mi też coś się widzi, że ciężki marzec i kwiecień będzie...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v