Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
49 minut temu, jahooo napisał:

a u nas 90% w rzadzie to teoretycy ekonomii czy socjologii, nie mający pojęcia o życiu

A skąd się wzięli? Ano stąd, że z ok. 20lat temu przy sporym bezrobociu każdemu kazano studiować. No to studiowali byle co.

Opublikowano
13 minut temu, Agrest napisał:

Masz wszelkie predyspozycje by zostać politykiem z doświadczeniem na wielu płaszczyznach , biznes zarządzanie planowanie dowodzenie, żonaty dzieciaty, pijący  i dopisz sobie co tam pominęłam, a nadal w ukryciu siedzisz😜

Właśnie w związku z powyższym nie ma żadnych powodów by się polityką zajmował. Ludzi normalnych i zaradnych jest w polityce garstka. Najwyższe stanowiska piastują jełopy pokroju Kaczyńskiego, Pawłowicz, Przyłębskiej albo Kirewiński, Gawkowski czy inny Grabiec.

Opublikowano

Ale przecież chodzi o to by  to zmienić I w odniesieniu do postu dysydenta wystawiać do polityki ludzi którzy wiele w życiu osiągnęli. Mają bagaż wiedzy i doświadczeń na wielu frontach

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Ale przecież chodzi o to by  to zmienić I w odniesieniu do postu dysydenta wystawiać do polityki ludzi którzy wiele w życiu osiągnęli. Mają bagaż wiedzy i doświadczeń na wielu frontach

Właśnie po to mamy taki system wyborczy jaki mamy, aby się tego nie dało zrobić. O wszystkim decydują główne partie polityczne, które sa premiowane , im większa, tym większy bonus wyborczy. Osoba spoza tej kliki nie ma szans wystartować w wyborach samodzielnie. A jak się podłączy pod jakąś partię, to zazwyczaj podisuje tez cyrograf, że nie będzie podskakiwac za bardzo. Zauważ, że głosuje się w pierwszej kolejności na listy, a nie na osoby. Gdyby była jedna lista i głosowanie na konkretne osoby, która więcej głosów, ta przechodzi, ta cała klika by nie miała racji bytu. Wówczas być się zgłaszał na przykład z 1000 podpisów , że chcesz startowac na posła i PKW dopisuje cię do listy w okręgu. Partie stałyby się niepotrzebne.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Mają bagaż wiedzy i doświadczeń na wielu frontach

Pójście w politykę pozbawiłoby mnie życia jakie lubię. Poza tym trza by przestać spotykać się z kumplami z wojska i nie tylko. A to już rytuał. Jeszcze jakie zdjęcia by nam pstryknęli i okazałoby się co za ekipa imprezuje. Myślę że dla niektórych byłoby zaskoczeniem ile ludzi z fajnych instytucji pije piwo i wpierdziela udka z grila przy jednym stole. Oczywiście wznosimy tez toasty za tych co odeszli, bo kto jak nie my ma o nich pamiętać.

Opublikowano
5 minut temu, Agrest napisał:

No co z tego ze wystawisz?  Większość jest głupia, zawistna i tak wytresowana  ze jak ktoś coś osiągnął to złodziej i spekulant. Lud wybierze im podobnych niedojdów którzy guzik potrafią. Niedojdy biorą się następnie za sprawy z którymi nie mieli do czynienia i o których nie maja pojęcia. Co najmniej połowa ich energii jest przeznaczana na czynności pozwalające na utrzymanie poparcia przez tych którzy ich wybrali i zamartwianie się czy wybiorą ich ponownie. Przy pogiętej mentalności naszych rodaków nie ma szans by normalni ludzie doszli do władzy  

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

Myślę że dla niektórych byłoby zaskoczeniem ile ludzi z fajnych instytucji pije piwo i wpierdziela udka z grila przy jednym stole. 

Oj chyba nie. Wszak kłótnie w radio i telewizji są na pokaz, a za kulisami przy stole  od 89r wszyscy kumple i brudzia piją🤷‍♂️

Opublikowano

Ja uważam, że te protesty rolnicze powinny wyglądać tak, że traktory powinny zablokować instytucje publiczne typu starostwa, urzędy gmin, urzędy wojewódzkie, ARiMR, PIORIN, inspektoraty weterynarii, aby uniemożliwić wyjazd i wjazd do tych instytucji wszyskim, poza karetkami i policją

I tak ze dwa tygodnie

Ciekawe, jak szybko by zaczęli mieknąć

Bo drogi to żadnego urzędnika nie interesują

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ulman napisał:

Bym się nie zdziwił jakby przy tej okazji poszła gigantyczna łapówa na ustawienie rodzin na dwa pokolenia. Araby mają obieg kasy taki jaki uznają za właściwy a i styl załatwiania transakcji jest elastyczny. Jeśli mają do czynienia z gołodupcami to wiadomo że kilkanaście czy kilkadziesiąt  milionów zielonych znacząco ułatwi proceder. Cały ten pomysł o połączeniu lotosu z orlenem wiązał się z tym że część będą musieli sprzedać. Widzieli że ruskim nie sprzedadzą więc następni w kolejce będą araby a z nimi idzie się "dogadać". Z punktu widzenia skarbu państwa to lepiej byłoby gdyby nie łączyli firm bo nie musieli by wyprzedawać części własności państwowej. 

Konstatacja jest taka że jeśli  wzięli łapówkę to sa złodziejami jeśli nie wzięli to są głupkami jakich mało.

po stu latach niewoli i kolejnych kilkudziesięciu podsowiecko wasalnej komuny naturalnym wręcz podświadomym odruchem Polaka musi być nieufność do instytucji bardziej zorganizowanych niż grono grillowe "ziomków" i znajomków które @mirro wyżej opisał
no mamy wrodzoną nieufność do struktur zorganizowanych na szczeblu wyższym niż rada sołecka małej wioski i nawet jeśli by geniuszy do władz dopuścić to byśmy nieufnie podchodzili czy czego przeciw nam na nas nie knują.
Próba wciągnięcia Polski do struktur xujni prędzej tę struktury rozwali niż zmieni naszą już wielopokoleniową mentalność i Polakami efektywne rządzenie to brak rządzenia gdzie się tylko da bo opór materii rośnie tu kilkakrotnie razy proporcjonalnie do skali nacisku.
My uznajemy przede wszystkim siłę bo w szczere chęci już niczyje nie wierzymy i w rządzeniu nami i odporem na tę władzę tak że tu nikomu za łatwo nie będzie jeśli nie ograniczy poziom władzy do koniecznego minimum a na to się w przewidywalnej przyszłości nie zanosi i Bruksela nie zdaje sobie sprawy w co się pcha ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
2 minuty temu, dysydent napisał:

do instytucji bardziej zorganizowanych niż grono grillowe "ziomków" i znajomków które @mirro wyżej opisał

To grono, gdzieś tam w przeszłości ma jeden wspólny punkt a raczej jeden dzień. Czyli walnięcie szablą po ramieniu i promocję na pierwszy stopień oficerski. Tak więc spełniamy w oczach różnych mediów śledczych warunki okreslenia jako zorganizowana grupa. I w większości zbrojna.:lol:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, marulekk napisał:

Rysiek poraża mnie  co ty ostatnio oglądasz. kiedyś Jarka ogarka oglądałeś  to było z czego się pośmiać a teraz.... brak słów 

Już wolałem jak wstawiał Parczewiaka

Ten to coś pierdzieli bez sensu pod piecem. Chyba aby dla wyświetleń i kasy.

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 2
Opublikowano

O matko, otworzyłem. Faktycznie Rysiu wstaw coś na wyższym poziomie🤭

Opublikowano
8 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Nie wybieram się. Popieram że złodziejstwo będzie karane i że ludzie z PiS zrozumieją że nie są ponad prawem.

a kiedy wyborca rudego zrozumie ze robi z nich idiotów ? 

Przekop Mierzei Wiślanej wejdzie w kolejny etap. Podpisano kluczową umowę

Urząd Morski w Gdyni w piątek podpisał umowę na roboty pogłębiarskie na rzece Elbląg. Czwarty etap prac zakłada budowę toru wodnego o długości 8,6 km i głębokości 5 m. Ma to znaczenie dla przyszłości i opłacalności Przekopu Mierzei Wiślanej, ponieważ docelowo umożliwi wpływanie do portu w Elblągu większym jednostkom. Najważniejszym, wciąż niewyjaśnionym do końca problemem, jest ostatni odcinek.

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-przekop-mierzei-wislanej-wejdzie-w-kolejny-etap-podpisano-kl,nId,7295635#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

Opublikowano
Przed chwilą, Roman176 napisał:

Urząd Morski w Gdyni w piątek podpisał umowę na roboty pogłębiarskie na rzece Elbląg. Czwarty etap prac zakłada budowę toru wodnego o długości 8,6 km i głębokości 5 m. Ma to znaczenie dla przyszłości i opłacalności Przekopu Mierzei Wiślanej, ponieważ docelowo umożliwi wpływanie do portu w Elblągu większym jednostkom. Najważniejszym, wciąż niewyjaśnionym do końca problemem, jest ostatni odcinek.

A kiedy zrozumiesz że czerwoną czcionka jest tylko dla modów?

Opublikowano
31 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Co to w ogóle za jeden?

Czemu go wstawiasz?

Czemu jest autorytetem dla ciebie?

Przypomina mi Ryszarda. 

Paple od rzeczy jak by był nawalony. 

Opublikowano
10 minut temu, Roman176 napisał:

a kiedy wyborca rudego zrozumie ze robi z nich idiotów ? 

Czytaj więcej na https://biznes.interia.pl/gospodarka/news-przekop-mierzei-wislanej-wejdzie-w-kolejny-etap-podpisano-kl,nId,7295635#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome

W listopadzie ubiegłego roku NIK opublikowała raport dotyczący przekopu Mierzei Wiślanej. Izba zaznaczyła, że inwestycja znacznie przekroczyła granicę opłacalności, bo zamiast zakładanych 880 mln zł pochłonęła niemal 2 mld zł. Według NIK-u jest ona na ten moment "praktycznie bezużyteczna" i stanowi "kosztowną atrakcję turystyczną".

Z kolei w lipcu ubiegłego roku Urząd Morski w Gdyni informował, że od 18 września 2022 roku do 22 czerwca 2023 roku przez kanał żeglugowy na Mierzei Wiślanej przepłynęło łącznie 991 jednostek. To oznacza, że w okresie 278 dni, za które urząd podał wówczas dane, kanałem przepłynęło średnio 3,56 jednostki dziennie. 

Opublikowano
58 minut temu, Ulman napisał:

No co z tego ze wystawisz?  Większość jest głupia, zawistna i tak wytresowana  ze jak ktoś coś osiągnął to złodziej i spekulant.......

A ile procent tych co "coś osiągnęli" nie jest spekulantami? Cała giełda opiera się na spekulacji.

W dzisiejszych czasach ciężką pracą nic nie osiągniesz, trzeba być krętem i spekulantem.

• Like 2
  • Confused 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v