Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Roman176 napisał:

ty jesteś typowym pionkiem władzy nie wiem nie byłem ale sie wypowiem ale co mi podsuną mi  

Tiaaaaa, popluj sobie .....

Żeby  coś ogarnąć wystarczy mieć poukładane pod deklem i wystarczające dane. Ty się zawsze rozjeżdżasz jak zaczyna sie dyskusja o danych. Dobrze że ci się coraz częściej kulki zderzają to nie brniesz uparcie w stronę samozaorania.

Jak nie umiesz ogarnąć cyfr związanych z żeglugą po elbląskim bajorze to na szybko ci policzę

8000m długości x 100m szerokości x 10m głębokości = 8 mln metrów sześciennych czyli ok 12 mln ton. Z przekopu mierzei musieli wywieźć cos ok 1 mln ton czyli 12x mniej jak z pogłębiania tej sadzawki.

Na ciężarówkę wchodzi 20m3 czyli trzeba wywieźć  jakieś 400 tys.  ciężarówek .

Dotarło do ciebie?

Opublikowano (edytowane)

A w jakim celu dłubać 10.m w głąb , przecież wystarczy pogłębić do 5,5 - 6 m , kontenerowce tam nie będą pływać.Ponadko dlaczego używać ciężarówek skoro można to wodą przetransportować i usypać wyspę na Bałtyku ,kilka palm posadzić i emograntów tam osiedlić.😆

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano
20 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Romus ty nie rozumiesz co czytasz to co z tobą dyskutować ....PiS budował tam gdzie nie wolno trza było to rozbierać ..dopiero za PO wybrano prawidłowy przebieg ..prosty tekst o nie potrafisz zrozumieć 🤔wywaszczali za pis niepotrzebnie bo było to nielegalne ....PiS umoczył sporo kasy i nic tam nie powstało 🤣...wiadukty i nasypy skuli i wywieźli i przywrócili gole pole ..

boguś to jak pis wywłaszczał za cpk a platformie by sie oberwało ale oni też nie zmienili trasy tylko zrobiła to platforma 

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

a które pełnomorskie  statki maja zanurzenie 4-5m?

Z tego co kojarzę mowa była o takim właśnie pogłębieniu dla mniejszych jednostek- przekierowanych z innych portów ,co pozwoliłoby z kolei zwiększyć zdolności przeładunkowe w portach przystosowanych dla jednostek większych.

Opublikowano

No przecież przed chwilą PISałeś że to oni budowali stadiony a platforma tylko dokończyła🤣🤣🤣

56 minut temu, Roman176 napisał:

stadiony były budowane za pisu a kończyła platforma 

Tanie mieszkania budowali jak cholera, Izery miały już w 2025 roku jeździć a przekop mierzei miał przynieść lawinowy wzrost żeglugi i przeładunków w Elblagu. Niestety to nie wyszło bo Tusk im zabronił😁

• Haha 1
Opublikowano

brytyjskie media o praworządności tuska

Czy powinniśmy spodziewać się protestów ze strony Brukseli? Przecież Polacy są przyzwyczajeni do komentarzy Komisji Europejskiej na temat pilnej potrzeby przestrzegania praworządności w Warszawie. Bruksela często ostrzegała PiS, że Komisja „nie zawaha się podjąć działań w przypadku niezgodności z prawem unijnym”.
Kiedy Tusk nagina prawo, UE wydaje się patrzeć na to inaczej. W końcu to Tusk jako przewodniczący Rady Europejskiej przez pięć lat podejmował decyzje w Brukseli i nie ulega kwestii, że jego byli koledzy aprobowali jego kampanię na rzecz powrotu do władzy w Warszawie. W ciągu kilku godzin od objęcia urzędu Komisja Europejska ogłosiła, że uwolni ponad 100 miliardów euro funduszów, których wypłatę poprzednio zawieszono.

Co chce zrobić Bruksela: bronić praworządności czy popierać Tuska? Czynienie jednego i drugiego jednocześnie może być trudne. „Mamy wiele oczekiwań i z pewnością będziemy go wspierać w jego wysiłkach” – powiedział niedawno Johannes Hahn, europejski komisarz ds. budżetu. Przyznał jednak, że Duda ma prawo weta wobec wielu zmian, których UE oczekuje od Tuska. Co gorsza, Duda ma półtora roku do końca swojej kadencji. „Z pewnością nie będziemy czekać półtora roku” – powiedział Hahn. – „Dlatego uważam, że musi istnieć jakieś rozwiązanie”.

Deklaracja UE, że „nie będzie czekać” z obchodzeniem aparatu polskiej demokracji, nie tylko nie pomaga, ale pogrąża kraj w poważnej batalii konstytucyjnej. Generał-porucznik Sir Adrian Carton de Wiart, w okresie międzywojennym szef brytyjskiej misji wojskowej w Polsce, zauważył kiedyś, że: „Polska zawsze ma kryzys polityczny”. Teraz z pewnością wygląda na to, że taki kryzys istnieje i został skonstruowany przez Brukselę w ścisłej współpracy z Tuskiem.

Opublikowano
2 minuty temu, andrzej78 napisał:

Z tego co kojarzę mowa była o takim właśnie pogłębieniu dla mniejszych jednostek- przekierowanych z innych portów ,co pozwoliłoby z kolei zwiększyć zdolności przeładunkowe w portach przystosowanych dla jednostek większych.

Czyli z dużych statków przeładują na mniejsze i popłyną do Elbląga?

Opublikowano (edytowane)

Nie wszystkie jednostki określane są mianem ,dużych ,a nie o przeładunek chodzi a o przekierowanie ,aby małe nie blokowały nabrzeża.

17 minut temu, Bogdan_ja napisał:

PiS to durnie ...niczego nie potrafią tylko kraść 

O nie ......,jeszcze mówili aby gazociągu nie budować i co się okazało ?? 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Zaślepione głowy macie i to ostro . A jak tam Hanna Gronkiewicz wam się podoba i jej mąż , dobrze działali ?? Jak tam ofe? Amber gold? A sw adamowicz który nie wiedział ile mieszkań ma? A poczytajcie jak tanie Libię lotnicze powstawały i prezydenci trojmista te linie reklamowało , apropo stadionów poczytajcie jak miasto wydzierżawili za grosze dla grupi ITI

• Like 1
Opublikowano

To czemu PIS  przez 8 lat się tym nie zajął? Nie sprawdzili, nie oskarżyli, nie skazali? Ano pewnie dlatego że to ma służyć jako sPISkowe paliwo dla ciemnych mas.

6 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie wszystkie jednostki określane są mianem ,dużych ,a nie o przeładunek chodzi a o przekierowanie ,aby małe nie blokowały nabrzeża.

A  tak małe jednostki  to w ogole wpływają do Gdańska?

Opublikowano

Bo tak jak każda partia, w pierwszej kolejności upychali kolanem swoich na stołkach a potem patrzyli, co by tu można jeszcze ukraść

Tak samo robi teraz KO i trzecia noga

• Like 1
Opublikowano

Czemu nie robili ? A kto inny kiedykolwiek jak zaczął rządy to w pierwszej kolejności nagłaśniał afery poprzednika i wsadzał do więzienia? Niech pomyśle - nikt ??  Rudy przyjął strategie likwidacji konkurencji politycznej 

Opublikowano

No. A niemce masowo opancerzają samochody bo do nich ciapate szczelajo...

Ulman napisał:

No przecież przed chwilą PISałeś że to oni budowali stadiony a platforma tylko dokończyła🤣🤣🤣

56 minut temu, Roman176 napisał:

stadiony były budowane za pisu a kończyła platforma 

Tanie mieszkania budowali jak cholera, Izery miały już w 2025 roku jeździć a przekop mierzei miał przynieść lawinowy wzrost żeglugi i przeładunków w Elblagu. Niestety to nie wyszło bo Tusk im zabronił😁

Budowali. Tanie mieszkania są tak tanie, że szczelny dach jest w opcji no i Izery - jeżdżajo - Geely/Volvo przecież produkuje...

Opublikowano
24 minuty temu, masa24 napisał:

Rudy przyjął strategie likwidacji konkurencji politycznej 

A konkurencja polityczna odpowiedziała pozytywnie na jego apel i sama się likwiduje.:lol:Oczywiście wrzeszcząc że ich mordują.

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

Cpk to niszczenie ludzi ,zabieranie dorobku pół darmo ...a sobie to kabzy nabili a nic nie zrobione  ....sens tego będzie jak ten nieszczęsny przekop....klapa i tyle PiS  czego się nie dotknie to wszystko spierdolił bo to banda zlodzieji i oszustów .

To totalne głąby ekonomiczne 😲

No gdzie? Jak się nakomasuje ziemi to pod płaszczykiem cargo dla cpk panatoni nastawiałby magazynów... cpk byłoby nadal w budowie... tylko, że wybory noe poszły. Gdzieś to lotnisko dla LOT i Warszaaawy postawią - spokojna Twoja rozczochrana. Pomysł na tereny wzdłuż S2 już jest. Jeszcze musieliby wytargać pas z zasobów portów ale to zapewne odbywałoby się przez systematyczne skracanie.

Roman176 napisał:

nie w jaworzanie

Proszę Cię, zetrzyj rope. Mierzeje przekopali mając wszystko jako kiler a tu im ekolodzy przeszkadzają? Zaminowali? Kupili ekolodzy TM62 od imigrantów z Ukrainy, bo każdy miał jedną w świątecznym ubraniu, i zakopali...

andrzej78 napisał:

17 minut temu, Bogdan_ja napisał:

PiS to durnie ...niczego nie potrafią tylko kraść 

O nie ......,jeszcze mówili aby gazociągu nie budować i co się okazało ?? 

To blokowałyby śluzę - co to za głupoty?

Opublikowano
7 minut temu, DTaras napisał:

Zaminowali? Kupili ekolodzy TM62 od imigrantów z Ukrainy, bo każdy miał jedną w świątecznym ubraniu, i zakopali...

Do TM62 była jeszcze taka fajna zabawka wkładana pod minę a zapewniająca jej nieusuwalność.:lol:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v