Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
58 minut temu, dysydent napisał:

btw @mirro
uuu cena cebuli wali na pysk w dół co zaskoczony jestem jedynie tym że dopiero teraz ale złotówkę w małym hurcie trudno już dziś wydębić a w sezonie zbiorów kiedy powinna być najtańsza to po 2zł nie nadążaliśmy konfekcjonować.
Nam zostały pojedyncze tony to czort z tym; najwyżej jak spadnie jeszcze bardziej to pojedzie spowrotem na pole pod orkę którą zabronili w jesieni to akurat się przyda :D

Się jednak nasi z Kazachstanem wymienili? 

Jedyna szansa w tym roku że znowu na zachodzie Europy bedzie mokra długa wiosna i posadzić ani posiać nie zdążą. Ale to wszystko się wyjaśni jak nagle zaczną dzwonić z oferta dymki do sadzenia.

Miałem do jednego Dewulfa marchewkowego przystawkę do zbioru cebuli z rzędów pasować, ale mi się jakoś nie chce wyłazić. Ale jakby co to stoi ten dwurzędowy od ubiegłego roku z przystawką, więc chyba trza go będzie wystawić gdzie na ogłoszeniach. 

Edytowane przez mirro
Opublikowano
44 minuty temu, mirro napisał:

Się jednak nasi z Kazachstanem wymienili? 

Jedyna szansa w tym roku że znowu na zachodzie Europy bedzie mokra długa wiosna i posadzić ani posiać nie zdążą. Ale to wszystko się wyjaśni jak nagle zaczną dzwonić z oferta dymki do sadzenia.

Miałem do jednego Dewulfa marchewkowego przystawkę do zbioru cebuli z rzędów pasować, ale mi się jakoś nie chce wyłazić. Ale jakby co to stoi ten dwurzędowy od ubiegłego roku z przystawką, więc chyba trza go będzie wystawić gdzie na ogłoszeniach

oj i jeszcze warto z translacją na ukraiński pewnie by nie zaszkodziło gdzie pod spodem, tylko nie wiem czy wszystkie portale ogłoszeniowe bukfy tego narzecza obsługują?
ub roczny bezsens cenowy musiał zaowocować nadprodukcją czy tam w tych dżikich- czy kozich-stanach jak i tu u nas w Polsce o czym wiedziałem i nawet zgłupiałem gdy zapaści cen nie było jeszcze gdzie w sierpniu/wrześniu ub r.
bardziej opamiętali się nasi że pora zacząć opróżniać te ponad miarę ponapychane przechowalnie ale że dopiero teraz to świadczy o marnym pojęciu rynkowym polskich cebularzy. chi chi; a jeszcze w lipcu ub r prosto z pola ta zimówka co pokazywałem szła po czwórce a z pocałowaniem ręki po 3,5 nawet nie konfekcjonowana a jak chcieliśmy do trójki zjechać to handlarzyny nam linczem grozili :D

Opublikowano

"Jednym z naszych priorytetów było, żeby ten język niemiecki przywrócić. To jest też taki gest powracania do normalnych stosunków, jeśli chodzi o mniejszość niemiecką"
– powiedziała w czasie spotkania z przedstawicielami mniejszości niemieckiej wiceminister edukacji Katarzyna Lubnauer.

normalnych czyli poddańczych,

ale, żeby domagać się tego samego od niemców to nie można bo wtedy to nie będą normalne stosunki

polskim dzieciom ograniczyć naukę i zakazać zadań domowych a niemieckim dołożyć finansowanych przez polskę godzin nauki

pan musi być lepiej wykształcony niż parobek

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

cytat z racji kolejnej strony

19 minut temu, nie napisał:

"Jednym z naszych priorytetów było, żeby ten język niemiecki przywrócić. To jest też taki gest powracania do normalnych stosunków, jeśli chodzi o mniejszość niemiecką"
– powiedziała w czasie spotkania z przedstawicielami mniejszości niemieckiej wiceminister edukacji Katarzyna Lubnauer.

ale, żeby domagać się tego samego od niemców to nie można bo wtedy to nie będą normalne stosunki

polskim dzieciom ograniczyć naukę i zakazać zadań domowych a niemieckim dołożyć finansowanych przez polskę godzin nauki

cena wymiany władzy z maniaków wielkości na sługusów z kompleksem niższości

nie wiem którzy gorsi

z resztą; w dobie translatorów elektronicznych kwestie językowe coraz mniejszy problem niebawem niewart zaśmiecania umysłów uczniów obowiązkowym wkuwaniem narzecza o którym w domu nieraz słyszą że jest to bełkot wrogiego plemienia
a obiektywnie to no niby ma być ta xujnia jedną federacją i zazwyczaj w kazdej federacji jest jedno narzecze dominujące tzw urzędowe no bo skoro jedna centrala to i ... no i jaki ma być w tej xujni ten język wiodący? angielski? a jakim prawem jeśli brytole się zbrexitowali?

chę, jeden z głównych powodów niepowodzenia tego xujnego projektu - antypatie językowe

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano
18 minut temu, nie napisał:

ulman będzie zadowolony z dorastającej ciemnoty w Polsce , tylko czy Pan Niemiecki uzna go za pana Polskiego czy sługę . 

Opublikowano (edytowane)

Chińczyki pogodzą bo coraz więcej technologii niedościgłych i Polakom i Niemcom będzie opisanych krzaczkami i tu wreszcie się Polak z Niemcem zgodzi - takiej durnoty jak tysięcy hieroglifów żaden się nie będzie uczył - i tu wreszcie autentycznie międzynarodowo wewn xujni uznany wspólny mianownik - Europejczyk

marna to nadzieja ale zawsze jakaś dla projektu tej xujni - poczucie wspólnego zagrożenia

i jeszcze jedno spostrzeżenie - przez tysiące lat cywilizacji Azjaci nie potrafili skonstruować uniwersalnej symboliki fonetycznej dla pisma nawet nie dorównując poziomem do Starożytnej Grecji; nie wyartykułuję tego spostrzeżenia bo jest z gruntu rasistowskie ;)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

https://www.salon24.pl/newsroom/1355352,kolejna-porazka-sienkiewicza-w-sadzie-nie-pojdzie-latwo-z-likwidacja-polskiego-radia

Sąd rejestrowy oddalił wniosek o wpis likwidacji i likwidatora Polskiego Radio S.A. - poinformował szef KRRiT Maciej Świrski. To już trzecia decyzja sądu negatywna wobec posunięć ministra kultury Bartłomieja Sienkiewicza. Ten jednak wydał oświadczenie, w którym oznajmia, że nie zamierza respektować decyzji sądu.

Opublikowano
7 minut temu, dysydent napisał:

Chińczyki pogodzą bo coraz więcej technologii niedościgłych i Polakom i Niemcom będzie opisanych krzaczkami i tu wreszcie się Polak z Niemcem zgodzi - takiej durnoty jak tysięcy hieroglifów żaden się nie będzie uczył - i tu wreszcie autentycznie międzynarodowo wewn xujni uznany wspólny mianownik - Europejczyk

marna to nadzieja ale zawsze jakaś dla projektu tej xujni - poczucie wspólnego zagrożenia

Taka podkładka do federalizacji?

Opublikowano
5 godzin temu, galan99 napisał:

Rudy w Kijowie przywiezie 10 mil , ton pszenicy i wiele innych kontraktów na płody rolne z Ukrainy .

Donald Tusk na dworcu w Kijowie

Więcej jak pis przywiózł to już nikt nie da rady.

4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Czy w Kijowie rosnă brzozy? 

On pociągiem pojechał na torach nie rosną.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, gregor1284 napisał:

Taka podkładka do federalizacji?

gdyby takiej użyto to by miało to jakieś pozory sensu
tylko używane są wszystkie inne a o tej nie słyszałem bo każdy narodek europejski chce swoje interesiki forsować z językowymi włącznie i to zgubiło już niejedno imperium tak i zgubi to być może nawet zanim ono powstanie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Internetowy publicysta przekonywał, że resort "uległ naciskom niemieckich i holenderskich właścicieli upraw na Ukrainie oraz korupcyjnym naciskom ukraińskich oligarchów".

"Co na to wiceminister Kołodziejczak, który tak wrzeszczał w interesie polskich rolników? Panie Kołodziejczak, niechże się pan wypowie. Prawda to, czy ja zmyślam? Pozwoliliście od 15 stycznia na bezkarny i bezlimitowy napływ płodów ukraińskich do Polski czy nie? Proste pytanie Kołodziejczak. No kogutku, zapiejesz, czy nie?

• Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Praca domowa przy obecnym nasyceniu internetem i tak przestała spełniać swoje zadania. Ciekawe ile procent uczniów odrabia to samodzielnie ile wyszukuje gotowce w internecie. 

Tego to bym tak nie powiedział. Dzieciaki i zerówce czy pierwszej klasie dostawały szlaczki  do domu, aby rękę ćwiczyć, potem szereg liter, alby się z ołówkiem czy długopisem obeznały.  Jakieś to zadanie i cel miało, i nie było takie całkowicie złe. Takie właśnie zadania były w klasach pierwszych. Co tu z Internetu spisywać.  

• Like 2
Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Takie właśnie zadania były w klasach pierwszych. Co tu z Internetu spisywać.  

No przepraszam że nie wziąłem pod uwagę kolorowanek.:lol:

1 godzinę temu, nie napisał:

Skoro pozycjonujesz się jako parobek, to Twoja wola. Walcz dalej.

Opublikowano

Wicemarszałek Sejmu Krzysztof Bosak z Konfederacji zaproponował tzw. reset konstytucyjny, który miałby polegać na wybraniu składów Trybunału Konstytucyjnego, Sądu Najwyższego i KRS "jeszcze raz w atmosferze zgody". Do tych słów odniósł się w wywiadzie z "Super Expressem" prezydent Andrzej Duda. Stwierdził, że to "ciekawa propozycja" i jest gotów o niej rozmawiać.

https://wiadomosci.wp.pl/powolac-tk-i-sn-jeszcze-raz-jest-deklaracja-andrzeja-dudy-6987393569708800a?amp=1

Opublikowano
10 minut temu, Leszy napisał:

Tego to bym tak nie powiedział. Dzieciaki i zerówce czy pierwszej klasie dostawały szlaczki  do domu, aby rękę ćwiczyć, potem szereg liter, alby się z ołówkiem czy długopisem obeznały.  Jakieś to zadanie i cel miało, i nie było takie całkowicie złe. Takie właśnie zadania były w klasach pierwszych. Co tu z Internetu spisywać. 

dokładnie jak gadasz jeszcze wierszyki sie uczyć 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v