Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Patologia jest , w sejmie tak samo mieszkają gdzie indziej , niektórzy kandyduja z innych województw ,samorzady w stolicy kandydat na prezydenta stolica mieszka w Radomiu , powinno być urególowane prawnie przynajmiej dla posłów i senatorów kandydować z okregu gdzie się mieszka 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
W dniu 7.11.2024 o 16:13, mirro napisał(a):

To już zostało tu ustalone dawno. Sam się też przyznałem. Jestem gupi. 🤣 Dawaj łopatę.

Wojna to tylko element/przedłużenie polityki. Na jesień 2022 była szansa/okienko na to by powstrzymać Rosję. I nie wcale nie trzeba dojść do Uralu jak to debilnie raczyłeś zauważyć. Na skutek błędnych planów blitzkriegu (chociaż tam ocalenie kijowa i upadku ukrainy zahaczyło o niecałe 1000 żołnierzy z tego co pamietam) Rosja stanęła w obliczu braku żołnierzy na polu walki. To ten czas co Ukraina odzyskała liczne tereny, czy to na skutek opuszczenia pozycji (Chersoń) czy to na skutek uderzenia ukraińców w "pustkę". Po tym Putin ogłosił częściową mobilizację (oficjalnie 300k poborowych, znając życie ze 2-3x więcej) Jednakze w tzw międzyczasie, Ukraina gdyby nie działania opóźniające pomoc ze strony USA (finansowa, militarna, know-how wywiadowcze) i polityczny sprzeciw mogłaby na skutek licznych militarnych sukcesów zachwiać pozycją Putina i zmusić do rozmów by ocalić reżim. A morale i bitność jednostek ukraińskich jak i społeczeństwa w tym okresie osiągnęła szczyt, szczyt zmarnowany przez wszystkich. Jednakże w interesie USA ta wojna ma być jak serial, a serial musi trwać. Bo to wzmacnia gospodarkę USA (przejęcie części rynków weglowodorów od Rosji, eksport uzbrojenia, osłabianie Rosji i UE itd) Na wiosnę a raczej lato 2023 Rosja juz przetrwała czarny czas, zmobilizowała dodatkowych żołnierzy, wybudowała umocnienia na froncie, rozwaliła tamę by zmniejszyć długość efektywną tegoż i w konsekwencji ukraina połamała sobie zęby na tej śmiesznej swojej kontrofensywie na którą w tym momencie było juz za późno, przynajmniej na tym kierunku co nacierali

12 godzin temu, hubertuss napisał(a):

Trzaskowski będzie kandydatem i tyle. Ale widzę wyborcom pisu spodobał się Sikorski. Ciekawe czy jak by ewentualnie został kandydatem to czy by głosowali hehe?

A słychać wycie to najlepsza odpowiedź na chamstwo Romka.

No nie dziwię się, że pisiorom spodobał się Sikorski to taki sam szaleniec jak oni, jak ktoś chce byśmy byli w wojnie lub stacjonowali na Ukrainie to niech głosuje na sikorkę.

BTw wycie to słychać w stanach jak Trump zrobił miazgę z Hariss jak wychodzi z wyników.

Ja mam do ciebie jedno pytanie @hubertuss. Kilka miesięcy temu stwierdziłeś, że teraz w kraju rządzą ci mądrzy, więc powiedz mnie prostemu zjadaczowi chleba w czym objawia się ta mądrość, że Polska wolała zagłosować za cłami na chińczykow, za co oni wstrzymali 2 czy 3 inwestycje w Polsce. Jaki to nasz przemysł motoryzacyjny chronią te cła, czyżby rząd chciał wprowadzić tą nieszczęsną Izerę Morawieckiego? Nawet tutaj niemcy nas wydymali bo nie byli za.

W dniu 7.11.2024 o 16:50, Ulman napisał(a):

To akurat nie jest nic nowego. Ten sztuczny twór nigdy nie miał przyszłości.

Hmm ale tak samo mawiaja/mawiali Niemcy i Rosjanie o Polsce, ba Angole w sumie temu wtórowali. Ze to państwo tymczasowe, chory człowiek europy itp. Czy tak samo mówisz o Kurdach np?

Uważam że nacja która nie potrafi zdobyć niepodległości nie zasługuje na nią, ale jednak Ukraińcy ją mieli w swej historii kilka razy. Brunatny szowinizm jaki propagujesz jest w tym wypadku bez pokrycia, a i zawsze godny potępienia.

Jeśli stwierdzisz, że odpowiesz, to może coś więcej merytorycznie niz standardowe przerzucanie wysiłku na rozmówce, jakie prezentujesz od kilku miesięcy bo to w twoim wykonaniu regres na forum, (rozumiem, że czasem ręce opadają, ale to nie zwalnia nas z wysiłku)

• Like 1
  • Thanks 2
Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał(a):

Patologia jest , w sejmie tak samo mieszkają gdzie indziej , niektórzy kandyduja z innych województw ,samorzady w stolicy kandydat na prezydenta stolica mieszka w Radomiu , powinno być urególowane prawnie przynajmiej dla posłów i senatorów kandydować z okregu gdzie się mieszka 

Dodam - gdzie się mieszka minimum 2-3 lata

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Takeda napisał(a):

No nie dziwię się, że pisiorom spodobał się Sikorski to taki sam szaleniec jak oni, jak ktoś chce byśmy byli w wojnie lub stacjonowali na Ukrainie to niech głosuje na sikorkę.

BTw wycie to słychać w stanach jak Trump zrobił miazgę z Hariss jak wychodzi z wyników.

Ja mam do ciebie jedno pytanie @hubertuss. Kilka miesięcy temu stwierdziłeś, że teraz w kraju rządzą ci mądrzy, więc powiedz mnie prostemu zjadaczowi chleba w czym objawia się ta mądrość, że Polska wolała zagłosować za cłami na chińczykow, za co oni wstrzymali 2 czy 3 inwestycje w Polsce. Jaki to nasz przemysł motoryzacyjny chronią te cła, czyżby rząd chciał wprowadzić tą nieszczęsną Izerę Morawieckiego? Nawet tutaj niemcy nas wydymali bo nie byli za.

Już ci tłumaczę. Inwestycje Chińczyków w budowę samochodów w PL polegały na tym, że fabryka np w Bielsku Białej miała być montownią samochodów z części przywiezionych z Chin. Chińczykowi nie opłaca się produkować samochodu w UE bo praca u nas jest za droga. Fabryka potrzebna była jedynie do zmontowania np do gotowej kompletnej karoserii zawieszeń i silnika jak kiedyś robiło daewoo w FSO. I mamy samochód wyprodukowany w UE nie objęty cłami itd. Ale z tanich chińskich części wyprodukowanych w Chinach. Niby fajnie tani smaochód co chcieć.

Ale taka montownia i wprowadzanie na rynek tanich produktów powoduje, ze takie firmy jak np vw który ma bardzo dużo zakładów produkujących części w PL CZ i wielu innych krajach EU straci rynek. A za nim stracą i producenci tych części w PL. Polska jest np największym w EU producentem baterii do aut elektrycznych  Części wyprodukowane w PL można znaleźć nawet w takich autach jak Ferrari nie mówiąc o pospolitych vw czy innych. Dlatego polski rząd zamiast poprzeć jedną fabrykę i nie narazić się chińczykom wolał poprzeć masę innych fabryk dających prace naszym rodakom. Za cłami nie głosowały kraje które nie mają u siebie fabryk ani samochodów ani części.

Inwestycje chińskie nie są takie fajne bo to często są furtki do zalania rynku tanimi produktami których nie produkuje obywatel danego kraju nie ma z nich pracy i pieniędzy a może je jedynie kupować co pokazałem na przykładzie samochodów. Z tym samym dokładnie walczy USA i Trump. Z tym, że oni jeszcze chcą walczyć z markami z Europy jak BMW Audi czy MB. Bo te z kolei są konkurencją dla ich przemysłu motoryzacyjnego w klasie wyższej.

Edytowane przez hubertuss
  • Thanks 1
Opublikowano

Zwolennicy PO z tego forum kogo popieracie , Trzaskowskiego czy Sikorskiego ? ten pierwszy to typowy lewak a Sikorski umiarkowany liberał jak bym miał wybierać to bardziej bym się skłaniał na Sikorskiego bo ostatnio nie gada od rzeczy a Trzaskowski cóż , wypisał dzieci z lekcji religii , kazał pochować krzyże z urzędów , preferuje marsze LGBT a jest przeciwko marszom patriotycznym to jego jedyne zasługi .

• Haha 1
Opublikowano

Generalnie 11 go listopada to nie jest marsz patriotyczny w Warszawie a ro***erducha. Patrioci nie demolują miasta i nie szukają okazji do bitki z policją  Na koniec podatnik zarówno Warszawy jak i Polski będzie musiał za ten burdel zapłacić. Poza tym z tego co mi wiadomo marsz się jednak odbędzie. A Trzaskowski odmawiał bo gamonie celowo lub z głupoty składały wnioski z błędami formalnymi lub przed terminem.

Opublikowano
4 minuty temu, hubertuss napisał(a):

Poza tym z tego co mi wiadomo marsz się jednak odbędzie. A Trzaskowski odmawiał bo gamonie celowo lub z głupoty składały wnioski z błędami formalnymi lub przed terminem.

ty jesteś rzecznikiem Trzaskowskiego? czy preferujesz na to stanowisko? 🙆‍♂️

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Mariusz2903 napisał(a):

Zwolennicy PO z tego forum kogo popieracie , Trzaskowskiego czy Sikorskiego ?

Zadałeś  zbyt trudne pytanie by dostać   odpowiedz , zbieranina składa się z 15 partyjek . Tusk namaści jednego z nich te prawybory to przykrywka że mają coś do powiedzenia inni .

Roman  Giertych napisał list do partyjniaków by wybrali - Radka Sikorskiego .

Cytuję .

Roman Giertych uważa, że lepszym kandydatem jest Radosław Sikorski. "Żyjemy w świecie, w którym skończył się czas sympatyczniejszych zwycięzców. Kamala Harris była o 1000 razy bardziej sympatyczna niż Trump, a jednak przegrała. W trudnych czasach ludzie szukają twardych przywódców" — argumentuje

Trzaskowskiemu wypomina zbytnią lewicowość. "Sikorski ma większe szanse, gdyż jego wizerunek publiczny nie jest tak wychylony w lewo. Czasem niesprawiedliwie, ale media z Trzaskowskiego zrobiły kandydata bardziej centrolewicowego niż centrowego" pisze Giertych

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Takeda napisał(a):

Wojna to tylko element/przedłużenie polityki. Na jesień 2022 była szansa/okienko na to by powstrzymać Rosję. I nie wcale nie trzeba dojść do Uralu jak to debilnie raczyłeś zauważyć.

Nie debilnie, tylko ironicznie. 

3 godziny temu, Takeda napisał(a):

mogłaby na skutek licznych militarnych sukcesów zachwiać pozycją Putina i zmusić do rozmów

Nie ma takiej opcji. Tam to w taki sposób się nie odbywa. jako wnikliwy obserwator powinieneś to zauważyć. Taki kraj, tacy ludzie i taki Putin.

Edytowane przez mirro
Opublikowano
27 minut temu, Mariusz2903 napisał(a):

Zwolennicy PO z tego forum kogo popieracie , Trzaskowskiego czy Sikorskiego ? ten pierwszy to typowy lewak a Sikorski umiarkowany liberał jak bym miał wybierać to bardziej bym się skłaniał na Sikorskiego bo ostatnio nie gada od rzeczy a Trzaskowski cóż , wypisał dzieci z lekcji religii , kazał pochować krzyże z urzędów , preferuje marsze LGBT a jest przeciwko marszom patriotycznym to jego jedyne zasługi .

Ze względu na słowa sikorskiego o dożynaniu watahy poparcia mojego nie otrzyma i zapewne w kampanio wyborczej te slowa będą wyciągane . Poczynania Trumpa mogą mieć kilku % wpływ na wybory w Polsce bo jakby Polscy żołnierze zostali wyslani z misją pokojowa na Ukraine to troche się pozmienia raczej kandydat PIS nie ma szzans w tej chwili na wygraną ale czas pokaże . 

Opublikowano

ogladalem kilka programow o tych inwestycjach chinczykow. z początku pieknie to wyglada, a potem okazuje sie,ze lokalsi tam wcale nie pracują. tworza jakieś getta, zamkniete strefy. przywożą chinczykow, do pracy. mozna powiedziec, ze dla nich to jak odkupienia kawalka panstwa,na zawsze. polska jako panstwo nic z tego by nie miala.chinczycy to nie sa dobrzy ludzie !

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, jarecki napisał(a):

Ze względu na słowa sikorskiego o dożynaniu watahy poparcia mojego nie otrzyma i zapewne w kampanio wyborczej te slowa będą wyciągane

Fakt, nie dotrzymał słowa w tej prostej kwestii.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Siedzacybyk napisał(a):

ogladalem kilka programow o tych inwestycjach chinczykow. z początku pieknie to wyglada, a potem okazuje sie,ze lokalsi tam wcale nie pracują.

Aaaa "Izera" już nie nazywa się "Izera" tylko PingPong.image.png.2f90afb463150c6d8d1dc4118c881680.png

12 minut temu, jarecki napisał(a):

bo jakby Polscy żołnierze zostali wyslani z misją pokojowa na Ukraine to troche się pozmienia

Jak trza będzie to pojadą, bo taka robota.

Opublikowano
4 godziny temu, Takeda napisał(a):

Hmm ale tak samo mawiaja/mawiali Niemcy i Rosjanie o Polsce, ba Angole w sumie temu wtórowali. Ze to państwo tymczasowe, chory człowiek europy itp. Czy tak samo mówisz o Kurdach np?

Uważam że nacja która nie potrafi zdobyć niepodległości nie zasługuje na nią, ale jednak Ukraińcy ją mieli w swej historii kilka razy. Brunatny szowinizm jaki propagujesz jest w tym wypadku bez pokrycia, a i zawsze godny potępienia.

Jeśli stwierdzisz, że odpowiesz, to może coś więcej merytorycznie niz standardowe przerzucanie wysiłku na rozmówce, jakie prezentujesz od kilku miesięcy bo to w twoim wykonaniu regres na forum, (rozumiem, że czasem ręce opadają, ale to nie zwalnia nas z wysiłku)

Dobrze napisane ale wątpię żeby ten kacapski rozumek cokolwiek z tego wyciągnął...

• Like 1
Opublikowano
Mariusz2903 napisał:

Jak są zwolennicy to chyba pójdą za wolą idolą - co nie?

Opublikowano
15 godzin temu, Ulman napisał(a):

Szukanie jest mocną stroną tylko w połączeniu z rozumieniem tego co się czyta. Ty nie rozumiesz więc zdolnosci w szukaniu nie maja żadnego znaczenia bo ci wnoszą tylko jeszcze gorszy bajzel pod beretem. 

Czytałeś w ogóle ten link który zamieściłem?  A może oni nie kłamią tylko tobie sie jak zwykle popieprzyło? Przeszło ci to przez myśl? 

No ale skoro to ty masz rację to może masz teporię czemu wszystkie portale ekonomiczne tak samo kłamią. 

nie dawno ten sam portal pisał ze bezrobocie jest coraz gorsze jak 2014 roku ........... ale wyborca rudego poczuł watr w skrzydłach 

Opublikowano
Takeda napisał:

A morale i bitność jednostek ukraińskich jak i społeczeństwa w tym okresie osiągnęła szczyt, szczyt zmarnowany przez wszystkich

Tego no... Ja żem wolałem bym nie aby wówczas Ukraina osiągnęła ów sukces... Ale w 2023 na jesień już by mogli se wygrać.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v