Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, Ulman napisał(a):

czemu twierdzisz że Orban to kumpel Putina? 

bo tak mówią w tvn :D 

a to, że przez lata orban i tusk byli w jednej partii w eu to się peowcom wyprało z mózgu, ich zdolności poznawcze tego nie przetwarzają

że najwięksi przyjaciele tuska  macron, merkel i scholz ciągle spotykają się z putinem i do niego wydzwaniają to też tvn wyprał peowcom z mózgu 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, 6465 napisał(a):

Co nie zmienia faktu że Orban jest kumplem Putina w Europie zaraz po Łukaszence. 

A czemu głowy państw Polski Europy i Ameryki spotykają się z prezydent Izraela Natanjachu? Przecież to większy terrorysta jak Putin

Edytowane przez Wpaw
Opublikowano
36 minut temu, Ulman napisał(a):

i co mu z tego przyjdzie? 

już zapomniałeś? :D 

23 godziny temu, Ulman napisał(a):

Orban jest bardzo sprawnym politykiem a przede wszystkim biznesmenem. Na nikogo się nie obraża nie pali za sobą mostów. Obstawiam następujący scenariusz - zaczyna się nasza prezydencja i Orban coś bardzo szybko od naszych wytarguje by jeszcze przed wyborami móc im wydać Romanowskiego bo tego mocno potrzebują. 

Opublikowano (edytowane)

na krytyce samorządności cokolwiek ugra? Orban jest zbyt pragmatyczny by zajmować sie takimi pierdołami jak samorządność w Polsce

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Wpaw napisał(a):

A czemu głowy państw Polski Europy i Ameryki spotykają się z prezydent Izraela Natanjachu? Przecież to większy terrorysta jak Putin

A kto zaproponował ukrywanie netanjahu przed aresztowaniem które wydał Międzynarodowy Trybunał Karny?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał(a):

na krytyce samorządności cokolwiek ugra? Orban jest zbyt pragmatyczny by zajmować sie takimi pierdołami jak samorządność w Polsce

gdy sprzedajne ............ z brukseli będą besztać węgry za wydumany brak praworządności to będzie ich wysyłał na drzewo tzn. do polski 

Opublikowano

Janusz Schwertner - jeden z najwierniejszych onetowskich sługusów tuska
Nieprawdopodobną ewolucję przechodzą przedstawiciele obecnej koalicji rządzącej - od udzielania pomocy migrantom na granicy do określania tych ludzi mianem „bydła”. Teraz zostaje jeszcze do zrobienia konferencja prasowa i oskarżenie ich o zoofilię. Straszliwa hipokryzja.

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

gdy sprzedajne ............ z brukseli będą besztać węgry za wydumany brak praworządności to będzie ich wysyłał na drzewo tzn. do polski 

A jego besztanie obchodzi za***iście 🤣

Opublikowano
1 minutę temu, nie napisał(a):

Gdy kurek z pieniędzmi dla Węgier zostanie zakręcony, to Orban sam właduje Romanowskiego na pokład samolotu i odeśle go do Polski xD 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

to Orban sam właduje Romanowskiego na pokład samolotu i odeśle go do Polski xD 

Eeeeee tam. Pan Janusz Kowalski po niego pojedzie.

10 minut temu, nie napisał(a):

Teraz zostaje jeszcze do zrobienia konferencja prasowa i oskarżenie ich o zoofilię.

No niestety. Tej konferencji już nie da się odzobaczyć. Poszło w eter.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Piotr Zaremba

Ucieczka Marcina Romanowskiego nie wygląda dobrze, a na dokładkę wpycha PiS w ramiona prorosyjskiego Victora Orbana. Jednak po ludzku trudno tej ucieczki nie rozumieć. Prokuratorskie akcje Tuska i Bodnara to parodia praworządności. Sytuacja, kiedy jedno państwo Unii Europejskiej udziela azylu politykowi z innego państwa tejże Unii, jest nie lada sensacją.
W tym przypadku sam chór polityków obozu rządzącego domagających się przed kamerami aresztowania byłego wiceministra sprawiedliwości wskazuje na polityczną naturę tego postępowania. Prym wiódł tu premier Donald Tusk orzekający o winie i formułujący kwalifikacje prawne na platformie X (dawniej Twitter). Czy taka atmosfera może być opisywana jako praworządna?
Zarazem, choć ta ucieczka nie wygląda dobrze, napiszę dobitnie: Romanowski ma o tyle rację, że jego areszt, a potem ewentualnie proces, byłby spektaklem niewiele mającym wspólnego z praworządnością. Dowodziło tego już przetrzymywanie przez wiele miesięcy księdza Olszewskiego i urzędniczek. Dowodzi też formuła zarzutów prokuratorskich.
Jego aresztowanie miało być częścią gigantycznej akcji represyjnej zarządzanej tydzień po tygodniu przez samego premiera, a mechanicznie sterowanej przez ministra Bodnara. To skądinąd zabawne. Bodnar na początku swojego ministrowania zapowiadał takie zmiany w wymiarze sprawiedliwości jak oddzielenie urzędu prokuratora generalnego od stanowiska ministra czy skracanie długości aresztów tymczasowych. System miał być zliberalizowany. Dziś nic z tych zapowiedzi nie zostało.
Jeśli to są standardy praworządnego państwa, to ja jestem nastoletnią baletnicą. Z tego punktu widzenia patrząc, ciężko domagać się od Marcina Romanowskiego "męczeństwa". Nie jest bohaterem z mojej bajki, raczej banalnym politycznym załatwiaczem. Ale nawet załatwiaczowi trudno życzyć takiego traktowania, jakie spotkało księdza Olszewskiego i panie z ministerstwa. Dawny bojownik o prawa człowieka Adam Bodnar patronuje dziś bardzo brzydkim praktykom. Nie zanosi się na, to aby przestał.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, nie napisał(a):

Ucieczka Marcina Romanowskiego nie wygląda dobrze, a na dokładkę wpycha PiS w ramiona prorosyjskiego Victora Orbana. Jednak po ludzku trudno tej ucieczki nie rozumieć.

Ja tam ją rozumiem. I jest właśnie skutkiem działań Pana Romanowskiego. Mógł się postawić i nie uczestniczyć w tym procederze. Mógł też złożyć dymisję. Dokonał wyboru.

Opublikowano
15 minut temu, galan99 napisał(a):

Kto ma mieć to wszystko czyja własność  ?.

Twoja, moja i każdego kto potrafi ją utrzymać z zachowaniem wyraxnie określonych granic gdzie się czyja kończy, wzglądnie niezłym wynalazkiem są spółki akcyjne ale tu też państwo nie powinno mieć prawa być posiadaczem jakichkolwiek akcji. Nawet tzw własność spółdzielcza powinna mieć i ma priorytety decyzyjności zarządzania.
Państwowe to jest niczyje i nigdy nawet elementarnej obrony przed dewastacją nie będzie miało <zwłaszcza w kulturach takich jak polska gdzie "informatorstwo jest pejoratywnie...
a co ja się będę rozpisywał jeśli wiem że Ty to i tak doskonale wiesz i owo pytanie to była tylko podpucha, co - jak widać - nawet Ci wyszła

• Like 1
Opublikowano
43 minuty temu, Ulman napisał(a):

wróćmy do tematu - Orban jest kumplem Putina bo ma z nim kontakty? To się nazywa rozsądna polityka 

Bo Orban chce robić interesy tanio kupić drogo sprzedać.

46 minut temu, 6465 napisał(a):

A kto zaproponował ukrywanie netanjahu przed aresztowaniem które wydał Międzynarodowy Trybunał Karny?

Kto?

Opublikowano

Dysydent po tym poscie wyżęj domyslam się żę w Boga to Ty nie wierzysz 😆 , teoria sobie a praktyka sobie . Bez odpowiedniego wsparcia państwa nic więcej nie da się zrobić i tu niechodzi mi o Polske ale o większość świata 

Opublikowano
29 minut temu, Ulman napisał(a):

Taaaaa, sPISek jest wszędzie😄

Pis naciągał prawo był krzyk konstytucja. Tusku naciąga. Nie ma problemu.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jarecki napisał(a):

Dysydent po tym poscie wyżęj domyslam się żę w Boga to Ty nie wierzysz 😆 , teoria sobie a praktyka sobie . Bez odpowiedniego wsparcia państwa nic więcej nie da się zrobić i tu niechodzi mi o Polske ale o większość świata 

no raczej twórcy Stanów zjednoczonych Ameryki Północnej ateistami nie byli a to właśnie na podobnych do opisanych przeze mnie zasadach zbudowali jeszcze do dziś największą potęgę planety.

z resztą co innego wiara w Boga a co innego Bogu (a co mówić człowiekowi i to jeszcze na urzędzie :P ) i jedno wcale nie musi być tożsame z drugim

prześledź historie wszelkie dostępne wszelkich znanych cywilizacji; najwięcej państwa w kazdej z nich było na tuż przed ich upadkami

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Rozmowy o polityce oczami rolników w 2026 roku, kontynuacja tematu z 2025 roku

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v