Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, jacus napisał(a):

chlopaki ze wschodniopolskich wsi rozmawiaja o polskim przemysle-ktorego na oczy nie widzieli...

Jeszcze kilka lat rządów rudego to i Ty nie zobaczysz "polskiego przemysłu".🤪

Opublikowano
nie napisał:

Rząd zdecydował o przesunięciu pieniędzy z KPO, które były dedykowane na produkcję leków, na inny cel. Przedstawiciele branży farmaceutycznej nie kryją rozczarowania decyzją. Polska wycofała się ze starań o środki z Krajowego Planu Odbudowy na komponent wsparcia infrastruktury lekowej, w tym wytwarzania substancji czynnych (API). 

podziękowania dla po-łgłówków

"Przedstawiciele branży farmaceutycznej nie kryli, że wykorzystanie środków rzeczywiście może być problematyczne, jednak decyzja o wyrzuceniu projektu do kosza ich zaskoczyła"

Roman176 napisał:

Romek. Obajtek kupił sobie długi i dzienniki z lokalną strukturą. To był zakup z gruntu konsumpcyjny. Z czym się nie zgadzasz? Już od kwietnia Ruchu niema a gazety to wrzód, który długo będzie bolał. Ceny prądu zaś idą w kierunku cen o których pisałem ja i chyba mirro. Mrożenie ich i wciskanie na tej podstawie ludziom pomp ciepła to był wał na skalę naszych czasów. Zobacz jak się teraz to sprzedaje.

Opublikowano

American Jewish Commitee wezwało typowanego na nowego premiera Litwy lidera socjaldemokratów Gintautasa Paluckasa do zerwania rozmów koalicyjnych z partią "Świt nad Niemnem", ostrzegając, że „AJC i wielu naszych przyjaciół w USA" nie mogłoby takiego rządu wspierać.

jacy mocni się czują 

--------------

Radosław Sikorski
Uważam, że ustawianie pochodzenia żony kandydata jako tematu w wyborach prezydenckich jest niedopuszczalne. 
Wbrew insynuacji red. Olejnik nie jesteśmy krajem antysemitów.
Od TVN i Warner Bros./Discovery żądam przywrócenia standardów dziennikarskich.

wojna w po się rozkręca 👏 

Opublikowano
8 godzin temu, Siedzacybyk napisał(a):

moze nie trafilem, ale jakie mamy firmy polskie produkujace leki, nie majace kapitalu koncernow zachodnich? sama produkcja to jak w vw czy oplu. jesli sprzedamy takiek to rozliczenie z firma matka np w szwajcarii. my mamy produkowac i sprzedawać je , ale rozliczenia by byly krajowe. wtedy zarobimy, nie same podatki pracownicze i jego pensja. w kraju gdzie bezrobocia nie ma, kolejne miejsca pracy to import rownolegly -juz chyba lekarzy i prawników 😃

Geupa Adamed

Opublikowano
10 godzin temu, jarecki napisał(a):

TYLKO nie mając produkcji dla kogo orlen ma produkować oleje ? w wojsku już lataja ciężarowe merce , na polach traktory zachodnie i czołgi abrams , samochody importowane to wszystko wymaga olejów dedykowanych , Wlejesz olej z orlen do mercedesa do silnika lub skrzyni ? i 50 % oleje drozsze . 

Jeśli ma napisane że spełnia warunki normy MB to wleję. A we wojsku i tak specyfikaxja obowiązuje MIL-SPEC. 

5 godzin temu, nie napisał(a):

Radosław Sikorski
Uważam, że ustawianie pochodzenia żony kandydata jako tematu w wyborach prezydenckich jest niedopuszczalne. 
Wbrew insynuacji red. Olejnik nie jesteśmy krajem antysemitów.
Od TVN i Warner Bros./Discovery żądam przywrócenia standardów dziennikarskich.

wojna w po się rozkręca 👏 

Pan Sikorski I Ty wyciągneliście błędne wnioski. 

Opublikowano

Oleje mają swoje specyfikacje i nie jest ważne jakiego producenta, albo spełnia wymogi specyfikacji, albo nie. Poza tym - Orlen czy Lotos produkują oleje dla wielu firm, blendowane, czyli sprzedawane z logo tych firm. I to nawet marek premium.

Akurat oleje Orlen , po wchłonięciu Lotosu, są bardzo dobre jakościowo , tyle, że teraz nie mają konkurencji  na rynku krajowym i podnieśli ceny.

Opublikowano
18 minut temu, jahooo napisał(a):

Akurat oleje Orlen , po wchłonięciu Lotosu, są bardzo dobre jakościowo , tyle, że teraz nie mają konkurencji  na rynku krajowym i podnieśli ceny.

Niech podnoszą dalej, jak się ceny zrównają z olejami zachodnimi to będzie pełno klientów na oleje Orlenu ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Niech podnoszą dalej, jak się ceny zrównają z olejami zachodnimi to będzie pełno klientów na oleje Orlenu ...

Już się prawie zrównały, zawsze brałem z Lotosu, niestety, w tym roku Fusch

6 minut temu, jacek1296 napisał(a):

Jeśli nie tajemnica, to jakie to firmy?

Przyznam, że nie pamiętam, szwagier pracuje w hurtowni, kiedyś mi sprzedał ciekawostkę, nie wnikałem.

Opublikowano
4 minuty temu, jahooo napisał(a):

Już się prawie zrównały, zawsze brałem z Lotosu, niestety, w tym roku Fusch

U mnie Ursusy na Turdusie, ale jeśli cos lepszego będzie niewiele droższe to może się zmieni.

Opublikowano
Roman176 napisał:

20 minut temu, DTaras napisał(a):

Obajtek kupił sobie długi i dzienniki z lokalną strukturą

ale to było 4 lata temu 

I 4 lata były plecy bo z plecakiem kupił. Czego nie rozumiesz?

mirro napisał:

Jeśli ma napisane że spełnia warunki normy MB to wleję. A we wojsku i tak specyfikaxja obowiązuje MIL-SPEC. 

Na stronie MB jest lista olejów, które spełniają poszczególne normy. Chyba niema oliwy co tego nie spełnia. W zasranych BMW masz co chwila innego eLeL-a. Ja i tak zmieniam częściej przez co leję wg uznania. A czy to oliwa z estrów, gazu ziemnego czy innych cudów to sapsów i tbnu ma akurat tyle co trzeba jak jest w C2. Zatem biere wg SAE 5W lub 0W i szlag motoru nie trafia. Z tą lekkobieżnością oliwy to też już poszło za daleko moim zdaniem. Bo skoro smar wyrabia się ze smarowaniem góry na zimno to po grzyba z tym przeginać? Aby producent silnika ma tylko lepiej. Na dowód tego wspomniane BMW podaje oleje: "odpowiednie pod względem technicznym". O.

Opublikowano

jahooo napisał:

Przyznam, że nie pamiętam, szwagier pracuje w hurtowni, kiedyś mi sprzedał ciekawostkę, nie wnikałem.

A śwagier się nie rozpędził? Bazy brał niegdyś i shell i exxo ale czy gotowe oliwy? Niewiem.

Opublikowano
Godzinę temu, DTaras napisał(a):

Na stronie MB jest lista olejów, które spełniają poszczególne normy. 

Znajdziesz takie coś z Orlena   norma MB 228.61    5W -30

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

U mnie Ursusy na Turdusie, ale jeśli cos lepszego będzie niewiele droższe to może się zmieni.

z tym lepszym to bywa i tak, że się pogorszy. Bowiem oliwy idą łeb w łeb z materiałami, z których motur jest wykonany. To bym uważał.

Opublikowano
1 minutę temu, jarecki napisał(a):

Znacie sprawe Szeremiety z IO ? Jak ktoś chce to 18 minuta filmu

No nie bardzo ma to coś wspólnego, bo przeciwniczka była przy narodzinach uznana za kobietę. Ma chorobę która powoduje nadprodukcję męskich hormonów, ale tego przy narodzinach taki Trump nie wykryje ...

• Haha 1
Opublikowano
Andrz_ napisał:

Godzinę temu, DTaras napisał(a):

Na stronie MB jest lista olejów, które spełniają poszczególne normy. 

Znajdziesz takie coś z Orlena   norma MB 228.61    5W -30

A zmieniasz wg Merca czy czy co rok?

Opublikowano

Z resztą: wszystko masz w SAE. Skoro .61 dopuszcza 5W to. spokojnie HTHS 3.5 obleci czyli 5W40 w C2 spokojnie nasmaruje ten motur. Jak była afera z VW to mieli zarzut, że do testów olej rozcieńczano oliwę olejem napędowym aby olej stał się lekkobieżny. Teraz nie rozcienczają jeno leją wodę 0W i tyle.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v