Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Ekologia powiadasz.

Pamiętam jak kilkanaście lat temu wprowadzono obowiązek wliczenia w koszt produktu kosztu utylizacji opakowania. A co mamy?

Ano jest u mnie zbiórka folii , bb i opon.

Cennik 15zł netto za kg bb i folii, 100 lub 130zł za oponę rolniczą.

To za co ta opłata skoro towar na miejsce muszę dowieźć a za utylizację zapłaciłem w nawozie.

A ekologia wygląda tak że robi się wysypisko które w weekend ulega samozapłonowi

Opublikowano
11 minut temu, jahooo napisał:

ja nie potrafię zrozumiec narracji ani jednych ani drugich

ekologia zawsze była w społeczeństwie,a le te naciski obecnie odnoszą odwrotny skutek, ludzie się od ekologii odwracają

a wystarczy wprowadzić zachęty do działania ekologicznego, jak na przykład zniżka za śmieci dla osób kompostujących bioodpady, to chyba jedyne sensowne działanie w ostatnim okresie

tak samo z lgbt, ich sponsorzy zaczynają się od nich odwracać, bo społeczeństwo nie chce nachalnej indoktrynacji i słupki w sondażach wyraźnie to pokazują, dlatego tez nasz rząd milczy w tym temacie, aby nie drażnić społeczeństwa

Raporty co innego powiadają upraw ekologicznych przybywa w POLSCE .

https://foodfakty.pl/rolnictwo-ekologiczne-w-polsce-raport-ijhars

Opublikowano

Chodzi mi o większą tolerancje , jak idzie dwóch facetów trzymając sie za ręke to jest ich sprawa , nie wiem jak teraz ale dobrych kilka- kilkanascie lat temu był to niebezpieczne zachowanie bo mogli dostać ,, bęcki '' 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

Raporty co innego powiadają upraw ekologicznych przybywa w POLSCE .

https://foodfakty.pl/rolnictwo-ekologiczne-w-polsce-raport-ijhars

to, że gospodarstwa ekologiczne obejmują około 0,5 miliona hektarów, nie znaczy, że na takiej powierzchni prowadzona jest uprawa ekologiczna, bo gospodarstwo o powierzchni 30ha może mieć, i zazwyczaj ma, 0,5 do 1ha upraw ekologicznych, a reszta tradycyjne, a do statystyk wlicza się całą powierzchnie, a nie powierzchnię upraw stricte ekologicznych

1 minutę temu, jarecki napisał:

Chodzi mi o większą tolerancje , jak idzie dwóch facetów trzymając sie za ręke to jest ich sprawa , nie wiem jak teraz ale dobrych kilka- kilkanascie lat temu był to niebezpieczne zachowanie bo mogli dostać ,, bęcki '' 

tolerancja nie oznacza akceptacji, to się po prostu ludziom opatrzyło, co nie znaczy, że akceptują do końca takie osoby

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, jahooo napisał:

to, że gospodarstwa ekologiczne obejmują około 0,5 miliona hektarów, nie znaczy, że na takiej powierzchni prowadzona jest uprawa ekologiczna, bo gospodarstwo o powierzchni 30ha może mieć, i zazwyczaj ma, 0,5 do 1ha upraw ekologicznych, a reszta tradycyjne, a do statystyk wlicza się całą powierzchnie, a nie powierzchnię upraw stricte ekologicznych

Jak podają  do dopłat  na ekologię wiedzą ile  wydaja certyfikatów . Rolnicy uprawiają dopłaty ekologiczne nie kiedy do 3 tyś za 1 ha .

Tych upraw przybywa nie ubywa .

Płatności w ramach Interwencji Rolnictwo ekologiczne w kampanii 2024
  Szacowane stawki płatności [zł/ha]
Podstawowe uprawy sadownicze 3 105 2 534
Uprawy jagodowe 2 495 2 786
Ekstensywne uprawy sadownicze 1 326 1 899
Małe gospodarstwa z uprawami ekologicznymi 1 640 2 213
Edytowane przez galan99
Opublikowano

Ja miałem w tym roku wejsc w ekologie ale nie pykło od przyszłego roku planuje , wszedł bym w tym roku ale mam troche bydła na uwięzi hodowane i  nie przechodziła mi dopłata do TUZ  wynosi 1 tys . do ha jak ma się przeżuwacze .

Opublikowano
8 minut temu, galan99 napisał:

Jak podają  do dopłat  na ekologię wiedzą ile  wydaja certyfikatów . Rolnicy uprawiają dopłaty ekologiczne nie kiedy do 3 tyś za 1 ha .

Tych upraw przybywa nie ubywa .

Płatności w ramach Interwencji Rolnictwo ekologiczne w kampanii 2024
  Szacowane stawki płatności [zł/ha]
Podstawowe uprawy sadownicze 3 105 2 534
Uprawy jagodowe 2 495 2 786
Ekstensywne uprawy sadownicze 1 326 1 899
Małe gospodarstwa z uprawami ekologicznymi 1 640 2 213

certyfikat nie podaje, ile jest upraw ekologicznych, tylko zlicza całą powierzchnię gospodarstwa, poczytaj dokładnie

Opublikowano

Ok certyfikat nie podaje

Ale ile ha do dopłat w ramach ekologi mają a tych stale przybywa . Ludzie chcą uprawiać dopłaty nie uprawy , nie kiedy Rolnictwo konwencjonalne nie wypracuje tak dużego zysku jak dopłata ekologiczna . Królowa Urszula szybko przestawi Polskie rolnictwo na ekologie i zmniejszy się produkcja w Polsce cel zostanie uzyskany .

Opublikowano

Nie ściemniaj .

Słyszałem kazanie gdzie sprawy gospodarcze nie słyszałem .

9 minut temu, Ulman napisał:

Rozumiesz o czym mówi?

To w Polskim Sejmie niech przedstawia .

Wielu powie że kościół oddzielić od spraw Państwowych .

Opublikowano

Bartłomiej Sienkiewicz: Środowiska ochrony praw człowieka to ludzie odklejeni od rzeczywistości, ich poziom manipulacji i fałszu jest niebywały. To, co mówi AnnaBlaszczak z amnestyPL to fałszywy ton moralnego oburzenia. 

jak gadali na pis to byli cacy, ale jak gadają to samo na po to są fałszywi manipulanci :D 

----------------------

"Być może doszło do pomyłki, zaniedbania. Ważne są intencje”. Bodnar o sprawie Gajewskiej i darowizny

minister sprawiedliwości i prokurator generalny usprawiedliwia przekręty swoich ludzi 🤮

----------------------

człowiekiem od ścigania przekrętów pis jest mecenasa, który jest podejrzewany o wyprowadzenie ze spółki 92 mln 🤮

---------------------

dyrektorami w pge zostają ludzie z prokuratorskimi zarzutami o wyrządzenie szkody majątkowej w wielkich rozmiarach w innej państwowej spółce orlen

--------------------

W zeszłym roku Koalicja Obywatelska zapowiedziała likwidację Polskiej Fundacji Narodowej.
Zmieniła zdanie. PFN zostanie, tylko wymienieni zostają ludzie na stanowiskach.

nowy tydzień - nowe dymanko :D  :D 

Opublikowano
5 minut temu, Kowalsky30 napisał:

Byłbym zapomniał wam powiedzieć. Wczoraj przy kolacji babka powiedziała, że jak Mastalerek będzie kandydował to muszę ją zawieźć do wyborów. Przy okazji i ja na niego zagłosuję

Myślisz, że błazen zastąpi błazna. Ten Mastalerek taki sam cyrkowiec jak Duda. Widziałeś ostatnie przemówienie Dudy jakie miny robił? On jest normalny czy lubi udawać klauna?

Opublikowano (edytowane)

Bo i tak wygra. Za to widać Morawietzky mocno zdesperowany stara się jeszcze być kandydatem kampania i wygrana ocaliła by go przed prokuratorem i odsiadką. Bo nie wiadomo czy angielski więzień nie pęknie no i nie wiadomo co Szopa zezna jak go w końcu złapią.

Edytowane przez hubertuss
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v