Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jacek1296 napisał:

Ale odkrycie. Przez kilka lat pisaliśmy "żadnych 500plus i podobnych" to pisowcy się wściekali. 

Polskie dzieci są gorsze ?. od Niemieckich , Francuskich czy  Holenderskich .

Inwestycja w dzieci nie jest stratą .

Oszczędności poszukać w rolnictwie dopłatach , krowa , świnia ,prosie , strączkowe suszowe , mrozowe  dopłata do zboża .każda  złotówka  wydana w błoto .

Tusk dewastuje ochronę zdrowia pieniędzy niema .

Porodówki częściowo do likwidacji i ograniczenie funduszy .

https://www.facebook.com/watch/live?ref=watch_permalink&v=3197023050485851

1 godzinę temu, racyl napisał:

458753348_986992646802507_5321817531015332315_n.jpg

@racyl dokąd jedziesz ?.

Paliwa drożeją a miało być tak tanio co się stało ?.

Edytowane przez galan99
Opublikowano

500 plus to nic innego jak wtloczenie pieniedzy w gospodarke, choc jestem raczej zwolennikiem zmniejszenia podatku. mówili,ze nie da sie zmniejszyc do 10 %, bo budzet, bo unia nie wyraza zgody. obsluga podatki pit jest b. kosztowna. mozna by ja bylo wyzerowac. nie potrzeba byloby 500 ani 800. oczywiscie straciliby niepracujacy, najmniej zarabiajacy i rolnicy. zawsze jednak obnizenie podatkow pobudza gospodarke. mamy 12 %, moznaby wrocic ze skaldka zdrowotna do odliczenia i klopot bylby z glowy. zabierajc 500 czy 800 nalezaloby jednak zadbac o dzieciz domu dziecka, oraz takie z patologicznych rodzin. u nas kuleje mocno opieka MOPS, trzeba byloby to poprawic.

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, dysydent napisał:

oj taki znalazłem tak na szybko ale rzeczywiście jest zmanipulowany
bodaj by OX wyzerowali na odtwarzalności populacji ale by poniżej zera 

Nie widzę tu problemu ,bo wykres jakich wiele , kwestia przyzwyczajenia ,a poćwiczyć można zerkając na notowania cen na Matif-ie.😏

Opublikowano
2 godziny temu, Siedzacybyk napisał:

500 plus to nic innego jak wtloczenie pieniedzy w gospodarke, choc jestem raczej zwolennikiem zmniejszenia podatku. mówili,ze nie da sie zmniejszyc do 10 %, bo budzet, bo unia nie wyraza zgody. obsluga podatki pit jest b. kosztowna. mozna by ja bylo wyzerowac. nie potrzeba byloby 500 ani 800. oczywiscie straciliby niepracujacy, najmniej zarabiajacy i rolnicy. zawsze jednak obnizenie podatkow pobudza gospodarke. mamy 12 %, moznaby wrocic ze skaldka zdrowotna do odliczenia i klopot bylby z glowy. zabierajc 500 czy 800 nalezaloby jednak zadbac o dzieciz domu dziecka, oraz takie z patologicznych rodzin. u nas kuleje mocno opieka MOPS, trzeba byloby to poprawic.

500+ ma dwa wymiary. Komunistyczny bo PIS uważa że  trzeba zabierać najbogatszym by dawać nierobom i szantaż , bo mogli straszyć że jak nie będą rządzić , to inni im to zabiorą.  Zapytaj Romana , galana albo innego pisowskiego wielbiciela - od razu powiedzą że jakby obniżyli podatki to najwiecej zyskaliby zamożni a przecież według lewicowej logiki to im trzeba zabierać jak najwięcej bo to wróg klasowy, wyzyskiwacze, spekulanci, cwaniacy itd

Opublikowano

obnizenie podatkow sciaga rowniez osoby, ktore chcą sie w polsce rozloczac. pis tego nie zrobi, bo wola marchewke- 500 +, PO tego nie zrobi ,bo bylaby to konkurencja dla zachodnich sasiadow, u ktorych obciążenia sa ogromne. stoimy po pas w gównie, a unia nam mowi, ze musimy dbac o czyste powietrze!!!

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

.  Zapytaj Romana , galana albo innego pisowskiego wielbiciela - od razu powiedzą że jakby obniżyli podatki to najwiecej zyskaliby zamożni a przecież według lewicowej logiki to im trzeba zabierać jak najwięcej bo to wróg klasowy, wyzyskiwacze, spekulanci, cwaniacy itd

Zamożni to mogą być koledzy zachodu czyli Niemcy tam włada Królowa wszystkich co nalezą do  Unii .

Niemca czy Francji bogactwo dla innych zielony ład . @Ulman nie będziesz konkurencją dla Niemca najlepiej jakbyś nie uprawiał roli dostałbyś medal od Królowej za dobre sprawowanie i posłuszeństwo . Wybrani 15 paź dopilnują żeby tak się stało .

Czym są gorsze dzieci Polskie od Niemieckich że nie mają mieć 500 + czy teraz 800 +.

W 2024 roku Kindergeld w Niemczech wynosi 250 euro miesięcznie na każde dziecko .

We Francji rodzice mogą liczyć na pomoc państwa w postaci 171 euro miesięcznie dla rodzin z maksymalnie dwojgiem dzieci. Przy trzecim dziecku kwota wzrasta do 297,72 euro, natomiast czwórka i więcej dzieci to świadczenie w wysokości 464,94 euro.

Ile wynosi zasiłek rodzinny na dziecko w Holandii w 2024 roku .

Dzieci do 5 lat — 279,49 euro.

Dzieci od 6 do 11 lat — 339,38 euro.

Dzieci od 12 do 18 lat — 399,27 euro.

W Polsce wedle @Ulman  DZIECI NIE POWINNI NIC DOSTAWAĆ POLSKIE DZIECI SĄ NIC NIE WARTE .

11 godzin temu, Ulman napisał:

500+ ma dwa wymiary. Komunistyczny

Czy to czysta komuna wymienionych Krajach ?.

Czym są gorsze dzieci Polskie od Niemieckich że nie mają mieć 500 + czy teraz 800 +.

W 2024 roku Kindergeld w Niemczech wynosi 250 euro miesięcznie na każde dziecko .

We Francji rodzice mogą liczyć na pomoc państwa w postaci 171 euro miesięcznie dla rodzin z maksymalnie dwojgiem dzieci. Przy trzecim dziecku kwota wzrasta do 297,72 euro, natomiast czwórka i więcej dzieci to świadczenie w wysokości 464,94 euro.

Ile wynosi zasiłek rodzinny na dziecko w Holandii w 2024 roku.

Dzieci do 5 lat — 279,49 euro.

Dzieci od 6 do 11 lat — 339,38 euro.

Dzieci od 12 do 18 lat — 399,27 euro.

Niby taki killer, a jednak ręka mu drży. W swej wojnie z PiS premier Donald Tusk ma coraz więcej wahań.

Pięknie opisane .

KnJk9lQaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1b

"SW". Kaczyński dostanie pieniądze? Tusk zaczyna się bać USA i Unii

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Siedzacybyk napisał:

obnizenie podatkow sciaga rowniez osoby, ktore chcą sie w polsce rozloczac. pis tego nie zrobi, bo wola marchewke- 500 +, PO tego nie zrobi ,bo bylaby to konkurencja dla zachodnich sasiadow, u ktorych obciążenia sa ogromne. stoimy po pas w gównie, a unia nam mowi, ze musimy dbac o czyste powietrze!!!

my tego też nie zrobimy a nawet nie pozwolimy nikomu jeśli by próbował bo większość z nas jest beneficjentami tego systemu jako zwykłe pasożyty typu cała budżetówka, emeryci w części emerytury dotowanej z budżetu a w sumie składki tzw zusowskie też są przymusowym haraczem tak że emeryci pierwszofilarowi bez wyjątku, kolejna grupa tu szczególnie na temat to rolnicy dopłaciarze czyli ci tzw nietowarowi, oczywiście wszyscy siepacze systemu typu policja i wszelkie tzw służby przynajmniej w sferze egzekucji tzw obowiązków skarbowych i podobna nadbudowa która siłę oferuje przeciwko pełnej zarządzalności owocami efektywnej pracy tych co jeszcze efektywnie czymś na prawdę pożytecznym się jeszcze zajmują co nawet i ci za bardzo nie są zainteresowani rozwaleniem systemu bo liczą że redystrybucja ich akurat potraktuje łagodniej niż konkurencję a redystrybuowane pieniądze przecież budują popyt wszak i darmozjady są klientami którzy kupują i płacą a kogo obchodzi że zaspokajają potrzeby de facto osobników które są tkanką rakową w społeczeństwie choć tu nie wszyscy z wyżej wymienionych "darmozjadów" takową są bo i funkcje społeczne pozawytwórcze są też potrzebne tyle że nie wszystkie w jadnakowym stopniu i tu wachlarz jest od potrzebności do szkodliwości i trudno ocenić w owej skomplikowaności systemu którzy to którzy gdzie już dawno zatracono zdolność ich rozróżnienia a system nadal tylko się coraz bardziej komplikuje o czym świadczy choćby skala komplikacji ledwie początu jego opisu gdzie nawet zarysu pełnego nie ująem a już jest po za granicą zrozumiałości

w myśl zasady - najgenialniejsze są najprostsze z rozwiązań jakie dla danego zadania są możliwe to system przekroczył już poziom durnia i sam się juz nie uleczy bo ze składników tego systemu praktycznie nikt już nie jest tym zaintewresowany.
Dostrzegają to różne z zewnątrz putiny, kimy i sami nie wiemy nie tylko kto ale i ilu jeszcze i któryś z takich nawet prawem przypadku kiedyś trafi i jednym uderzeniem dobije i przejmie schedę po tym syfie ...
Czy nie lepiej aby tę zgniliznę dobił ktoś spośród nas niż z zewnątrz skoro ktoś już musi?
coraz więcej z nas zadaje sobie to pytanie tylko może jeszcze tak wprost nie wyartykułowane

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Świat nie został zbudowany dzięki pracy tylko dzięki grabieży wyzysku .

Ważniejszą w historii świata była grabież upodlenia , zachodnie kraje tego bardzo nie lubią jak ktoś o tym powiada .

Masowe ludobójstwa historia ostatnich 1000 lat to historia niewolnictwa 

Czy tak wiele się zmieniło w obecnym czasie raczej nie .

@dysydent co ty chcesz zmieniać świat ?.

Tu masz jak działa Amerykańska  demokracja ty chcesz to zmienić w imię czego ?.

https://www.facebook.com/reel/468651162663034

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

a gdzie ja napisałem że w ogóle można coś zmienić?

co najwyżej można próbować przewidzieć zmiany; nic więcej bo to samoistne i o nazbyt dużej skali procesy aby były w jakikolwiek sposób sterowalne

to że mam motykę (a nawet kilka) i widzę słońce jeszcze o niczym nie świadczy xD
co najwyżej jak słońce wyjdzie zza chmur to wiem że czas na użycie tych motyk przeciwko chwastom ;)

ps
ile razy Ci mam przypominać że nie mam dostępu do szajs-zbuka i nie zamierzam mieć  @galan99

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

system w naszym kraju to utopia, tego sie nie da uratowac. przykład, chca podnieść wiek emerytalny kobiet( choc tusk zapieral sie, jak żaba błota ,ze nigdy tego nie zrobi, ale kto krolowi zabroni) ale policja i wojsko ma prawa po 15 latach!!! wszyscy wolaja-system sie wali!!! ale swietych krow sie nie rusza: polocja,wojsko,prokuratorzy,sedziowie. wspomne tylko o unikaniu placenia podatku przez markety, latwo to zrobic, wystawiaja fakture licencyjna z raju podatkowego, opiewajaca na prawie taka kwote jak dochod roczny. pos chcial podatku obrotowego, ale wymiekl. ludzie krzyczeli,zezaplaci klijent, dlaczego nie krzycza ze klijent placi w malych prywatnych sklepikach? u dentysty, weterynarza,kosmetyczki, szewca????????? mialbyc maly, 1%,a jaki krzyk,bo pieknie rozliczylby ich z podatku. handel to w panstwie 30% dochodu, jesli nie placa podatku to drenuja panstwo. a ze ktos musi placic,skladamy sie na podatki marketow my wszyscy. 500+ to nie jest zly pomysl, moze 300 na poczatek, teraz 500,ale jako forma zasilku rodzinnego dla ludzi pracujacych. nie wazne ile zarabiasz,masz pracować. albo umarzanie z podatku , masz dzieci to na kazde dziecko rocznie 10 tys zwrotu, albo robiny podatek kaskadowy, kazde dziecko obniza go o 5%, 12 wyjsciowy, zdrowotna w odpisie, mazde dziecko -5, po drugim zostaje 2%. ddla 3 i nast dopiero doplata 😎 hehe musze zastać premierem!!! 😂

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, Siedzacybyk napisał:

500+ to nie jest zly pomysl, moze 300 na poczatek, teraz 500

Masz jakieś dzieci w wieku "zasiłkowym"? bo ja nie (ostatni "wyrósł" dokładnie na miesiąc przed wprowadzeniem) i nawet nie wiem czy teraz jest te 500 czy 800 i nawet się nie trudziłem dowiadywać. Teraz do mnie to dotarło że mnie to nie interesowało i pytanie powyższe takie na marginesie, niezobowiązujące do odpowiedzi

a że ten zasiłek jest uzasadniony i konieczny w obecnym systemie to się nawet ktoś o tak liberalnych poglądach gospodarczych jak ja musi zgodzić właśnie dlatego że ten system nie jest liberalny.
Nie bardzo mi chce się uznać że zniesienie osłon przed pazernym fiskalizmem akurat dzieci przyspieszy upadek tego systemu bo nie takimi środkami widział bym osiąganie jakichkolwiek celów. Nie mniej generowanie stref nędzy im większych tym szybciej doprowadzi do wybuchu którego na teraz próżno by symptomów szukać ale właśnie owo uśpienie czujności aparatczyków tym szybciej przyniesie im zgubę im będzie większe.

Próbują uciekać w retorykę strachu wojennego i jak na razie zdaje to egzamin ale gdy większość uzna że największym wrogiem jest ich własne państwo to będzie tego państwa większym zagrożeniem niż wróg zewnętrzny bo kto zechce bronić coś co go zniszczyło.
Polscy władcy zdają się tego nie rozumieć i słyszy się hasła - "nie zamierzam tyrać na czyjeś dzieci" choć bardziej prawdziwe było by - nie zamierzam kraść ... przynajmniej w ustach tych którzy to pierwsze najgłośniej krzyczą.
Jeśli rodzicom w haraczu fiskalnym odbiera się okolice trzech czwartych tego co uczciwie zarobią to jak możemy oczekiwać by chciał ktoś być tak głupi i w takim systemie chciał być uczciwy?

zatem krzyczymy różne hasła typu choćby i - więcej dopłat, zasiłków czy roli państwa i koło się zamyka a ta spirala ma swój punkt przewagi siły odśrodkowej nad rozsądkiem i chyba właśnie teraz jest on przekraczany

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, dysydent napisał:

Masz jakieś dzieci w wieku "zasiłkowym"? bo ja nie (ostatni "wyrósł" dokładnie na miesiąc przed wprowadzeniem) i nawet nie wiem czy teraz jest te 500 czy 800 i nawet się nie trudziłem dowiadywać. Teraz do mnie to dotarło że mnie to nie interesowało i pytanie powyższe takie na marginesie, niezobowiązujące do odpowiedzi

a że ten zasiłek jest uzasadniony i konieczny w obecnym systemie to się nawet ktoś o tak liberalnych poglądach gospodarczych jak ja musi zgodzić właśnie dlatego że ten system nie jest liberalny.
Nie bardzo mi chce się uznać że zniesienie osłon przed pazernym fiskalizmem akurat dzieci przyspieszy upadek tego systemu bo nie takimi środkami widział bym osiąganie jakichkolwiek celów. Nie mniej generowanie stref nędzy im większych tym szybciej doprowadzi do wybuchu którego na teraz próżno by symptomów szukać ale właśnie owo uśpienie czujności aparatczyków tym szybciej przyniesie im zgubę im będzie większe.

Próbują uciekać w retorykę strachu wojennego i jak na razie zdaje to egzamin ale gdy większość uzna że największym wrogiem jest ich własne państwo to będzie tego państwa większym zagrożeniem niż wróg zewnętrzny bo kto zechce bronić coś co go zniszczyło.
Polscy władcy zdają się tego nie rozumieć i słyszy się hasła - "nie zamierzam tyrać na czyjeś dzieci" choć bardziej prawdziwe było by - nie zamierzam kraść ... przynajmniej w ustach tych którzy to pierwsze najgłośniej krzyczą.
Jeśli rodzicom w haraczu fiskalnym odbiera się okolice trzech czwartych tego co uczciwie zarobią to jak możemy oczekiwać by chciał ktoś być tak głupi i w takim systemie chciał być uczciwy?

zatem krzyczymy różne hasła typu choćby i - więcej dopłat, zasiłków czy roli państwa i koło się zamyka a ta spirala ma swój punkt przewagi siły odśrodkowej nad rozsądkiem i chyba właśnie teraz jest on przekraczany

Taka normalność nastał .

https://www.facebook.com/watch/?ref=saved&v=858176989413986

Od 2 min . Teraz powinien być zadowolony .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

Ty chcesz mnie wqrwić tym szajs-zbukiem czy masz na tyle mało jakiegokolwiek pojęcia aby cokolwiek chcieć?
na cytacie ze mnie linkiem do tego syfu odpowiadasz w cztery posty zaraz po

1 godzinę temu, dysydent napisał:

ps
ile razy Ci mam przypominać że nie mam dostępu do szajs-zbuka i nie zamierzam mieć @galan99

no w sumie
po użytkownikach tego syfu wiele oczekiwać nie można i czego ja się czepiam? :P

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Grześ znowu nadaje, sorry ale każdy kto uważa tego typa za idola, kogoś godnego zaufania lub jako poważnego polityka, niech przywali sobie cegłą w łeb z całej siły bo gorzej już z jego głową być nie może....

0ddcc991ee989efba087f73ca92dac7ce18f229567df50019dd36ec54e054c8b.png

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, andrzej78 napisał:

Nie widzę tu problemu ,bo wykres jakich wiele , kwestia przyzwyczajenia ,a poćwiczyć można zerkając na notowania cen na Matif-ie.😏

przegapiłem Twoją odpowiedź i dopiero teraz...

otóż jest problem i to duży w tym wykresie który to wykres jest permanentną bzdurą i sprzecznością względem cyfr na tym wykresie bo z grafiki wynika że spadek był o co najmniej 90 może nawet 95%
Zrodlo8.jpg

i w najlepszym wypadku można by taką manipulację nazwać statystycznym wyrwaniem z kontekstu
kierunek trendu wprawdzie właściwie wskazuje ale w nieadekwatnej skali

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v