Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 godzin temu, Roman176 napisał:

Może być zdjęciem przedstawiającym 3 osoby i tekst „Parlament Europejski przegłosował rezolucję, która zmusza każde państwo unijne, w tym Polskę, do stałego finansowania Ukrainy w wysokości c najmniej 0,25% PKB rocznie! Europosłowie Konfederacji byli przeciw! To niedopuszczalne, by UE kazała nam BEZWARUNKOWO wydawać pieniądze polskich podatników na na inne państwo!”

Kraje UE zrobią zrzutkę dla UA , aby mogli wydać kasę na amunicję i sprzęt wojskowy . Oczywiście Niemieckie firmy zbrojeniowe , szczególnie w dziedzinie produkcji  amunicji pozyskały ostatnio kasę z UE na rozwój , dlatego interes ruszy pełną parą.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, mirro napisał:

Z tego wynika, że PZPR była najbardziej prawicową partią z możliwych. Żadnych zmian nie dopuszczano.:lol:

zatem to byli .. są to co najwyżej konserwatyści

prawica toto nie była bo kradli i zniewalali pełną gębą wcale nie ukrywając że na chama i z własnej woli, prawica kradnie i gwałci "z woli i za przyzwoleniem Boga" i nawet przedstawia na to dowody najczęściej na piśmie gdy i pzpr i POgrobowcy już nie muszą na chama bo mają historyczne zaplecze i mogą mówić że oni to kradną bo nie ma z przeszłości dowodów aby Bóg miał coś przeciwko temu za dowód wskazując że nikt z pzpr nie poniósł żadnej kary, niczego mu nie odebrano z łupów a wręcz sobie jeszcze tych łupów przysporzył zanim zdechł lub niebawem zdechnie i tak to potomkowie sług które wyrżnęły swoich panów niebawem stali się sami kolejnymi panami
do wyrżnięcia? no jeszcze im tylko jakiegoś boga brakuje i spełnią wszelkie warunki ale wymyślą sobie, wymyślą; że nawet nie muszę podpowiadać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

dawny podział na prawicę , czyli konserwatystów, zwolenników najpierw króla, potem ogólnie władzy jako takiej zastanej, przeciwników reform, przeciwników wolności osobistej, zwolenników niewolnictwa,

oraz lewicy - przeciwników jedynowładztwa królów, zwolenników zmian ogólnie pojętych, demokracji, maksymalny interwencjonizm państwa, odebranie obywatelom wolności ekonomicznej i osobistej - "państwo wie lepiej, co obywatelowi potrzeba"

to gdzieś się zatraciło, jedni i drudzy z uporem maniaka dążą to tego, aby obywatel nie miał nic, nic nie posiadał i o niczym nie decydował

obie strony dążą do komunistycznej utopii, promując Marksa i Engelsa w czystej postaci

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jacus napisał:

kogos jeszcze dziwi wynik pis-u w szpitalach psychiatrycznych ???

....

sugerujesz że kolejne bóstwo wywiedzie się z branży psychiatrycznej?
no jak by tak się zastanowić; jedna z niewielu dziedzin wymykająca się Nauce i naprawdę trzeba wiary aby uznać psychiatrę za mądrzejszego od pacjenta

o ile rozumiesz o co mi chodzi?

zaś co do Obajtka to jeszcze nie czytałem linka i ew w osobnym wpisie

jestem pewien że nie masz pojęcia co zlinkowałeś bo na petroeksperta to mi nie wyglądasz co i ja też nie uzurpuję sobie jakiejkolwiek w tym fachowości i artykuł może być manipulacją.
Tak samo wierzę Obajtkowi jak tym ekspertom co upichcili dane do tego piśmidła

chociaż wiesz co to i po co to te olefiny?

gdybyś wiedział (bo teraz netem się podeprzesz) to byś jakiejś psychiatrii z chemią organiczną nie mieszał

co Ty masz z tą psychiatrią?
wszystkie tematy do niej sprowadzasz. Tym lepiej dla takich obajtków bo kto nam zagwarantuje że teraz jeszcze kto gorszy ich nie podmienił?
jeśli mają takich i na takim poziomie adwersarzy

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

wiec jak twoim zdaniem ocenic kogos kto od rana do wieczora a czesto w nocy wstawia posty od czapy ??

albo kogos kto jako komentarze wstawial kilka razy .   zwykla kropke 

wejdz na strone pkw i sprawdz wyniki ostatnich wyborow w dowolnym szpitalu psychiatrycznym i wtedy bedziesz wiedzial o co mi chodzi..

Opublikowano

Napiszę tak : to że koszty inwestycji rosną i trzeba je korygować na przestrzenia lat to ostatnio normalka . To że w obecnym czasie jest delikatny kryzys , zastój w gospodarce i spadek popytu - zdarza się . Że obecna ekipa ma "swoich " opiniotwórców " to ostatnio widać i słychać na każdym kroku. Ale inwestycja będzie oddana za kilka lat, a raczej gorzej już nie będzie. Dodatkowo UE już się przygląda importowi z Chin i przemyśla nad wprowadzaniem dodatkowych ceł co skutecznie może ograniczyć tamtejszy import . Akurat inwestycja Olefiny może być konkurencją dla runku petrochemicznego w Chinach , a nawet alternatywą w razie nieprzewidzianych problemów z dostawami .

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, jacus napisał:

wiec jak twoim zdaniem ocenic kogos kto od rana do wieczora a czesto w nocy wstawia posty od czapy ??

albo kogos kto jako komentarze wstawial kilka razy .   zwykla kropke 

wejdz na strone pkw i sprawdz wyniki ostatnich wyborow w dowolnym szpitalu psychiatrycznym i wtedy bedziesz wiedzial o co mi chodzi..

oczywiście że wiem o co Ci z psychiatrykami chodzi i nawet jako religię wskazałem całkiem jak dla głupców niegłupia ale czy linia olefin jest niepotrzebna czy tylko fatalnie zbilansowana a konieczna dla samodzielności surowcowej regionu by chińskiego przemysłu nie tuczyć a może nawet i potrzebna i dobrze była zbilansowana tego nie rozstrzygniemy analizując poziom komentarzy na forumach gdzie kto chce i co chce pisze a coraz więcej tym kimś jest też co a nie kto bo boty zdominowały cały internet i co? bota też chcesz do psychiatryka wysyłać?

sądząc po oficjalnych artykułach w przecież nie najniższego lotu szmatławcach możemy jako ignoranci jedynie wnioskować że ktoś chce uwalić w Polsce produkcję komponentów do tworzyw sztucznych, chemii organicznej w tym pestycydów czyli filar surowcowy ale już przetwórczy gospodarki produktu przetworzonego a nie prymitywnej rabunkowo rolniczo eksploatacyjnej w której - wiele wskazuje - Polska nadal pozostanie

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
23 minuty temu, dysydent napisał:

a coraz więcej tym kimś jest też co a nie kto bo boty zdominowały cały internet i co? bota też chcesz do psychiatryka wysyłać?

Iiiiiiii dlatego piekłu Dantego trza dorobić jeszcze jeden krąg, Tym razem dla Botów.:lol:

33 minuty temu, andrzej78 napisał:

Akurat inwestycja Olefiny może być konkurencją dla runku petrochemicznego w Chinach , a nawet alternatywą w razie nieprzewidzianych problemów z dostawami .

Oj to już Puławskie Azoty se modernizację przeprowadziły i teraz robią jakąś częścią mocy, że o widmie niewypłacalności nie wspomnę. I co się stało że się ze.rało?

Opublikowano

a co się miało stać? okrężną drogą ruskie nawozy do Polski napływały w jednej trzeciej ceny nawet z drugiej ręki. znaczy Azoty ceny podniosły trzykrotnie jak im sankcje poblokowały gaz z rosji a ruskie pozostały po starych cenach i ... na dodatek xujnia domiary węglowe co raz to podnosi
rosja się kupy trzyma nie dla tego że taka silna i mądra a że ma idiotów za przeciwników i nadal nie wiadomo kto kogo głupotą prześcignie w drodze do upadku

Azoty to tylko ofiara tej głupoty po wszystkich stronach, nie pierwsza i nie ostatnia

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

https://www.facebook.com/reel/1967527637003873

Niestety, mądrość  unijna polega na tym, że wypycha sie całą produkcję "gdzieś"

Jak się nic nie produkuje, to ni ema emisji CO2, tylko czy  o to chodzi ? A aby ktoś kupił europejskie wyroby, musza być one konkurencyjne cenowo, a wobec nakładania kolejnych podatków jest to nie do wykonania. Ten "Titanic" idzie na dno a orkiestra ciągle gra.

Ci, co zrzucają szalupy, tak jak UK, dziś są wyśmiewani, może chwilowo jest im gorzej, ale zachowają życie, a ci, co zostaną, pójdą na dno.

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
2 godziny temu, dysydent napisał:

a co się miało stać? okrężną drogą ruskie nawozy do Polski napływały w jednej trzeciej ceny nawet z drugiej ręki. znaczy Azoty ceny podniosły trzykrotnie

Ojoj, to polskie rolniki patriotycznie nie szturmowały bram zakładów aby kupić nawóz z Puław? Nie zrozumieli że to dla ich dobra ta trzykrotna podwyżka? Że to ograniczanie sprzedaży po autoryzowanych punktach też z myslą o nich? No i jak żyć, kiedy lud nieświadomy ideowo?:lol:

2 godziny temu, jahooo napisał:

może chwilowo jest im gorzej, ale zachowają życie, a ci, co zostaną, pójdą na dno.

Eeeeee tam. Pod tym Titanikiem woda płytka. A jak orkiestra dobrze gra, to nikt nawet nie zwróci uwagi że siedliśmy na dnie. :lol:

Opublikowano (edytowane)

W Polsce tak nie wolno bo to Polska .

Rozładunek zboża na rondzie  .

https://www.facebook.com/watch?v=1530656267489475

Polska to dziwny kraj , fabryki się palą , składy śmieci , hale targowe .

Producent znanych paluszków nie zwolni pracowników po pożarze. Dostaną pełną pensję

W weekend w fabryce firmy Aksam, produkującej między innymi popularne Paluszki Beskidzkie, wybuchł pożar. W wyniku uszkodzenia dwóch hal produkcja drastycznie spadła. Mimo to właściciel zapewnił, że nie zwolni pracowników i będzie mi dalej wypłacał pełne wynagrodzenie.

Hołownia od zawrze marzył żeby aborcja  była zakazana .

https://www.facebook.com/watch?v=367827439392873

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, jahooo napisał:

dawny podział na prawicę , czyli konserwatystów, zwolenników najpierw króla, potem ogólnie władzy jako takiej zastanej, przeciwników reform, przeciwników wolności osobistej, zwolenników niewolnictwa,

oraz lewicy - przeciwników jedynowładztwa królów, zwolenników zmian ogólnie pojętych, demokracji, maksymalny interwencjonizm państwa, odebranie obywatelom wolności ekonomicznej i osobistej - "państwo wie lepiej, co obywatelowi potrzeba"

to gdzieś się zatraciło, jedni i drudzy z uporem maniaka dążą to tego, aby obywatel nie miał nic, nic nie posiadał i o niczym nie decydował

obie strony dążą do komunistycznej utopii, promując Marksa i Engelsa w czystej postaci

Lewica i prawica to tak naprawdę od XIX wieku gdy powstał jako taki przemysł "masowy", nie wiem jaki okres czasu miałeś na myśli, wcześniej to bym powiedział i to bardziej zdanie "uczonych" nie moje z którym się jednak zgadzam to podział był monarchiści/konserwatyści vs republikanie/liberałowie. Oczywiście trzeba pamietać o takiej Holandii czy USA gdzie te podziały nie były takie klasyczne. Skrótowo upraszczając i bardzo po łebkach.

Co do Marksa i Engelsa to widać ewidentnie nie czytałeś ich dzieł. Komunistyczna, czy raczej socjalistyczna utopia to Morus głównie i tam jacys Włosi, ale nazwisk nie pomnę, aż tak mi się nie chce odświeżać wiedzy. Marks i Engel to twórcy socjalizmu naukowego na podstawie obserwacji i pod wpływem innych filozofów chociażby Hegla. Nawet dziś większość ich spostrzeżeń jest aktualna a w czasach im ówczesnych prawie wszystkie. Istotą ich poglądów było to, że lud uciskany wytwarzający dobra powiększające majątki klas posiadających ma za mały wpływ w stosunku do włożonej pracy w redystrybucję zysków z tejże. Droga do zmiany tego stanu, tutaj faktycznie była naiwna wiara w człowieka zwłaszcza w to że były niewolnik/poddany nie będzie nie tyle chciał zostać okrutnym Panem co WoGóle panem, a z reguły zostawał jeszcze gorszym w myśl powiedzenia "nie ma gorszego pana nad byłego chama" Ale to już wyżej napisał @dysydent(że też tobie chce się podejmować rolę Don Kichota w dyskusji z przedstawicielami uśmiechniętej Polski na tym forum, jeszcze bym zrozumiał zimą, btw dyskusja z przedstawicielami poprzedniego reżimu mam wrażenie była z braku lepszego określenia,bardziej merytoryczna)

Kolejna sprawa nie wrzucaj komunistów i socjalistów do jednego wora zwłaszcza nie mieszaj ich w zachodnich krajach kapitalistycznych. Różniło ich wiele od podejścia do państw narodowych jak i istnienia własności prywatnej. Socjaliści w Anglii czy Francji nie chcieli by wszystko było państwowe. Wielkie wojny  głównie 1 i 2 światowa ale także wcześniej  matka lewicy czyli wielka rewolucja francuska, podobnie wiosna ludów czy wojna z Francją która dała w konsekwencji zjednoczenie Niemiec wymusiła na klasach posiadających podzielenie się władzą przez udział klas upośledzonych  czyli robotników i chłopów w wysiłku wojennym stąd powstały ubezpieczenia, limit godzinowy czasu pracy, podstawowe zasady BHP, ochrona dzieci przed wyzyskiem i pracą po 12h w wieku 11 lat, zasiłki dla wdów, system emerytalno-rentowy wprowadzony po raz pierwszy przez Bismarcka itp. Dlatego ja nigdy nie nazwę lewicą tych co się w dzisiejszym czasie nią mienią bo to nie ma z lewicą nic wspólnego. Prawdziwa lewica starała się dbać o interes mas pracujących, powtarzam PRACUJĄCYCH.

Złoty wiek ludu pracującego czyli tych zwykłych Kowalskich, Smithów, Martinów czy Müllerów nie trwał długo i skończył się bardzo szybko bo już najpóźniej w latach 70 ubiegłego wieku, a w krajach demokracji ludowej to nawet nigdy nie nastał.

I na koniec, a właściwie dwa końce.

1. Trochę więcej szacunku do Marksa i Engelsa którzy gorąco popierali niepodległość Polski wbrew szowinizmowi niemieckiemu (btw nacjonalizm wymyślili brytole)

"Jedna tylko alternatywa pozostała Europie. Albo barbarzyństwo azjatyckie pod moskiewskim przywództwem zaleje ją jak lawina, albo musi ona odbudować Polskę tak, aby między nią a Azją stanęło dwadzieścia milionów bohaterów i by dzięki temu zyskała ona na czasie na dokonanie swego społecznego odrodzenia."  Karol Marks

2. Polecam, miejscami zonki ale ogólnie trafny dokument.

https://ebd.cda.pl/620x368/72280668b

Edytowane przez Takeda
  • Thanks 1
Opublikowano

gdyby ktoa byl ze wsi i nezauwazyl to mu uswiadomie ze wlasnie mamy zloty wiek ludu pracujacego miast a czasami nawet wsi..

owies 530,pszenica 720 netto ...kiedy idziecie do pracy ???

Opublikowano
jacus napisał:

gdyby ktoa byl ze wsi i nezauwazyl to mu uswiadomie ze wlasnie mamy zloty wiek ludu pracujacego miast a czasami nawet wsi..

Może się jeszcze zmieni na lepsze.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

patrząc na moją wypowiedź co do której odnosiłeś się panie Sołowiow i do wcześniejszych twoich wypowiedzi zwłaszcza z ostatnich 2 tygodni, powinienem tutaj wysnuć elaborat umykający twej inteligencji. Jednakowoż byłoby to marnotrawienie mego cennego czasu, gdyż nie warto rzucać pereł między świnie, w tym wypadku wieprze.Tępym żeś się urodził  i widzę tępym zemrzesz. Jesteś typowym Ślimakiem z "Placówki". Mam nadzieję, jednakowoż płochą, że chociaż autora znasz

Edytowane przez Takeda
Opublikowano
2 godziny temu, Takeda napisał:

@dysydent(że też tobie chce się podejmować rolę Don Kichota w dyskusji z przedstawicielami uśmiechniętej Polski na tym forum, jeszcze bym zrozumiał zimą, btw dyskusja z przedstawicielami poprzedniego reżimu mam wrażenie była z braku lepszego określenia,bardziej merytoryczna)

zimą miewam mniej zbędnego czasu jak we żniwa zwłaszcza jeśli się w kolejce ze zbożem stoi co choć w tym roku na polu kłoska nie miałem a inne "frukta"  to po 730 ub roczne resztki z sąsiadowym razem poszły

skupy się zasypują a jeszcze połowy żniw u nas nie ma.

Tematu marksów engelsów i donkiszotów dziś już podejmować nie zamierzam i tyle tylko że uważniej spojrzeć na współczesną cywilizację to najwięcej w niej właśnie filozofii tzw marksistowskiej a skoro są donkiszoty to znaczy że i wiatraków też nie brakuje i chociaż nalepki poprzyczepiać to już dużo które to ;)

Opublikowano

Kamery fotoreporterów uchwyciły moment, w którym Donald Tusk serdecznie wita się z brytyjskim królem Karolem III. W pewnym momencie polski polityk klepie monarchę po ramieniu. Zdaniem ekspertki Wioletty Wilk-Turskiej, to nie powinno się wydarzyć i było złamaniem dobrego obyczaju.

wpuścić chama na salony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v