Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

W zasadzie trochę racji w tym jest, Bo na te pieniązki podatek został zapłacony już dawno i to w każdej mozliwej formie.

No ale on wmawia emerytom, że wszyscy na tym lepiej wyjdą niż na 13 14. Niby jak?

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacek1296 napisał:

Możesz rozwinąć? Jakieś konkrety.

a co tu rozwijać, 1,6 mld z KPO dofinansowania do zakupu używanych elektryków, debilizm rządzących w czystym wydaniu, zapożyczyc się i przechlac jakie to polskie

7 godzin temu, Roman176 napisał:

wgłębiłem  się trochę w tajemnice, Solaris szukał inwestora ... był w całości prywatny a nie z państwowego przekształcony w spółdzielnie albo spółkę akcyjną  ci sami właściciele 20 lat temu sprzedali udziały MAN mieli przedtem neoplana 

ale co to zmienia? to tak jakbyś w imie odkupienia sierpa po dziadku odpuścił możliwośc przejęcia fabryki kos od sąsiada, niech kupi ktoś z zagranicy

Edytowane przez Takeda
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Choćby aktywna mama, czyli popularne babciowe miały wspierać powrót do pracy, ale Tusek nie byłby sobą gdyby nie wprowadził dodatku aktywna mama... w domu🙉 Renty wdowie... Socjal głównie dla bogatych wdów (limit aż 10 500zł!),- bo biedne niewiele zyskają- finansowany ze składek rentowych młodych ludzi na dorobku zarabiających często minimalną. A co ze starymi pannami, których nikt nie chciał albo porzuconymi rozwódkami? Im ma wystarczyć 1700?

Jak aktywna mama?  W domu?🤔 Mama ma być aktywna w pracy a w domu babcia. Jakoś inaczej jest?

Jaki limit dla wdów? Za co? Na co?

Jakie 1700 dla starych panien i rozwódek? Za co, na jakich  warunkach i kto  ma to dostać?

Roman, co z tymi spółdzielniami? Jak tusk to sprzedał?

O co ci chodzi z tymi  cenami paliw?

Edytowane przez Ulman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, mirro napisał:

Jakoś w iraku przez dłuuuugi czas nie mówiło się że jesteśmy na wojnie, choć napieprzaliśmy się regularnie a tu w kraju jest ogłoszona wojna. Jak jest wojna, to i zasady stają się inne. Trza się zdecydować i robić jak na wojnę przystało.

Nie da rady, bo jak robimy jak na wojnę przystało to wypadałoby się pakować przez polityków i sp***dalać, no chyba że ekipa 13 grudnia czeka na rumuński CPK oni planują go postawić w 4 lata, do tego pewnie będą sp***dalać dalej przez Portugalię bo oni swój też ogłosili.

Dobrze, że naszym politykom USA pogroziła palcem i nagle nawet Hołownia chce CPK budować, dodatkowo i tak rozbudują Gdańsk i bodajże Swinoujście, do tego nie pamiętam na której to banie mają dorabiać dodatkowy pas by przerzucać w miarę sprawnie wojsko, bo mosty już przerabiają na rzekach. W Bydgoszczy to juz prawie napierdzielają 48h na dobę przy tworzeniu centrum NATO i to tylko dlatego, że Niemcy zadeklarowali, że nie przepuszczą wojsk NATO(w domyśle hamerykańskich) przez swoje terytorium.

My za to mamy propagandowe filmiki z członkostwem w sojuszu jak i w UE, bo rządzący srają po kostkach i boją się mówić prawdę by w kraju nie było paniki.

Edytowane przez Takeda
Opublikowano

W kongresie USA ma wystąpić izraelski terrorysta z przekazem.  Ma przekazać swoją prawdę na temat wojny z Palestyną🤣🤣🤣

Strajk na UW już się zakończył czy nie?

Ciekawe czy Ci młodzi studenci znajdą pracę w przyszłości🤔 Media już chyba o temacie zapomniały.

Opublikowano
Dnia 1.06.2024 o 13:27, jacus napisał:

on jest nie tylko chory ale i glupi... 

ciekawe jak by to wygladalo ??  

psycho-reksio zabiles choc w zyciu kore ?? 

Odpowiem ci Koniosraju z Zadupia:

kory się nie zabija , bo po co niszczyć drzewa. Mniemam ,że chodziło ci o kurę, a to robię często .

Tak zabiłem kurę i "świnię" też.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
11 godzin temu, Takeda napisał:

Dobrze, że naszym politykom USA pogroziła palcem i nagle nawet Hołownia chce CPK budować, dodatkowo i tak rozbudują Gdańsk i bodajże Swinoujście, do tego nie pamiętam na której to banie mają dorabiać dodatkowy pas by przerzucać w miarę sprawnie wojsko, bo mosty już przerabiają na rzekach. W Bydgoszczy to juz prawie napierdzielają 48h na dobę przy tworzeniu centrum NATO i to tylko dlatego, że Niemcy zadeklarowali, że nie przepuszczą wojsk NATO(w domyśle hamerykańskich) przez swoje terytorium.

Oni może chociaż to wybudują, bo poprzednicy to zawsze tylko chcieli, ale im nie wychodziło. 

Opublikowano
35 minut temu, jacus napisał:

Nie znam sprawy ale takie pieniądze dla jakiegoś młokosa to skandal . Co innego że ja niemieckojęzycznym portalom nie wierzę , grają na osłabienie PIS . Jak wg. ciebie kiedy zaczniemy rozliczać PO ,TD , SLD w jakim medium można się coś dowiedzieć o rządach tej koalicji ?

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Oni może chociaż to wybudują, bo poprzednicy to zawsze tylko chcieli, ale im nie wychodziło. 

ale że kto? popaprańcy w końcu mieli by coś wybudować? a co oni kiedykolwiek wybudowali? nawpuszczali nam tylko obcych z zewnątrz przekonując że my niczego nie potrafimy aż w końcu w to uwierzyliśmy; znaczy - ci co nie wierzyli to dawno stąd wyjechali a to co w Polsce pokomunistycznej ale tylko tzw bo ja komunę rozpoznaję nadal w wielu miejscach i mentalnościach bo jeśli oczekujemy że urzędas państwowy dowolnej bandy politycznej coś wybuduje to ... żeby nie czasem. Nie po to ludzkie śmieci pchają się na państwowe synekury aby zapier..ać po jakichś budowach :P

o. i omal nie zgubiłem wątku
co tu kto wybudował sensownego? polskie państwowe śmieci czy tylko ci obcy co ich nawpuszczali? nawet głupie autostrady tylko dla tego powstały że pooddawano prywatnym firmom
to co naprawdę istotne do zrobienia.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Budować Polska . Wszystko likwidować , w Niemczech jest , Niemcy wszystko ...

Za sprawą potencjalnej sprzedaży i zlikwidowania dużego terminalu zbożowego w porcie w Szczecinie, rolnicy z trzech województw mogą stanąć w obliczu niekorzystnej zmiany. Istnieje ryzyko, że transport zbóż przejmą Niemcy, gdyż alternatywa — Gdynia — jest znacznie dalej.

elewator zbożowy Andreas w Porcie Szczecin ma zostać sprzedany i wycofany z eksploatacji. Kupującym jest amerykański producent klejów, który planuje zlikwidować obecnie prężnie działający terminal do przeładunku zbóż, a teren przerobić na magazyn do przechowywania składników do produkcji klejów, w tym mocznika.

Szczecin straci ważny terminal zbożowy. Transport dla Niemców .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, galan99 napisał:

składników do produkcji klejów, w tym mocznika.

qwa nie wiedziałem że mocznikiem da się coś skleić; chyba gacie tym zawartym w moczu xD

a poważniej to kto to sprzedaje? czyje to dotychczas było.. czy tam - jeszcze jest?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Mają być magazyny i dla mocznika .

Polska nie wyśle ani kg pszenicy dla biednej i głodnej Afryki .

Jak teraz sprzedać  pszenicę w Reklamówce .

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)

no przynajmniej ta reklamówka będzie teraz dobrze sklejona

Okordonowanie polskiego producenta rolnego obcym kapitałem handlowym czyni z tego producenta (dowolnej; nie tylko rolnej branży) niewolnika tegoż kapitału. Tak się zapewnia sobie dominację  nad kontrolą węzłów marżotwórczych czyli bezpośrednio i tych marż i tak się narzuca producentowi konieczność produkcji po kosztach a konsumentowi konieczność zakupu po najwyższej cenie jaką może zapłacić. Oddając handel obcym skazujemy się na niewolę u nich bo nigdy nie pozwolą nam zarobić tyle ile sami na marży zgarną i o to i tylko o to są wojny, wojny gangów też choć w sumie to jedno i to samo

pozostaje pytanie - czyje interesy reprezentują popaprańcy tak się chełpiąc ściąganiem wprost zwanego "obcego kapitału" i czy przypadkiem nie jest to kapitał przejmujący tylko owe marżogenne węzły gospodarki?

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
18 minut temu, dysydent napisał:

ale że kto? popaprańcy w końcu mieli by coś wybudować? a co oni kiedykolwiek wybudowali? nawpuszczali nam tylko obcych z zewnątrz przekonując że my niczego nie potrafimy aż w końcu w to uwierzyliśmy; znaczy - ci co nie wierzyli to dawno stąd wyjechali a to co w Polsce pokomunistycznej ale tylko tzw bo ja komunę rozpoznaję nadal w wielu miejscach i mentalnościach bo jeśli oczekujemy że urzędas państwowy dowolnej bandy politycznej coś wybuduje to ... żeby nie czasem. Nie po to ludzkie śmieci pchają się na państwowe synekury aby zapier..ać po jakichś budowach :P

o. i omal nie zgubiłem wątku
co tu kto wybudował sensownego? polskie państwowe śmieci czy tylko ci obcy co ich nawpuszczali? nawet głupie autostrady tylko dla tego powstały że pooddawano prywatnym firmom
to co naprawdę istotne do zrobienia.

Wiesz. Ciężko się nie zgodzić z takim tekstem. Wszyscy przyznają rację, że jest źle i będzie tylko gorzej. 

Opublikowano

skoro

2 minuty temu, Leszy napisał:

Ciężko się nie zgodzić z takim tekstem. Wszyscy przyznają rację

choć z owym "wszyscy" można dyskutować ale na pewno coraz więcej czyli samoświadomość ta tzw społeczno gospodarcza wzrasta a to wcale tak najgorzej wróżyć nie musi.
Nadal wprawdzie rządzą nami zdrajcy ale i my zaczynamy się lepiej na nich poznawać i oni to doskonale widzą że się poznajemy i zaczynają się coraz bardziej bać
i o to chodzi

Opublikowano
39 minut temu, dysydent napisał:

nawet głupie autostrady tylko dla tego powstały że pooddawano prywatnym firmom to co naprawdę istotne do zrobienia.

P.S. tego to się nie da uniknąć. Nawet w PRL budowały jakieś przedsiębiorstwa państwowe, a nie sami decydenci. 😉

Jak ja zlecę firmie budowę hali, to nadal będę mówił, że ja ją postawiłem. 

• Like 1
Opublikowano

powrót złodziejskiej mafii 

Wczoraj moja opinia o powrocie bohaterów warszawskiej reprywatyzacji wywołała sporo emocji, ale niemal wszystkie dotyczyły pani prof. Hanny Gronkiewicz-Waltz. A szkoda by było, gdyby skupiać się tylko na niej.
Karierę znów robi Piotr Rodkiewicz - były dyrektor biura spraw dekretowych w warszawskim ratuszu, który został ściągnięty do posprzątania bałaganu w urzędzie po wybuchu afery reprywatyzacyjnej.
Rodkiewicz zasłynął wieloma mało przyjemnymi dla ofiar reprywatyzacji wypowiedziami, spośród których najbardziej znana była ta o tym, że prezydent nie mogła wszystkiego upilnować, tak jak prezes dużego koncernu nie ponosi odpowiedzialności za rozsypanie śrubek na podłodze.
"Hitem" było to, jak Rodkiewicz urzędnicze bezprawie (zmyślono treść jednego z przepisów dekretu Bieruta na wersję bardziej korzystną dla "reprywatyzatorów"), które przełożyło się na wielomilionowe szkody Warszawy tłumaczył tym, że być może ktoś błędnie skopiował treść przepisu i błąd był wielokrotnie powielany. Na zasadzie "było - minęło". A że zwykli ludzie i miasto straciło, a bonzowie reprywatyzacji zyskali? No źle się skopiowało, życie.
Przyznaję, że byłem przekonany, iż tacy ludzie już nie powrócą do piastowania jakichkolwiek stanowisk. Myliłem się.
Dziś Rodkiewicz jest wiceprzewodniczącym rady nadzorczej Krajowej Grupy Spożywczej. W wolnych chwilach obraża ludzi na Twitterze, m. in. kolportując wpisy typu "Lech Kaczyński był żulem".
Jeszcze ciekawsza - choć bardziej tajemnicza - wydaje mi się sytuacja płk. Zbigniewa Lichockiego.
Wiele lat temu opisałem sprawę, w której miejscy urzędnicy postanowili zwrócić część kamienicy 128-latkowi. A właściwie jego kuratorowi. I tym kuratorem był właśnie związany ze Służbą Kontrwywiadu Wojskowego Lichocki. Potem podobno - tak twierdziły media - Lichocki usiłował sprzedać udziały w tej kamienicy, tylko sprawa wyszła na jaw i cała operacja się wywróciła.
W styczniu 2024 r. prawicowe media poinformowały, że płk Zbigniew Lichocki rozpoczął współpracę ze Służbą Kontrwywiadu Wojskowego i znalazł się w zespole audytowym badającym jeden z inspektoratów SKW. Zapytałem o to SKW. To odpisało, że "nie komentuje doniesień medialnych  dotyczących polityki kadrowej w wojskowych służbach specjalnych".
A szkoda, bo warto byłoby mieć pewność, czy Lichocki, który reprywatyzował kamienicę na "ducha", pracuje dziś dla państwa, czy nie.

Patryk Słowik

https://wiadomosci.wp.pl/warszawa/bohaterowie-reprywatyzacji-warszawskiej-wracaja-do-wladzy-opinia-7034087978724096a

Opublikowano

3 godziny temu, ereksio napisał:

Odpowiem ci Koniosraju z Zadupia:

kory się nie zabija , bo po co niszczyć drzewa. Mniemam ,że chodziło ci o kurę, a to robię często .

Tak zabiłem kurę i "świnię" też.

a konia ?? konia tez biles ??

jakos mnie nie dzwi ze twoj post zalajkowali niedojda i swir .. kurna odpowiedni dla ciebie koledzy 😂

2 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Nie znam sprawy ale takie pieniądze dla jakiegoś młokosa to skandal . Co innego że ja niemieckojęzycznym portalom nie wierzę , grają na osłabienie PIS . Jak wg. ciebie kiedy zaczniemy rozliczać PO ,TD , SLD w jakim medium można się coś dowiedzieć o rządach tej koalicji ?

to w koncu jak mu doradzisz? ma uciekac do hiszpanii czy do albanii ??

Opublikowano
30 minut temu, jacus napisał:

a konia ?? konia tez biles ??

jakos mnie nie dzwi ze twoj post zalajkowali niedojda i swir .. kurna odpowiedni dla ciebie koledzy 😂

to w koncu jak mu doradzisz? ma uciekac do hiszpanii czy do albanii ??

Koniosraju z Zadupia , czemu pytasz mnie o twojego konia?  W moim gospodarstwie są tylko porządne ciągniki.

Szukasz zaczepki , to masz odpowiedź . 

Opublikowano
4 godziny temu, jacus napisał:

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v