Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Roman176 napisał:

Przed chwilą, Ulman napisał:

Tak konkretnie to Roman ma sukcesy wielkie , spektakularne i niewątpliwie imponujące. 

dziękuje jestem socjalista  

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Większego ?

Chyba się nie da...

oj zdziwił byś się 

cała platforma celowanie w najbiedniejszych 

https://www.agrofoto.pl/energia/oze/w-ciagu-6-lat-ma-calkowicie-zniknac-ogrzewanie-na-wegiel-i-ekogroszek-gdzie,143027.html

Pierwsze to romanie trzeba zejść ze zużyciem co powtarzam od lat. Jeżeli dobrze zmodernizowana cieplnie chata potrafi zejść do 40 kwh/ m.kw. rok czyli trzykrotnie to już się nie będzie nadawała na ogrzewanie węglem chyba że z ciepłowni. Chcą dawać na to piniondz? Ok. Niech jeszcze wymagają więcej niż tylko lepienie styropianu.

Opublikowano (edytowane)

CO2 i łady taka to kolejna rzeczy o głópiania ludzi i nakręcania bizesów. Były kwaśne deszcze to zamontowano odsiarczacze gazów , spalin i siarki nie ma w powietrzu siarki  to mędrkuja jak ją rozpylić by odbijała promienie słoeczne i zmniejszała efekt cieplarniany . teraz będą zakazywać CO2 a za chwile bedzie firma produkujaca nawozy wydzielajace CO2 by rosliny rosły . Po prostu nie ma debaty publicznej tylko opłacani profesurowie klepia trzy po trzy za dulary a potem wdrażaja to w zycie . Podczas Dawida 19 część profesurów sie obudziła i zaczeła mówic prawde i podważac lewe ustaleenia to im pozabierali prawa wykonywania zawodów , zdegradowano itd. dzis wiemy że szczypanie było wielką chucpa , nawet przyznaja to oficjalnie ale co ula fon nogaj zrobiła z meżem to ich , dlatego jest narracja by narzucac nowe problemy , ludzie zajmą sie tym i walka z nimi a nie ze starymi problemami . 

Edytowane przez marks50
Opublikowano
38 minut temu, marks50 napisał:

Ja to mam zamiar pożyć dalej niż 2030 roku bo się nie szczepiłem ale chodzi o to że takie same pytanie mogłeś zadać 6 lat wcześniej na temat energi odnawialnej czy zielonego ładu że to kiedyś a dziś od strajku do strajku jeżdże bo nie myślałem wcześniej jak to zatrzymac w zarodku .

jaki dziś problem zamontowac piec nawet w stodole i podłączyć się pod dom-tylko czy będzie można . tez kiedyś myślałem że wolnoć Tomku w swoim domku ale jak przejrzałem mape geoportal ze swojego gospodarstwa to aż przeraża ilość szczegółów , tam sa wszystkie szczegóły od studni która nieużywana jest od 20 lat , po kazdy kabel puszczony ziemia do innych budynków , kanalizacja itd. a nawet na cieniowaniu odnalzałem gdzie jest piwnica wybudowana po wojnie , dopiero starszyzna plemienna uświadomiła mi ze kiedyś w tym miejscu była piwnica . tak więc w temacie to jak to będzie wyglądało prawnie ? bo technicznie to mozna wszystko ale w dzisiejszej inwigilacji to może lepiej pujść za rada ebila schwaba - nie mieć niczego i byc zadowolonym . zamieszkac w obórce , przypiąć kolczyk do ucha , połozyc sie na stanowisku i czekac aż podadza świerszcze jako paszę 

Dobre pytanie problemu z zamontowaniem pieca w stodole czy oborze nie ma rzadnego...

Ale właśnie jak to będzie wyglądało od strony prawa....

Opublikowano (edytowane)

Moze lepiej do tej stodoły przenieść się według planu :) to problemu nie bedzie . bo chyba znacie ten plan ze kto nie bedzie pracował to bedzię eksmitowany na wieś z racji tańszych kosztów , w niemczech to teteraz testuja w myśl hasła polskiego "zabierz babci dowód" to u niemca zaierz babci mieszkanie :) 

Edytowane przez marks50
Opublikowano
mirro napisał:

10 minut temu, DTaras napisał:

Klamkę załatwić nie tak trudno. Stopień trudności wzrasta z długością...

Eeee tam, karabinek szturmowy to  teraz niewielka trudność. 

Aaa tam sam karabinek. Żeby rzucać wystarczą kamienie. Amunicja to kłopot bo do szturmowych ciężko o łuski do elaboracji a znów w 5,56 nadziać się łatwo na hurtową ilość paragrafów przy wpadce. Najbezpieczniej wychodzi karabinek w częściach na 7,62 i amuna z Bułgarii.. a naj naj najbezpieczniej jakieś SAKO i robić amunicję. Tak mi się wydaje bo co ja mogę wiedzieć.

jahooo napisał:

tanie routery chodzą na 3g , a te częstotliwości są wycinane w całym kraju, w zasadzie do końca roku zostanie tylko LTE, tylko po co komuś LTE do monitoringu alarmu ?

GPRS musi zostać z rozmaitych powodów. Tylko nie wszyscy będą mieli dostęp.

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, DTaras napisał:

Aaa tam sam karabinek. Żeby rzucać wystarczą kamienie. Amunicja to kłopot bo do szturmowych ciężko o łuski do elaboracji a znów w 5,56 nadziać się łatwo na hurtową ilość paragrafów przy wpadce. Najbezpieczniej wychodzi karabinek w częściach na 7,62 i amuna z Bułgarii.. a naj naj najbezpieczniej jakieś SAKO i robić amunicję. Tak mi się wydaje bo co ja mogę wiedzieć.

GPRS musi zostać z rozmaitych powodów. Tylko nie wszyscy będą mieli dostęp.

słowo musi nie istnieje w biznesie - nie będzie i koniec, ma zostać tylko 2G w transmisji głosowej

Sikorski mi się jednak czasem podoba

Feminazizm wygrywa! Wygrywa?

Edytowane przez jahooo
  • Haha 1
Opublikowano
41 minut temu, tracker napisał:

Donaldinho powiedziało, obecnie trwają gorączkowe poszukiwania ... ekspertów TWN.

https://dorzeczy.pl/ekonomia/561264/gdzie-sa-ekspertyzy-dot-cpk-poslowie-ujawniaja.html

cała jego kariera zbudowana jest na kłamstwie

powiedział, że jego rząd nie zgodzi się na przymusową relokację migrantów a pojechał do brukseli i zgodził się na wszystko (tak samo było z podatkami i z wieloma innymi sprawami np. paliwo po 5,19)

W kraju związkowym Saksonia-Anhalt w 2023 r. co piąty sprawca przestępstwa to azylant (20,2%.), jak wynika z opublikowanych policyjnych statystyk. Azylanci stanowią ok. 3-4% populacji

41 minut temu, marks50 napisał:

Moze lepiej do tej stodoły przenieść się według planu :) to problemu nie bedzie . bo chyba znacie ten plan ze kto nie bedzie pracował to bedzię eksmitowany na wieś z racji tańszych kosztów , w niemczech to teteraz testuja w myśl hasła polskiego "zabierz babci dowód" to u niemca zaierz babci mieszkanie :) 

tym należy podziękować

Magdalena Adamowicz
Jarosław Duda
Tomasz Frankowski
Andrzej Halicki
Elżbieta Hübner
Adam Jarubas
Jarosław Kalinowski
Włodzimierz Karpiński (prosto z więzienia)
Ewa Kopacz
Elżbieta Łukacijewska
Jan Olbrycht
Róża Thun und Hohenstein
Marek Balt
Robert Biedroń
Włodzimierz Cimoszewicz
Łukasz Kohut
Bogusław Liberadzki
Sylwia Spurek

• Like 2
Opublikowano

Takeda napisał:

na razie nie rozdrabniam, kończy mi się wachta więc streszczam 1. Jeśli dobrze kojarzę to jesteś zwolennikiem elektryków i drogi ekologicznej która promuje UE, może źle kojarzę, ale prosiłbym o odpowiedź z uzasadnieniem krótkim bym nie marnotrawił czasu strzelając kulą w płot, obiecuję, że się ustosunkuję bo węszę ciekawa dyskusję 🤔. 2. A teraz skoro ty sobie pozwoliłeś na drobne złośliwostki to ja też sobie pozwolę. Tyle się napisałem, a ty ustosunkowałeś się do mniej ważnego fragmentu mojej wypowiedzi. w skrócie bo czas goni. O dziwo wiem co to jest marker (nie pisak) i czym powinien się charakteryzować, co prawda głównie z genetyki ale jednak. Dziwię się dlaczego uważasz CO2 jako marker. Akurat w kinach jest "Diuna" przykład książkowy (nie filmowy) jak znalazł, klimat to system składający się z wielu składowych, ty wybrałeś CO2 jako jedyny prawilny, na tej podstawie jak wyciągniesz wnioski, że były epoki lodowcowe przy większym stężeniu CO2 niż mamy obecnie, a zaczynające się przy średniej temperaturze o 5 stopni wyższej niż mamy i prawie 30 metrowym wyższym stopniu poziomu wody, nie tak powinny działać markery jeśli nimi są. Błędne założenia, błędne wnioski. Dlaczegóż to zimno odsiewa ziarno od plew? Kolejny błąd. Selekcja ze względu na prymarny czynnik zawsze oddziela "ziarno od plew" czy to będzie niska temperatura, czy wysoka czy pole elektrostatyczne, czy tez stężenie tego nieszczęsnego CO2, tylko w zależności od czynnika czasem ziarno jest plewami, a czasem na odwrót. Wydaje mi się, że Waćpan jest wyznawcą tych co uważają, że idealne warunki to są takie dla człowieka zatrzymane jak mucha w bursztynie. Spójrz szerzej na milenia, czy wszechświat, istotą są zmiany, ewolucja i zdolność adaptacji. Nie jesteśmy czymś wyjątkowym w ujęciu biblijnym co ma władać wszechświatem. Jesteśmy jako ludzkość tu na chwilę i tez przeminiemy bez śladu, zwłaszcza, że dana nam rola pasożyta.

Taa. Lubię. Elektryki bo fajnie zapier... jadą. Bo emisja z nich w sypialniach miast jest idealna w te miejsca. Ostatnio polubiłem też V8 w wersji pochłaniającej jakieś 80 litrów nietaniego paliwa na godzinę lekcyjną zabawy... Tam na końcu to mniej ważny element? Wydaje mi się, że negowałeś moją tezę o wyzerowaniu ludzkiego gatunku. Tak. Zimno w wersji krio konserwuje ale tylko organizmy na tyle silne i proste aby przetrwały proces odmrożenia. Czy CO2 to błędne założenie? Wszystko co żyje spala węgiel. Nawet aby uzyskać C2H5OH, mniam, trzeba coś podkarmić C6H12O6 co nie jest niczym innym jak węglem w wodzie i jak mu tą wodę zabrać zostanie to czym tam romek się z lubością morusa. Jesteśmy oparci na węglu i skoro w tym czym oddychamy i co pijemy potrafimy z łatwością oznaczyć stabilny związek węgla uniwersalnie produkowany i wchłaniany to dlaczego marker CO2 jest błędnym założeniem? Metan badamy od niedawna i nie jest on tak oznaczalny. Związki azotu to temat poyebany. O3 to temat już bardzo trudny. Wnioski z analiz to kwestia odrębna. Zdarzają się też katastrofy. Taki rok 1816, rok bez lata. Taki tam wybryk choć zapewne zarejestrowano by skok poziomu CO2. Czlowiek jest już w stanie się już przetrzebić w walce o wodę a gdy woda zacznie spadać pod postacią śniegu na antarktydzie to sytuacja się nie poprawi. Srał pies. CO2 jest w obecnym stanie wiedzy dobrym wyjściem do analiz czy to stanu, czy porównawczych. I tyle. A dlaczego zimno odsiewa? Nie odsiewa? Kurcze... Aż jeszcze raz poczytam o rzepaku, pszenicy... Może nie odsiewa.

jahooo napisał:

słowo musi nie istnieje w biznesie - nie będzie i koniec, ma zostać tylko 2G w transmisji głosowej

Uuu jak tak to czuję dym...

Opublikowano (edytowane)

Spółka nie od dała ziemi ?. To zrobili blokadę drogi koszmar normalny .

Rolnicy zablokowali ciągnik z talerzówką. Walczą o 580 ha, których spółka nie oddała KOWR .

Spółka nie chce oddać do KOWR 580 ha. Rolnicy zablokowali ciągnik z talerzówką .

Na jakiej podstawie ta blokada drogo NIE LEGALNA I BEZPRAWNA .

https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wiadomosci-rolnicze/rolnictwo-w-polsce/rolnicy-zablokowali-ciagnik-z-talerzowka-walcza-o-580-ha-ktorych-spolka-nie-oddala-kowr-2505430

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Przecież jak będzie bez nawozów to będzie mniej w kosztach i w kieszeni Więcej zostanie. Będzie mniejsza produkcja i będzie droższe. Czy nie? Wszyscy by tylko pszenicę siali i utyskiwali na brak hodowli. To może coś robić aby siać więcej białka i zwiększyć udział lokalnego produktu w paszach?

Opublikowano (edytowane)

Nie powinniśmy zastanawiąc sie ddlaczego przywracają VAT tylko dlaczego wcześniej go zniesiono i to za 5 minut przed wojną ? To było zaplanowane by można było zwozić wszystko bez kontroli z ukrainy , nie ma podatku nie ma kontroli z urzędu skarbowego . Bo co jak co ale urząd skarbowy to u nas działa i spróbuj nie zaplacić VAT to cię US dojedzie a tak zwożą produkty jak chca i kiedy chc , na granicy nikt nie bada , cła zniesione , ważne aby przepchać na polska strone a potem juz karuzela papierami , pamietacie jak rok temu twierdzili ze beda wagonami do hiszpani wozić :) , no i wozili ale tylko papiery a z powrotem przywozili że Hiszpan sprzedał swoje zboże Januszowi pod Medyką :) ,na tym polegały wały . Jak przywrócą VAT to wpadnie US z kontrola (rolnicy pomoga ) na terminal kolejeowy i krótka piłka -czyj towar sie przeładowuje ? gdzie faktura ? kto płaci 5% ? a jak zechcą znów szacher macher z powrotem tranzytu to także 5% -dla wprowadzonego towaru do Polski . 

Edytowane przez marks50
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Przecież jak będzie bez nawozów to będzie mniej w kosztach i w kieszeni Więcej zostanie. Będzie mniejsza produkcja i będzie droższe. Czy nie? Wszyscy by tylko pszenicę siali i utyskiwali na brak hodowli. To może coś robić aby siać więcej białka i zwiększyć udział lokalnego produktu w paszach?

Przecież jak będzie bez nawozów to będzie mniej w kosztach i w kieszeni Więcej zostanie.

Mniej wyprodukowane w Polsce więcej miejsca , by sprowadzić i wypełnić lukę tańszymi płodami .

Minister ostrzega a rolnicy swoje .

"Przestrzegałem, prosiłem". Czesław Siekierski o protestach rolników: to idzie trochę w złym kierunku

Rolnicy nie ustępują w protestach. Minister Czesław Siekierski broni ich, ale nie szczędzi też gorzkich słów. — Jeśli chodzi o sprzeciw rolników, to idzie on trochę w złym kierunku. Ja ich przed tym przestrzegałem, prosiłem  .

Edytowane przez galan99
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
    • Przez debrzyna
      Powinniśmy podjąć sie informowania rolników i nie tylko ,kto w poszczególnych województwach organizuje wyjazd na następny protest Brak takiej informacji to mniej ludzi na proteście
      Macie informacje wpisujcie w tym temacie Tylko informacje kto i tp bez zbędnej polityki 
  • Dodaj nową pozycję...
v