Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
12 minut temu, 6465 napisał:

Ja myślę tak. Z gospodarstwa pewnie jakoś bym wy żył ale jak mam czas i mogę dorobić żeby komfort życia sobie poprawić to dlaczego nie.

Temat etat czy gospodarstwo był tu już dym na ten temat

Sam wiesz ,etat też pięknie wygląda tylko na papierku.

Ja czasami się zastanawiam ,,na UJ mi ta robota na Ranczu''- ale że to człowiek lubi,to póki zdrowy i daję radę to Warto💪

• Like 2
Opublikowano
Bananek napisał:

1 minutę temu, Leszy napisał:

Przesadzasz chyba

Nie przesadzam. Dojenie to tylko ta kulą u nogi, którą najlepiej widać. Do tego dochodzi czas na pozyskanie paszy, rozdanie paszy, weterynarze, sen (żeby jutro znów robić to samo), wywóz obornika, uprawa roli. Nie urodziłeś się chyba wczoraj. No przesadziłem, że nie ma czasu choćby na jakiś wypad z rodziną, ale wyjedź przy hodowli na kilka dni za granicę. Tak to tylko bazydło potrafi. 

mało wiesz i wiele nie rozumiesz...

• Haha 1
Opublikowano
12 minut temu, Łolek napisał:

jako człowiek mieszkający na wsi i znający realia pracy rolnika chyba zawsze będę stał po ich stronie 

Ja też stoję po stronie rolnika. Ale jeśli chodzi o dzisiejszy pokaz traktorów to nie tędy droga. Czy serio ktoś myśli, że przez zablokowanie drogi w wypizdowie górnym Bruksela się nie podniesie? To naiwne.

10 minut temu, slawek74 napisał:

Czekam na wytłumaczenie w takim razie 

Opublikowano
Bananek napisał:

12 minut temu, Łolek napisał:

jako człowiek mieszkający na wsi i znający realia pracy rolnika chyba zawsze będę stał po ich stronie 

Ja też stoję po stronie rolnika. Ale jeśli chodzi o dzisiejszy pokaz traktorów to nie tędy droga. Czy serio ktoś myśli, że przez zablokowanie drogi w wypizdowie górnym Bruksela się nie podniesie? To naiwne.

10 minut temu, slawek74 napisał:

jakie wizyty weterynarzy ... wytlumacz ? dojenie nie jest czymś strasznie uciąźliwym chyba nie znasz wszystkich realiów...🙋‍♂️

jak ktoś nie ma dochodu , gospo to coś z nim nie halo ...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Bananek napisał:

Wskaż mi inny sposób okazania niezadowolenia i zjednoczenia 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano
4 minuty temu, Łolek napisał:

Przecież już napisałem. Walić w gniazdo unii, a nie w niebo. Skoro to Bruksela, unia jest temu winna i strajk jest przeciw jej nakazom to chyba nie za bardzo się ona przejmie zablokowaniem jakiejś pipidówy setki kilometrów od ich lokalizacji. To powinno uderzyć w nich, a nie w nas samych.

• Like 2
Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

Przecież już napisałem. Walić w gniazdo unii, a nie w niebo. Skoro to Bruksela, unia jest temu winna i strajk jest przeciw jej nakazom to chyba nie za bardzo się ona przejmie zablokowaniem jakiejś pipidówy setki kilometrów od ich lokalizacji. To powinno uderzyć w nich, a nie w nas samych.

Widzisz, pamiętaj o tym, że idą wybory do Europarlamentu, a rolnicy wkur... się na UE nie tylko w Polsce, ale w cełej Unii, a to może zmienić układ sił w PE na bardzo niekorzystny dla niektórych. Timmermans nie bez przyczyny musiał odejść na emeryturę, wiedzieli, że to szambo wybije, ale myśleli, że za akse dadzą się rolnicy ugłaskać a żywność się sprowadzi z Ukrainy. To jest gra pod wielkie korporacje i agroholdingi, zapewne z czasem wyjdzie jakaś afera z łapówkami w tej sprawie

• Like 3
Opublikowano

Kto z nas pojedzie do Brukseli 

Odbiór społeczny dzisiejszego protestu jest fajny bo w całej Europie się vto przewala i ludzie zobaczyli ze nie tylko polski chłop marudzi 

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

Czyli Twoje gospodarstwo nie uznaje np cen mleka poniżej opłacalności produkcji? Jak mleczarnia nie zapłaci tyle, żeby się opłaciło to kto dopłaci resztę? Nie bierzesz pod uwagę takich krachów? Zbożowcy, owocniki mają takie dylematy co roku. Badylarzowi wystarczy, że zmrozi wszystkie uprawy i już ma sytuację, gdzie tak jak mówisz: "nie przyniesie dochodu". Wtedy też jest z nim coś nie halo? Powiedz to @stempos1980.

2 minuty temu, Łolek napisał:

Ktoś, kto by nas godnie reprezentował. No Kołodziejczak. 🤣🤣🤣🤣🤣

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

chlopie - masz hodowle i drogie zboze jest ci na reke ?? drogie zboze-drogie nawozy, opryski, podatek

kazda z galezi rolnictwa ma swoje interesy i sa one przeciwstawne...

Na takim zbożu to zarobili...ale nie hodowcy...

Jest interes każdej gałęzi, ale jest też interes całości...to chyba jest oczywiste...

Opublikowano
Bananek napisał:

4 minuty temu, Łolek napisał:

jaka bruksela weź nie pleć a kto na to pozwolił 🙋‍♂️ nasi politycy a jeszcze gorsza jest nadgorliwość urzędnicza...

Bananek napisał:

11 minut temu, slawek74 napisał:

Czyli Twoje gospodarstwo nie uznaje np cen mleka poniżej opłacalności produkcji? Jak mleczarnia nie zapłaci tyle, żeby się opłaciło to kto dopłaci resztę? Nie bierzesz pod uwagę takich krachów? Zbożowcy, owocniki mają takie dylematy co roku. Badylarzowi wystarczy, że zmrozi wszystkie uprawy i już ma sytuację, gdzie tak jak mówisz: "nie przyniesie dochodu". Wtedy też jest z nim coś nie halo? Powiedz to @stempos1980.

2 minuty temu, Łolek napisał:

Ktoś, kto by nas godnie reprezentował. No Kołodziejczak. 🤣🤣🤣🤣🤣

przyjedź to Ci coś wytlumaczę...🙋‍♂️

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Jest interes każdej gałęzi, ale jest też interes całości...

Jednak dbanie o własną d*pę łatwiej przychodzi niż o czyjąś. na logikę biorąc, nie poświęcisz swojego dochodu z mleka tylko po to, żeby zbożowiec więcej zarobił sprzedając swój produkt. 

Czasy się zmieniły i prowadzenie gospodarstwa to zarządzanie biznesem. A w biznesie jak wiadomo nie ma sentymentów. 

Jak sam nie zadbasz o własny tyłek to ktoś tym bardziej tego nie zrobi 

Edytowane przez Bananek
Opublikowano
Bananek napisał:

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Jest interes każdej gałęzi, ale jest też interes całości...

Jednak dbanie o własną d*pę łatwiej przychodzi niż o czyjąś. na logikę biorąc, nie poświęcisz swojego dochodu z mleka tylko po to, żeby zbożowiec więcej zarobił sprzedając swój produkt. 

dbasz bardziej o obcych niż swoją ,,d,, ? nie sądzę...

Opublikowano
5 minut temu, slawek74 napisał:

jaka bruksela weź nie pleć a kto na to pozwolił 🙋‍♂️ nasi politycy a jeszcze gorsza jest nadgorliwość urzędnicza...

To wreszcie przeciw komu jest ten protest? Ja już się pogubiłem. Napisałem, że przeciw naszym politykom to źle, bo to przeciw unii. Teraz piszę, że przeciw unii, to mi piszesz, że to nasi politycy. 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

dbasz bardziej o obcych niż swoją ,,d,, ? nie sądzę...

O tym właśnie pisze. Przeczytaj jeszcze raz

Opublikowano
6 godzin temu, radekz200 napisał:

widać że danex mata w okolicy 😛

Nie, po równo raczej wsie marki. Nawet Władek jeden i Jarek z Agnieszką z bronowa siątką

6 godzin temu, Celownik07 napisał:

Pedro, przy nich wyglądasz jak małorolny ;)

Oczywiście props i do przodu. Tak patrze po komentarzach na roznych grupach niezwiazanych z rolnictwem to ludzie wam kibicuja

No 🤪 ale to tylko złudzenie. Jak to ogarek mówi ziemią na własność to bym trzech czapką przykrył 😁

4 godziny temu, Bercik92 napisał:

Na mylomza wyczytałem że teraz strajki mają być co tydzień do 1.03. ktoś potwierdzi?

Co tydzień w marianowie. Masz być! 

Kurła ale ludu. Pierwsze szacunki ok 400 sztuk traktora. 

O 12 się nudziło mówią jedziem na Łomżę. 5km/h 

jeden qtas tylko popukał się w głowę, ale niech mu Bóg wybaczy bo P0ślepiony. Cała reszta samochody i na chodnikach łapa w górę 👍

4 samice w skodzie w mieście dołączyły roześmiane non stop na klaksonie aż warczeć zaczął 😁 

O 14 telefon od ministrenta, że przyjedzie z Ostrowi. Ale każdy w uju miał 15odjazd niech se teraz stoi w ciężarówkach 

• Like 1
Opublikowano

Nie można pozwolić, aby w imieniu rolników wypowiadały się związki, chyba, że któryś z nich udowodni, że skupia minimum 20% czynnych, atywnych zawodowo rolników w naszym kraju. W tej chwili to zbiorowiska urzędników i emerytów, ale na pewno nie rolników.

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

Czasy się zmieniły i prowadzenie gospodarstwa to zarządzanie biznesem. A w biznesie jak wiadomo nie ma sentymentów. 

Jak sam nie zadbasz o własny tyłek to ktoś tym bardziej tego nie zrobi 

Michał, a co ja zyskałem na tym że zboże tanie?...drogą słomę tylko, no pełnoporcjówka nie staniała jakoś 🤷...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v