Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Aż tyle to nie

Ja niedaleko od @6465, nie wiem jak u niego, ale u mnie 10 śrub na 10ha poszło, jedyna wada że trzeba wysiąść, wybić to co zostało i nabić nową śrubę, ale to maksymalnie 2 minuty roboty i jedzie się dalej. A chcąc z resorem albo hydrauliką to o takiej wielkości pługu do swojego pierdka mógłbym pomarzyć.

Opublikowano
29 minut temu, Karol6130 napisał:

Trzeba robić tym co się ma

Socjalisty tylko wspierają zbożowców

Krowiorzy mają w poważaniu

20240920_142021.jpg

Resor nie zawsze jest dobry 

Lepsze niż wiadro śrub 

Jak kamieni tyle to raczej glin ciężkich nie ma

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Trzeba robić tym co się ma Socjalisty tylko wspierają zbożowców Krowiorzy mają w poważaniu  

Zawsze mieli nas najbardziej w doopie. Nigdy nie dostaliśmy żadnej pomocy w kryzysie, nawet suszowe najczęściej przeszło bokiem bo przy krowach żeś bogaty i ci się nie należy ... Nieważne, że nie było czym karmić i trzeba było kupić

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja niedaleko od @6465, nie wiem jak u niego, ale u mnie 10 śrub na 10ha poszło, jedyna wada że trzeba wysiąść, wybić to co zostało i nabić nową śrubę, ale to maksymalnie 2 minuty roboty i jedzie się dalej. A chcąc z resorem albo hydrauliką to o takiej wielkości pługu do swojego pierdka mógłbym pomarzyć.

No też mam zrywalny...

Kilka w sezonie zerwę...no tyż akpil...tyle że taki ...zagon.

Opublikowano
22 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

Zawsze mieli nas najbardziej w doopie. Nigdy nie dostaliśmy żadnej pomocy w kryzysie, nawet suszowe najczęściej przeszło bokiem bo przy krowach żeś bogaty i ci się nie należy ... Nieważne, że nie było czym karmić i trzeba było kupić

Chceta to się ze mną kłóćta a jak nie chceta to nie. Który krowiarz ma zapas paszy na te półtora roku? Większość to aby na styk a niektórzy jeszcze masę dokupują. Chować tyle ile się jest w stanie wykarmić i jest ok a nie naładowane mamutów że bodaj psa z budy wygonić. Te dwie na hektar trzymać i będzie ok 

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Można jechać orać. Może na dziś wystarczy. 

IMG_20240920_130022.jpg

Jesteś pewien że odpowiednie śruby masz? Miejsca ścinania nie mają trafiać na część gwintowaną.

Opublikowano

Też tak uważam że trzeba chować tyle ile się ma paszy bo te dokupywanie nie ma sensu na darmo robić

Taras za bele kiszonki chcą kosmos a ona na dzień wystarczy.

Ja zmniejszam na 15 krów i parę cielaków i jałówek 

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszy napisał:

Czytając was i to co wypisujecie, to się naprawdę można przestraszyć o poziom edukacji. Ten który właśnie był wcześniej..... 

Każda zmiana, każde inne podejście wywołuje tylko jedną reakcje. Opór. Taki bezrefleksyjny opór.  

Przy obecnych  zmianach w nauczaniu z Historii  wymazali wiele wydarzeń .

Zmienią że Adolf Hitler to był przyjaciel Polski .

Każda zmiana, każde inne podejście wywołuje tylko jedną reakcje. Opór. Taki bezrefleksyjny opór.  

1 godzinę temu, Sylwekx25 napisał:

KRIR wnioskuje o zmniejszenie obsady zwierząt .

Cytat .

Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych, realizując wniosek zgłoszony podczas V posiedzenia Krajowej Rady Izb Rolniczych VII kadencji, które odbyło się 11 września 2024 roku w Parzniewie, zwrócił się do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Czesława Siekierskiego w dniu 18 września 2024 r. w sprawie zmniejszenia obsady zwierząt do 0,2 DJP/ha w ramach interwencji przewidzianych w Planie Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej (WPR) na lata 2023-2027, w szczególności odnosi się do działań takich jak wsparcie dla Rolnictwa Ekologicznego.

https://agrofoto.pl/artykul/krir-wnioskuje-o-zmniejszenie-obsady-zwierzat/

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Chceta to się ze mną kłóćta a jak nie chceta to nie. Który krowiarz ma zapas paszy na te półtora roku? Większość to aby na styk a niektórzy jeszcze masę dokupują. Chować tyle ile się jest w stanie wykarmić i jest ok a nie naładowane mamutów że bodaj psa z budy wygonić. Te dwie na hektar trzymać i będzie ok 

Z czym się kłócić, kiedy masz rację. Nadprodukcja powoduje spadek cen. Spadek cen powoduje lament, a lament powoduje dziwne formy pomocy ze strony państwa i różne dziwaczne dofinansowania. To jest zaburzenie zasad rynku. Stawia się je na głowie, więc jak ma być dobrze. Tak samo jak z dopłatami ilościowymi do mleka. I argument, że on ma większe koszty. A czy mleczarnia mu nakazała mieć więcej mleka i wyższe koszty? No nie. Sam se wymyślił, tylko zapomniał, że przy wyższych kosztach a niższej cenie szybciej będzie bankrutem. Przypomniał sobie, jak cena zaczęła spadać i co wtedy zrobił? Zaczął narzekać i protestować. No i oczywiście dostawił krów, bo kredyt trza spłacać. Ale fynda nowego ma. Taki to rozwój i myślenie strategiczne 🤷

• Like 3
Opublikowano
3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Wczoraj skoszona. Pryzma 62x11 z niecałych 15 ha. Trochę za wysoka ale warunki terenowe wymusiły iść do góry żeby się zmieścić na kawałku suchego placu.

20240920_122947.jpg

Jak to zostało ubite? Bo to wygląda jakby łyżka wpychała na wierzch

Opublikowano
kampl napisał:

3 godziny temu, Sylwekx25 napisał:

Wczoraj skoszona. Pryzma 62x11 z niecałych 15 ha. Trochę za wysoka ale warunki terenowe wymusiły iść do góry żeby się zmieścić na kawałku suchego placu.

Jak to zostało ubite? Bo to wygląda jakby łyżka wpychała na wierzch

wzdłuż normalnie ciągnikiem z turem podczas wożenia, boki ubiłem wjeżdżając w poprzek. Na wierch trochę powoychały obciążniki ale później rozrzuciłem ten luz po wierzchu i ubiłem jeszcze wzdłuż kilka razy

Opublikowano
6465 napisał:

2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Co ty będziesz pług skręcał?

Zabezpieczenia. U mnie kamień na kamieniu, a zabezpieczenie na kołku. 

Chyba taniej będzie pręt 16 kupić i pociąć na kawałki. Choć pręt to pewnie słabszy niż śruba 8.8.  🤔

z jaką prędkością jeździsz? może spróbuj jeździć z 0.5km wolniej...

gregor1284 napisał:

22 minuty temu, Sylwekx25 napisał:

o czym do nas mówisz 🤔 na chwilę obecną to 1.5 roku mam albo więcej 🙋‍♂️

Opublikowano
4 godziny temu, Baks00 napisał:

Mi jeszcze 40 arów pod oziminy zostało 

Przyjedź bo jutro zaczynam myślę że z 15 będzie 

4 godziny temu, Baks00 napisał:

Mi jeszcze 40 arów pod oziminy zostało 

Przyjedź bo jutro zaczynam myślę że z 15 będzie 

Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Wujaszek samej kichy w pryzmach ma na dwa lata. Tam odkąd pamiętam zawsze tak było, nigdy nie dokupował. 

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Przy obecnych  zmianach w nauczaniu z Historii  wymazali wiele wydarzeń .

Historia jest tak obszerna, że nigdy wszystkich wydarzeń się nie da ująć w programie nauczania. Zawsze jakieś wydarzenia były pominięte. 

Opublikowano
31 minut temu, Leszy napisał:

Historia jest tak obszerna, że nigdy wszystkich wydarzeń się nie da ująć w programie nauczania. Zawsze jakieś wydarzenia były pominięte. 

szkoła powinna zachęcać do własnego zgłębiania historii a obecne kucie na blachę dat to obrzydza. 100 razy lepiej jakby przez te 45 min puścić w klasie Podcast Wojenne Historie

Opublikowano

Jak się silnik rozgrzeje, to trzyma temperaturę wyżej niż do tej pory. Wtedy też z wężyka przelewowego wyrzuca płyn w postaci białej piany (zbiorniczka w tym modelu nie ma). Węże nie puchną, ale górny od termostatu do chłodnicy jest nieco twardszy od pozostałych. Temperaturę łapie normalnie, tylko później, jakby szybciej wchodziła na ten wyższy pułap. Płyn czysty, na korku brak nalotu. Schładza się szybko. Ciśnienie w układzie jest, nawet po dniu postoju odkręcając korek zasyczy. Co to się mogło stanąć się???

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v