Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Masz farta

Po prostu nie było u nas w gminie dotacji dla bidy ... To i panele mają tylko Ci co na prawdę ich potrzebowali. U mnie zużycie jest około 9.000 kWh rocznie i akurat tyle po odliczeniu tej "opłaty" za wpompowanie do sieci mi zostaje około tych 9.000 kWh.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
HF86 napisał:

Rząd z gówna, patyków i  kartonu. Wszystkim urwa daj i daj. 

moim zdaniem Polska to bardzo bogaty kraj. Ciągle komuś coś dajemy i dalej jest co rozkradać. już nawet inne kraje utrzymujemy ze swojej kasy i dalej nie upadliśmy.

Opublikowano
17 minut temu, Agrest napisał:

Bo to trzepa budżet wspierać wydatkami a nie liczyć na datki

U mnie przyszła faktura do zapłaty od 15 do 31 grudnia 87 zł do zapłaty . 100 kw kupione a sprzedane 62 kw ( 18 zł w depozycie ) 

Drogo kupować tanio za psi grosz sprzedawać ( 0.30 zł ) 

Od początku 15 grudnia mam wyprodukowane 1600 kw 

Oddane 1300 kw 

Kupione 635 kw 

Średni biznes te panele a gdzie jeszcze pompa ciepła...

Opublikowano
2 minuty temu, mf362 napisał:

Średni biznes te panele a gdzie jeszcze pompa ciepła...

Bo na nowych zasadach to nie biznes, biznes był po staremu gdzie za oddaną 1kWh mogłeś w późniejszym czasie odebrać sobie 0.8kWh.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Jak Ci się rozpuszcza siarczan z agravity? Miałem pierwszy raz w tym roku, to masakra, takie kryształy grube, ciężko na sicie rozpuścić. Z alventy się super rozpuszcza bo jest prawie jak mąka. 

Drugi rok z rzędu, jakoś nie narzekam. Przedtem był ten złotecki 

2 godziny temu, Agrest napisał:

Ale k.rwe do opryskiwacza?🤦‍♂️🤣

Sprzedawca powiedział że tanio dobrze zrobi 😄😉

Opublikowano (edytowane)

25c trzeba czepiać kultywator z szerokim zębem i jechać suszyć.

Tylko jest mały problem do dzona nie pasuje bo to samoróbka i jest za wąski, po prostu ramiona na mniej niż 80cm się  nie ścisną ze by go uczepić.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Tomasz0611 napisał:

@Rolnik1973 o tak wygląda dzisiaj wykres, aby lekkie wachnięcia związane z aktywnością słońca 

IMG_20240408_122248.jpg

Tu lepiej widać jak posiekane a chmur brak

Do 1.5 kv pracuje bez wyłączę P0 wyżej 1.5 już za wysokie napięcie

A ja najdalej od transformatora jeszcze

Screenshot_20240408_124106_com.fox.foxapp_edit_832568885033368.jpg

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
21 minut temu, HF86 napisał:

Rząd z gówna, patyków i  kartonu.

Nie stać na ogacenie, to kontener darmozjadom i miasteczko socjalne jak w krajach skandynawskich. 

Wszystkim urwa daj i daj. 

Wczoraj praktycznie cała patola na wyborach była.normalnego społeczeństwa może z 20 % wyborców, bo się nie chciało.

Jeszcze teraz wojna bo się obudzili że faktury na ziarko potrzebne i to zazwyczaj ci co co najwyżej jęczmień pod okiem są w stanie wyhodować. 😡 

A ja mam fakturki. Podjąłem świadomą decyzję o sprzedaży bo z analizy wynikało że będzie gorzej. To tusek teraz mówi że muszę być ukarany i muszę mieć mniejszy dochód bo tym co na dopłaty liczyli trzeba dać by mieli więcej to tych przejawiających samodzielne myślenie. 

Fakturką mogę sobie ściankę okleić albo w wychodku za awaryjny substytut papieru toaletowego wywiesić

Opublikowano
8 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tu lepiej widać jak posiekane a chmur brak

Do 1.5 kv pracuje bez wyłączę P0 wyżej 1.5 już za wysokie napięcie

A ja najdalej od transformatora jeszcze

Screenshot_20240408_124106_com.fox.foxapp_edit_832568885033368.jpg

Aż poszedłem do falownika i sprawdziłem, 240-243V na fazie przy praktycznie maksymalnej mocy.

Opublikowano
Popier96 napisał:

58 minut temu, Bananek napisał:

nadstawki podrzucone dziś

Kurde,czyli jutro do najsilniejszych też pasuje podrzucić. 

czas najwyższy. brzoza ładnie pyli.

noszą jak wściekłe

Opublikowano
19 minut temu, Agrest napisał:

A ja mam fakturki. Podjąłem świadomą decyzję o sprzedaży bo z analizy wynikało że będzie gorzej. To tusek teraz mówi że muszę być ukarany i muszę mieć mniejszy dochód bo tym co na dopłaty liczyli trzeba dać by mieli więcej to tych przejawiających samodzielne myślenie. 

Fakturką mogę sobie ściankę okleić albo w wychodku za awaryjny substytut papieru toaletowego wywiesić

W tym kraju nawet 800 plus nie uznano że jest to na potrzeby dziecka. 

Jest to tylko bonus dla mamusi, bo ojciec zazwyczaj i tak musi wpłacić około 70% kosztów utrzymania dziecka. 

A wg orzecznictwa naszych sądów, lepsza najgorsza matka, jak dobry ojciec. 

Brawo pisiorostwo, a teraz zlepku koalicyjny, za nie prostowanie prawa. 

Lepiej się skrobaniem zajmować, jak dobrem już narodzonych dzieci. 

Wszędzie urwa socjal, a dla mnie jedynie zasiłek pogrzebowy się należy 😡

• Like 2
Opublikowano

Już lata temu jak siostra robiła remont kupionego mieszkania w warszawie gadałem z robotnikami. Nie opłaca się brać ślubu bo wówczas państwo nic nie da. Każda Jessica doiła fundusz alimentacyjny ile wlezło, a brayany się śmiały że kasa darmowa wpada

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Już lata temu jak siostra robiła remont kupionego mieszkania w warszawie gadałem z robotnikami. Nie opłaca się brać ślubu bo wówczas państwo nic nie da. Każda Jessica doiła fundusz alimentacyjny ile wlezło, a brayany się śmiały że kasa darmowa wpada

Pod warunkiem, że pracowały na czarno, tyle, że to droga donikąd

Opublikowano
6465 napisał:

20 minut temu, Bananek napisał:

czas najwyższy. brzoza ładnie pyli.

noszą jak wściekłe

Michał sprzedaż mi 2 słoiki spadziowego jak będzie?

za 7 lat. mówiłem przecież, że spadziowy miód pojawia się co 8 lat. chociaż jakbym był pazerny na kasę to jakikolwiek sprzedałbym Ci za spadziowy bo byś nie poznał

• Sad 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

Rząd z gówna, patyków i  kartonu.

Jeszcze teraz wojna bo się obudzili że faktury na ziarko potrzebne i to zazwyczaj ci co co najwyżej jęczmień pod okiem są w stanie wyhodować. 😡 

Pierwsza część wypowiedzi na taka po co bierzesz dzierżawy na gębę?

Opublikowano
21 minut temu, Agrest napisał:

Może kiedyś tak. Ziobro zrobił troche z tym porządku. U mnie w pracy kilka lat temu komornik wszystkim alimenciarzom powchodził na pensje i nie ma litości.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v