Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
slawek74 napisał:

Tomasz0611 napisał:

@Rolnik1973Rysiu, to że w waszej piaskownicy nie urosło to nie znaczy że w innych rejonach kraju nie rośnie, poczytaj temat kukurydzy, po 18t/ha kosza ;)

z ilu ha 🤭🤣

i ilu jest takich 🤔

pocekajta jak yutubery zaczną kosić 😱

• Haha 1
Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

1 minutę temu, Mateusz1q napisał:

no jakoś rozwijają jak mleka jest najwięcej w historii. przyznaj racje i koniec dyskusji 

Nie przyznam racji. Jesteś oderwany od rzeczywistości i opętany manią powiększania i pseudo rozwoju. 

Pioter wal głową w beton i nie przepraszaj 🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
19 minut temu, Krzysztof81 napisał:

A u mnie przywożą "z Litwy" pszenice po 600 z haczykiem ilości całosamochodowe do biznesmenów co chowają świnie. Po co ma kupować polskie jak ma ukreińskie całymi tirami ile dusza zapragnie.

A my żremy ten upadliński syf w wyrobach bo świnia Polska tylko czym karmiona?

Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Piotruś, ale to są fakty potwierdzone liczbami ze skupu, a nie przemyśleniami dwóch podpitych somsiadów 🤨 

Czego wyzywasz chłopa. Najpierw narzekasz, że hodowle się kończą, a zaraz opętany rozwojem...

W sierpniu i wrześniu w gminie ponad 10 decyzji środowiskowych i pozwoleń na obory od 80 do 180ciu DJP, kurnik na 21tys sztuk. 

No dobrze, produkcja rośnie tylko nie rośnie zwiększeniem ilości zwierząt tylko zwiększeniem wydajności. Przecież jedno zwierzę nie będzie jadło tyle co 5 sztuk nawet jeśli rośnie szybciej czy produkuje więcej jaj/mleka.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

O zapomniałem P0 chwalić 

Człowieki kosili kukurydzę

Plony rekordowe 3 - 3.5 t z ha

Będzie cena zboża rosła

Nie myśl że jak u was nie ma to nigdzie już nie ma 🤣

• Like 1
Opublikowano
Qwazi napisał:

55 minut temu, Mateusz1q napisał:

jak hodowli 0? drobiu najwięcej w historii, mleka najwięcej w historii produkcji w Polsce p czym ty mówisz. Mamy porty można też eksportować 

Mateusz, Piotr ma sporo racji. On to napisał przez pryzmat zasad rynkowych. Rośnie podaż, spada cena. A zboża na rynku raczej dużo. Nie wiem, czy rekordowo w hodowli, ale wiem, że pare dni temu rozmawiałem z lokalnym inseminatorem i stwierdził, że w tym roku ubyło mu 200 szt, a zasięgu nie ma jakiegoś ogromnego. Poza tym ilość mleka akurat raczej nie idzie w parze z pogłowiem krów mlecznych. Ona bardziej jest efektem intensywności produkcji. Krowy dają więcej mleka, ale czy więcej jedzą🤔. To jest efekt marketingu federacji, doradców żywieniowych i firm paszowych. A czy te firmy kupują nasze zboże? Mam de heus pod nosem i, jak jeszcze niedawno stały tam kolejki rolników z że zbożem, tak teraz pusto. A produkcja idzie...

Podobne rzeczy dzieją się w tuczu nakładczym, który jest popularny w drobiu i trzodzie. To też jest efekt marketingu firm paszowych. Chłop ma być tym trybikiem, co robi czarną robotę i bierze na siebie potknięcia. Układ biznesowy idealny. A czy te pasze dostarczane do tego tuczu to zrobione z naszego zboża 🤔. Nie wiem, ale nie sadzę. Może w jakiejś części🤔

i ten pan ma rację i ten pan ma racjię a i jeszcze jeden też ma racjię 😉 ale czy Ty to nie wiem 🤭🤣🤣🤣 u nas inseminatorzy żyli jak królowie .ieli pełne ,,ręce,, roboty ale wirlu bardzo wielu rolników wzięło sprawy we własne ręce no i panie ,,nie opłaca się🤣🤣🤣,, 😉

6465 napisał:

U mnie najsłabszy plon kukurydzy z ha. Odkąd uprawiam kukurydzę a to już będzie z 6 lat. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, a może to pogoda🤔 nie wiem🤷

woda woda woda 😲

Tomasz0611 napisał:

7 minut temu, slawek74 napisał:

z ilu ha 🤭🤣

i ilu jest takich 🤔

A ilu jest takich co 3t/ha kukurydzy jak u Rysia kosza ...

Rysia pytaj i poczytaj wszystko co napisałem...😉

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, 6465 napisał:

U mnie najsłabszy plon kukurydzy z ha. Odkąd uprawiam kukurydzę a to już będzie z 6 lat. Nie wiem gdzie popełniłem błąd, a może to pogoda🤔 nie wiem🤷

Ten deszcz pod koniec maja dostaliście, bo u mnie był a np taki Kozłów Szlachecki nie dostał i jest ogromna różnica w kukurydzy.

11 minut temu, slawek74 napisał:

Rysia pytaj i poczytaj wszystko co napisałem...😉

Ja wiem że to taki sam ewenement jak 18t/ha, tam pewnie wody wcale nie brakło, u Rysia nie dość że ziemia piaskownica to jeszcze bez deszczu i nic nie ma, tylko trzeba się zastanowić czy warto te piaskownice uprawiać bo coraz częściej będą suche lata... Zasiać coś typowo pod dopłaty i pewnie będzie dużo lepszy biznes niż ziarko ... A Rysiek na tych piachudrach pszenice sieje, a za rok znowu będzie płakał że nie urosło ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

No dobrze, produkcja rośnie tylko nie rośnie zwiększeniem ilości zwierząt tylko zwiększeniem wydajności. Przecież jedno zwierzę nie będzie jadło tyle co 5 sztuk nawet jeśli rośnie szybciej czy produkuje więcej jaj/mleka.

Ok, wydajność rośnie, ale to, że u Ciebie nie przybywa nie znaczy, że w reszcie kraju też tak jest. Masz podane fakty z gminy, nie plotki.

Nic dziwnego, że u Ciebie się zwijają i wioski się kończą jak wy macie połacie w arach liczone. Kto będzie się rozwijał i kto będzie chciał zostać na takiej gospodarce. Miastowe wykupują działki i wiosek typowo rolniczych nie ma. 

Jeśli ja bym patrzył tylko przez pryzmat swojej okolicy to tylko i wyłącznie duży wzrost pogłowia. Nie zwijanie.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Ok, wydajność rośnie, ale to, że u Ciebie nie przybywa nie znaczy, że w reszcie kraju też tak jest. Masz podane fakty z gminy, nie plotki.

Nic dziwnego, że u Ciebie się zwijają i wioski się kończą jak wy macie połacie w arach liczone. Kto będzie się rozwijał i kto będzie chciał zostać na takiej gospodarce. Miastowe wykupują działki i wiosek typowo rolniczych nie ma. 

Jeśli ja bym patrzył tylko przez pryzmat swojej okolicy to tylko i wyłącznie duży wzrost pogłowia. Nie zwijanie.

To tylko kwestia lenistwa i zaufania do produktów nabywanych w sklepie. Mi się w głowie nie mieści żeby do sklepu jeździć po jajka, warzywa jeśli budynki i ziemia jest. Produkcja typowo towarowa to rzecz drugorzędna przeznaczona raczej dla większych areałów. Choć ja nie narzekam, że mi nie zostaje, mimo, że pola tylko 1,20.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, wojtal24 napisał:

ja wczoraj wyskoczyłem na małą godzinkę i 5l wiaderko tylko przeważnie same maślaki i że 3 prawdziwki. może się rozkręci

Nie wiem jakim cudem się pokazały. Od razu człowiek siły ma

IMG_20240928_093715.jpg

ja wczoraj wyskoczyłem na małą godzinkę i 5l wiaderko tylko przeważnie same maślaki i że 3 prawdziwki. może się rozkręci

• Confused 1
Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Ja wiem że to taki sam ewenement jak 18t/ha, tam pewnie wody wcale nie brakło, u Rysia nie dość że ziemia piaskownica to jeszcze bez deszczu i nic nie ma, tylko trzeba się zastanowić czy warto te piaskownice uprawiać bo coraz częściej będą suche lata... Zasiać coś typowo pod dopłaty i pewnie będzie dużo lepszy biznes niż ziarko ... A Rysiek na tych piachudrach pszenice sieje, a za rok znowu będzie płakał że nie urosło ...

przejmujesz się 🤔 nie brać do głowy ... jego małpy jego cyrk niech robi jak umie ...

malaczarna napisał:

2 godziny temu, wojtal24 napisał: ja wczoraj wyskoczyłem na małą godzinkę i 5l wiaderko tylko przeważnie same maślaki i że 3 prawdziwki. może się rozkręci Nie wiem jakim cudem się pokazały. Od razu człowiek siły ma 

wilków się nie boisz 🤔

Opublikowano
33 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

To tylko kwestia lenistwa i zaufania do produktów nabywanych w sklepie. Mi się w głowie nie mieści żeby do sklepu jeździć po jajka, warzywa jeśli budynki i ziemia jest. Produkcja typowo towarowa to rzecz drugorzędna przeznaczona raczej dla większych areałów. Choć ja nie narzekam, że mi nie zostaje, mimo, że pola tylko 1,20.

No czekaj ,to ty 1,2 ha i masz kombajn ?

Opublikowano
6465 napisał:

"na roli nie ma mądroli" można zrobić wszystko książkowo a natura rozdaje karty

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, kizak napisał:

A jak. I to nie tylko kombajn... Park maszynowy się powiększa...

7 minut temu, Bananek napisał:

wszystkie naraz? toż to trzeba mieć kocioł rozmiarów kotła Panoramixa

A nie, po jednym. 

Opublikowano
DANDYS napisał:

slawek74 napisał:

Tomasz0611 napisał:

@Rolnik1973Rysiu, to że w waszej piaskownicy nie urosło to nie znaczy że w innych rejonach kraju nie rośnie, poczytaj temat kukurydzy, po 18t/ha kosza ;)

z ilu ha 🤭🤣

i ilu jest takich 🤔

pocekajta jak yutubery zaczną kosić 😱

ja rzadko ich ogląda najczęściej Kule i tak narzekał teraz że ma słaby rzepak a w żniwa pewnie będzie z 4.5t/ha tego słabego 🤭😁

Opublikowano
39 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ta. To weź rzuć etat i na utrzymanie żonkę i trójkę dzieci wtedy pogadamy 

31 minut temu, malaczarna napisał:

IMG_20240928_093715.jpg

O kurła.

Żeś Pani narobiła smaka

Opublikowano
9 minut temu, kizak napisał:

Ma, tylko to taki jakby porównał konia z kucykiem.  :P

47 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Choć ja nie narzekam, że mi nie zostaje, mimo, że pola tylko 1,20.

Inaczej byś pierdział jakbyś miał rodzinę do wykarmienia na tym areałku.   xD

Opublikowano
Chłoporobotnik napisał:

10 minut temu, kizak napisał:

A jak. I to nie tylko kombajn... Park maszynowy się powiększa...

7 minut temu, Bananek napisał:

wszystkie naraz? toż to trzeba mieć kocioł rozmiarów kotła Panoramixa

A nie, po jednym. 

no widzisz Piotr też się rozwijasz. ja na Twoim miejscu zaczął bym skupować i brać w dzierżawę ta ziemię od tych ludzi z tego co piszesz to wszyscy Cię znają i chętnie pewnie by Ci dali zmienić trochę na większy sprzęt i działać zamiast z tym seniorem sąsiadem spożywać

malaczarna napisał:

IMG_20240928_093715.jpg

tylko ze u mnie same maślaki na wiaderko 5l 3 czy 4 sztuki prawdziwków a podgrzybków wcale

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Szukałem,nic nie znalazłem wiec napisałem ten temat.
      No,własnie na pewno czesc z was ma komórke,bo to przydatne urządzenie
      Chciałbym wiedziec jakie macie marki i modele swoich sprzetów,jesli to nie jest tajemnicą..
      Co jest w nich dobre i przydatne a co raczej nie pasuje i wam przeszkadza.
      Piszcie ,chetnie zobacze jakie posiadacie sprzety.
      Ja mam aktualnie Nokie 3310 i jestem zadowolony,nie psuje mi sie,jest prosta w obsłudze.
      A wady to wiadomo jak w starych telefonach,a mianowicie brak polifonii,troche juz sie muli ze starosci ale jakos chodzi,juz mi sie cyfry na przyciskach zmazaly ale mam ja tak dlugo ze jak pisze cos to juz pamietam gdzie co jest.
      Tak wiec prosze o wypowiedzi.
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
  • Dodaj nową pozycję...
v