Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Dużo podorałeś?🤭

Za dwa razy jak czasza mnie pociągnęła, to se dupskiem trawy poorałem.:lol:

4 minuty temu, Agrest napisał:

Na poważnie to ludzie dopiero ruszają w pole.

A niektórzy dopiero doszli do wniosku że nie będą ruszać i oddaliby w dzierżawę.:lol:

Opublikowano
Łolek napisał:

Miałem wczoraj siać N2 ale wiało jak pojebane a dzisiaj to prawie jak święta do kościoła zajrzeć chwilę przy grobie poczuwać, na cmentarz lampki zapalić i pewno czasu braknie 

1 minutę temu, slawek74 napisał:

weźmiesz się wreszcie za robotę 🤔🤭

Jakby nie syn to inaczej byś śpiewał kolego 

Ty masz dwóch.... 🤭😁

Opublikowano
20 minut temu, mirro napisał:

A niektórzy dopiero doszli do wniosku że nie będą ruszać i oddaliby w dzierżawę.:lol:

U nas kto miał do takich wniosków dojść to już dawno doszedł... Zostały pipidówki przy domach po 30a żeby pszenicy dla kur i ziemniaków dla siebie było i najwytrwalsi.

Opublikowano

A ja w tym roku pod kukurydzę wynająłem usługę i nic nie orałem. 

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas kto miał do takich wniosków dojść to już dawno doszedł... Zostały pipidówki przy domach po 30a żeby pszenicy dla kur i ziemniaków dla siebie było i najwytrwalsi.

Ma to swój urok. Jak by nie te Pipidówki to byś mieszkał jak w mieście. Przejeżdżałem kilka razy przez twoją miejscowość.

Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Ma to swój urok. Jak by nie te Pipidówki to byś mieszkał jak w mieście. Przejeżdżałem kilka razy przez twoją miejscowość.

W najbliższym sąsiedztwie czyli w promieniu 200m to zostało nas raptem trzech. Najmniejszy ma 30a. Później ja a ostatni ma 1,80. W nieco dalszym jeden dziadek co sadzi z 5a ziemniaków i gość, który z 5ha zostawił sobie 40a.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

W najbliższym sąsiedztwie czyli w promieniu 200m to zostało nas raptem trzech. Najmniejszy ma 30a. Później ja a ostatni ma 1,80. W nieco dalszym jeden dziadek co sadzi z 5a ziemniaków i gość, który z 5ha zostawił sobie 40a.

Taka kolej rzeczy. Pan Bóg dał talenty żeby się rozwijać i je pomnażać. Tak jak z węglem są nowe technologie i należy je rozwijać a nie być zacofanym jak ten z przypowieści co zakopał 1 talenta

Opublikowano
Przed chwilą, Mateusz1q napisał:

Taka kolej rzeczy. Pan Bóg dał talenty żeby się rozwijać i je pomnażać. Tak jak z węglem są nowe technologie i należy je rozwijać a nie być zacofanym jak ten z przypowieści co zakopał 1 talenta

Mi się ten wasz rozwój przez powiększanie nie podoba i go nie popierałem, nie popieram i popierał nie będę.

Opublikowano
2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas nigdy nie było pojazdów typu es,dzik czy innych tworów. Albo był koń albo traktor. A u was to i widywałem trajki z krypką na bazie WSKi.

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

U nas nigdy nie było pojazdów typu es,dzik czy innych tworów. Albo był koń albo traktor. A u was to i widywałem trajki z krypką na bazie WSKi.

Ba, moi najbliżsi sąsiedzi to mieli. Jeden miał normalną oś z tyłu i wóz odejmowalny. Miał jeszcze brony do tego, konną kopaczkę, obsypnik. Jeden miał tylko małą pakę u góry. Jeden miał traktorek z takim silnikiem zrobiony. U siostry babki mieli Dzika. Esy to lata 80-90 głównie. Wtedy też zaczęli sprowadzać używane C-325/328/330, Zetory 25, siuntki były tańsze ale mało kto je chciał. No i parę nowych rusków.

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Ba, moi najbliżsi sąsiedzi to mieli. Jeden miał normalną oś z tyłu i wóz odejmowalny. Miał jeszcze brony do tego, konną kopaczkę, obsypnik. Jeden miał tylko małą pakę u góry. Jeden miał traktorek z takim silnikiem zrobiony. U siostry babki mieli Dzika. Esy to lata 80-90 głównie. Wtedy też zaczęli sprowadzać używane C-325/328/330, Zetory 25, siuntki były tańsze ale mało kto je chciał. No i parę nowych rusków.

Jak by ktoś miał taką trajke to chętnie bym odkupił. Jeździł bym sobie na pole. 

Opublikowano
Łolek napisał:

17 minut temu, slawek74 napisał:

Ty masz dwóch.... 🤭😁

Każdy na  etacie, a twój robi tacie albo za tatę 

wymyślasz 😁

https://youtu.be/u2joSi8c8u4?si=qmxBPCXgwRk3N1QC

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, 6465 napisał:

A ja w tym roku pod kukurydzę wynająłem usługę i nic nie orałem. 

A ja wczoraj dostałem propozycję zasiewu kuku-nowym nabytkiem 🤩

Ciekawe jaka cena za zasiew 🤔

Edytowane przez Baks00
Opublikowano
50 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Mi się ten wasz rozwój przez powiększanie nie podoba i go nie popierałem, nie popieram i popierał nie będę.

Wszyscy nie mogą być tacy sami ;)  

Opublikowano
16 minut temu, Baks00 napisał:

A ja wczoraj dostałem propozycję zasiewu kuku-nowym nabytkiem 🤩

Ciekawe jaka cena za zasiew 🤔

No ciekawe. U mnie zrobione pługiem dlutowym na 40cm. I też jeszcze nie wiem ile mnie to będzie kosztowało 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Myślisz że to już 🤔, najpierw trza zaorać 

Ja mogę i we wtorek siać 🤭

2 godziny temu, Agrest napisał:

Trzeba zapytać autora w jakim stanie był zdjęcie robiąc i gdzie sufit wówczas się znajdował. Wszak nie od dziś wiadomo gdzie dla jednego sufit to dla drugiego podłoga🤣

Ale tak po Wielkim Piątku?🤔

Raczej w jakim ty stanie jesteś... Żeby fundamentu od sufitu nie odróżnić...

1 godzinę temu, HF86 napisał:

Po świętach się pewnie ruszą. 

Z waszymi terminami to 10 ton to powinno być minimum i koszenie w maju i jeszcze do września to I ze 4 tony jeczmienia powinno na rosnąć 🤭

Kilka wsi dalej po jęczmieniu zimowym zasieki qq i zebrali 15t/ha mokrej...

Sieczki 🤭

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v