Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Strongman napisał:

Raczej nie kontrolują chyba ze ktoś podjebie ale znowu skąd będzie wiedział jakiś życzliwy sasiad

Ojciec miał robione obie nogi na żylaki kilka lat temu. Po pierwszym zabiegu na jedną nogę lekarz dał 30 dni i kontroli nie było, po drugim zabiegu na drugą nogę też na początku 30 dni bez kontroli, potem dopisał kolejne 14 dni, to przyszło wezwanie pocztą na kontrol dwa dni przed końcem L4 ... Póki płacił pracodawca to ich nie interesowało, ale poszło z ich konta to już kontrol ;) 

8 minut temu, wojtal24 napisał:

nie wszystkim rodzice dają gospodarstwo niektórzy muszą sobie kupić sami

Nigdy w życiu w obecnej sytuacji nie kupiłbym ziemi i nie bawił się w rolnictwo ... Jeżeli przejmujesz coś i kontynuujesz to ma sens, ale zaczynać od zera, bez sensu ... Póki się na tym da sensownie zarobić to się w tym robi, ale jak przestanie się spinać to będzie trzeba aby obsiać zbożami/kukurydzą i iść na jakiś etat.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Żydzi nie uprawiają ziemi a wiesz dlaczego?

poczytaj troche o rolnictwie w izraelu ...

6 minut temu, pedro2 napisał:

Panowie jak to jest na chorobowym na zusie, kontrolują czy raczej nie? 

Na krusie byłem 2x po pół roku i nikt nie zajrzał.

Noga napieprza, spuchnięta, sina..nie skończy się to tak szybko jak myślałem i muszę iść na kontrolna wizytę jednak. 

Na małym zusie 722zł za miesiąc więc nie wiem czy się warto w to pchać 

pewnie przy dluzszym masz jakas szanse ale tydzien ?? kto by to zdazy skontrolowac ?? skad tylu urzednikow ?

kurna -ale wy zdrowia nie szanujecie..za pare lat to bedziecie na wozkach jezdzic... naprawde nie potraficie dac sobie na wstrzymanie ??  

jak nie deszcze to snieg-co obeschlo to dopadalo, woda znowu stoi  w polach..

Opublikowano
Agrest napisał:

Dziękuję Wiesiu za wykład. Na prawdę tego nie wiedziałem🤭

A Tusk dopłaty dziś wypłacił🤣

ale to już druga rata znajomy dziś dostał za dach z tamtego roku

Opublikowano
jacus napisał:

Żydzi nie uprawiają ziemi a wiesz dlaczego?

6 minut temu, pedro2 napisał:

Noga napieprza, spuchnięta, sina..nie skończy się to tak szybko jak myślałem i muszę iść na kontrolna wizytę jednak. 

pewnie przy dluzszym masz jakas szanse ale tydzien ?? kto by to zdazy skontrolowac ?? skad tylu urzednikow ?

kurna -ale wy zdrowia nie szanujecie..za pare lat to bedziecie na wozkach jezdzic... naprawde nie potraficie dac sobie na wstrzymanie ??  

nie zamierzam być rolnikiem w Izraelu a mam zboczenie zawodowe że na każdym wyjeździe zagranicznym jadę ogląda rolnictwo w danym kraju w którym jestem

Opublikowano
4 minuty temu, wojtal24 napisał:

ale to już druga rata znajomy dziś dostał za dach z tamtego roku

Reszta dopłat z ekoschematami.

14% niższe dopłaty jak rok temu, a było kilka ha strączków i międzyplonu.

Ten rok będzie jeszcze gorszy 

Opublikowano
6 minut temu, wojtal24 napisał:

Tu na forum chyba nadreprezentacja takich jest, bo w realu to nie znam nikogo kto by nie miał gospodarstwa po rodzicach/teściach. Bardzo rzadko spotykane przypadki. Nawet jak ktoś kupił w życiu i 100 ha, to pierwsze 10 dostał.  

• Like 3
Opublikowano (edytowane)

Kupi, tylko trzeba mieć zgodę KOWR. Co trochę spowalnia, ale nie uniemożliwia. 

U nas kupił jeden(rodowodem z naszych stron swoją drogą, ojciec go zna) las z kawałkiem pola. Emerytowany strażak. 1.5 ha ziemi rolnej przy tym lesie było.  Tylko, że on nie uprawia tego, rolnikiem nie jest. Miał odłożone jakieś pieniądze, to sobie kupił, chyba dla fantazji. 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano
15 minut temu, jacus napisał:

Jaki tydzień? Doktorka na sorze mówiła, że miesiąc to minimum. Powiedziała, że jak będzie boleć i puchnąć to rezonans czy coś tam trzeba będzie zrobić. Na wsi wolnego nie ma. Tym bardziej w marcu.

Opublikowano
30 minut temu, pedro2 napisał:

Teraz ZUS ostro kontroluje szczególnie  tych na L4.

Szwagier wzioł tydzień L4 że względu na chorą córkę to dobrze że był akurat w domu bo przyjechali go skontrolować 

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Teraz ZUS ostro kontroluje szczególnie  tych na L4.

Szwagier wzioł tydzień L4 że względu na chorą córkę to dobrze że był akurat w domu bo przyjechali go skontrolować 

Dziś mój młody ostro gorączkował i trzymał się za głowę. Małżonka zawiozła go do lekarza ,wyszło zapalenie ucha.

• Sad 3
Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Dziś mój młody ostro gorączkował i trzymał się za głowę. Małżonka zawiozła go do lekarza ,wyszło zapalenie ucha.

To trzeba uważać.

Co za antybiotyk dostał

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ojciec miał robione obie nogi na żylaki kilka lat temu. Po pierwszym zabiegu na jedną nogę lekarz dał 30 dni i kontroli nie było, po drugim zabiegu na drugą nogę też na początku 30 dni bez kontroli, potem dopisał kolejne 14 dni, to przyszło wezwanie pocztą na kontrol dwa dni przed końcem L4 ... Póki płacił pracodawca to ich nie interesowało, ale poszło z ich konta to już kontrol ;) 

Jeden całe życie cały czas prawie na zwolnieniu był bo go krengosłup boli,i w czasie zwolnienia ktoś go pojebał wreszcie pewnie z pracowników ze pracuje domy wykańcza i kontrola przyjechała pod wskazany adres gdzie dom robił ale to kilka lat mu się tak udawało. 

Opublikowano

a rok temu to Ty nie chciałeś brać w dzierżawę po 3tys zł za ha czy źle kojarze

dokładnie

A nie 4 oferował w cenach pszenicy trzeba poczytać 

47 minut temu, wojtal24 napisał:

Jakbym miał sam kupić to te pieniądze inaczej bym spożytkował

Opublikowano
30 minut temu, mf362 napisał:

Bo chyba trzeba być rolnikiem by kupić ziemię 

Byle kto z marszu nie kupi 

Jak byłem na podyplomówce z rolnictwa to na prawie 40 osób kilka osób raptem miało jakiś związek ze rolnictwem reszta mieszczuchy

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Dziękuję Wiesiu za wykład. Na prawdę tego nie wiedziałem🤭

A Tusk dopłaty dziś wypłacił🤣

Końcowe masz i ekoschematy ? Zadowolony jesteś z sumy czy mniej jak rok temu ?

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, slawek74 napisał:

dziwisz mu się 🤔 rolnicy też powinni odwołać odwiedziny targów...

Agroyoutuberzy się wybierają polansować

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
41 minut temu, wojtal24 napisał:

nie zamierzam być rolnikiem w Izraelu a mam zboczenie zawodowe że na każdym wyjeździe zagranicznym jadę ogląda rolnictwo w danym kraju w którym jestem

gdy jade nad morze to prosto ze schodow pensjonatu widze caly park maszynowy jakiegos rolnika..

ja tez tak mam, patrze i obseruje ze nie mamy sie czego wstydzic..

26 minut temu, pedro2 napisał:

Jaki tydzień? Doktorka na sorze mówiła, że miesiąc to minimum. Powiedziała, że jak będzie boleć i puchnąć to rezonans czy coś tam trzeba będzie zrobić. Na wsi wolnego nie ma. Tym bardziej w marcu.

pewnie -gdybys zdrowy umarl to byloby zal 🤣 a tak to sobie bedziesz na protezie kustykal- ale robota musi byc zrobiona,

w tym marcu to u nas marne szanse widze na manewry polowe..

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

w tym marcu to u nas marne szanse widze na manewry polowe..

A u nas pełną parą idzie robota ;) Truskawki już udało się zrobić pielnikiem i popryskać, na orkę wysiane PK i zawłókowane w polach sucho ... Gdybym miał owies do siania to bym siał, ale z jęczmieniem muszę jeszcze trochę poczekać, gleba za zimna na jęczmień.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v