Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, kibix napisał:

cedrob 

kontraktacja 450 netto cena minimalna

Szału nie ma. Ale chyba nic lepszego nie ma co się spodziewać.

Edytowane przez 6465
Opublikowano

Dziś pierwszy raz w tym roku widziałem jak koszą na kiszonke. Po woli sezon się rozpoczyna.

Sam miałem plan ogłosić że sprzedam na kiszonke. Ale jak czytam w okolicy ceny od 4-7tys. Za ha. To dam sobie spokój i pójdzie na ziarno zgodnie z przeznaczeniem na jakie była zasiana.

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, 6465 napisał:

Dziś pierwszy raz w tym roku widziałem jak koszą na kiszonke. Po woli sezon się rozpoczyna.

Sam miałem plan ogłosić że sprzedam na kiszonke. Ale jak czytam w okolicy ceny od 4-7tys. Za ha. To dam sobie spokój i pójdzie na ziarno zgodnie z przeznaczeniem na jakie była zasiana.

7 tysięcy to zła cena?

ja jakbym dostał 6200 to niech bierze wszystko.

450 brutto za tonę [ takie luźne sugestie] razy 10 ton, bo obstawiam że taka będzie średnia. to masz 4500- 550 kombajn- 150 odwóz=3800 , a tutaj powyżej 6000 bez kosztów odwozu i kombajnu, o słomę z kukurydzy mi nie chodzi bo w ziemii jest jej aż za dużo. No i oczywiście dużo wcześniej sprzątnięte pole, co w moim przypadku też jest na plus. 

• Like 2
Opublikowano

W tamtym sezonie na kiszonkę przeważnie liczyli od przyczepy, dobra kukurydza (wyrośnięta) to 3 wychodziły, słaba 0,5-1, cena jaką oferowali kupujący 2000 zł/przyczepa - Mazowieckie zachód, hodowli bydła coś jest w regionie. W tym ogólnie lepiej i równiej wyrośnięta wszędzie. Najlepiej wystawić ogłoszenie na olx i będzie wiadomo czy jest zainteresowanie w żądanej cenie. wiadomo dużo zależy od lokalizacji (hodowla bydła mlecznego mięsnego, lub biogazownie).

Opublikowano
13 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

7 tysięcy to zła cena?

ja jakbym dostał 6200 to niech bierze wszystko.

450 brutto za tonę [ takie luźne sugestie] razy 10 ton, bo obstawiam że taka będzie średnia. to masz 4500- 550 kombajn- 150 odwóz=3800 , a tutaj powyżej 6000 bez kosztów odwozu i kombajnu, o słomę z kukurydzy mi nie chodzi bo w ziemii jest jej aż za dużo. No i oczywiście dużo wcześniej sprzątnięte pole, co w moim przypadku też jest na plus. 

Słomy za dużo w ziemi... Oj jednak chłop w Polsce głupi 

Polecam wykłady prof Piechoty są na YT 

• Like 4
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Pajej napisał:

owszem za dużo, wykup sobie jeszcze ten pakiet od ,,hektar wiedzy,, 😂

jak twoim zdaniem słoma z kukurydzy jest warta 3 tysiące, to słaby przelicznik

Opublikowano

Ludzie na forum mądrych udają,  a sugerują się wsłuchują w pierdoly i dyrdymały ludzi którym za to ktoś płaci by takie teorie rozpowszechniać i siać zamęt .

• Like 1
Opublikowano

Niektórzy widzę trochę za dużo się ,, mędrców " nasłuchali o cudownym działaniu słomy. 

Jak ta ,,słoma " z kukurydzy jest warta 2,5-3 tys to zrób sobie eksperyment. Na 2 ha zostaw tą drogocenną słomę a na kolejne 2 ha zamów łódkę kurzaka a tą słomę sprzedaj. Taka lodka w granicach 2,5 -3 tys jak dalej zawieść, jak bliżej to taniej  . To na ha cię wyjdzie 1200-1500 zł. Sprzedając,,słomę" jesteś dodatkowo ma każdym hektarze 1500-1800 zł. A dam sobie rękę uciąć że tam gdzie pójdzie te 12-13 ton kurzaka kukurydza będzie o wiele lepsza . Co daje kolejne zyski.

Wychodzi który to ten chłop głupi jest w Polsce. Ten profesur wspomina o tym że zanim się zetnie kukurydzę m ziarno to z rośliny zostaje 1/3 albo i 1/4 tego co by się zebrało ma kiszonkę? Dodatkowo kosząc ją i rozdrabniając te suche resztki latają po całej okolicy. To na polu zostaje jeszcze mniej. Dodatkowo później się na takie pole ,,wchodzi " żeby coś zasiać. Obornik już by był dawno przykryty i się rozkładał i coś by rosło. 

• Like 2
Opublikowano

Ja się patrzy tylko na czubek nosa i na rok do przodu to masz rację, ale jak ktoś myśli z perspektywą kilka kilkanaście lat do przodu to powinien mieć na uwadze pruchnice. Te 3 tyś ze słomy to NPK, ale pruchnica jest bezcenna. 

Współczuję Twoim dzieciom bo odziedziczą po tobie pustynię 

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

1.Rozwozenie obornika też kosztuje. 

2. Ewentlalny zbior słomy, scielenie kurnikow, transport obornika, rozwozka.

3. Jeśli to typowy pomiot czyli sam bobek z klatek to materii organicznej jest tam bardzo mało. Jest za to bardzo duzo mikro i makro.

Wiem bo stosuje i badam trowar w OSCHR. 

4. Sloma to mikro i makro ale głównie to MATERIA ORGANICZNA. Bez rozwozenia, kombinowania, już jest na polu. 

5. Po kurzaku QQ szaleje bo jest tam dużo N w formie anonimowej. 

Tworzenie pruchnicy to długotrwały proces.

W krótkim czasie Twoje podejście może być na "+" ale w wieloleciu raczej na duży "-"

Edytowane przez adamson330
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pajej napisał:

Ja się patrzy tylko na czubek nosa i na rok do przodu to masz rację, ale jak ktoś myśli z perspektywą kilka kilkanaście lat do przodu to powinien mieć na uwadze pruchnice. Te 3 tyś ze słomy to NPK, ale pruchnica jest bezcenna. 

Współczuję Twoim dzieciom bo odziedziczą po tobie pustynię 

a uwzględniłeś w obliczeniach że przez ostatnie np 8. lat była na ziarno cięta i słomy w opór? o tym że przez kolejne 5 będzie też nie wspomnę, myślę że jak np 15 lat była kukurydza na ziarno i raz pójdzie na kiszonkę, to jego dzieci pustyni nie odziedziczą 😉  

Opublikowano

Ja mieszkam w zagłębiu drobiarskim, to kurzak kosztuje 50 zł tona na kurniku. Całe auto z dowozem na pole wychodzi 2300-2400 zł. Jak by mi ktoś przywiózł za 1500zł to biorę każdą ilość

Opublikowano

Ale ja też mieszkam jak kolega wyżej w ścisłym centrum zagłębia kurników i w tym roku z dowozem kupowałem kurzak slomiasty po 1300-1400 zł. Tylko cały szkopuł w tym, że dostawa Maj/Czerwiec

Opublikowano
1 godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał:

a uwzględniłeś w obliczeniach że przez ostatnie np 8. lat była na ziarno cięta i słomy w opór? o tym że przez kolejne 5 będzie też nie wspomnę, myślę że jak np 15 lat była kukurydza na ziarno i raz pójdzie na kiszonkę, to jego dzieci pustyni nie odziedziczą 😉  

Kukurydza jeszcze w technologii orkowej to według Prof. Piechoty bilans pruchnicy ma maksymalnie na 0 podkreślam maksymalnie na zero częściej jest poniżej zera. Ziemia jest dłuższy czas odkryta i promienie UV wypalają pruchnice 

• Haha 5
Opublikowano

O tym piechotom i tym innym teoretykom na papierze wszystko się zgadza tylko co innego praktyka pokazuje,  bo tej słomy to możesz tyle ciąć ile wlezie , ale jak nie dasz gówna to gówno zbierzesz .

• Like 2
Opublikowano

Ja jakoś obornika nie daje, a rośnie i plonuje. Oczywiście obornik jest o wiele lepszy ale nie każdy ma do niego dostęp. Obornik a nie kurze bobki bo te to prawie to samo co mocznik z worka 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

kuku na ziarno też ma ujemny bilans