Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

mam plan sprzedawać swoją 615 ale

Ile Cię satysfakcjonuje za nią ?

Facet sprzedaje z rok czasu już  614 

Twardo że 86 rok

A nie ma drzwi z prawej strony 

Zegary stare ...

Nawet mimo ceny koło 50 tys to stoi 

Opublikowano
6 godzin temu, Krzysztof81 napisał(a):

. Claasa kupowałem, nie jakieś wynalazki. 

Powiadasz że Claas to nie wynalazek 🤔

19 minut temu, tytanowyJanusz napisał(a):

Trzeba mieć farta 

Fart to jedno a dwa trzeba poświęcić mnóstwo czasu

Opublikowano
8 minut temu, soltys48 napisał(a):

Powiadasz że Claas to nie wynalazek 🤔

Fart to jedno a dwa trzeba poświęcić mnóstwo czasu

Jedyne co w nim jest przekombinowane to silnik za kabiną w niektórych modelach.

Opublikowano
5 minut temu, jaco512 napisał(a):

Np. Commandor nie przyjął sie.

Ale w Polsce szybko to podłapali i zrobili BS-a.

Z tego co słyszałem to rotory dają duży opór i sieka słome ale do kukurydzy jest b. dobry. W wiosce obok ma 114 już ładnych pare lat.

Ten 228 to swego czasu był największy kombaj na świecie.

Opublikowano (edytowane)

1 Motowideł na lańcuchu, taki typowy, ameryki tam nie odkryli. W nowszych hydromotor. Kosa na schumacherze, nie wiem co tam może być nie tak? - idzie jak dziki.

2.Bęben na APS to jest najlepszy system młócący jaki w kombajnach widziałem. Idzie to jak w dzik w kukurydzy, tylko mruczy. Kolega ma Johndeera brazylijczyka na jednym bębnie to jest jedno wielkie nieporozumienie. Pewnie w Dominatorach na jednej młócarni to jest taki sam szit.

3. To nie wiem za bardzo w czym problem. Takie standardowe raczej rozwiązanie tyle że ma ruchy przeciwbieżne przez co też dużo większą wydajność.

Edytowane przez Krzysztof81
Opublikowano

1. Kiedy to zmienili? Po 2000r czy jeszcze później ,mocowanie Schumacher a tragedia 

2. Ile modeli ma aps?

3. Zawieszenie bardzo słabe i wręcz śmieszne 

9 minut temu, Grzechooo napisał(a):

Ale za to największą zaletą jest dostępność części. 

Jak do wszystkich innych.

Tyle że masz wybór oryginalny czy tani zamiennik ewentualnie mnóstwo używek. Jakość najsłabsza 

Opublikowano
22 minuty temu, Grzechooo napisał(a):

Ale za to największą zaletą jest dostępność części. 

Dokładnie. Wszystko od A do Z i to praktycznie od ręki. Do tego aplikacja Claas gdzie wprowadzasz numer seryjny maszyny i masz wszystkie części, numerek każdej śrubki. Nawet jak nie zamawiasz w Claasie oryginału to wbijasz w google numer części podany przez aplikacje i kupujesz zamiennik. Normalnie bajka. Nawet w głupim bizonie były różne modele, rózne numery części coś znaleźć mniej typowego trzeba się więcej naszukać niż w Claasie. Do tego wszystkie części znormalizowane - łożyska milimetrowe, śruby, nakrętki tak samo, czy normalne europejskie paski a nie jakieś calowe wynalazki. Może tam w pługu czy innej maszynie uprawowej ma to małe znaczenie ale w żniwa szkoda nerwów na wynalazki.

Opublikowano

Oglądałem kiedyś claasa nie pamiętam chyba

Dominator 98 

Po mojemu skomplikowany i ciasny 

Naebane tych kół pasowych przenośników itp jedno zakrywa drugie 

Drzwiczek pełno zamiast jednej centralnej osłony 

• Like 2
Opublikowano

We wrześniu sprzedałem senatora z 68r poszedł w 2 dni. Dzwonił za nim kupiec z Mazowieckiego który miał kiedyś claasa, później kupił Fahra z lat 80 i chciał dalej wrócić do claas bo narzekał że do deutza ciężko z częściami.

Opublikowano

@pawel885Dokładnie tak.

9 minut temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dokładnie. Wszystko od A do Z i to praktycznie od ręki. Do tego aplikacja Claas gdzie wprowadzasz numer seryjny maszyny i masz wszystkie części, numerek każdej śrubki. Nawet jak nie zamawiasz w Claasie oryginału to wbijasz w google numer części podany przez aplikacje i kupujesz zamiennik. Normalnie bajka. Nawet w głupim bizonie były różne modele, rózne numery części coś znaleźć mniej typowego trzeba się więcej naszukać niż w Claasie. Do tego wszystkie części znormalizowane - łożyska milimetrowe, śruby, nakrętki tak samo, czy normalne europejskie paski a nie jakieś calowe wynalazki. Może tam w pługu czy innej maszynie uprawowej ma to małe znaczenie ale w żniwa szkoda nerwów na wynalazki.

Dalej powtarzasz wynalazki. Czy uzytkowałeś kiedykolwiek co innego niż bizon czy Claas?

Co do tej dostępności wszystkiego to bym bardzo mocno polemizował

Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał(a):

@pawel885Dokładnie tak.

Dalej powtarzasz wynalazki. Czy uzytkowałeś kiedykolwiek co innego niż bizon czy Claas?

Dlatego kupiłem Classa mimo tego iż za te samą kase miałbym np 2 Laverdy czy inne Fergusony. Widze po sąsiedzie co ma JD 1065 i jak buja się  z niektórymi częściami albo znajomy co nie mógł dostać wału młócarni to TX. To nie dla mnie. Jak ktoś ma jakiś sklep z częściami w pobliżu albo szrot pod bokiem to czemu nie.

Jak brałem Clasa to handlarz miał naprawde fajną Laverde, nie pamiętam numeru, taka z większych. Przerobu to ona na pewno nie ma dużego bo nic tam w niej nie ma co by go zwiększało, po prostu prosta konstrukcja wykonana z dobrego materiału, może troche brzydka z zewnątrz.

Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał(a):

@pawel885Dokładnie tak.

MF ma to samo, katalog prowadzi za rekę.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Dlatego kupiłem Classa mimo tego iż za te samą kase miałbym np 2 Laverdy czy inne Fergusony. Widze po sąsiedzie co ma JD 1065 i jak buja się  z niektórymi częściami albo znajomy co nie mógł dostać wału młócarni to TX. To nie dla mnie. Jak ktoś ma jakiś sklep z częściami w pobliżu albo szrot pod bokiem to czemu nie.

Jak brałem Clasa to handlarz miał naprawde fajną Laverde, nie pamiętam numeru, taka z większych. Przerobu to ona na pewno nie ma dużego bo nic tam w niej nie ma co by go zwiększało, po prostu prosta konstrukcja wykonana z dobrego materiału, może troche brzydka z zewnątrz.

Czyli niczym innym nie pracowałeś. To że Claas ma cenę to w głównej mierze zasługa świetnego marketingu i jechania na dawnej historii.

Pociesze Cię,uważaj że kupisz w miarę szybko i przede wszystkim dobrej jakości części do claasa. Nie wszystkie ale takie jak to opisywałeś specyficzne.

Co do wydajności. Mówi Ci coś RS w MF czy MCS w laverdzie/fendcie?

3 minuty temu, jahooo napisał(a):

MF ma to samo, katalog prowadzi za rekę.

Panie Janie wiem o tym doskonale. Jeśli nie papierowy to w necie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v