Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, pawel885 napisał(a):

Ale mało to rolników kupiło przyczepy po 100 tys i używa ich kilka dni w żniwa ?

Jeszcze im wiaty stawiają bo szkoda żeby stały pod chmurką ...

No kupiłem np ja i co w tym złego. Zestarzeje się razem ze mną 😂

• AgroTeam
Opublikowano
2 godziny temu, mirro napisał(a):

Żona moja coś takiego chce albo Escape

A co musi mieć wysokiego focusa? Bo to auto totalnie niczym się nie różni. Chyba że 4x4 chcesz.

Sam myślę nad zmianą jednego focusa mk3 na mk4 ale brak HB. Siostra ma kuge 17r i ja tam nie widzę sensu płacić min 15tys więcej niż za focusa

2 minuty temu, jarecki napisał(a):

No i silnik 1 litr pojemności w najtańszych wersjach 

1,0 to teraz masz w 70% aut. Teść wziął ten 155KM ale mnie to nie przekonuje

Opublikowano
Agrest napisał:

3 minuty temu, Bananek napisał(a):

Polska to jeden z niewielu krajów na świecie, gdzie ludzie złudnie uważają, że można ocenić czyjś status przez pryzmat tego, czym dana osoba jeździ. Druga strona medalu jest taka, że bardziej lubi "wyglądać" ten kogo kompletnie na to nie stać. Ktoś, kto może sobie pozwolić na markę premium nie za bardzo stara się to okazać w formie auta. Zresztą dozylismy czasów, gdzie auto to albo narzędzie pracy, albo gadżet. Nie luksus.

A za chwilę okaże się balastem. Bo doyebią podatki, ograniczą mobilność, zmuszą ludzi do siedzenia w kanałach...

2 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Chodziło mi tylko o to że zamiast promocji na koniec roku to poszło w górę 

Po to jest właśnie istotą promocji u nas. W górę 20% i rabat 20%. Ale to i tak więcej niż było🤭

od nowego roku nowe auta w górę 20÷25% bo jakiś podatek ekologiczny UE wprowadza na producentów aut

Opublikowano

Dziś z kugi 4x4 przesiadłem się w t5 bo tamtym żona pojechała. I ledwie jechałem bo przyczepności brakowało  na śliskim.  Na codzień się tego nie zauważa, ale po przesiadce widać różnicę od razu

Opublikowano
Agrest napisał:

Zawsze podchodzę z pesymizmem bo wolę być mile zaskoczony niż być optymistą i się zawieść. 

Fortuny z takim podejściem się nie dorobię ale i mniej rozczarowań i ryzyk plajty

👍👍👍👍🤝

Opublikowano
1 minutę temu, wojtal24 napisał(a):

od nowego roku nowe auta w górę 20÷25% bo jakiś podatek ekologiczny UE wprowadza na producentów aut

Teraz prześledziłem na szybko ceny nowych Kug, i widzę że ceny poszybowały na olx względem stanu sprzed np 2 miesięcy

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Już dwa lata chce o ile pamiętam🤭

A bo jej Kuge nieopatrznie kupiłem na szybko w manualu. A teraz mówi że może jej automatyczna skrzynia by się spodobała. Na tamtą znowu spogląda synowa , bo niby Fiesta za mała. Tu nie ma lekko z każdej strony presja.

• Haha 1
Opublikowano
7 minut temu, STIG13 napisał(a):

Nic złego 

Po prostu uważam że kto ma kasę to ją wydaje 

Jednego cieszy nowy samochód a innego przyczepa 

Ja np dzwonię do kolegi i za 350 zł podstawia mi wannę i wiezie na skup 10 km 

Jak bym sam woził to raz że bym musiał mieć porządną przyczepę a dwa musiał bym zgasić kombajn i lecieć na skup

Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał(a):

Moje obecne tyle warte i bardzo mnie satysfakcjonuje.

Stać mnie było fizycznie na zakup nowego czy to lexusa czy Toyoty czy bmw i stać będzie jak długi poodbieram, tylko na łeb bym jebnąć musiał by położyć 300 czy 400 za auto które z automatu traci na wartości za bramą salonu równowartość dobrej używki. 

Psychicznie nie jestem gotowy na taki zakup bo zarysowania przez gałąź psa czy odprysk od kamienia może o stan przedzawałowy doprawić. AC tego nie zmieni. Za cenę dwóch aut mam dom budynki gospodarcze i kilka hektarów. Mogę nawet wyburzyć budynki a ziemia i tak zostaje i jakąś wartość mieć będzie za 10 lat i może jakiś zysk da,  a auto oprócz wygenerowania niebotycznych kosztów utrzymania za 10 lat warte będzie 20% sumy z salonu.

Poprzednim ( kurła to już 8 lat🤦‍♂️) razem miał być nowy salonowy tucson bida za 105, wybrałem full kugę 3 latkę za 75. Tej decyzji bym nie zmienił. I dziś też patrzyłbym za 2-4 letnie auto na fullu z wyższej półki  niż nowe za te same pieniądze.

A ja żałuję, że wcześniej nie kupiłem swojej małej nowej pierdziawki, za cenę której miałbym wypierdzianego 2-3 letniego suwa, który u mnie nie miałby najmniejszego zastosowania i jeszcze musiałby stać pod chmurką.

Z całego "komfortu" jedyny z jakiego korzystam to zestaw głośnomówiący i podgrzewanie kierownicy a reszta to nieprzydatny dla mnie badziew. Trasy do 25km, głównie do roboty, od 8 listopada 1600km nabite.

• AgroTeam
Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał(a):

Teraz prześledziłem na szybko ceny nowych Kug, i widzę że ceny poszybowały na olx względem stanu sprzed np 2 miesięcy

Ja patrzę na takie do 50 to nie widzę wielkich różnic od kilku miesięcy. Te drogie stoją jak stały.

Właśnie jedyny argument za kuga to 4x4 ale musi być z grzaną szybą wiec usa odpada.

Opublikowano

Wykasowałem już filtrowane dyszukiwania bo wydałem pieniądze i auta nie szukam, ale z ciekawości tylko na nowe zerknąłem to jest drożej, co i @STIG13 zauważył

Opublikowano
7 minut temu, pawel885 napisał(a):

Nic złego 

Jak bym sam woził to raz że bym musiał mieć porządną przyczepę a dwa musiał bym zgasić kombajn i lecieć na skup

Dobrze, że masz takiego kolegę. Ja wożę wszystko sam na skupy. Średnio koło 20km w jedną stronę w tą czy tamtą. Dwa z nowej nic mi nie leci, nie szarpię się z burtami. Jak wyjdzie burza nie latam z kawałkiem plandeki i sznurkami jak jeszcze parę lat temu 

• AgroTeam
Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał(a):

Wykasowałem już filtrowane dyszukiwania bo wydałem pieniądze i auta nie szukam, ale z ciekawości tylko na nowe zerknąłem to jest drożej, co i @STIG13 zauważył

Nowe z konfiguratora tak, dlatego teraz szły tylko te z wyprzedaży. Focusy ze 130-140 szły po 92. Tecia puma 16o-pare na 124

Jak by ktoś chciał się pobawić w remont silnika to ten jest ciekawy

https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ford-kuga-awd/2958091601-223-9367

Ale ja nie mam siły do niemca, nie mogę sie z nim dogadać

Opublikowano
3 minuty temu, STIG13 napisał(a):

Dobrze, że masz takiego kolegę. Ja wożę wszystko sam na skupy. Średnio koło 20km w jedną stronę w tą czy tamtą. Dwa z nowej nic mi nie leci, nie szarpię się z burtami. Jak wyjdzie burza nie latam z kawałkiem plandeki i sznurkami jak jeszcze parę lat temu 

Ciężarówek jest w brud dziś 

Nie wierzę że u Ciebie nie znajdzie ...

Jak bym miał stać kilka godz w kolejce w pogodny dzień w żniwa to chyba bym osiwiał 

Opublikowano
2 minuty temu, griga napisał(a):

Ale ja nie mam siły do niemca, nie mogę sie z nim dogadać

Podaję właściwą formułkę

Hande hoch. Kuga nach Polen raus

• Like 1
Opublikowano
pawel885 napisał:

7 minut temu, STIG13 napisał(a):

Nic złego 

też z tego powodu wyleczyłem się z zakupu drogich dużych przyczep i te co mam narazie starczają

STIG13 napisał:

7 minut temu, pawel885 napisał(a):

Nic złego 

w okolicy zrobiło się kilka skupów i np. jest tak że jak sprzedaje qq do nich to mi podstawiają łódkę i zabierają z pola z pszenica podobnie dzwonie pytam o cenę podają i mowia że mogą odebrać z gospodarstwa aby szybki załadunek żeby był tak samo pierwszy raz sprzedawałem rzepak gościowi i też mówi że podstawia auto i liczy 200zl tylko za paliwo 20pare kilometrów miał bo mówi po co dwa razy przerzucać rzepak tylko zwarzyli zmierzyli zaolejenie i pojechał dalej w trasę

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, pawel885 napisał(a):

Ciężarówek jest w brud dziś 

Nie wierzę że u Ciebie nie znajdzie ...

Jak bym miał stać kilka godz w kolejce w pogodny dzień w żniwa to chyba bym osiwiał 

W żniwa sprzedaję tylko rzepak. Ale mam kilkanaście km do zakładów tłuszczowych Bodaczów. One działają w sezonie 24/7. Także co w dzień wykoszę to w nocy zawiozę. Hektarów nie dużo więc 3 kursy. Pszenica aby do magazynu na podwórko a wywóz na spokojnie. A no i soja. Ale to też nie mam problemu, wystarczy mi miejsca na przyczepach. W tym roku więcej soi to dwa kursy więc też bez problemu bo we wrześniu bez kolejek. W żniwa nikt ci u nas auta nie podstawi

Edytowane przez STIG13
Opublikowano
2 godziny temu, FarmerDyzio napisał(a):

Czyli prawda jest jednak taka że nie stać. 99 procent z nas nie kupi auta za 350/400 tys bo nas najzwyczajniej nie stać. Pieniądze byśmy woleli wsadzić w ziemię/maszyny a na końcu dom. Te pieniądze w rolnictwie zbyt ciężko przychodzą by je wydać właśnie w taki sposób. Chociaż co ciekawe Daniel napisał że nigdy nie kupi nowego auta a przyprowadził nowa przyczepę samozbierająca. Pewnie o wartości takiego auta premium. Po prostu taka nasza mentalność że pieniądze lokujemy gdzie indziej. 

To nie mentalność, to ekonomia. Ty po prostu nie odróżniasz lokaty/ inwestycji od wydatku.

Opublikowano
11 minut temu, piotrp88 napisał(a):

To nie mentalność, to ekonomia. Ty po prostu nie odróżniasz lokaty/ inwestycji od wydatku.

wydatki dzielą się na razjonalne i nieracjonalne, jesli dzięki wydatkowi 200 tys na auto jesteś w stanie zarobić 300, jak w przypadku ciężarówki, jest to wydatek racjonalny

jak kupujesz auto za 200 jeszcze w kredycie i wychodzi cię po 5 latach 300 a jego wartość 80, to jest to wydatek nieracjonalny, w takimwypadku, jesli masz działalność, lepiej wziąć leasing

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v