Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

prawie nowy vw, w leasingu - 5l/1000km,  realnie tyle spala

A to inne pytanie taktyczne, skoro spalanie oleju jest duże  rzędu 1,5l/5000km to czy potrzeba "zmieniać olej" co 15 tyś  czy wystarczy od czasu do czasu filtr zmienić, bo  przeciez olej jest świezy ?

Edytowane przez GABBER85
  • Like 1
Opublikowano
20 minut temu, GABBER85 napisał(a):

A to inne pytanie taktyczne, skoro spalanie oleju jest duże  rzędu 1,5l/5000km to czy potrzeba "zmieniać olej" co 15 tyś  czy wystarczy od czasu do czasu filtr zmienić, bo  przeciez olej jest świezy ?

Dokładnie. 

Tyle że producent zaleca wymianę i podaje jaka jest normą spalania oleju. 

A to co jest w rzeczywistości to inna sprawa 

Jeden wezmie max normy a inny ledwo na miarce. 

Opublikowano

...nie wiem jak norma jest ale tak jak napisałem,  spalają w realu tyle, kosmos. Ludzie świadomie wracają do starych z przebiegami 500k+200k w pamięci bo ...nie ma czym jeździć

To jest ta ich "ekologia" nachapały sie koncerny, lobby, zmowy... jakiś eurourzędas dostał nawiązke i talon na ...balon i przepchnęli  "EKOLOGIĘ"

• Like 1
Opublikowano

Tak jest. Ostatnio z mechanikiem rozmawiałem by coś z nowszych aut polecił to powiedział że jeśli ma kupić auto za 200tys plus które teście 30% wartości po wyjeździe z salonu to woli rowerem jeździć.

Żonie kupił Q5 z 2013 licząc że na start 10tys wrzuci, ale myśli że trochę pojeździ.

Opublikowano

W złą stronę to poszło [pseudoeko] i idzie nadal... ostatnio przymierzyłem sie do A6 C7 '16 , fotel kierowcy z trzech materiałów: gdzie widać-skóra, boczki-Skaj/pianka, a od strony "ręcznego" /tunelu-wstawili łatę z weluru. No kur... tak tną koszta, auto za 100...nie warte,  a są i inne  po 200k  z popękanymi  fotelami...

Opublikowano

Ja obserwuję ogłoszenia hybrydy lexusa Nx.

Bardzo ciekawi mnie czemu standard to pozbywanie się auta 3 letniego z przebiegiem 30-50 tys km.

No i inni potrafią dieslsmi w tezy lata powyżej 100 tys km zrobić a w lexusach taki mały przebieg 

Opublikowano

Kiedyś za evoque się oglądałem ale wybrałem kugę. Jednak tańsza była.

Teraz chybaba trzeba pochylić nad nią i dać mechanikowi zarobić bo brak zdecydowania co wybrać.

A do tego chciałbym ponownie 3-latka, a to wychodzi rocznik pocovidowy czyli najgorszy szajs jaki wychodził. 

Opublikowano
10 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Zmieniać olej ,bo praktycznie wszystko wyleci ,no trochę pozostanie po kanałach i ,,obudowach''.  A przy dolewaniu jest ,,nadzieja'' że w obiegu odpowiednio rozcieńczony jest szajs z przed kilkudziesięciu tysięcy kilometrów ,i on po takim ,i swoich życiowych perypetiach czasie wiele ,,dobra'' robi . Reasumując ,wylać mikro opiłki ,czy je rozcieńczać

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

Bardzo ciekawi mnie czemu standard to pozbywanie się auta 3 letniego z przebiegiem 30-50 tys km.

No i inni potrafią dieslsmi w tezy lata powyżej 100 tys km zrobić a w lexusach taki mały przebieg 

Bo hybrydę kupują na dojazdy do pracy w koło komina. A kupując Diesla to z przeznaczeniem do długich podróży. Na dojazdy do pracy 5czy 10km po mieście to tylko elektryk albo benzyna. 

Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Wymiana dynamiczna 😄😉

• Haha 1
Opublikowano

5 różnych marek ma silnik, (a tym bardziej )skrzynię wspólną, a masy żyją sloganami z przed 30 lat typu "ford g.. wort" itp. De facto ford - volvo wypada w kosztach utrzymania wg mnie bardzo dobrze, auta pospolite - do jazdy, oczywiście znajdą sie inne modele/marki

mechanik mówł że jakaś Toyota wychodziłą fabrycznie o nadkolach nad oponami pomalowanymi podkładem i jakaś wstawka PCV... i tyle

Opublikowano
10 godzin temu, jarecki napisał(a):

Hybryda jest fajną alternatywą ale tylko te z możliwoscią podładowania z gniazdka [ Plug in ] , sporo osób narzekało na spalanie toyot hybrydowych na modele z przed 5 lat .

Kolega ma taką rav 4. Pytałem jak to spala. I przy spokojnej jeździe 6,5-7 benzyny. No trochę kiepsko

Opublikowano
21 godzin temu, Agrest napisał(a):

też choruje na Lexusa ale pewnie kiedyś bo ciągle inne wydatki a ja nie jestem samochodziarz.

ale miałem przez kilka dni służbowego 350 h to powiem tak przy mojej jedzie po Warszawie średnia spalanie 16l/100km 

a jak pocisnelismy do Poznania tylko tak dość ostro to martwiłem się po drodze aby żeby dojechać na stację na autostradzie. tylko to było kilka lat temu auto chyba z 2018r więc może teraz jest bardziej dopracowana tą technologia.

a co do tych kilku letnich lexow z małym przebiegiem to są to auta pewnie od lekarz prawników itp z odkupem przy zakupie nowego 

12 godzin temu, 6465 napisał(a):

Bo hybrydę kupują na dojazdy do pracy w koło komina. A kupując Diesla to z przeznaczeniem do długich podróży. Na dojazdy do pracy 5czy 10km po mieście to tylko elektryk albo benzyna. 

ciężko kupić 3 letniego diesla 

11 godzin temu, jarecki napisał(a):

Hybryda jest fajną alternatywą ale tylko te z możliwoscią podładowania z gniazdka [ Plug in ] , sporo osób narzekało na spalanie toyot hybrydowych na modele z przed 5 lat .

to prawda z tym spalaniem

34 minuty temu, Agrest napisał(a):

Kolega ma taką rav 4. Pytałem jak to spala. I przy spokojnej jeździe 6,5-7 benzyny. No trochę kiepsko

nie wierzę myślę ze 8l to minimum

Opublikowano
1 godzinę temu, adam2812 napisał(a):

Toyota proace nie ma nic wspólnego z toyotą, no może poza znaczkiem. Cała reszta to Stelantis (Peugeot, citroen, fiat itp)

Jak nie ma? Nowa a już ruda pod spodem. Sąsiad na wiosne kupił nową RAV4 to podobnie- zero konserwacji. Przecież to jakiś żart jest.

Opublikowano
Teraz, Agrest napisał(a):

Ileeeee?

16l?

Toć Tundra z silnikiem 5,8 hemi nie spali tego

tyle pokazał spalanie w komputerze 

no jeżdżę dość nerwowo można tak powiedziec

no i lexy są drogie w serwisowaniu.

Opublikowano

Uchodziło to za niezawodne auto ale  widzę po okolicy że kto ma lexa to stara się w max 4 lata zmienić na nowszy model. Niech przyszły nabywca się martwi.

Opublikowano

Na dojazdy do pracy 5czy 10km po mieście to tylko elektryk albo benzyna.

na dojazdy mały silnik benzyna LPG. Jakiś sąsiad ma diesla , dojeżdza 5-6km codziennie  i ten silnik sie nawet nie zagrzeje, taki silnik po 3 latach gdzie zrobi 40tyś km może być bardziej zajechany niż auto z trasy co zrobiło 100tyś

• Like 1
Opublikowano

A kupując Diesla to z przeznaczeniem do długich podróży.

akurat te małe diesle do podróży długich sie nie nadają bo nie POciśniesz w trasie jak 5 biegów tylko , ma 22km w jedną str to 25 min max

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v