Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.08.2024 o 14:14, jacor73 napisał:

Pany, "adoptował" kto fotel pneumatyczny z busa albo autobusu do traktora, gra warta świeczki, czy lepiej szukać dedykowanego do traktora?

Miałem w 932 bodajże sisu 

Raz że skok mały i średnio amortyzowało a druga sprawa to wysokie oparcie które przeszkadzało 

• Thanks 1
Opublikowano
11 godzin temu, GABBER85 napisał:

Rozglądam sie za  szlifierką prostą ,   głównie frez z węglika do powiększania otworów fasol itp. Macie jakieś opinie co dobre co nie dobre czego unikać?

Ma ktoś taką , używa może? jakiej firmy ,model ?

Ja mam pneumatyczną z yato już parę lat śmiga jak szalona, ale za dobry frez trzeba zabulić więcej jak za szlifierkę.

Opublikowano
14 godzin temu, szymon09875 napisał:

Miałem w 932 bodajże sisu 

Raz że skok mały i średnio amortyzowało a druga sprawa to wysokie oparcie które przeszkadzało 

Takie miałem właśnie obawy, że ta amortyzacja z szosowych może być mało wydolna w terenie

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Fajny temat taka wialnia. I cena chyba dobra. 

Mam parę ton pszenicy do przeczyszczenia i zacząłem szukać jakiejś takiej zwykłej wialni, to kuźwa - za jakieś przyzwoicie wyglądające, to 2, ponad 2k trzeba dać 

Opublikowano (edytowane)

Nie pamiętam, od kogo kupowałem te ruskie kroje, ale dzisiaj przyszedł czas na miszmasz, w polskich już się pokończyły łożyska albo mocowania, a w ruskim ciut przykrótki trzpień do pługa UG4. Dostał nowy trzpień, a sam krój jest nie do zniszczenia. Będzie dalej połykał hektary

Krój.jpg

Edytowane przez jahooo
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, daron64 napisał:

Mam parę ton pszenicy do przeczyszczenia i zacząłem szukać jakiejś takiej zwykłej wialni, to kuźwa - za jakieś przyzwoicie wyglądające, to 2, ponad 2k trzeba dać 

wlr05 ? ogólnie fajny temat bo nikt tego nie robi o POdobnej konstrukcji nowego a używek z ostatnich lat produkcji w dobrym stanie o konstrukcji stalowej coraz mniej , no i sporo odeszło tych co gotowym materiałem siewnym wszystko walą i nie potrzebują 

1 godzinę temu, daron64 napisał:

Ja wiem, że sam ch*jowo spawam, to nie powinienem się nabijac, ale nie mogę się powstrzymać. Z cyklu - "to ma trzymać, nie wygladac"

IMG_20240817_165632746_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240817_165648734_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165703393_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165658160_HDR_copy_2040x1148.jpg

to ma wytrzymać przejazd przez granicę by było w kupie 

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, konteno napisał:

wlr05 ? ogólnie fajny temat bo nikt tego nie robi o POdobnej konstrukcji nowego

On robi, ale z komentarzy wynika, że cena takiej wialni rok temu wynosiła 11 tys. zł. Ja od niego kupiłem "młynek" do wiania zboża, ale to było może z 15 lat temu, 800 zł kosztował nowy...

https://www.youtube.com/watch?v=nKxVh2armNc

Znalazłem nowszy film i cena spadła do 9,5 tys.

https://www.youtube.com/watch?v=IhTF89r18U0

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Ja wiem, że sam ch*jowo spawam, to nie powinienem się nabijac, ale nie mogę się powstrzymać. Z cyklu - "to ma trzymać, nie wygladac"

IMG_20240817_165632746_copy_2040x1148.jpg

IMG_20240817_165648734_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165703393_copy_1148x2040.jpg

IMG_20240817_165658160_HDR_copy_2040x1148.jpg

To lepiej mi wyszło ostatnio w sufitowej wygięta elektroda bez patrzenia na to co spawam bo nie było dojścia. 🤭

Tak spawać to też trzeba umieć bo mi by się nie chciało takich sopli kleić 🫣

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał:

On robi, ale z komentarzy wynika, że cena takiej wialni rok temu wynosiła 11 tys. zł. Ja od niego kupiłem "młynek" do wiania zboża, ale to było może z 15 lat temu, 800 zł kosztował nowy...

https://www.youtube.com/watch?v=nKxVh2armNc

Znalazłem nowszy film i cena spadła do 9,5 tys.

https://www.youtube.com/watch?v=IhTF89r18U0

no jakiś komentarz z kwota 7,5k znalazłem , ogólnie za grubo jak dla mnie bo mocno przewymiarowane jak na te potrzeby i zastosowanie , można to tańsze i delikatniejsze zrobić ale robocizny przy produkcji i złożeniu do kupy nie oszuka 

Opublikowano
2 godziny temu, konteno napisał:

wlr05 ? 

to ma wytrzymać przejazd przez granicę by było w kupie 

Ta - wrl. Blisko nic nie ma. Znajomy niby na petkusa nie tak znowu daleko. Chyba trzeba będzie się odezwać do niego 

W ogóle to belka, która spina ramiona hydropaku - ciekawe co tam się zadziało 🤔 zachaczyc chyba musieli o coś, bo nie wiem jak miałoby to peknac

1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

Screenshot_20240204-184015.png

Czyli jest dla mnie szansa na emeryturze dorobić 😅

54 minuty temu, szymon09875 napisał:

To lepiej mi wyszło ostatnio w sufitowej wygięta elektroda bez patrzenia na to co spawam bo nie było dojścia. 🤭

Tak spawać to też trzeba umieć bo mi by się nie chciało takich sopli kleić 🫣

Ja tam jak coś spierdolilem w miejscu, gdzie jest to widoczne, to albo spilowywalem i jeszcze raz spawalem, albo przynajmniej szlifierka trochę to wizualnie poprawiłem, żeby tak się w oczy nie rzucało.

Dobra, zamieniając temat: zęby do brony aktywnej. Przy jakiej długości już kniecznie trzeba wymienić? Kupiłem agregat że słabymi zębami i liczyłem się z wymianą, ale wiadomo jak to ciężko niekiedy jest się rozstać z gotówką 😅 no i myślałem tak szczerze, że pierwszy sezon przerobie takimi, żeby nie generować kosztów zanim nie sprawdzę maszyny.

Tak czy siak zęby mają teraz 15-17cm, gdzie nowe mają 33cm. To już definitywnie pora dać im odejść do huty, czy te paręnaście ha (bo tyle bede obsiewal na jesieni) jeszcze nimi zrobic?

Druga sprawa - jaka jest żywotność takich zębów? Z tego co patrzyłem, to dostępne są bezmarkowe, albo granit. 

Opublikowano
6 minut temu, daron64 napisał:

W ogóle to belka, która spina ramiona hydropaku - ciekawe co tam się zadziało 🤔 zachaczyc chyba musieli o coś, bo nie wiem jak miałoby to peknac

zdjęcia z bliska po demontazu niewiele mówia gdzie to siedzi w konstrukcji i jakie obciążenia przenosi 

chyba że masz na myśli to co zaznaczyłem , pewnie z pełnym siewnikiem i złożonym hydro dobrze bujnęło gdzieś na bruździe i zgieło o ile nie ma śladów gięcia/prostowania na środku

z resztą ciekawe czy tam wcześniej siewnik jaki o większej skrzyni zasypowej nie siedział 

zobacze jak to wygląda u znajomego bo kongskilde ma to chyba identycznie skonstruowane a tam  poznaniak kraj wisiał a tera d9-3000 

eberhardt-+-nordsten-2-5m_l_f0a81e94c751cc1b2732b6578366cd59.jpg

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v