Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, Janeczko napisał:

Tylko jakie ustawienie ?

Pole jest po talerzowce plus przykryje poplon drugi raz talerzowka 

Musisz ustawić trochę grupie njak nawóz. Szczelina musi być dość spora . Jakieś 1/2 1/3 więcej niż w przypadku nawozu przy tej samej wadze . 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, mf362 napisał:

Musisz ustawić trochę grupie njak nawóz. Szczelina musi być dość spora . Jakieś 1/2 1/3 więcej niż w przypadku nawozu przy tej samej wadze . 

Saletra przy ustawieniu 22 daje mi mniej więcej 200kg na ha czyli jak chce posiać te powiedzmy 120 kg to dalej zostawić ustawienie 22 ? Dodam że  smażone za-m 1500 

@ZetorMisio raz bronowalem poplon i słabo to wyszło ale mam małe i lekkie brony więc dlatego. Plus rozsypke wapno i wymieszam je z ziemią plus zniszcze samosiewy i chwasty

Edytowane przez Janeczko
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Jak bardzo lekkie to połóż na nie jakieś stare opony, żeby je dociążyć. Albo jakimś agregatem uprawowym płytko zrobić.

Za dużo  kamieni i brony skaczą mocno, agregatu jako takiego to nie mam jedynie przy siewniku ale nie chce mi się odpinacy. Wezmę talerzowe ustawie płytko też wymiesza 

Edytowane przez Janeczko
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Janeczko napisał:

Saletra przy ustawieniu 22 daje mi mniej więcej 200kg na ha czyli jak chce posiać te powiedzmy 120 kg to dalej zostawić ustawienie 22 ? Dodam że  smażone za-m 1500 

@ZetorMisio raz bronowalem poplon i słabo to wyszło ale mam małe i lekkie brony więc dlatego. Plus rozsypke wapno i wymieszam je z ziemią plus zniszcze samosiewy i chwasty

Musisz metodami prób i błędów ustawić. Jak gruby masz ten owies i jakie mieszadła w rozsiewaczu. 

Opublikowano

Byłem pługi poogladac albo złom a co lepsze to 10-14, limit do 8 mało pola to styknie, takie ciekawe krone za ponad 8. Jakie to ma opinie opłaca sie takie cos brac?

IMG20240804121317.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ZetorMisio napisał:

Nie kupuj lamp bez homologacji do takiego zastosowania. To nie robocze, że wystarczą by jakoś świeciły 

Edytowane przez MF675ursus
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, ZetorMisio napisał:

https://allegro.pl/oferta/led-para-lampy-tylne-do-przyczepki-12v-z-strzalka-16003267387?reco_id=aad9388f-5248-11ef-9dd3-72b0c3300c9b&sid=1b14f67fa36602937f1572a57e6df4124ef63b53ab9897d3b9ab8b1bd1d899d5 zakładał ktoś takie lampy do przyczepy? Opinie są różne od tandety i tego że są nie widoczne do super.....

Jak już masz po zrobione talerzówką to rozsiej i przejedź zwykłymi bronami. Chyba że chcesz to kosić później to dobrze by to było przejechać wałem.

W 80ce mam je założone.

Opublikowano
47 minut temu, MF675ursus napisał:

Nie kupuj lamp bez homologacji do takiego zastosowania. To nie robocze, że wystarczą by jakoś świeciły 

Przyczepa i tak używana tylko w żniwa. 

28 minut temu, szymon09875 napisał:

W 80ce mam je założone.

I jak to świeci? Bo opinie są różne 

Opublikowano
59 minut temu, ZetorMisio napisał:

Przyczepa i tak używana tylko w żniwa. 

I jak to świeci? Bo opinie są różne 

Bardzo ładnie. Nie są jakieś bardzo mocne żeby oślepiały. 

Aczkolwiek w jednej po 1.5 roku kilka ledow od pozycji nie świeci 

• Thanks 1
Opublikowano

No, mocniejsze na pewno się nie stanie po wyprostowaniu. Takie listwy nie miały dużego obciążenia pionowego. Masz dwa wyjścia: budżetowe i druciarskie - "uwiesić" tą listwę do konsoli od zaczepu transportowego lub uchwytu łącznika centralnego albo wyjście profesjonalne: do następnych żniw "ogarnąć" jakiegoś "piton fixa". A tak w ogóle to nie miały te ciągniki jakiegoś krótkiego haka zamiast tej listwy?

Opublikowano
20 minut temu, wlamaj1 napisał:

do następnych żniw "ogarnąć" jakiegoś "piton fixa". A tak w ogóle to nie miały te ciągniki jakiegoś krótkiego haka zamiast tej listwy?

Jakieś haki były, ale nie mialem styczności z nimi. Musiałbym do wujka podjechać, on widziałem w 1614 ma jak chyba.

22 minuty temu, jahooo napisał:

Można prostować, ale nie wytrzyma to pewnie długo z tym samym obciążeniem.  Na jakiś czas wystarczy

Stara też mam wygięta taka i była wzmacniana niby. Zobaczę. 

23 minuty temu, jaco512 napisał:

Najlepiej byłoby kupić orginał ze starych zapasów.. 

To była listwa ze starych zapasów 😅 z Zetora 6 niby

Opublikowano

On powinien być odwrotnie założony czyli "dokładką" do  góry, i tak załóż, wyprostuj na gorąco i po bokach w miejscu zgięcia wspawaj kęsy 30x20mm ze stali S420, zfazuj

a najlepiej kup pręt gwintowany 10.9  M24 podszlifuj i wspawaj po bokach

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Z Zetora by sie nie wygięła...

Co masz uczepione że az tak?

Niecałe 5t na przyczepie jednoosiowej. W sumie nawet mi przez myśl nie przeszło, że to za dużo 🤦 kiedyś na starej listwie ciągalem pełny rozrzutnik 6 osiowy na luzie. Dopiero po całej akcji puknalem się w głowę - 6t ale na tandemie

8 minut temu, GABBER85 napisał:

On powinien być odwrotnie założony czyli "dokładką" do  góry, i tak załóż, wyprostuj na gorąco i po bokach w miejscu zgięcia wspawaj kęsy 30x20mm ze stali S420, zfazuj

Też tak mi się zdaje, że powinien być odwrotnie - żeby ciężar był na listwie, a nie na tej dokładce i śrubach, ale jak tak założyłem, to zasłaniało wałek i np rozrzutnik już nie pasowal

Edytowane przez daron64
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

niewiem o ile wadzi z wałkiem ale możesz go odkręcić na śrubach i dac " od góry" , na belce , a wygiecie S belki głównej zostanie jak teraz tylko ją naprostować i wzmocnić

Edytowane przez GABBER85
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v