Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
2 godziny temu, szymon09875 napisał:

Skoro chce pomocnika sam nie wie do czego 🤔 

Czy ten napęd jest konieczny ?

Wydaje mi się że lepiej mieć niz nie mieć nawet do oprysku d*pę ratował napęd nie raz

Opublikowano (edytowane)

Potrzebuje doradztwo,    jakie dysze płaskostrumieniowe przemysłowe  czy inne mogą zrobić taki efekt jak w myjce ulicznej i jaka pompa wydoli przy zastosowaniu np 5 dysz  szerokośc robocza 2m, czy  zwykłą od opryskiwacza   powinna dać radę ? tam lpioszą 1200l/m  popmpa odśrodkowa, ale to pewnie przy pełnej curvie

https://www.aebi-schmidt.com/pl-pl/produkty/arctic/myjki-uliczne/scw/

coś podobnego , ale więszy strumien żeby szedł:

https://www.serafin-maszyny.com/listings_portfolio/myjka-uliczna-do-ciagnika-rolniczego/

O, coś takiego  https://sklep.korbanek.pl/produkt/c890751-myjka-uliczna-600-l/

ale chce za 1/5 ceny zrobić

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

Dokładnie, sam mam c330 do oprysków i chętnie bym zamienił na coś 4x4 tylko jaki będzie palił tyle co c330🤔

Myślę że coś z silnikiem Perkinsa spali mało ja mam np farmtrac i przy lekkiej pracy mało pali

Opublikowano
jacek1296 napisał:

Lampo 50.

myślałem właśnie nad takim, ale wiesz sentyment do c330 pozostaje a czwartego ciągnika nie potrzebuję. Tak czy siak jak żałuję do pełna zbiornik paliwa (ok30l) i jak jest sucho w polu to z opryskiwaczem 1000l na tym paliwie obracam 3x oprysk na arealale 20ha.

Opublikowano

Najgorsze są pierwsze wjazdy z nawozami i opryskiem, ogólnie mam pola w dołkach a ostatnie lata są mokre, w tym roku pierwszą dawkę azotu na pszenicę dawałem w pierwszej dekadzie kwietnia bo nie dało rady wcześniej. Jak nie ma napędu na przód to przednie koła robią za hamulec. 

Opublikowano
4 godziny temu, Grzechooo napisał:

myślałem właśnie nad takim, ale wiesz sentyment do c330 pozostaje a czwartego ciągnika nie potrzebuję. Tak czy siak jak żałuję do pełna zbiornik paliwa (ok30l) i jak jest sucho w polu to z opryskiwaczem 1000l na tym paliwie obracam 3x oprysk na arealale 20ha.

Wsiądziesz w lampka to Ci sentyment minie.

• Like 2
Opublikowano
5 godzin temu, Tigon napisał:

Wgl czy ten napęd na przód aż tak potrzebny przy opryskach? I tak przyczepność będzie taka sobie bo pełny tył swoje robi, do tego w bagno kto pryska?

Pewnie, że tak. Oprysk w październiku/listopadzie to już różnie może być miejscami na polu. Możesz mieć dołki, możesz mieć glinę - miejsca, gdzie z wierzchu może być sucho, ale pod spodem grząsko. Zawsze lepiej napęd mieć, jak nie mieć. Przynajmniej ja, od kiedy mam ciągniki z przodem, to ani razu, przy żadnym zabiegu nie przeszło mi przez myśl, że "ale czy mi ten napęd taki potrzebny do czegoś?" Do tego często gęsto ciągnik, który robi opryski, robi też nawożenie, a tu już chyba każdy się zgodzi, że napęd się przydaje bardzo często 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v