Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 13.05.2024 o 19:14, robi57362 napisał:

dycha będzie trochę mało, osobiście polecam lely, a odradzam felle

do case 3 m możesz śmiało brać

nowa wieksza rotacyjka to wcale nie mały koszt

dokładnie @daron64 mój z 2,4m kuhn się nudzi, teraz mu przedni tuz,  wom zakładam i sprzęgło  remontuje to z tą 2,4 to 20-25 na godzinę i jeszcze się rwał przy takiej lżejszej trawie a przy wysokiej paski piszczały, dostanie jeszcze vicona 2,75 na przód to zobaczymy jak sobie będzie radził     

Opublikowano
jacus napisał:

Rotacyjna ma ta przewagę że łatwiej naprawić  za 6 tys kupisz 1.85 ale wtedy to musisz mieć lekka nogę. 2.1 chyba tylko parę firm robi 

tak tylko że z tego co wiem to 80 km juz ma ciezko w 2.1m a w dyskowce po doswiadczeniach z 2.4 m wiem że śmiało można brac 2.8

• Like 1
Opublikowano
18 godzin temu, daron64 napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/case-magnum-7250-CID757-IDZLL2j.html

Ja rozumiem, że mają opinie za***iste te ciągniki, ale kurcze ponad 200k, za prawie 30letni ciagnik. Ktos chyba myśli, że ma ursusa, albo Zetora 😅

patrząc na to jakie cyrki są z nowymi ciągnikami i jaki jest dostęp części do nich wcale się nie dziwię że ludzie sobie ceną pancerne konstrukcje

Opublikowano
7 godzin temu, igor10246 napisał:

dokładnie @daron64 mój z 2,4m kuhn się nudzi, teraz mu przedni tuz,  wom zakładam i sprzęgło  remontuje to z tą 2,4 to 20-25 na godzinę i jeszcze się rwał przy takiej lżejszej trawie a przy wysokiej paski piszczały, dostanie jeszcze vicona 2,75 na przód to zobaczymy jak sobie będzie radził     

Co to za ciągnik że taki wychwalony 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, izydor6280 napisał:

patrząc na to jakie cyrki są z nowymi ciągnikami i jaki jest dostęp części do nich wcale się nie dziwię że ludzie sobie ceną pancerne konstrukcje

Teraz to w zasadzie za wszystko ludzie się cenią. Ostatnio case 1455 widziałem chyba z '89 za ponad 150k. 

Zastanawiam się tylko zawsze jak widzę takie ogłoszenia - jak duża jest grupa potencjalnych kupujących. Patrząc po okolicznych gospodarstwach, to tak do 100 ha, to najczęściej największe ciągniki są w okolicach 150koni. Maszyny po ponad 200 koni to już raczej kilkuset ha gospodarstwa, a powyżej 300 kilkutysięczne. No i tak się zastanawiam czy jak ktoś ma te kilkaset ha, to czy jak szuka ciągnika to patrzy na 30 letnie maszyny, czy jednak już na nowe. Tzn ilu jest takich potencjalnych Kłosowskich (sorry, że po nazwisku, ale jakoś tak mi się od razu skojarzył jak zobaczyłem to ogłoszenie).

Opublikowano
15 minut temu, daron64 napisał:

Teraz to w zasadzie za wszystko ludzie się cenią. Ostatnio case 1455 widziałem chyba z '89 za ponad 150k. 

był w puńsku taki zapuszczony do remontu generalnego mechaniczno wizualnego to stówe tańszy i chyba poszedł , na pancerne legendy zawsze będą pasjonaci 

17 minut temu, daron64 napisał:

Maszyny po ponad 200 koni to już raczej kilkuset ha gospodarstwa,

znajomy ma jd6195  i f724 to nie wiem czy ma stówe z dzierżawami ale fakt że usługami sie podpiera przy krowach 

Opublikowano

JEST VALtra 190KM  okolice 65tyś,

Dnia 13.05.2024 o 08:30, Baks00 napisał:

Robilismy parkingi,zajazdy,cpn i nigdy nie było że ako wstalo,

Przesunięcie krawężnika widziałem -kiepski opór lub kiepskiej jakosci

na podwórku C250 myśle dać, pomysł na koryto: 2 krawężniki najazdowe  na płask i koryto  z kostki obniżone, krata C250 żeliwna na podwyższeniu 5cm-np rura 4x4cm powinno byc?

Myslałem krate wema 4mm płaskowniki ale widziałem używane to  pogiete...

Opublikowano

Te duże ciągniki stare to jedynie do freza, mulczera itp sprzętów jak ktoś ma kilkaset ha to raczej nie patrzy na stary sprzęt tylko coś nowego i co parę lat wymiana na nowszy póki się nie psuje

Opublikowano
4 godziny temu, Janeczko napisał:

A do 30 letnich konstrukcji zagranicznych nie ma problemu z częściami ?

tam ratujesz się używką albo dorabiasz
do nowych są części, ale czas oczekiwania zabija, a wątpię aby ktoś chciał uziemić maszynę na kilka miesięcy, mechanik też zapewne się cieszy jak mu zalega na placu

Opublikowano
2 godziny temu, Janeczko napisał:

Te duże ciągniki stare to jedynie do freza, mulczera itp sprzętów jak ktoś ma kilkaset ha to raczej nie patrzy na stary sprzęt tylko coś nowego i co parę lat wymiana na nowszy póki się nie psuje

tak, spłacając kredyt kredytem i modląc się, żeby wytrzymał do końca gwarancji albo na tej gwarancji usterka nie została zakwalifikowana "z winy użytkownika"

znam kilka osób, co na remont w sumie taki nie za wielki nowego ciągnika wydało tyle, co na kapitalkę takiego 30-to latka

sporo osób robi zadbanymi, starymi dziadkami i one naprawdę dają radę, spytajcie Przemka, dlaczego nie pcha się w nowe ciągniki, a przeciez przy jego gospodarstwie mógłby - bo do tego starego , podobnie jak ja, poza olejami i filtrami, niewiele dokłąda, wartość niewielka a utrata wartości żadna

Opublikowano (edytowane)

Pany, jakiej firmy noże do dyskówek wam się najlepiej sprawdzają?

Waryński? Kramp? Granit? Czy jeszcze co innego?

Edytowane przez sladan
Opublikowano
7 godzin temu, Nieustraszony1044 napisał:

Co to za ciągnik że taki wychwalony 🤔

moja 955, aktualnie na warsztacie 3... 955 na sprzęgło montaż tuz i wom, 1046 remont przodu, uszczelnianie i gruby przegląd przed sezonem , i 844 na remoncie silnika, + kika gratów do zielonek, 

Opublikowano
1 godzinę temu, sladan napisał:

Ja pierwszy sezon, narazie postawię na orginał samasz ,ale kto dla nich robi 🤔

W rotacyjnej to Waryński lub balmet 

Opublikowano

Szwagier ma na sprzedaż kosiarkę Słupska 165 i brony ciężkie 5. Do bron dorzuca jeszcze 5 pól lżejszych. Ile można za to cenić? Może ktoś akurat poszukuje?

IMG-20240516-WA0003.jpg

IMG-20240516-WA0005.jpg

Opublikowano
sladan napisał:

Mws bija granita , warynski w rotacyjce kiedyś byl najlepszy

Opublikowano
10 godzin temu, jahooo napisał:

tak, spłacając kredyt kredytem i modląc się, żeby wytrzymał do końca gwarancji albo na tej gwarancji usterka nie została zakwalifikowana "z winy użytkownika"

znam kilka osób, co na remont w sumie taki nie za wielki nowego ciągnika wydało tyle, co na kapitalkę takiego 30-to latka

sporo osób robi zadbanymi, starymi dziadkami i one naprawdę dają radę, spytajcie Przemka, dlaczego nie pcha się w nowe ciągniki, a przeciez przy jego gospodarstwie mógłby - bo do tego starego , podobnie jak ja, poza olejami i filtrami, niewiele dokłąda, wartość niewielka a utrata wartości żadna

W moich okolicach właśnie mało kto pracuje na starym sprzęcie. Jeśli chodzi o duże gospodarstwa to parę lat sprzedaż wniosek na nowy i zakup nowego a stary pokrywa wkład własny ale to w takim uproszczeniu. 

Stary ciągnik zawsze się popsuje a nowy może się popsuje. 

Ale żeby nie było to sam się rozglądam za jakimś 6cylindrowcem 120koni mniej więcej i coś zachodniego:)

Opublikowano
9 minut temu, vat napisał:

Jakie okulary przeciwsłoneczne, polaryzacyjne polecacie do pracy ciągnikiem? Teraz mam takie, ale za bardzo przyciemniaja

https://allegro.pl/oferta/meskie-okulary-polaryzacyjne-przeciwsloneczne-auta-12445507980

każde lepsze niż żadne ,oprócz tych ochronnych za 10 zl ,bo szkło mętne  . Chociaż i ochronne jeżdżą w każdym traktorze przynajmniej jedna para  ,  Bo te lepsze to wyjdziesz z ciągnika i łazisz i gdzieś zostawisz  ,i w końcu w jednym 4 pary ,a w innym tylko na polu zauważasz że zostały same z jednym uchem  . osobiście nie wydaję do traktorów więcej jak 25 zł za sztukę ,ale za to od razu kupuję ze dwie  ,trzy pary .Wyjdziesz np pod prasę zdejmiesz ,pożniej na nie wleziesz i nie szkoda .

Opublikowano
26 minut temu, Andpol napisał:

i to wszystko za 3  stowy..

kupile z outletu kosiarke tej firmy za 999 czyli -jak za te parametry - bardzo tanio. na poczatek odpadly kolpaki od kol.

dopiero 2 razy koszone wiec trudno powiedziec co zepsuje sie w nastepnej kolejnosci.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Nieustraszony1044 napisał:

Które to ciężkie 🤔

Też się nad tym zastanawiałem 🤷 ale nie dojrzałem 🤣 

Co do myjki ja mam Karcher K5 full Control 300 metrów kostki umyłem tylko trzeba odpowiednią szczotkę żadne cudowne płyny 

Edytowane przez Pawelek998
Dopis
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v