Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
KlimekPL napisał:

W dniu 11.11.2024 o 23:18, wojtal24 napisał(a):

też jedzisz po okolicy?

Przejeżdżam tamtędy jeżdżąc do Kampinosu

14 godzin temu, Agrest napisał(a):

Nie ma na ratę w tańszym punkcie miasta ale będzie miał na taki czynsz?

Zapłaci drogo ale będzie miał mieszkanie.

Na lokatornym zawsze jest gołodupcem

Gdyby kredyt można było wziąć tak jak bułki w sklepie to nie było by problemu. Ale banki mają jakąś dziwną politykę. Ja sam jestem zmuszony siedzieć na wynajmie bo nie mam zdolności kredytowej na budowę domu. Oczywiście, to że od 5 lat płace czynsz bez opóźnień co mam w pełni udokumentowane, spłacam kilka małych kredytów również regularnie od kilku lat to dla banku żaden argument. Za niskie zarobki mam na umowie o prace i tyle, dziękuję do widzenia. A przychody z gospodarstwa ich nie interesują.

I tak siedzę w tej pułapce, odłożyć nie sposób bo czynsz, codzienne wydatki i inflacja ciągle wszystko zżerają. I tylko rodzina i znajomi cie ciągle wk***iają "kiedy budujesz dom, kiedy budujesz dom, co będziesz obcemu mieszkanie spłacał, nie bądź frajer". A jak jednemu i drugiemu mówię, pożycz mi pół bańki na 30 lat, oddam ci w ratach nawet dwa razy tyle to już nie mają nic mądrego do powiedzenia.

Oczywiście na tą sytuację składa się również kilka moich złych decyzji biznesowych ale generalnie tak wygląda życie wielu osób które siedzą na wynajmie bo po prostu nie mają gdzie mieszkać.

nie gadaj głupot że żeby zacząć budować dom trzeba pół banki,znajomek postawil fajny domek na gotowo za niecałe 300 tys,podstawa to nie mieć dwóch lewych rąk i glowe na karku

• Haha 1
Opublikowano
21 godzin temu, turion23 napisał(a):

Panowie może wiecie ile może kosztować transport kurierem opony 520/70/38 i czy w ogóle taki gabaryt da się przewieść?

wrzuć na Clictrans'a to zaraz znajdzie się jeleń co za pół ceny przewiezie

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, KlimekPL napisał(a):

Przejeżdżam tamtędy jeżdżąc do Kampinosu

Gdyby kredyt można było wziąć tak jak bułki w sklepie to nie było by problemu. Ale banki mają jakąś dziwną politykę. Ja sam jestem zmuszony siedzieć na wynajmie bo nie mam zdolności kredytowej na budowę domu. Oczywiście, to że od 5 lat płace czynsz bez opóźnień co mam w pełni udokumentowane, spłacam kilka małych kredytów również regularnie od kilku lat to dla banku żaden argument. Za niskie zarobki mam na umowie o prace i tyle, dziękuję do widzenia. A przychody z gospodarstwa ich nie interesują.

I tak siedzę w tej pułapce, odłożyć nie sposób bo czynsz, codzienne wydatki i inflacja ciągle wszystko zżerają. I tylko rodzina i znajomi cie ciągle wk***iają "kiedy budujesz dom, kiedy budujesz dom, co będziesz obcemu mieszkanie spłacał, nie bądź frajer". A jak jednemu i drugiemu mówię, pożycz mi pół bańki na 30 lat, oddam ci w ratach nawet dwa razy tyle to już nie mają nic mądrego do powiedzenia.

Oczywiście na tą sytuację składa się również kilka moich złych decyzji biznesowych ale generalnie tak wygląda życie wielu osób które siedzą na wynajmie bo po prostu nie mają gdzie mieszkać.

Bogaty poszedł do banku .

https://www.facebook.com/watch/?v=895310492580148&rdid=lc1DAC1DdZZR4W9x

Opublikowano
21 minut temu, robi57362 napisał(a):

nie gadaj głupot że żeby zacząć budować dom trzeba pół banki,znajomek postawil fajny domek na gotowo za niecałe 300 tys,podstawa to nie mieć dwóch lewych rąk i glowe na karku

Kiedy to postawił i co sie wlicza w te 300tys? Druga kwestia, uważasz że każdy umie budować domy?

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, jahooo napisał(a):

Ja grzałem tym na puszce , nagrzałem do czerwoności i pusciło, poszły dwie puszki, jedna na jeden, druga na drugi gwint

Ogólnie palnik z puszki fajna sprawa używam go do rozpalania w piecu i grila, do spraw mechanicznych mam tlen+propan-butan.

55 minut temu, robi57362 napisał(a):

I kupę wolnego czasu, bo jak ktoś oprócz gospodarstwa pracuje się na etacie to czas jest w deficycie. Nie zmienia to faktu ze usługi budowlane są kosmicznie drogie.

Opublikowano
11 godzin temu, Janeczko napisał(a):

Brak kapitału rozmowa była czysto teoretyczna jakieś pomysły mam aczkolwiek pierwszy wybór to byłoby mieszkanie w Lublinie bądź w Warszawie bo zawsze potem jest fajny start dla dzieci.

A co do floty robiłem około branżowo przy tym i widziałem że niektórym dobrze to wychodziło 

to nie wiem jak w Lublinie ale na pierwszy wybór w Warszawie to tak 500tys 

3 godziny temu, robi57362 napisał(a):

tylko kiedy postawił to popierwsze 

po drugie w jakim standardzie 

po trzecie jest zasada tanio budujesz drogo mieszkasz i odwrotnie 

• Like 1
Opublikowano
W dniu 12.11.2024 o 16:22, Agrest napisał(a):

Czekaj, poczytaj ceny mleka. Tam kilka hektarów za miesięczny udój się kupuje.

50ha to ile paszy by było, a i na wakacje na sianokosy jest gdzie się zatrzymać.

Marcin jako zarządca mógłby fendtem z kosiarką czołową i dwoma bocznymi po swoim obrządku pojeździć i dorobić sobie🤭

No pasuje mi , ten krowiarzn👇 ma 3 ha i bidulek narzeka że kupił by nowego fynda ale nie ma ziemi to niech kupuje 🤭

W dniu 12.11.2024 o 16:30, slawek74 napisał(a):

Bierzesz 🤔 niema co się zastanawiać... blisko masz 😁 może deskę opchniesz to Ci jeszcze zostanie 😜🤭

Proszę mi tu nie zażyć żaròwy 😁😜

Opublikowano
9 godzin temu, Agrest napisał(a):

Za 500 to widzę że w stolicy nie ma czego szukać

Za 500 tys to i na wiosce chałupy takiej 10 na 10 nie wybudujesz  by w niej zamieszkać ,oczywiście wszelkie instalacje nie bieda edyszyn .    Za biedę bez działki to stówa dobra mniej ,tylko póżniej na to patrz co sp***doli... ,bo już nie poprawisz i za dwa razy tyle ,. A sknerstwo się mści ,oj się mści  . Jedynie można zaoszczędzić na materiałach ,ale to trzeba się naszukać ,a majstry nie bardzo będą czekać . A na zapas  sianców nie nakupujesz ,bo niby gdzie to składać i przez to się przewracać 

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, robi57362 napisał(a):

🙆🙆🙆😲 bez miliona nie podchodź 

Edytowane przez Mateusz1q
Opublikowano

Ja znam dzielnice bardziej na wschód - pólnoc , Targówek , praga pólnoc , zacisze  , bródno , coś fajnego zeby mieszkać to od 14 tys w góre + 40 tys miejsce postojowe , pewnie da się coś taniej nawet i po 10  , kilka lat pomieszkać , natomiast jesli ktos mysli o wynajmie to juz raczej trzeba te 14 dać i kupić w nowszym budownictwie i dobrej lokaliozacji 

Opublikowano
15 godzin temu, GABBER85 napisał(a):

Jak odkręcić wieszaki tylne podnośnika ?  Są zardzewiałe w środku i od nowosic nie odkręcane.O dwróciłem I Nalałem kwasku cytrynowego w śrubę , podgrzewam palnikiem ręcznym z butelki- może za słabo ? Jakis inny środek polecicie?

Sprawdź tylko czy nie jest zabezpieczony gwint na końcu kołkiem. Często trzeba odkręcić kalamitke i jest wbity kołek sprężysty. Kiedyś tak rurą 2m odkrecalismy a jak wyszło to się okazało że był kołek no i gwinty poszły się....

Opublikowano
6 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Sprawdź tylko czy nie jest zabezpieczony gwint na końcu kołkiem. Często trzeba odkręcić kalamitke i jest wbity kołek sprężysty. Kiedyś tak rurą 2m odkrecalismy a jak wyszło to się okazało że był kołek no i gwinty poszły się....

czyli najpierw katalog części w łapkę ,oj często ja tak robię ,tylko ostatnio katalogi tak robią jakby kreślarz robił to stalówką namaczaną w rzadkim atramencie i za hol''' nie dojrzysz . No ale jakiś punkt odniesienia jest .   OOoo ,dyskową rozbierałem ,no kurna  ,,garnek'' jako jeden numer w katalogu ,a z czego zbudowany ,i w którą stronę te ,,portki'' zdjąć [rozebrać] ,domyślaj się 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, robi57362 napisał(a):

W jakich latach to budował i czy siedziałeś w jego kieszeni i liczyłeś wszystkie koszty? Nie każdy też ma działkę swoją. Ja też jak zaczynałem budowę to myślałem że max 300 się zmieszczę, ( dużo sam robiłem). Napewno już wydałem grubo powyżej 500 a jeszcze tak lekko 100 by się przydało. dom około 150m^2. 

Edytowane przez solek01
  • Like 1
Opublikowano
KlimekPL napisał:

21 minut temu, robi57362 napisał(a):

Kiedy to postawił i co sie wlicza w te 300tys? Druga kwestia, uważasz że każdy umie budować domy?

w sierpniu gotowy brakuje tylko mebli i kostki ale bez polbruku można żyć,nikt nie każe odrazu samemu budować. Jak będziesz tak myślał to do końca życia będziesz golodupcem tułającym się po lokalach

wojtal24 napisał:

11 godzin temu, Janeczko napisał(a):

Brak kapitału rozmowa była czysto teoretyczna jakieś pomysły mam aczkolwiek pierwszy wybór to byłoby mieszkanie w Lublinie bądź w Warszawie bo zawsze potem jest fajny start dla dzieci.

A co do floty robiłem około branżowo przy tym i widziałem że niektórym dobrze to wychodziło 

to nie wiem jak w Lublinie ale na pierwszy wybór w Warszawie to tak 500tys 

3 godziny temu, robi57362 napisał(a):

tylko kiedy postawił to popierwsze 

po drugie w jakim standardzie 

po trzecie jest zasada tanio budujesz drogo mieszkasz i odwrotnie 

zeszłym roku zaczol i w zniwa koniec dom super ocieplony,pompa ciepła i fotowoltaika postawiona po rodzinie to można powiedzieć że za to zapłacił tylko za koszty

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v