Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Kawałek chyba jest, pewno ze 200km, 

Jak zgnije to nie problem bo można to inaczej wykorzystać, a ważne aby gałęzie nie leżały. Dam nie wiem co wybrać, może gdzieś popatrzę na żywo jak te obie maszyny pracują. 

Ja pożyczę samoróbkę 🙋

• Thanks 1
Opublikowano
35 minut temu, superfarmer02 napisał(a):

A po którym typie rębaka zrębka się szybciej rozłoży? 

Najtańszy i najlepszy rębak to sieczkarnia jednorzędowa do kukurydzy i na pewno drobno posieka - użytkownicy zostawiają tylko dwa noże żeby było grubiej. Używałem tarczowego (bez podajnika) i z drobnymi gałęziami był problem bo wylatywały niepocięte. Mogłem przysunąć przeciwnóż do noży ale nie chciałem bo rębak był wypożyczony. Pod jednym z filmów z sieczkarniami do kukurydzy pracującymi jako rębaki ktoś się wypowiadał że pracował z różnymi rębakami ale ten z sieczkarni mu najbardziej odpowiada - chyba chodziło o wydajność. Sieczkarnię do kukurydzy można "trafić" za 1500 zł i wymaga tylko niewielkich przeróbek - odjęcie noży i jakiś kosz...

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, JarekBazydlo napisał(a):

Ja mam ślimakowy rębak i kawałki lecą na wielkość paczki od zapałek. Moim zdaniem takie kawałki są lepsze bo łatwiej je wysuszyć. Teraz mam piec zgazowujący drewno i takie kawałki super się w nim palą. 

Daj jakieś fotki, jak to wygląda ten ślimakowy jaki producent ? 🤔

4 godziny temu, Baks00 napisał(a):

Ja pożyczę samoróbkę 🙋

A jaki masz ? Ty gdzieś z LRA?

Patrzyłem na YouTube, to kurcze fajne jest ...teraz mam potrójny dylemat ten ślimakowy 🙆‍♂️ tylko ciekawe czy da rade krzywe też wciągać 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, GRZES1545 napisał(a):

Patrzyłem na YouTube, to kurcze fajne jest ...teraz mam potrójny dylemat ten ślimakowy 🙆‍♂️ tylko ciekawe czy da rade krzywe też wciągać 

Lata temu zrobił mi taki okoliczny Gepetto... całość na koło zamachowe,

Zbieram gałęzie na kupę,i puszczam raz na dwa lata.Tak to więcej ceregieli jak roboty

IMG20241024144414.jpg

IMG20241024143759.jpg

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, GRZES1545 napisał(a):

Jak mocno krzywe to nie da rady ślimakowym a tak to fajnie idzie. Wolna chwila zrobię fotkę. Kupiłem go od gościa który robił takie sprzęty ale już nawet nie pamiętam gdzie to było.

Opublikowano
53 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Lata temu zrobił mi taki okoliczny Gepetto... całość na koło zamachowe,

Zbieram gałęzie na kupę,i puszczam raz na dwa lata.Tak to więcej ceregieli jak roboty

IMG20241024144414.jpg

IMG20241024143759.jpg

Wypożyczył byś kiedy tego wariata. 

Opublikowano
1 godzinę temu, wlamaj1 napisał(a):

Najtańszy i najlepszy rębak to sieczkarnia jednorzędowa do kukurydzy i na pewno drobno posieka - użytkownicy zostawiają tylko dwa noże żeby było grubiej. Używałem tarczowego (bez podajnika) i z drobnymi gałęziami był problem bo wylatywały niepocięte. Mogłem przysunąć przeciwnóż do noży ale nie chciałem bo rębak był wypożyczony. Pod jednym z filmów z sieczkarniami do kukurydzy pracującymi jako rębaki ktoś się wypowiadał że pracował z różnymi rębakami ale ten z sieczkarni mu najbardziej odpowiada - chyba chodziło o wydajność. Sieczkarnię do kukurydzy można "trafić" za 1500 zł i wymaga tylko niewielkich przeróbek - odjęcie noży i jakiś kosz...

miałem, może się łamią jak suche gałęzie, dobre do świeżych z sadu czy do wierzbiny

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Baks00 napisał(a):

Nie ma problemu,jak by Zbyszko jechał do Ciebie wrzucę na przyczepkę 👍

O to lux. Zaczynam zwozić gałęzie na kupę. Takie do 5cm średnicy łyknie?

Edytowane przez 6465
Opublikowano
Godzinę temu, Baks00 napisał(a):

Nie ma problemu,jak by Zbyszko jechał do Ciebie wrzucę na przyczepkę 👍

Ja myślałem że ty z drugiej strony Lublina tam od Kraśnika 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał(a):

Wypożyczył byś kiedy tego wariata. 

Najlepszy zakup moich ostatnich lat, to właśnie rębak. 4500 dałem do 11 cm sosnę bierze, mokrego dęba też bez problemu jak jest suchy to już takie 8 cm to max 

Ale od wiosny do jesieni palenie za darmo, wszystkie gałęzie z pól i łąk porąbane. Aktualnie leży z 8 przyczep jeszcze plus drugie tyle do wycięcia jeszcze 

Opublikowano
52 minuty temu, szymon09875 napisał(a):

Najlepszy zakup moich ostatnich lat, to właśnie rębak. 4500 dałem do 11 cm sosnę bierze, mokrego dęba też bez problemu jak jest suchy to już takie 8 cm to max 

Ale od wiosny do jesieni palenie za darmo, wszystkie gałęzie z pól i łąk porąbane. Aktualnie leży z 8 przyczep jeszcze plus drugie tyle do wycięcia jeszcze 

jaki konkretnie typ/model kupiłeś ?

Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał(a):

Ja myślałem że ty z drugiej strony Lublina tam od Kraśnika 🤔

Tam tam,ale jak to kolega nie zboczy z trasy?🤔Do Pana Zbyszka mam 100km

A do Lublina mam podobnie co do Kraśnika 

Opublikowano
20 minut temu, Baks00 napisał(a):

Tam tam,ale jak to kolega nie zboczy z trasy?🤔Do Pana Zbyszka mam 100km

A do Lublina mam podobnie co do Kraśnika 

No nie wiem. Będę zwoził badyle na kupę. Jak będzie sporo to może bym się sam kajtnął 🤔

4 minuty temu, krilan06 napisał(a):

Takie głupie pytanie - mam dwie przyczepy rolnicze lekkie jeszcze na czarnych tablicach, czy jest obowiązek te tablice zmienić? 

Chyba nie. Teściu śmiga autem na takich blachach i na razie nikt się nie czepia.

Opublikowano
13 minut temu, krilan06 napisał(a):

Takie głupie pytanie - mam dwie przyczepy rolnicze lekkie jeszcze na czarnych tablicach, czy jest obowiązek te tablice zmienić? 

Nie ma takiego obowiązku.

Są w pełni legalne ...

Jedynie przy zmianie właściciela mus zmienić...no i jak by się zniszczyła ..

Opublikowano
47 minut temu, 6465 napisał(a):

No nie wiem. Będę zwoził badyle na kupę. Jak będzie sporo to może bym się sam kajtnął 🤔

Chyba nie. Teściu śmiga autem na takich blachach i na razie nikt się nie czepia.

Bramy nie ma ,wedzarka czynna....

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v